Reklama na e-Konkursy.info

Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika koper

koper

#5662013 Napisano: 26.05.2013 19:37:03 w Konkursowiczki w ciąży
benasia napisał(a):

dziewczyny napiszcie mi bo nie pamiętam dokładnie jak to było w ciąży bo koleżanka w ciązy ma gorączkę i nie wie co może wziąc - wydaje mi się że apap ale czy coś innego tez zeby maleństwu nie zaszkodzić? bo coś mi świta paracetamol ale nie jestem pewna...

apap to właśnie paracetamol i jest bezpieczny w ciąży Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5661889 Napisano: 26.05.2013 14:56:41 w Kaufland konkursy
Mi jakoś ta edycja wyjątkowo nie pasuje. Nie dość, że mąż robił zakupy konkursowe na 2 paragony, ale wrócił do domu tylko z jednym, bo drugi zostawił przy kasie emotka
to jeszcze nie mam nawet cienia pomysłu na hasło konkursowe emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5661857 Napisano: 26.05.2013 13:45:35 w Konkursowiczki w ciąży
Fajny Dzień Matki emotka Gratulacje emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5660435 Napisano: 24.05.2013 09:29:35 w Dziś cieszę się z.....
merkana napisał(a):

A ja się tak szczerzę i cieszę, że aż oplułam herbatą klawiaturę, bo po 2 latach przyjaciółka znowu podesłała mi link do zapomnianego Pafnucka! emotka emotka emotka emotka emotka

http://www.youtub.../watch?v=8r5VMkZFC-Y emotka

Bardzo Ci dziękuję za ten link emotka emotka emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5659605 Napisano: 23.05.2013 11:00:49 w Konkursowiczki w ciąży
allice napisał(a):

Powiem Wam, że te siniaki to nic w porównaniu z tym co będzie jak Wasze maluchy skończą tak ze 3 lata. Będą miały rowerki, będą grały w piłkę i wspinały się po drzewach. Nie chcecie wiedzieć jak wyglądają nóżki mojego Rysia... Siniaki i otarcia takie, że wstyd mi go do ludzi puścić w krótkich spodenkach. emotka

A jaki to wstyd? Przynajmniej widać, że dziecko nie spędza całego dnia przed telewizorem emotka

Moja 3-latka wiecznie ma siniaki na nogach, bo przecież musi sprawdzić czy da się zsiąść z jadącego roweru, jak daleko można skoczyć ze schodów, lub czy da się wbiec po drabince na zjeżdżalnię... Już przestałam się tym przejmować, chodzi w sukienkach i krótkich spodenkach, a siniaki tak szybko znikają jak szybko się pojawiły emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5656937 Napisano: 20.05.2013 12:21:06 w Konkursowiczki w ciąży
sam napisał(a):

Czy któraś z Was ma zamiar skorzystać z usług Polskiego Banku Komórek Macierzystych (PBKM) i planuje przechowywać w nim krew pępowinową?

Zdecydowanie nie! Oczywiście, jeżeli ktoś ma za dużo pieniędzy to może pobrać, tylko po co?
Na świecie krew pępowinową pobiera się za darmo i banki komórek macierzystych działają jak u nas banki krwi, czyli z krwi pępowinowej uzyskuje się komórki macierzyste, które pomagają chorym ludziom, również niespokrewnionym z dawcą.

Trzeba pamiętać o kilku rzeczach, krwi pępowinowej jest malutko, szacuje się, że przeciętnie jest jej tyle, że może pomóc choremu na białaczkę o wadze max 30 kg.
Druga sprawa, że ogromna większość białaczek u dzieci to choroby genetyczne (czyli komórki macierzyste uzyskane z krwi pępowinowej też będą zmienione)

Ja osobiście uważam je jedyna sytuacja w jakiej jest sens pobrania krwi pępowinowej od noworodka, to jeżeli ma się starsze dziecko, które choruje i jest szansa, że komórki macierzyste uzyskane z krwi pępowinowej młodszego rodzeństwa będą mogły pomóc starszemu dziecku.

Ja nie doszukałam się nigdzie na świecie opisanego przypadku, gdzie komórki macierzyste uzyskane z krwi pępowinowej pomogły dawcy krwi pępowinowej w chorobie, której nie można wyleczyć w inny sposób.

Kolejna sprawa to czas przechowywania też nie jest tu obojętny. Na świecie krew wykorzystuje się szybko, nikt nie trzyma jej 10 lat i na dobrą sprawę nie wiadomo, czy po 10 latach będą tam jeszcze jakieś komórki macierzyste...

Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5656781 Napisano: 20.05.2013 09:31:01 w Konkursowiczki w ciąży
size napisał(a):

A któraś z Was szczepiła dziecko na boreliozę?

Na boreliozę nie ma szczepionki.
Jest tylko na pokleszczowe zapalenie opon mózgowych.
Są 3 dawki, każda kosztuje ok 100zł, ale szczepienie rozłożone jest w czasie (prawie rok), więc budżet za bardzo nie ucierpi (chyba, że jednocześnie szczepi się cała rodzina).
U nas została ostatnia dawka tego szczepienia (na początku czerwca) i ja osobiście gorąco polecam, jeżeli chodzicie na spacery do lasu, a nawet parku, to naprawdę warto.

W ubiegłym roku mój mąż miał zapalenie opon właśnie po kleszczu. Kleszcz zdążył tylko przebić skórę, nawet nie wbił się do końca, nie zdążył napić się krwi przed usunięciem. A po niecałych 2 tygodniach wysoka gorączka i ogromny ból głowy. Mąż 3 tygodnie przeleżał w szpitalu, 2 razy miał zrobioną punkcję, bardzo cierpiał, ale na szczęście obyło się bez żadnych powikłań - u dzieci podobno, choroba ma zazwyczaj cięższy przebieg.

Trzeba oczywiście pamiętać, że kleszcze przenoszą więcej chorób, na które nie ma szczepionki i zawsze trzeba się dokładnie oglądać, ale te małe potwory są tak przebiegłe i tak potrafią się ukryć, że czasem niestety przeoczy się jednego malutkiego kleszcza... Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5654650 Napisano: 16.05.2013 11:45:26 w Konkursowiczki w ciąży
bridget napisał(a):

dziewczyny mam wyniki amniopunkcji "ZDROWY CHŁOPIEC" emotka ulga wielka:)

Super wiadomość emotka

A o kod choroby na zwolnieniu chodziło mi o powód zwolnienia, czy ze względu na zagrożoną ciążę, czy na obrzęki, czy ze względu na ból pleców czy inne ciążowe dolegliwości- warto to wiedzieć na komisji, żeby wiedzieć na co narzekać najbardziej emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5654498 Napisano: 16.05.2013 09:00:16 w Konkursowiczki w ciąży
bridget napisał(a):

dziewczyny dostałam wezwanie na komisje ZUSU czy powinnam sie obawiac?

Nie, nie powinnaś się obawiać. Przecież jesteś w ciąży i masz prawdziwe zwolnienie (dobrze by było jakbyś wiedziała jaki dokładnie kod choroby masz wpisany na zwolnieniu przez lekarza i co on oznacza).
Ta komisja będzie pewnie tylko formalnością, musisz mieć ze sobą dokumentację medyczną i trochę ponarzekać jak Ci ciężko, jak szybko się męczysz, jak bolą Cię plecy od ciężaru brzucha itp.
Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5653258 Napisano: 14.05.2013 18:03:36 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
merkana napisał(a):

ale się uroki sypią:P wiecie co, ja jak czytam komentarze na fb pod każdym rozwiązanym konkursem, to otwieram szeroko "gębę" i odechciewa mi się grać. Wszędzie aż roi się od kapusiów i krętaczy, którzy krzyczą wiele z fejków, a z prawdziwych kont się nie odezwą. Chamstwo w państwie, panie Ferdku. emotka

Tacy anonimowi bohaterzy są najlepsi emotka

Ale czasem ich działania odnoszą odwrotny skutek, wiem coś o tym emotka emotka emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5652893 Napisano: 14.05.2013 10:44:40 w Konkursowiczki w ciąży
Między 3 a 5 dobą życia jest pobierana dziecku krew na badania przesiewowe (kilka kropelek z piętki na bibułkę). Jak krew pobierze się za wcześnie, to badanie może mieć fałszywy wynik. Dlatego szpitale najczęściej trzymają dzieciaczka do 3 doby życia i jak tylko 3 doba się zaczyna, pobierają dziecku krew i wtedy dają wypis Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5652186 Napisano: 13.05.2013 13:29:37 w Wkurza mnie...
dolly napisał(a):

Koper, spokojnie, gil nie przeszkadza w wizycie, a może to alergia..

To nie alergia, ma katar i gorączkę. A wizyta jest u immunologa. Staram się tam dodzwonić, żeby się dowiedzieć, czy jest sens jechać, ale oczywiście tylko mięczaki odbierają telefony w poradni emotka a tam żadne mięczaki nie pracują.

