Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
koper
Postów 2236
Data rejestracji 20.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
apap to właśnie paracetamol i jest bezpieczny w ciąży Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
to jeszcze nie mam nawet cienia pomysłu na hasło konkursowe Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Bardzo Ci dziękuję za ten link Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A jaki to wstyd? Przynajmniej widać, że dziecko nie spędza całego dnia przed telewizorem
Moja 3-latka wiecznie ma siniaki na nogach, bo przecież musi sprawdzić czy da się zsiąść z jadącego roweru, jak daleko można skoczyć ze schodów, lub czy da się wbiec po drabince na zjeżdżalnię... Już przestałam się tym przejmować, chodzi w sukienkach i krótkich spodenkach, a siniaki tak szybko znikają jak szybko się pojawiły Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Zdecydowanie nie! Oczywiście, jeżeli ktoś ma za dużo pieniędzy to może pobrać, tylko po co?
Na świecie krew pępowinową pobiera się za darmo i banki komórek macierzystych działają jak u nas banki krwi, czyli z krwi pępowinowej uzyskuje się komórki macierzyste, które pomagają chorym ludziom, również niespokrewnionym z dawcą.
Trzeba pamiętać o kilku rzeczach, krwi pępowinowej jest malutko, szacuje się, że przeciętnie jest jej tyle, że może pomóc choremu na białaczkę o wadze max 30 kg.
Druga sprawa, że ogromna większość białaczek u dzieci to choroby genetyczne (czyli komórki macierzyste uzyskane z krwi pępowinowej też będą zmienione)
Ja osobiście uważam je jedyna sytuacja w jakiej jest sens pobrania krwi pępowinowej od noworodka, to jeżeli ma się starsze dziecko, które choruje i jest szansa, że komórki macierzyste uzyskane z krwi pępowinowej młodszego rodzeństwa będą mogły pomóc starszemu dziecku.
Ja nie doszukałam się nigdzie na świecie opisanego przypadku, gdzie komórki macierzyste uzyskane z krwi pępowinowej pomogły dawcy krwi pępowinowej w chorobie, której nie można wyleczyć w inny sposób.
Kolejna sprawa to czas przechowywania też nie jest tu obojętny. Na świecie krew wykorzystuje się szybko, nikt nie trzyma jej 10 lat i na dobrą sprawę nie wiadomo, czy po 10 latach będą tam jeszcze jakieś komórki macierzyste...
Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Na boreliozę nie ma szczepionki.
Jest tylko na pokleszczowe zapalenie opon mózgowych.
Są 3 dawki, każda kosztuje ok 100zł, ale szczepienie rozłożone jest w czasie (prawie rok), więc budżet za bardzo nie ucierpi (chyba, że jednocześnie szczepi się cała rodzina).
U nas została ostatnia dawka tego szczepienia (na początku czerwca) i ja osobiście gorąco polecam, jeżeli chodzicie na spacery do lasu, a nawet parku, to naprawdę warto.
W ubiegłym roku mój mąż miał zapalenie opon właśnie po kleszczu. Kleszcz zdążył tylko przebić skórę, nawet nie wbił się do końca, nie zdążył napić się krwi przed usunięciem. A po niecałych 2 tygodniach wysoka gorączka i ogromny ból głowy. Mąż 3 tygodnie przeleżał w szpitalu, 2 razy miał zrobioną punkcję, bardzo cierpiał, ale na szczęście obyło się bez żadnych powikłań - u dzieci podobno, choroba ma zazwyczaj cięższy przebieg.
Trzeba oczywiście pamiętać, że kleszcze przenoszą więcej chorób, na które nie ma szczepionki i zawsze trzeba się dokładnie oglądać, ale te małe potwory są tak przebiegłe i tak potrafią się ukryć, że czasem niestety przeoczy się jednego malutkiego kleszcza... Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Super wiadomość
A o kod choroby na zwolnieniu chodziło mi o powód zwolnienia, czy ze względu na zagrożoną ciążę, czy na obrzęki, czy ze względu na ból pleców czy inne ciążowe dolegliwości- warto to wiedzieć na komisji, żeby wiedzieć na co narzekać najbardziej Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie, nie powinnaś się obawiać. Przecież jesteś w ciąży i masz prawdziwe zwolnienie (dobrze by było jakbyś wiedziała jaki dokładnie kod choroby masz wpisany na zwolnieniu przez lekarza i co on oznacza).
Ta komisja będzie pewnie tylko formalnością, musisz mieć ze sobą dokumentację medyczną i trochę ponarzekać jak Ci ciężko, jak szybko się męczysz, jak bolą Cię plecy od ciężaru brzucha itp.
Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Tacy anonimowi bohaterzy są najlepsi
Ale czasem ich działania odnoszą odwrotny skutek, wiem coś o tym Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
To nie alergia, ma katar i gorączkę. A wizyta jest u immunologa. Staram się tam dodzwonić, żeby się dowiedzieć, czy jest sens jechać, ale oczywiście tylko mięczaki odbierają telefony w poradni a tam żadne mięczaki nie pracują.
A najbardziej boję się tego, że ona przez podróż jeszcze bardziej się rozchoruje, a niedługo ma urodziny i w niedzielę planowane jest "kinder-party"
Wszystko pod górkę... Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Moja córeczka w najbliższą środę, czyli pojutrze ma wizytę u specjalisty. Wizytę na którą czekaliśmy pół roku (skierowanie dostaliśmy w grudniu). Żeby było ciekawiej, do tego lekarza musimy pojechać do innego miasta (prawie 100 km)
A dzisiaj moje dziecko wstało z tzw "gilem do pasa" ...
No i teraz co zrobić, żeby dziecko wyzdrowiało w 2 dni? No co? Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A na zwolnieniu było zaznaczone, że jesteś w ciąży? U mnie kiedyś lekarka zapomniała zaznaczyć, ja nie zauważyłam i też dostałam okrojoną wypłatę...
Staszek gratulacje Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Raczej nie ściema, to nie te czasy, wyniki badań należą do danych wrażliwych i pewnie mają takie procedury, że wyniki można dostać tylko podczas wizyty u lekarza. Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Na fanpage'u "Ożeż w maturę" pojawiają się pierwsze komentarze maturzystów, którzy już zakończyli pisanie. Dominuje opinia: "Łatwe". Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Będzie dobrze, musi być dobrze Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Do takich bardziej zabudowanych to raczej zakładamy cieniutkie skarpetki, ale do odkrytych już nie. Wyświetl w wątku >>
koper
Postów 2236
Punkty karne 0
Konkursy dodane
http://www.ccc.eu...alog/cat-2687/310622
Podeszwa nie jest w nich super giętka, ale zgina się w dobrym miejscu. Stopa jest dobrze, stabilnie trzymana i sandałki są całkiem wygodne. Moja córeczka miała w zeszłe lato już trochę ponad 2 lata i na prawdę sporo w nich chodziła. Sandałki są dość przewiewne, stopa nie poci się w nich za bardzo. Oprócz nich mieliśmy jeszcze takie dużo bardziej odkryte z ecco i spokojnie nam wystarczyło na lato.
Swoją drogą wiecie o ile trudniej jest kupić dziewczynce fajne buty. Prawie wszystkie dla dziewczynek są różowe i z masą niepotrzebnych ozdób. Zazwyczaj tak wychodzi, że wybieramy buty w neutralnym kolorze z działu chłopięcego
Wyświetl w wątku >>