Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
normafia
Postów 439
Data rejestracji 09.11.2007
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Podatek dochodowy jest tylko opłatą zryczałtowaną. Wygrany przedmiot, za który płaciłeś podatek dochodowy liczy się jako używany po upływie terminu, o jakim mówiłam wyżej. Każdy sprzedany nowy przedmiot (nawet jeśli go nie wygrałeś, tylko kupiłeś)musisz wliczyć do swojego przychodu. Pół roku czekasz po to, by przedmiot liczył się jako używany. Jeśli kupisz sobie nowy samochód i sprzedajesz go przed upływem 6 miesięcy (bo np. potrzebujesz w tej chwili kasy), to też wartość z faktury zakupu (a nie odsprzedaży) musisz wliczyć do przychodu. Przepis głupi (pochodzi z czasów, kiedy na wszystko były talony, a sprzedaż nowego przedmiotu nosiła nazwę spekulacja), ale prawdziwy. Kto nie wierzy - polecam informację US w każdym mieście. Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Tylko takich nagród, które sprzedajesz przed upływem
6 miesięcy, a ich wartość przekracza siedemset PLN z jakąś tam końcówką. Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Przeczytaj dokładnie co napisałam. Oczywiście rozmawiamy o nagrodach, których wartość wymaga opłacenia podatku dochodowego.
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
¬ródło wiedzy - kilka lat temu sporo kosztowała mnie niewiedza. Głupawy przepis - poszukasz, znajdziesz w Internecie. Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie, nie księgowa. Praktykująca - grająca. Ktoś pyta, jak wiem, to odpowiadam. Taka grzeczność.
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Jeśli czekasz ze sprzedażą nagród ponad 6 miesięcy (liczy się data z protokołu przekazania nagrody, a w przypadku auta - data rejestracji), Urząd Skarbowy Cię nie tknie. Jeśli tyle nie czekasz, to wartość nagrody (tę wskazaną przez organizatora, a nie za którą wystawiasz przedmiot)musisz wliczyć do swoich przychodów.Ot, taki głupi przepis, jeszcze z czasów PRL-u... Ja osobiście polecam poczekać ponad pół roku (Uwaga! Jeśli nagrodę otrzymujesz np. 01 sierpnia, to sprzedać ją możesz
dopiero od 1 marca następnego roku, bo czas liczy się od dopiero końca miesiąca!) Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja z kolei, nie zauważyłam w jego wypowiedziach agresji, ale brak klasy np. wypominanie użytkownikowi błędu ortograficznego, chęć zamknięcia ust osobom, które krytycznie ustosunkowały się do pomysłu napisania artykułu.
Fakt, że nie chce pisać o konkursach jako pasji,to wynik pierwotnego założenia, iż artykuł ma opowiadać o zawodowcach. Już na samym początku wątku zostało to uczciwie powiedziane i nie wiem dlaczego hobbyści na siłę próbowali narzucić inny temat. Wystarczyło nie reagować na apel pana Bartosza, a wątek upadłby natychmiast. Ja ze swojej strony wiem, iż żaden zawodowiec się nie zgłosił, tylko ci, dla których konkursy stanowią pasję. Gdybym była osobą postronną z pewnością bardziej zainteresowałby mnie artykuł o zawodowcach. Jestem jednak konkursowiczką i wiem, że znów paru organizatorów zastąpiłoby fajne konkursy loteriami. Nikt mądry nie podcina gałęzi, na której siedzi...
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Dusia99 nie podała żadnych nazwisk tylko link. To samo robi codziennie wiele osób w wątku tylko wyniki.
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Moja pierwsza wygrana to była szynka KRAKUS, następna płyta DVD, a potem już 4 kółka.
Z wygranych książek zawsze się cieszę - mam humanistyczne wykształcenie (chociaż w swoim zawodzie nigdy nie pracowałam). Są to przynajmniej nagrody, które zostają dla mnie, nie sprzedaję ich. Wygrane koszulki cieszą moje córki, męża i koleżanki/kolegów z pracy.
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Oooo, wcisnęły mi się nie te emotikony, co chciałam!
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
fftopic: fftopic: fftopic: Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja chociaż w konkursy gram wiele lat, zawsze wychodzę z założenia, że nie ma takiego mądrego na
świecie, żeby nie znalazł się mądrzejszy. Moja podstawowa zasada : NIGDY NIE LEKCEWAZ KONKURENCJI !
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ale on już nie żyje. I pieska naprawdę mi szkoda... Sama mam dwa.
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Każdemu wolno pytać, podobnie jak każdemu wolno te pytania komentować.
Myślę, że krytyczne komentarze to nie taki wielki
znowu problem W pracy dziennikarze z pewnością są
większe.
Nie chcę odbierać zapału do pracy, ale biorąc pod uwagę pierwszą deklarację co do tematu artykułu, obawiam się, że może być mało rzetelny. To tylko moje przypuszczenia. Na pocieszenie dodam, iż nikt
z zewnątrz i tak nie będzie umiał tej rzetelności ocenić. Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Też tak sądzę. Ja byłabym na miejscu pana Bartosza
wdzięczna osobom, które podtrzymywały i rozkręcały
wątek, bo tylko dzięki temu zrobiło się ciekawie...
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
nie zgodził się na udzielenie wywiadu, odpowiadam: moja dziennikarska tajemnica!
Wyświetl w wątku >>
normafia
Postów 439
Punkty karne 0
Konkursy dodane
:)
Proszę sobie wyobrazić sytuację, w której dziennikarz zapragnie poruszyć sensacyjny wąteknp. mafii paliwowej (albo innej). Tu też będzie oczekiwał życzliwości i pomocy ze strony osób zaangażowanych w struktury organizacji?
:)
Proszę tylko nie nadinterpretować moich słów
i nie sądzić, że porównuję społeczność forum z jakąkolwiek mafią lub nielegalną organizacją!
Użytkownicy wypowiadający się na forum mają prawo do krytycznych opinii, bez względu na to, czy przeszkadzają tym w pracy panu Bartoszowi, czy nie.
Nie popieram wulgaryzmów, lekceważących określeń
w wypowiedziach, nie mniej nie rozumiem jak
ktoś, kto jest tu w pewnym sensie Gościem, może
próbować zakazywać stałym forumowiczom wyrażania
swojego zdania na temat danego wątku...
Większość opinii skierowana jest do pozostałych użytkowników, a nie bezpośrednio do pana Bartosza.
Wyświetl w wątku >>