Reklama na e-Konkursy.info

Wkurza mnie...

sks900

#7212973 Napisano: 10.10.2024 18:49:54
"Średnie roczne zużycie energii elektrycznej w domu w różnych modelach rodziny kształtuje się następująco:– gospodarstwo 1-osobowe: 800 – 1 600 kWh/rok,– 2-osobowe: 1 100 – 1 700 kWh/rok,– 3-osobowe: 1 400 – 2 100 kWh/rok,– 4-osobowe: 1 900 – 2 300 kWh/rok,– 5-osobowe: 2 200 – 2 700 kWh/rok."

https://www.termo...-ile-pradu-zuzywamy/

anialistopad

#7212977 Napisano: 10.10.2024 19:11:25
sks900 napisał(a):

"Średnie roczne zużycie energii elektrycznej w domu w różnych modelach rodziny kształtuje się następująco:– gospodarstwo 1-osobowe: 800 – 1 600 kWh/rok,– 2-osobowe: 1 100 – 1 700 kWh/rok,– 3-osobowe: 1 400 – 2 100 kWh/rok,– 4-osobowe: 1 900 – 2 300 kWh/rok,– 5-osobowe: 2 200 – 2 700 kWh/rok."

https://www.termo...-ile-pradu-zuzywamy/

To u mnie takiego nie ma. Średnia kw na miesiąc była od zawsze 300-350 kw . To łatwo policzyć ile jest rocznie . Już nie mam pomysłu jak z nimi rozmawiać.  Wymieniki mi licznik na nowy ,bo się na to uparłam. Był ich elektryk i niby jest ok. My ze swojej strony braliśmy swojego elektryka i z naszą instalacja jest ok. Nie jest stara ma coś około 10 lat od momentu powstania bloku. Nic nowego że sprzętów nie doszło.  Wszystkie są praktycznie nowe i mają maks do roku czasu. Nie wiem co to są za cyrki ,bo ja mam problem z wysokimi rachunkami za prąd,a moja sąsiadka z tego samego piętra co ja z wodą. Ona za wodę ma wiecznie niedopłatę. A ostatnia to była kosmos ,bo prawie 3 tysiace . Rozmawiałam z innymi sąsiadami i oni mają rachunki max 300 zł za miesiąc. Już naprawdę nie wiem co jeszcze mogę zrobić, aby je obniżyć. Chyba czas prać w rzece i siedzieć przy świecach.  Pralkę włączam 3 razy w tygodniu i codziennie zmywarka (czasem 2 razy) ,piekarnik raz na tydzień używam. Mikrofala ,telewizor,czajnik elektryczny i ekspres do kawy 2-3 razy dziennie . Indukcja jak gotuje obiad . Telewizor  ładowarki do telefonów i to wszystko. A robot sprzatajacy podłączony na stałe do stacji ładującej i suszarka do ubrań,gdy piorę. Ale to wszystko mieliśmy zawsze i nie było takich rachunków. Maksymalnie płaciliśmy 380 zł za miesiąc i to z klimą włączona latem. A od wymiany licznika 4 miesiące temu tylko 1 rachunek mieliśmy na 300 parę złotych, a tak koło 600 non stop. Co znowu z nimi walczyć o wymianę licznika? Wychodzi nam średnio 500 kw na miesiąc.  To jest dużo za dużo jak dla mnie.

netka2000

#7212981 Napisano: 10.10.2024 19:18:53
Przypadek znajomych. Domek jednorodzinny, rodzina 2 + 2, wszystko na prąd (ogrzewanie podłogowe, kuchenka indukcyjna itp), oboje humaniści. Z przerażeniem oczekują na zimę, rachunki chyba ich dobiją. Na dodatek jedno dziecko nabawiło się alergii i lekarz powiedział, że jak nie zlikwidują ogrzewania podłogowego (oprócz łazienki i kuchni) to astma pewna. Albo dwa razy dziennie będą zmywać mokrą szmatą podłogę. Na moją propozycję by przeszli na ogrzewanie podczerwienią zrobili wielkie oczy. Nawet o tym nie słyszeli.
0 0

lasiglasty

#7212985 Napisano: 10.10.2024 19:34:23
radziosny napisał(a):

lasiglasty napisał(a):

