Reklama na e-Konkursy.info

Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika monika1985monik

monika1985monik

#4872268 Napisano: 03.12.2011 10:47:19 w Konkursowiczki w ciąży
Jaki by nie był to jak się popatrzy na uśmiechające się do Ciebie maleństwo to o bólu się zapomina emotka
Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4872115 Napisano: 03.12.2011 09:37:45 w Konkursowiczki w ciąży
Ja jadłam prawie wszystko to co w ciąży podobno dziecko bardzo przyzwyczaja się do tego co mama je w ciąży i potem łatwo mu coś przyswoić ale oczywiście wszystko z ostrożnością obserwując małego emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4869929 Napisano: 02.12.2011 11:23:42 w Konkursowiczki w ciąży
cytrynkowa napisał(a):

Dzięki za gratulacje - teraz sie poznajemy, nie jest łatwo bo jestem prawie sama, padam ze zmęczenia ale jestem przeszczeliwa!!!!!!!!! emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka emotka
teraz czytam o noworodkach, karmieniu, kupach, pepku itp. Po jakim czasie odpada pepek? juz bym chciała miec to za soba bo boje sie ze go niechcący oderwę.

U nas odpadł po 5 dniach, przy każdej zmianie pieluszki go smaruj rozcieńczonym spirytusem to powinien szybo odlecieć emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4869910 Napisano: 02.12.2011 11:20:02 w Konkursowiczki w ciąży
cytrynkowa witamy w gronie mamusiek emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4869356 Napisano: 02.12.2011 08:29:12 w Konkursowiczki w ciąży
barbara1910 napisał(a):

cytrynkowa urodziła Milenkę 22.11.11 emotka

Gratulacje emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4867682 Napisano: 01.12.2011 12:57:54 w Wygraj mi / Wygram za...
Szukam pomocy w kucharku

PW emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4865836 Napisano: 30.11.2011 06:33:20 w Konkursowiczki w ciąży
No na ciężarnych i nie tylko teraz to wszędzie jest koszmar trzeba mieć studnie bez dna by na wszystko starczyło Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4865443 Napisano: 30.11.2011 04:19:38 w Konkursowiczki w ciąży
ariadnaa napisał(a):

A ja mam super lekarza państwowego emotka i nic nie płacę. Usg robi na każdej wizycie- wizyty co 3 tyg. Wszystkie badania za darmo. Poza tym świetny specjalista i ma poczucie humoru. Wizyty są wesołe i nigdy nie ma z niczym problemu. emotka

Pozazdrościć emotka

U nas wizyta 54 zł ( z kartą stałego klienta emotka )
Usg 60 zł

Wizyta raz w miesiącu i usg 3 razy w ciągu ciąży Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4864303 Napisano: 30.11.2011 10:19:37 w Wygraj mi / Wygram za...
Proszę o PW z konkretną ceną, osoby które będą umiały wygrać model samochodu Ferrari na Rossnecie
Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4862446 Napisano: 29.11.2011 02:35:24 w Konkursowiczki w ciąży

No tak przy wyjściu po za dom i potrzebie zostawienia dzidzi z kimś to mega komfort u mnie synek niestety nie pozwolił mamusi nigdzie wychodzić no chyba że z nim emotka
Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4862248 Napisano: 29.11.2011 01:21:20 w Konkursowiczki w ciąży
katrin22 napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

katrin22 napisał(a):

mamuśki jak zachęcić miesięczne dziecko do picia herbatki? kupiłam Kubusiowi Koperek z Bebiko, a on nie chce ciągnąć, a wolałabym mu dać bo teraz w domu ciepło, na pewno chce mu się pić, a i na brzuszek byłoby mu lepiej.

Mój mały nie wziął smoczka od butelki do ust jak była potrzeba podawałam mu herbatkę łyżeczką ( tylko powoli i małe ilości ) a karmisz piersią ? może nie chce mu się pić.

Tylko cyca ciągnie, sika dużo, ale boję się, że jak nie będę miała pokarmu, to on nie weźmie butli do ust, i dlatego chcę mu od czasu do czasu dać herbatki, jak np. go w brzuszku będzie kręciło. Dziś go brzusio bolał, ale postękał i kupę zrobił.

Ja urodziłam w październiku i karmiłam tylko piersią i wogóle nie dawałam synkowi herbatek do picia wystarczało mu w zupełności mleko mamy podawałam mu od wielkiego święta tylko jak go brzuszek bolał herbatkę. Dlaczego zakładasz że nie będziesz mieć pokarmu ? nie ma co na siłe uczyć picia z butelki ja synka w 8 miesiącu nauczyłam picia z niekapka i byłam bardzo szczęśliwa że nie korzystał z butli emotka
Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4861731 Napisano: 29.11.2011 10:18:28 w Konkursowiczki w ciąży
katrin22 napisał(a):

mamuśki jak zachęcić miesięczne dziecko do picia herbatki? kupiłam Kubusiowi Koperek z Bebiko, a on nie chce ciągnąć, a wolałabym mu dać bo teraz w domu ciepło, na pewno chce mu się pić, a i na brzuszek byłoby mu lepiej.

