Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: anavaX
ja mam prosty sposób na deser z bananów
potrzeba tylko kilka bananów, tortille, nutelle
Banany obieramy, tortille smarujemy nutella, układamy na niej banana, zawijamy i na 5-10 minut do piekarnika
ważne by banany były dojrzałe, wtedy deser jest słodki
szybki sposób na zrobienie czegoś słodkiego i innego
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ale przejrzałam przepisy w sieci i mam dylemat, czy robić na mleku czy na wodzie, z cukrem czy bez, z proszkiem do pieczenia/sodą, czy bez tego.
ogólnie wiem, ze potrzebny jest płyn i mąka
Gość: jolcia1984
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
to nie to
ciasto a'la naleśnikowe, banany moczy się w nim i smaży na oleju
gracet
Postów 1155
Data rejestracji 23.08.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tak, ciasto musi być gęściejsze niż na naleśniki i oczywiście z jajkiem i smażyć na głębokim oleju
koper
Postów 2236
Data rejestracji 20.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
To, że ciasto nie rumieniło się podczas smażenia, to raczej nie wina przepisu na ciasto, a za niska temperatura tłuszczu podczas smażenia. Jak olej będzie za zimny, to ciasto nie będzie się rumienić, a co gorsze, będzie chłonąć więcej tłuszczu niż powinno, a więc będzie bardziej gumowate i ogólnie ble
Temperaturę najprościej jest sprawdzić wlewając odrobinę ciasta do rozgrzanego oleju, jak nie rumieni się, to za zimny olej, jak się pali, to za gorący.
Trzeba też uważać na to, żeby nie wrzucać na raz za dużo bananów, żeby utrzymać temperaturę tłuszczu mniej więcej na tym samym poziomie- wiadomo, że każdy wrzucony banan będzie go schładzał w jakimśtam stopniu.
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
asantesana
Postów 6355
Data rejestracji 14.01.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane 5
Ziółko, robi się dokładniej ciasto takie jak na naleśniki, ale sporo gęstsze. Żeby było smaczniejsze, ja daję pół na pół mleko i wodę mineralną gazowaną - ciasto jest wtedy pulchniejsze i bardziej chrupiące (tak samo gdy robię naleśniki). Nie dodaję cukru, bo banany same w sobie są bardzo słodkie, a po usmażeniu wydobywa się z nich dodatkowa słodycz. I można po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą.
anta
Postów 271
Data rejestracji 03.03.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
na zakwasie nie mam, ale nam na drożdżach - zawsze wychodzi
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
jesteś chętna?
szybko się robi i jest dobry
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
proporcje na keksówkę ok 30-32 cm długości i 11 szerokości
- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki żytniej
- 10 dag mąki pszennej razowej
- ćwierć kostki - 25 gramów - drożdży
- 2 szklanki wody (lub szklana wody plus szklanka maślanki) - ja dodaję 1 szklankę wody do rozrobienia drożdży i 1 szklankę zakwasu żurkowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżeczki cukru
(szklanka = 250 ml)
ok 1 szklanki wypełniacza (może być mniej, lub max 1,5 szkl) - słonecznik, siemię lniane, otręby owsiane, pszenne, żytnie, sezam
może być jeden rodzaj a może byc wszystko. Im więcej śmieci, tym bardziej ścisły i twardszy będzie chleb
Drożdże pokruszyć, wsypać do miski, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej i szklankę letniej wody
wymieszać, odstawić do zwiększenia objętości
do miski przesiać mąki, dodać sól, wyrośnięte drożdże, żur lub maślankę, oliwę, wypełniacz, wyrobić ciasto. Może być lekko wyrobione, 5-10 minut roboty.
Posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę wysmarować margaryną, posypać mąką.
Ciasto uderzyć, żeby powietrze wyleciało, przełożyć do formy, wyrównać. Można posypać mąką lub posmarować olejem.
Odstawić do wyrośnięcia. Jak urośnie - wypełni formę, wstawić do piekarnika.
Piekarnik - grzałki góra/dół, 220 stopni, 1 poziom od dołu (na 5 poziomów), piec w tej temp. 10 minut, po tym czasie zmniejszyć do 190 stopni i piec 50 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć na kratkę do wystudzenia. Inaczej chleb będzie miał miękkie boki
UWAGI:
Można robić różne proporcje mąki.. samą pszenną, pszenną i 20 dag żytniej.
Mąka żytnia powoduje, że chleb jest leciutko wilgotny i utrzymuje dłużej świeżość.
Dłuższe wyrabianie powoduje, że chleb jest delikatniejszy i lepiej wyrasta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mało wyrobić, wtedy będzie bardziej zbity, ale daleko mu do gnieciucha
Można nie dawać żurku, tylko samą wodę, wtedy 2 szklanki.
Ciasto jest lekko klejące, ale nie powinno być zbite ani rzadkie.
Używam tylko GÊSTEGO zakwasu/żuru. Gęstego jak dobra kwaśna śmietana. Z piekarni. Nie te z butelek, co jest w nich więcej wody, niż właściwego żuru na dnie
Można zmieniać proporcje mąki, aby sobie dopasować do smaku.
2 łyżeczki soli to jest optymalna ilość. Jak ktoś lubi mniej słony chleb to niech da 1-1,5 łyżeczki, jak bardziej - to 2,5.
Najlepiej spróbować ciasto na surowo. Odrobinkę nabrać na łyżeczkę i wystarczy polizać, nie trzeba od razu jeść surowego.
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Żurek na szybko
bardzo dobry
biorę:
- 1-1,5 litra wody
- 3 kiełbaski, dobre, sprawdzone
- cebulę dosyć dużą
- gęsty żur/zakwas - około szklanki - konsystencja gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- majeranek
- sól, pieprz
wodę wlewam do garnka, wrzucam ziele angielskie i liść laurowy, dodaję kiełbasę pokrojoną w plasterki, lub w grubsze kawałki. Gotuję ok 20-30 min na średnim ogniu. Wyjmuję kiełbasę.
W międzyczasie cebulę kroję w plasterki lub kostkę, podsmażam na oleju, do lekkiego zbrązowienia, dodaję do wody.
Do wszystkiego wlewam żur kontrolując jego gęstość i kwaśność.
Wtedy wszystko... miksuję blenderem.
Dzięki temu nie ma grudek z zakwasu i cebula jest rozdrobniona. A cały żur ma jedwabistą konsystencję.
Wrzucam kiełbasę z powrotem, przyprawiam do smaku solą, pieprzem, koniecznie majerankiem.
Podaję z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać jajko na twardo.
Jak ktoś nie chce, to nie musi miksować.
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Gość: wera
ziolko
Postów 10310
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
może sprecyzujesz co dokładnie? gotowane, pieczone, duszone, smażone?
okrysia
Postów 2519
Data rejestracji 18.06.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
SMAŻONE BANANY W CIEŚCIE Z PARMEZANEM
4 twarde banany;
70g parmezanu;
2 jajka;
4 łyżki białego wina;
50g mąki tortowej;
2 łyżki soku z cytryny;
tłuszcz do smażenia;
świeża bazylia;
Obrane banany pokroić na skośne plastry,skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w tartym parmezanie.Z jajka,białego wina,mąki tortowej i bazylii przygotować ciasto,w którym należy obtoczyć banany.Smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.Podawać nabite na wykałaczkę z listkiem bazylii.
Gość: wera