Bo mamy jedną z najdroższych energii na świecie i lepiej nie będzie. A tak tu po wyborach tyle osób świętowało odzyskanie Polski z rąk PiS-u emotka No i macie swój uśmiechnięty kraj. Od tylu lat Polacy nie potrafią wybrać innej alternatywy niż PO-PiS tylko przerzucają władzę z jednych rąk do drugich i tak w kółko, i tylko wciąż te stare tłuste koty przy misce z mlekiem. Wy tu się martwicie jak na 50m2 zapłacić 600 zł za prąd, a małżeństwo z PO Gajewska i Myrcha dom 30 km od Warszawy, 8 tysięcy miesięcznie na mieszkanko w stolicy, ekspresy, smartwacthe z naszych podatków. Ale za 3 lata wszyscy się wkurzą i dla odmiany znowu wybiorą PiS emotka sorry za polityczną dygresję, ale jeszcze niedawno tu ludzie otwierali przysłowiowe korki od szampanów po wyborach, a dziś nie potrafią połączyć kropek skąd dalej te wysokie ceny. Naród dał się podzielić i zamiast rozliczać polityków i bić po łapach, kłóci się ze sobą, w ogień by poszli w tym sporze za swoich polityków, a oni tylko przy korytku emotka Europoseł prawie 50k miesięcznie, potem wypasiona emeryturka za nic nierobienie, rodakom załatwi zielony ład i kredyty na modernizację domów w podziękowaniu za ciepłą posadkę i są jeszcze ludzie, którzy biją takim brawo. To chyba jakiś kompleks niewolnika emotka

Akurat te mieszkanie, zegarki, ekspresy to jest pikuś.. się tak uczepili tego w mediach, a nawet nie wiecie jaka kasa się na biznesowych, sportowych imprezach przewala.. a co do cen energii to winne są wszystkie wcześniejsze władze, że nic z jądrowka nie zdziałali, tylko projekty. No i masz, palicie ludziska trocinami, śmieciami i miałem węglowym.. i nie widzę niestety alternatywy żadnej..

No tak się media uczepiły takich biednych polityków... A oni tylko korzystają z przywilejów bycia ponad resztą obywateli. My pracujemy w szpitalach, w szkołach, zastanawiamy się jak związać z koniec z końcem, czy nam po dniu ciężkiej pracy prądu nie odetną, a oni sobie pobierają tylko 8 tysięcy miesięcznie na mieszkanie, kupują smartwatche i inne gadżety, tankują za darmo... i jeszcze społeczeństwo ich żałuje i staje po ich stronie emotka zaraz się okaże, że to są ofiary i trzeba w czółko buzi dać. Dlatego się nie zdziwię, jak za 3 lata Polacy płaczący nad rachunkami znowu wybiorą to cudowne małżeństwo.
2 andzia65, oset 0

lasiglasty

#7212986 Napisano: 10.10.2024 19:35:55
sylzab2294 napisał(a):

lasiglasty napisał(a):

Bo mamy jedną z najdroższych energii na świecie i lepiej nie będzie. A tak tu po wyborach tyle osób świętowało odzyskanie Polski z rąk PiS-u emotka No i macie swój uśmiechnięty kraj. Od tylu lat Polacy nie potrafią wybrać innej alternatywy niż PO-PiS tylko przerzucają władzę z jednych rąk do drugich i tak w kółko, i tylko wciąż te stare tłuste koty przy misce z mlekiem. Wy tu się martwicie jak na 50m2 zapłacić 600 zł za prąd, a małżeństwo z PO Gajewska i Myrcha dom 30 km od Warszawy, 8 tysięcy miesięcznie na mieszkanko w stolicy, ekspresy, smartwacthe z naszych podatków. Ale za 3 lata wszyscy się wkurzą i dla odmiany znowu wybiorą PiS emotka sorry za polityczną dygresję, ale jeszcze niedawno tu ludzie otwierali przysłowiowe korki od szampanów po wyborach, a dziś nie potrafią połączyć kropek skąd dalej te wysokie ceny. Naród dał się podzielić i zamiast rozliczać polityków i bić po łapach, kłóci się ze sobą, w ogień by poszli w tym sporze za swoich polityków, a oni tylko przy korytku emotka Europoseł prawie 50k miesięcznie, potem wypasiona emeryturka za nic nierobienie, rodakom załatwi zielony ład i kredyty na modernizację domów w podziękowaniu za ciepłą posadkę i są jeszcze ludzie, którzy biją takim brawo. To chyba jakiś kompleks niewolnika emotka