Mój mały nie wziął smoczka od butelki do ust jak była potrzeba podawałam mu herbatkę łyżeczką ( tylko powoli i małe ilości ) a karmisz piersią ? może nie chce mu się pić.
Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4857580 Napisano: 27.11.2011 02:14:15 w Konkursowiczki w ciąży
dianek napisał(a):

e no monia nie mów, że nie widzisz jak 2-3 miesięczne dziecko chce kupę... emotka

każde dziecko sygnalizuje - jest to jeden z odruchów wrodzonych, tak samo jak ssanie
tylko nie każda mama jest w stanie od razu to zauważyć, tak samo jak nie każda mama od razu rozróżnia czy dany płacz oznacza że dziecko jest bardzo głodne czy może coś go boli

tylko kraje zachodnie odeszły od EC jakiś czas temu, w znacznej większości świata dzieci nie noszą pieluch, więc nasza rodzinka to nie jest jakaś ekipa z kosmosu emotka sama pomagałam wychowywać siostrę by kupki robiła gdzie trzeba i nie uważam by była to paranoja czy rzecz niewykonalna emotka

I powiem jeszcze ci tyle że to że ileś tam dzieci w twojej rodzinie potrafiło sygnalizować swoje potrzeby robienia kupki nie oznacza że twoje dzidzi też to będzie umiało w tym samym wieku, każde dziecko jest inne i należy pamiętać o tym
umie sygnalizować każde, to my to sygnalizowanie tłumimy przez ignorowanie
a czy nauczy się je wyraźniej przekazywać czy kontrolować swoje potrzeby fizjologiczne - to już zależy indywidualnie od każdego dziecka i rodzica

No powiem ci że nie widzę emotka bo mój synek nie ma do dziś na szczęście problemów z kupkami i w tej samej chwili co stęknie kupka już jest więc nie ma najmniejszej szansy by zdążyć go rozebrać emotka Dla mnie ta metoda może i by miała sens gdybym miała służącą i sprzątaczkę w domu która zajęła by się całym domem a ja cały czas poświęciła bym dziecku emotka
Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4857503 Napisano: 27.11.2011 01:38:16 w Konkursowiczki w ciąży
dianek napisał(a):

dianek opanowanie kupki ?? co masz na myśli ?? ja w życiu nie wyobrażam sobie dziecka paro miesięcznego bez pieluchy a w zimie to już w ogóle nie realne dla mnie ta metoda to jakaś totalna głupota

no, normalne wychowanie bezpieluchowe mam na myśli emotka
dzieciak ma 2 miesiące i załatwia się do nocnika/toalety/miski/innego pojemnika

z sikaniem - dla mnie to troche jeszcze nie pojęte, ale będę próbować

z kupkami - dość proste, u nas w rodzinie 16 dzieciaków było wychowywanych tą metodą jeśli chodzi o kupki i żadne z nas po skończeniu 8 miesięcy nie walnęło klocka w pieluchę

dlaczego problem w zimie? bo obserwacja jest znacznie utrudniona no i dzieciak grubiej ubrany - ciężko szybko go rozebrać
ewentualnie chińskie spodenki trochę ratują sytuację (ale to dla całkiem bezpieluchowych)

a na czym to polega tak od podstaw? na obserwacji i nawiązaniu kontaktu z dzieckiem
dziecko od narodzi przekazuje sygnały że chcę siku lub kupkę - jeśli ma się je w pampersie to się na nie nie zwraca uwagi i dziekco po skończeniu 4-5 miesięcy przestaje te sygnały nadawać bo jest nauczone że załatwia się pod siebie a nie do toalety i później go tego trzeba oduczać

wychowanie bezpieluchowe polega na tym, że odczytuje się te sygnały (tak samo jak rozpoznajesz po płaczu czy stękaniu czy dziecko jest głodne, śpiące, coś go boli czy mu się nudzi - tak samo rozpoznaje się czy chce mu się siku), nawiązuje kontakt z dzieckiem (tutaj są różne techniki) i wysadza na nocnik
z czasem dziecko coraz wyraźniej i coraz wcześniej daje znać o potrzebie wypróżnienia i pielucha staje się kompletnie zbędna

w Japonii wychowanie bezpieluchowe zaczyna się gdy dziecko skończy 3 tygodnie, zazwyczaj zanim skończy 6 miesięcy korzysta już tylko z toalety

u nas EC najczęściej rozpoczyna się jak dziecko samo trzyma już główkę - bo jest łatwiej, poza tym zdecydowanie łatwiej zauważyć jego sygnały, a ono łatwiej uczy się wspólnego języka

wychowując tą techniką dziecko w wieku 6-12 miesięcy (w zależności od startu, wprawy etc.) w ogóle już nie potrzebuje pieluchy (ewentualnie na noc), bo potrafi odpowiednio dać znać że potrzebuje do toalety

no i omija się oduczanie, że się nie robi pod siebie, tylko do toalety, stresujący trening nocnikowy etc.