A najbardziej boję się tego, że ona przez podróż jeszcze bardziej się rozchoruje, a niedługo ma urodziny i w niedzielę planowane jest "kinder-party"

Wszystko pod górkę... Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5651968 Napisano: 13.05.2013 09:36:36 w Wkurza mnie...
Wkurza mnie bezsilność.
Moja córeczka w najbliższą środę, czyli pojutrze ma wizytę u specjalisty. Wizytę na którą czekaliśmy pół roku (skierowanie dostaliśmy w grudniu). Żeby było ciekawiej, do tego lekarza musimy pojechać do innego miasta (prawie 100 km)
A dzisiaj moje dziecko wstało z tzw "gilem do pasa" ...
No i teraz co zrobić, żeby dziecko wyzdrowiało w 2 dni? No co? Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5650426 Napisano: 09.05.2013 20:25:42 w Konkursowiczki w ciąży
bridget napisał(a):

dziewczyny i jeszcze mam pytanie skoro zwolnienie zus jest 100% czemu mam pensje mniejsza o 400zł?

A na zwolnieniu było zaznaczone, że jesteś w ciąży? U mnie kiedyś lekarka zapomniała zaznaczyć, ja nie zauważyłam i też dostałam okrojoną wypłatę...

Staszek gratulacje emotka emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5650278 Napisano: 09.05.2013 16:38:16 w Konkursowiczki w ciąży
bridget napisał(a):

poza tym nei mam wciaz wynikow amnio, powinny byc teoretycznie w srode, nie ma lekarza ze na urlopie i ze one w rejestracji nie maja wgladu... i znow stres....czy sciema czy co?

Raczej nie ściema, to nie te czasy, wyniki badań należą do danych wrażliwych i pewnie mają takie procedury, że wyniki można dostać tylko podczas wizyty u lekarza. Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5649808 Napisano: 08.05.2013 23:19:25 w Żegnamy zmarłych
Alicja401 to bardzo przykra wiadomość. Przyjmij najszczersze wyrazy współczucia. emotka Wyświetl w wątku >>
[*] 0

koper

#5649300 Napisano: 08.05.2013 11:33:20 w Wkurza mnie...
http://www.edulan...wo_.html#BoxSlotIIMT

Na fanpage'u "Ożeż w maturę" pojawiają się pierwsze komentarze maturzystów, którzy już zakończyli pisanie. Dominuje opinia: "Łatwe". Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5649289 Napisano: 08.05.2013 11:22:36 w Wkurza mnie...
Mimo, że już dawno jestem po studiach, dalej czasem mam w nocy koszmary związane z maturą. Tak więc gorąco trzymam kciuki za maturzystów i ich zestresowanych rodziców emotka
Będzie dobrze, musi być dobrze emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5649285 Napisano: 08.05.2013 11:21:12 w Konkursowiczki w ciąży
benasia napisał(a):

a i jeszcze jedno pytanko czy bosa stópka dziecka nie obciera się w takich bucikach? Czy lepiej żeby chodziło w cienkich skarpetkach? Bo wiecie w zeszłym roku młody nie chodził sam to mógł na boso jeździć a teraz zmiana... emotka

Do takich bardziej zabudowanych to raczej zakładamy cieniutkie skarpetki, ale do odkrytych już nie. Wyświetl w wątku >>
0 0

koper

#5649210 Napisano: 08.05.2013 09:54:49 w Konkursowiczki w ciąży
Benasia My w zeszłym roku kupiliśmy te sandałki z 2 linka, tylko w innym kolorze.

http://www.ccc.eu...alog/cat-2687/310622

Podeszwa nie jest w nich super giętka, ale zgina się w dobrym miejscu. Stopa jest dobrze, stabilnie trzymana i sandałki są całkiem wygodne. Moja córeczka miała w zeszłe lato już trochę ponad 2 lata i na prawdę sporo w nich chodziła. Sandałki są dość przewiewne, stopa nie poci się w nich za bardzo. Oprócz nich mieliśmy jeszcze takie dużo bardziej odkryte z ecco i spokojnie nam wystarczyło na lato.

Swoją drogą wiecie o ile trudniej jest kupić dziewczynce fajne buty. Prawie wszystkie dla dziewczynek są różowe i z masą niepotrzebnych ozdób. Zazwyczaj tak wychodzi, że wybieramy buty w neutralnym kolorze z działu chłopięcego
emotka Wyświetl w wątku >>
0 0