Moim zdaniem to niestety wina zawsze leży po środku...
I niestety są to w jednej części efekty decyzji poprzedniej władzy i tej, że teraz nie może nad tym zapanować...
Ale to portal o konkursach, a nie o polityce, więc myślę, że nie na miejscu są tu takie podjazdy typu:"No i macie swój uśmiechnięty kraj"...

Ten temat jest przecież ogólny, a nie o konkursach, skoro ludzie mogli wpisywać radość z wyników wyborów, to ja mogę zapytać, gdzie ten kraj miodem i mlekiem płynący, który tutaj świętowali.
1 oset 0

zdolnabestia

#7212989 Napisano: 10.10.2024 19:42:42
Aż sprawdziłam swoje zużycie prądu i średnio miesięcznie wychodzi mi jakieś 90 kW emotka   Mieszkam sama, nie mam za dużo sprzętów, mały dom wolnostojący, ogrzewanie gazowe.

Monika11

#7212999 Napisano: 10.10.2024 20:35:43
nitka310 napisał(a):

sylzab2294 napisał(a):

tereniagno napisał(a):

anialistopad napisał(a):

wiolka252 napisał(a):

adamo86 napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Też macie takie rachunki za prąd? Mieszkanie w bloku 52 m,5 osób i za prąd za miesiąc prawie 600 zł. Niby 500 kw zużyte .no kurde wcześniej mieliśmy rachunki po 300-350.zl za miesiąc. Nic nowego nie doszło  sprzęty nowe . Nie wiem o co tu chodzi

U mnie podobny metraż - dwie osoby na pracy zdalnej. Wcześniej rachunki 500-600 na dwa miesiące.
Teraz od sierpnia 2023 korekty i nie płacę w ogóle bo ciągle nadpłata  emotka  
i nie wiem o co chodzi, aż się boję jak się dopatrzą jakiejś pomyłki emotka

Ja sobie sama licznik co miesiąc odpisuje i wysyłam stan wcześniej 140zl na 5 os mieszkanie 56 m teraz 205 zł ,gaz tak samo 40 zł w górę 😳

Ja też sama spisuje licznik i rozliczam . Wyszło prawie 500 KW na miesiąc . Co ja tu mam fabrykę  w domu czy co jest nie tak? Licznik dobrze spisuje . Nowy jest,bo zmieniali

Myślę, że to jakaś podwyżka lub odmrożenie VAT-u, ponieważ miałam zawsze rachunki w granicach ok.100-120 zł, a teraz dostałam 177zł. Mieszkam w bloku. Żadnej zmiany w sprzęcie. Też zdziwiłam sięemotka
A dodam, że nikt nie pracuje zdalnie!

mi też drastycznie wzrosły rachunki emotka

U nas mamy rachunki co 2 msc, z 600 zł wzrosło nam do 1100złemotka   teraz założyliśmy fotowoltaike (podłączona od msc) i obecny rachunek to 750 zł. Patrząc na to, że przez pierwsze 6 dni po podłączeniu cały czas padało i zero słońca to wynik jest niezły. Tylko co będzie jak odpalimy pompe ciepła emotka

Na nowych zasadach kiepsko z fotowoltaiką - brat cioteczny ma plus pompa ciepła rachunki - masakryczne - 5 tys. za pół roku , trzeba dobrze mieć ustawioną , bo wcześniej przyszło im 9 tys. Okazało się ,że coś źle było ustawione .
0 0

moskala22

#7213005 Napisano: 10.10.2024 21:05:45
zdolnabestia napisał(a):

Aż sprawdziłam swoje zużycie prądu i średnio miesięcznie wychodzi mi jakieś 90 kW emotka   Mieszkam sama, nie mam za dużo sprzętów, mały dom wolnostojący, ogrzewanie gazowe.