mam nadzieję, że udało mi się chociaż trochę nakreślić o czym mowa emotka dziecko nie chodzi gołe, nie sika pod siebie, nie sika w pieluchę, choć często ma jakąś na w razie czego, tylko jest normalnym dzieckiem w normalnym ubraniu, tylko że bez zasikanego pampersa i jak chce mu się do toalety to daje sygnał, mama odczytuje, upewnia się że o to chodzi i wysadza dziecko na nocnik, ono się załatwia i wraca do zabawy - bez względu na to czy ma 3, 6 czy 12 miesięcy

Po przeczytaniu powiem że dla mnie to jest paranoja i nie do przyjęcia, nie ma najmniejszej możliwości by dziecko 3 miesięczne sygnalizowało że chce siku, większość dzieci mając 12 miesięcy jeszcze tego nie potrafi, to samo jest z kupką. I powiem jeszcze ci tyle że to że ileś tam dzieci w twojej rodzinie potrafiło sygnalizować swoje potrzeby robienia kupki nie oznacza że twoje dzidzi też to będzie umiało w tym samym wieku, każde dziecko jest inne i należy pamiętać o tym. Życzę ci by podana przez Ciebie metoda się sprawdziła dla mnie jest nie do przyjęcia i kompletnie nierealna. Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4857408 Napisano: 27.11.2011 12:56:46 w Konkursowiczki w ciąży
grusia daj jakąś cenną radę by dzidzi spało długo ha ha emotka ja do dzisiaj przespałam 4 noce całe
Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4857360 Napisano: 27.11.2011 12:36:23 w Konkursowiczki w ciąży
dianek opanowanie kupki ?? co masz na myśli ?? ja w życiu nie wyobrażam sobie dziecka paro miesięcznego bez pieluchy a w zimie to już w ogóle nie realne dla mnie ta metoda to jakaś totalna głupota Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4857357 Napisano: 27.11.2011 12:34:45 w Konkursowiczki w ciąży
agusia147 napisał(a):

Jezuuu jaki dziś zwał, dopiero teraz wstałam z łóżka bo wcześniej nie dało rady ;(

Szczęściara też bym chciała tyle choćby poleżeć emotka
Ale synek codziennie przed 7 wstaje Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4855658 Napisano: 26.11.2011 01:58:45 w Konkursowiczki w ciąży
agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

No i mały od wczoraj coś bardzo aktywny, aż się martwić zaczynam, że mu źle u mnie ;(

Jak mały jest aktywny to tylko powody do radości
emotka po prostu dobrze się bawi emotka Jak by nie dawał znaku o sobie wtedy był by powód do zmartwień a tak to jest tylko powód do radości emotka

dokładnie, Monika dobrze mówi emotka

Ale nigdy aż tak bardzo nie wariował emotka Tylko raczej spokojnie dawał znać o swej obecności podkopując wieczorkami lub po posiłkach. A od wczoraj fika cały czas, nawet w nocy emotka

To normalne wykorzystuje chwilę kiedy ma jeszcze miejsce by się poruszać emotka fikołki, zabawy pępowiną itp emotka Głowa do góry i nie martw się tym czym nie musisz bo jest ok emotka
Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4855273 Napisano: 26.11.2011 10:25:45 w Konkursowiczki w ciąży
agusia147 napisał(a):

No i mały od wczoraj coś bardzo aktywny, aż się martwić zaczynam, że mu źle u mnie ;(

Jak mały jest aktywny to tylko powody do radości
emotka po prostu dobrze się bawi emotka Jak by nie dawał znaku o sobie wtedy był by powód do zmartwień a tak to jest tylko powód do radości emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

monika1985monik

#4855262 Napisano: 26.11.2011 10:21:21 w Konkursowiczki w ciąży
dianek napisał(a):

Mamuśki, czy któraś z Was próbowała wychowania bezpieluchowego? (nie mówię o treningu nocnikowym, tylko o tradycyjnym EC rozpoczynanym nim dziecko skończy 6 mies.)

Wiem, że z kupkami nie ma większego problemu (moja siostra mając 6 mies. tę potrzebę w 100% załatwiała już do nocnika, a mając 8 mies. potrafiła kontrolować i dawać znać na tyle wcześnie że nie było problemu np. z wróceniem ze spaceru na nocnik).

Zastanawiam się jednak czy nie zacząć, tak jak zaczynają tradycyjnie Japończycy, czyli w 3 tyg życia dziecka - ktoś próbował tak wcześnie?

Ja powiem na przykładzie tych dzieci co pilnowałam i teraz swojego synka że to bezsens ( choć może jest mała grupa dzieci która potrafi np jak ma rok zawołać że chce siku lub kupkę częściej i szybciej potrafią to dziewczynki) U nas jest tak że walczymy z pieluchami już ponad pół roku i jak na razie pielucha nadal jest. Wyświetl w wątku >>
0 0