Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
joan
Postów 18368
Data rejestracji 02.09.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wypróbuję żurek przy pierwszej lepszej okazji, ale nie wiem, kiedy to nastąpi
Cashback za zakupy na ponad 700 stronach (min. na Allegro, AliExpress, Booking, Pyszne, Zooplus)
polecam: https://www.tipli.pl/p/2589564 
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ok
wersję miksowaną czy nie?
jak będziesz kupowała żur, to popytaj w piekarni, czy mają na sprzedaż
u mnie butla 1,5 litra kosztuje ok 5 zł
i kup dobrą kiełbasę, może być biała, bo od kiełbasy zalezy ostateczny smak żurku
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
jak znajdę przepis to podam, tylko daj znać, czy jesteś zainteresowana
robiłam ostatnio, to mąż zachwycony
chochliczka
Postów 3703
Data rejestracji 02.10.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: bc14
Gość: merkana
chochliczka
Postów 3703
Data rejestracji 02.10.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dzieki
kasjopejka89
Postów 3
Data rejestracji 06.10.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
polecam, pycha, syta i duża, starczy dla całej rodziny
Ciasto:
400 g mąki
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
250 g masła
2 jajka
4 łyżki mleka
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
5 łyżek ketchupu
2 serki topione po 100 g każdy
250 g żółtego sera
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej
200 g szynki konserwowej
masło do wysmarowania blachy
Na początek przygotowuję sobie blachę z kuchenki, którą smaruję cienko masłem. Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 200 g masła, jaja, mleko i sól. Całość najpierw miksuję, a następnie zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto rozkładam równomiernie na blasze, starając się by wszędzie było jednakowej grubości. Czas na nadzienie. Wierzch ciasta smaruję ketchupem. Żółty ser ścieram na tarce z dużymi oczkami. W miseczce miksuję serki topione z pozostałym masłem i 150g startego żółtego sera oraz doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę z serków i przypraw rozkładam małymi porcjami na cieście. Papryki i szynkę kroję w cienkie paski i układam równomiernie na cieście. Tak przygotowany farsz posypuję pozostałą częścią startego żółtego sera. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 185 stopni.
przepis jest z bloga pani Tereski
http://www.panite...apiekanka-krolewska/
buka
Postów 165
Data rejestracji 10.01.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
proszę pomóżcie, teraz do tego wypadało by dobrać resztę składników do sałatki
ma ktoś dobry przepis , by była smaczna, nie chcę zamordować teściowej, nawet fajna jest..
radosna
Postów 2438
Data rejestracji 20.02.2007
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Składniki:
Duża dynia - ok. 4 kg
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
3-4 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
przecier pomidorowy 200-250 ml
jogurt naturalny (do kleksa na każdej porcji zupy)
Cebulę dusimy z czosnkiem, do tego dodajemy część pokrojonej w kostkę dyni - dusimy i przekładamy do dużego garnka, dodajemy resztę dyni oraz sól, pieprz i imbir do smaku. Dusimy do miękkości, następnie wszystko miksujemy i dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy gałką muszkatołową. Zupa krem ma być gęsta. Każdą porcję dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego, a z wierzchu posypujemy przepołowionymi wyłuskanymi pestkami z dyni.
Jestem radosna jak wiosna!
bridget
Postów 5951
Data rejestracji 11.08.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
OGORKA ZETRZEC NA DUZYCH OCZKACH, pomidory w duza kostke pokroic dodac suszonego koperku i zrobic dip czosnkowy doprawic do smaku schlodzic w lodówce
Jeżeli nie potrafisz kogoś zrozumieć, załóż jego buty, przejdź jego drogę i spójrz jego oczami, a dopiero później oceniaj !!
radosna
Postów 2438
Data rejestracji 20.02.2007
Punkty karne 1
Konkursy dodane
2 1/2 szklanki mąki żytniej
3 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka pestek dyni i słonecznika
4 łyżeczki soli
1 1/4 litra wody
1 szklanka zakwasu
Łączymy suche składniki, dodajemy zakwas z letnią wodą i bardzo dobrze mieszamy. Po godzinie odkładamy z tego porcję zakwasu (do następnego pieczenia). Masę pozostawiamy w foremkach na 12 godzin, aby dobrze wyrosła (stawiam je na noc na oświetlonym okapie - wtedy ma trochę ciepła). Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 1/2 godziny.
radosna
Postów 2438
Data rejestracji 20.02.2007
Punkty karne 1
Konkursy dodane
1 kg żurawin
3/4 kg gruszek lub jabłek
40 dag cukru
3/4 szklanki wody
Gruszki lub jabłka obrać, pokroić. Zagotować wodę z cukrem. Chwilkę pogotować. Włożyć żurawinę. Razem gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Gorącą wkładać do słoików.
ludzka_istota
Postów 4109
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 23
0,5 kg miodu
2 szkl. cukru (ja wsypałam 1)
250g masła
1kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. mleka
0,5 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika (80-120g)
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. (ciasto jest dość płynne, przez ten okres 6- 6 tygodni twardnieje i można mieć problem z podzieleniem go na części i rozwałkowaniem)
Piec 19/20 grudnia.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w dużej blasze, w temperaturze 160-180 C przez około 15-20 minut. Schłodzić i przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi albo masą marcepanową. Przykryć z wierzchu arkuszem papieru i równomiernie obciążyć (ja używam do tego encyklopedii, albo grubaśnych słowników). Odstawić do skruszenia na 3-4 dni. Przed podaniem polać czekoladą bądź lukrem.
Z tego, co zauważyłam ten przepis często pojawia się na różnych forach i blogach- a to najlepszy dowód na to, że jest wart naszej uwagi
So I\'m never gonna dance again
The way I danced with you
ludzka_istota
Postów 4109
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 23
Składniki:
250g migdałów
250g cukru pudru
30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
½ łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać.)
Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. (Nie powinny być jednak bardzo sypkie).
Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.
Masę można przechowywać, szczelnie zawiniętą, przez kilka tygodni w lodówce.
buka
Postów 165
Data rejestracji 10.01.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
odrobinę zmodyfikowałam ze względu na zawartość lodówki , zachowałam całokształt
było pyszne, dziękuję
Gość: karusia
Składniki:
1kg świeżego tuńczyka (najlepsze są poprzecznie krojone steki)
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
pół średniej cebulki
odrobina parmezanu
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Tuńczyka pokroić w grubsze paski lub w plastry. Ułożyć w żaroodpornej formie, skropić porządnie sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Pomidory, czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać i posypać nimi tuńczyka. Wszystko razem skropić oliwą z oliwek, na wierzchu posypać świeżo startymi, drobniutkimi wiórkami parmezanu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekać około 15-20 minut. Należy uważać, aby nie przegapić momentu, w którym tuńczyk wciąż jest miękki i soczysty, ale mięso jest już ścięte. W przeciwnym razie ryba będzie zbita i sucha. Właściwie upieczony tuńczyk jest miękki i delikatny.
Danie możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniałym dopełnieniem są pieczone ziemniaki i sałata z mieszanki młodych liści różnych sałat. To doskonała propozycja na upalne lato. Smacznego!
radosna
Postów 2438
Data rejestracji 20.02.2007
Punkty karne 1
Konkursy dodane