u nas w domu 5 osób, dom wolnostojący ok. 70 m2, maz pracuje zdalnie, w sumie chodzi 5 laptopów, w dwóch pokojach klimatyzacje, ogrzewanie gazowe, kuchenka na prąd, pranie codziennie i mamy zużycie na poziomie 200-250 kW miesięcznie
0 1 madllen

anialistopad

#7213010 Napisano: 10.10.2024 21:28:29
0 0

stokrotka238

#7213031 Napisano: 10.10.2024 23:52:47
Wkurza mnie moje nieogarnięcie emotka kupiłam zadwolona Bielendę na 2 paragony powyzej 20zł, a tu zakup za 30 ehh. A jeszcze Pani w hebe mówiła, żebym wzięła na jeden bo - 80% na drugi produkt jest. Także, myślałam, że jestem cwana, a się sama, wystrychnełam na dudka.... emotka
0 0

magdalena-chili

#7213053 Napisano: 11.10.2024 08:47:40
anialistopad napisał(a):

U mnie podobne parametry jak u Ciebie. Tylko 4 osoby zamiast 5. 
Żuzycie 180 kWh miesięcznie. 
Ale: pilnujemy żeby nie zostawiać pozapalanych świateł gdy nas nie ma w pomieszczeniu. Lodówka nie na maxa, tylko max 2.poziom chłodzenia. Żarówki energooszczędne gdzie się da, halogenów unikamy. 
I największy ukryty pożeracz- moja ulubiona wieża, podlaczona do tv. Mąż wyczaił ile ona pobiera na standby przez całą dobę, i wyłączył, żal mi było, ale rachunki jednak niższe.
A ja pracuję dużo, wiec laptop nonstop chodzi. Czasem 2 laptopy chodzą, plus duży ekran do pracy obok laptopa.

radziosny

#7213057 Napisano: 11.10.2024 09:00:08
No ładnie do tej pory płaciliśmy ok. 250 zł, teraz rachunek 310zł emotka
0 0

oset

#7213066 Napisano: 11.10.2024 09:32:39
lasiglasty napisał(a):

sylzab2294 napisał(a):

lasiglasty napisał(a):

Moim zdaniem to niestety wina zawsze leży po środku...
I niestety są to w jednej części efekty decyzji poprzedniej władzy i tej, że teraz nie może nad tym zapanować...
Ale to portal o konkursach, a nie o polityce, więc myślę, że nie na miejscu są tu takie podjazdy typu:"No i macie swój uśmiechnięty kraj"...

Ten temat jest przecież ogólny, a nie o konkursach, skoro ludzie mogli wpisywać radość z wyników wyborów, to ja mogę zapytać, gdzie ten kraj miodem i mlekiem płynący, który tutaj świętowali.

Bo ludzie to tacy nienormalni są teraz. Wystarczy, że RUDY zamydli oczy, to wszyscy są już w siódmym niebie.
A do tych niezadowolonych z cen prądu to TAURON oto teraz sobie o 100 % podwyższył zarobki. Płaćcie i płaczcie!!!

file:///C:/Users/User/Downloads/Wniosek-Zarzadu-do-NWZ-o-przyjecie-zaktualizowanej-Polityki-Wynagrodzen.pdf
0 1 PPPet-er

Enjoy_today

#7213071 Napisano: 11.10.2024 09:43:02
anialistopad napisał(a):

sks900 napisał(a):

