Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
normalnie masakra, mieli tyle czasu, to nie mogli wysłać ich wcześniej ?
a wrrr Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Kocham te teksty o zachłanności Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wkurza mnie nie wysyłanie doładowanych kart w ostatni regulaminowy dzień, skoro wysyłają puste, niech to zrobią szybciej i doładują o czasie. Jak dla mnie te puste karty to nadal jest brak nagrody Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
I tak znam przypadek NOP-u po MMR również ze swojego podwórka, jedno od razu po szczepieniu wystąpiło całkowia "zmiana" dziecka, dziś duży już chłopczyk ma zdiagnozowane porażenie mózgowe, drugie w tym przypadku nie ma dowodów, że to akurat po tej szczepionce, ale córeczka bliskiej koleżanki ma autyzm i też zaczeła zauważać zmiany w zachowaniu dziecka po szczepieniu. Po innym szczepieniu mój siostrzenieć trafił na kilka dni do szpitala i też był nie mały strach
Nie mówie, że każdy może załapać NOP, ale trzeba coś takiego rozważyć i zastanowić się co jest większym ryzykiem dla dziecka i tutaj decyzją należy wyłącznie do rodziców.
Ja na MMR nie zaszczepie syna w zalecanym czasie i tutaj nie mam co do tego wątpliwości. W przypadku innych chorób, również uważam tak jak napisałam, że szczepionki nie powinny być podawane jednorazowo na kilka chorów i do tego w krótkim odstępie czasu - im bardziej dojrzałe dziecko, tym lepiej przejdzie szczepienie, ale o tym wie chyba większość.
I jeszcze tylko dodam, że duża część danych jest zakłamana, do czego przyznają się nawet niektórzy lekarze, nie ma w nich zaznaczonego, które z dzieci chorujących były szczepione, a które nie ( a to raczej dosyć istotne) i do tego, dużo lekarzy jeszcze nie zgłasza NOP, a są rodzice którzy nie wiedzą, że każda nieprawidłowa reakcja poszczepienna powinna być zgłaszana.
Ja uważam, że na większość chorób powinno się szczepić, ale z głową, nie ufając całkowicie wszechogarniającej nagonce, do tego istnieją również płatne szczepionki pojedyncze z lepszym składem niż refundowane - jeśli ktoś wybiera właśnie dlatego skojarzone Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
wszędzie tak jest, że nękają, dzwonią i trują.
U nas pomimo, że mam ustalone z lekarką, dzisiaj pielęgniarka dzwoniła i mi truła i groziła, że jak nie nadrobie to mam zabrać karte i dała mi moją lekarkę, mówiąc jej tylko, że pani która ma roczne dziecko i nie chce szczepić. Po pierwsze ja szczepie, ale "powoli", po drugie Bartuś ma 9 miesięcy a po trzecie jak przedstawiłam się mojej lekarce ta się śmiała już.
Tzn pielęgniarka robi to wszystko bez wiedzy lekarki
Mam zamiar zawieźć pielęgniarce ciekawą lekture tzn rozporządzenie ministra zdrowia odnośnie szczepień, bo tylko to ma moc prawną, a kalendarz szczepień jej nie ma.
Na mmr na pewno nie zaszczepię na chwile obecną, być może dopiero w okresie przedszkolnym/szkolnym Wyświetl w wątku >>
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
My jesteśmy po gruźlicy i wzb ( w szpitalu) i już w przychodni raz druga dawka wzb i innym razem krztusiec, błonnica, tężec - teraz mieliśmy iśc na jedno szczepienie, ale Bartuś dostał katarku, więc kilka tygodni na pewno przeciągniemy Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja uważam, że szczepionki skojarzone są złe i zdania nie zmienie, ale nie osądzam decyzji innych. Chciałaś znać moje zdanie, więc je napisałam, a Ty odebrałaś to jak atak
benasia ma podobne zdanie co malutka456 do tego widziałam, że na skojarzone wcale dobrze nie reagował Dominik, zresztą nawet inne dzieci bliskie też miały różne jaja po skojarzonych ( oczywiście nie wszystkie) - i zdecydowanie za dużo czytałam i mówie tutaj też o opiniach profesorów, naukowców itp
Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie rozumiem czym przeginam ? Ja piszę o sobie, o swoim uczuciu i przekonaniu - i właśnie uważam, że byłam głupia, że zgodziłam się szczepić Domisia szczepionkami skojarzonymi i bardzo tego żałuje Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
To co pogrubiłam, to są pojedyncze, ja nie zgadzam się na np 3 wkłucia, tylko po 1 na wizyte.