To u mnie takiego nie ma. Średnia kw na miesiąc była od zawsze 300-350 kw . To łatwo policzyć ile jest rocznie . Już nie mam pomysłu jak z nimi rozmawiać.  Wymieniki mi licznik na nowy ,bo się na to uparłam. Był ich elektryk i niby jest ok. My ze swojej strony braliśmy swojego elektryka i z naszą instalacja jest ok. Nie jest stara ma coś około 10 lat od momentu powstania bloku. Nic nowego że sprzętów nie doszło.  Wszystkie są praktycznie nowe i mają maks do roku czasu. Nie wiem co to są za cyrki ,bo ja mam problem z wysokimi rachunkami za prąd,a moja sąsiadka z tego samego piętra co ja z wodą. Ona za wodę ma wiecznie niedopłatę. A ostatnia to była kosmos ,bo prawie 3 tysiace . Rozmawiałam z innymi sąsiadami i oni mają rachunki max 300 zł za miesiąc. Już naprawdę nie wiem co jeszcze mogę zrobić, aby je obniżyć. Chyba czas prać w rzece i siedzieć przy świecach.  Pralkę włączam 3 razy w tygodniu i codziennie zmywarka (czasem 2 razy) ,piekarnik raz na tydzień używam. Mikrofala ,telewizor,czajnik elektryczny i ekspres do kawy 2-3 razy dziennie . Indukcja jak gotuje obiad . Telewizor  ładowarki do telefonów i to wszystko. A robot sprzatajacy podłączony na stałe do stacji ładującej i suszarka do ubrań,gdy piorę. Ale to wszystko mieliśmy zawsze i nie było takich rachunków. Maksymalnie płaciliśmy 380 zł za miesiąc i to z klimą włączona latem. A od wymiany licznika 4 miesiące temu tylko 1 rachunek mieliśmy na 300 parę złotych, a tak koło 600 non stop. Co znowu z nimi walczyć o wymianę licznika? Wychodzi nam średnio 500 kw na miesiąc.  To jest dużo za dużo jak dla mnie.

Być może to nie z nowym licznikiem jest problem, bo to wcale nie zdarza się tak często, a po prostu stary licznik był mocno stary i był mniej czuły. Twoje zużycie nie jest absurdalnie duże. Dodatkowo w pierwszej części roku pewnie lapalas się na niższą stawkę pradu czynnego. Po przekroczeniu limitu (chyba) 2000 kWh cena wzrasta z tego co pamiętam.
0 0

anialistopad

#7213073 Napisano: 11.10.2024 09:48:32
magdalena-chili napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Ale: pilnujemy żeby nie zostawiać pozapalanych świateł gdy nas nie ma w pomieszczeniu. Lodówka nie na maxa, tylko max 2.poziom chłodzenia. Żarówki energooszczędne gdzie się da, halogenów unikamy. 
I największy ukryty pożeracz- moja ulubiona wieża, podlaczona do tv. Mąż wyczaił ile ona pobiera na standby przez całą dobę, i wyłączył, żal mi było, ale rachunki jednak niższe.
A ja pracuję dużo, wiec laptop nonstop chodzi. Czasem 2 laptopy chodzą, plus duży ekran do pracy obok laptopa.

Magda 180 kw  a 505 kw na miesiąc to jest różnica. My to mamy takie zużycie miesięczne, a nie na 2 miesiące.

pikawka

#7213086 Napisano: 11.10.2024 10:21:15
Moje dziecko najmłodsze od tygodnia w domu chore, dziś lekarz…  matka chce po latach iść do roboty ale jak ku…a jak non stop któryś chory emotka
0 0

magdalena-chili

#7213088 Napisano: 11.10.2024 10:34:42
anialistopad napisał(a):

magdalena-chili napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Magda 180 kw  a 505 kw na miesiąc to jest różnica. My to mamy takie zużycie miesięczne, a nie na 2 miesiące.

Ania, widzę że to u Was jest 5 tyg, i to jest dziwnie dużo.... więc podsuwam pomysł o jakiś ukrytych prądożernych sprzętach  typu moja wieża. Nawet wyłączyć Mąż kazał, bo w opcji czuwania dużo żarła. Może  u Was jest coś podobnego.
0 0

agakaz2

#7213092 Napisano: 11.10.2024 10:59:30
faktycznie nie ma ci się chwalić wpis w mdw 4 łapy w dół ja pier...

atlantydek

#7213098 Napisano: 11.10.2024 11:03:04
agakaz2 napisał(a):

Mogą to być pomyłki, szczególnie przy słaniu z telefonu. Często ostatnio widzę nie tylko w mdw

agakaz2

#7213107 Napisano: 11.10.2024 11:14:43
atlantydek napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Mogą to być pomyłki, szczególnie przy słaniu z telefonu. Często ostatnio widzę nie tylko w mdw

nie zwracałam na to uwagi , rozmowę widzualam ale szok.