Jeśli jest skojarzona typu odra, świnka, różyczka to nie ma wyjscia, bo w Polsce nie ma tych szczepionek pojedynczych - no chyba że w ostatnim czasie coś się zmieniło Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja nie mówie, że po pojedynczych nie ma odczynów, ale mówie, że szczepiąc pojedynczo ( 1 wkłucie na 1 chorobę przy 1 wizycie) można w jakimś stopniu zminimalizować przeciążenia jakie dostaje organizm.
Na prawdę na to wszystko można znaleźć odpowiedzi nawet w sieci jak się pokopie, jest mase badań, prac naukowych itp i wielu naukowców już potwierdza szkodliwość szczepionek skojarzonych, a spójrzmy prawdzie w oczy udowodnienie NOP jest ogromnie ciężkie i mimo, że znam osobiście kilka takich przypadków, gdzie na prawde źle się skończyło, to i tak mase lekarzy oficjalnie nie przyzna, że to przez szczepionkę.
I ja też kończe ten temat, kto chce ten znajdzie to co potrzebuje i sam zdecyduje co jest lepsze dla jego dziecka, ja tylko się ciesze, że po tylu latach zdecydowałam się zmienić lekarkę i chociaż teraz muszę dojeżdżać kawał drogi, wiem, że mogę ufać obecnej i przede wszystkim rozmawiać, bo ona nie kieruje się tym co jest jej narzucone, tylko tym czego się uczyła i co jej sumienie podpowiada Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie uważam, że nie skojarzone są dobre, bo każde szczepienie to syf, ale na pewno pojedyncze jest lepsze niż skojarzone Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Moja lekarka sama przyznała, że czasem czuje sie nacisk z różnych stron na polecanie szczepionek skojarzonych, ale ona sama swoją córke szczepiła pojedynczo i z części chwilowo zrezygnowała
edit: skojarzone są zazwyczaj lepiej oczyszczone, ale jest to minimalna różnica. Istnieją też szczepionki, nie skojarzone, a z lepszym składem niż te refundowane Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Tylko właśnie ta liczba wkłuć to jest takie głupie przyciaganie ludzi, żeby wpłacili - sama tego kiedys nie rozumiałam, ale co z tego, że dziecko będzie mniej kłute, jak organizm będzie toczył wojne z całą gwardią świństwa na raz. Ja wole narazić małego na chwile płaczu, niż na coś zdecydowanie gorszego Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
I porównując składy szczepionek płatnych i nie ( te pierwsze NIBY tak oczyszczone) i to jak działają na organizm zdecydowałam się szczepić tak jak pisałam. (Oczywiście wszystko było konsultowane z położną i lekarką)
I ta opca jest dla mnie najbezpieczniejsza mając do wyboru szczepić, czy nie Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
allice poczytaj, poczytaj
Ja szczepiłam Dominika skojarzonymi i nigdy w życiu nie popełnie już tego błędu. Wtedy nie czytałam tylko ufałam lekarzowi, teraz czytam i mam bardzo mądrą lekarkę, która wbrew naciskom radzi to co jej serce i wiedza dyktuje - a na pewno nie jest to szczepienie na wszystko na raz Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja może nie tak jak Monika, ale nigdy w życiu nie popełnie tego błędu co przy Domisiu i nie zaszczepie skojarzonymi to po pierwsze, po drugie zastanów się baaardzo nad szczepieniem pojedynczym, tzn 1 wkłucie na jedną chorobe na raz, nie ma żadnego podawania na kilka chorób na raz, wyjątkiem tutaj jest szczepionka, która nie ma pojedynczych dawek. Tylko w tym przypadku trzeba trochę się wykłócać.
O ile moja lekarka aż przyklasnęła mi i stwierdziła, że w końcu ktoś kto myśli o tym, to pielęgniarka, która szczepi musiała zostać postawiona do pionu i to raz przy pacjentach
My dopiero jesteśmy po 3 szczepionkach i mimo, że to się przeciąga okrutnie, nie pozwole szczepić inaczej Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie bronie, ale jednocześnie rozumiem.
Moja teściowa ma konto, bo mieć musi, ale nie korzysta z bankomatu, przelewów z konta itp, tylko kase wypłaca w okienku - tyle ile akurat potrzebuje, zazwyczaj nie "zerując" konta. A więc potrafię sobie wyobrazić, że przy takiej "akcji" nawet, nie zwróciłaby na to uwagi.
Z drugiej strony, kto tutaj jest "bardziej" winny - kobieta, która wydała kasę, czy bank, który zaksięgował przelew nie na jej nazwisku lub osoba, która przelewała je nie sprawdzając nr konta/ danych
Wkurza mnie pogoda ( o tak !) Wyświetl w wątku >>