Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
awi
Postów 2829
Data rejestracji 24.11.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10261
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
mama2006
Postów 3428
Data rejestracji 10.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ale jeśli robi się robotem, to co to za różnica? a same białka ubijają się szybciej. Żółtka wystarczy lekko wmieszać.
A swoją drogą, myślę że to ciasto zawsze się udaje, choćby nawet nie przestrzegać kolejności wykonywania czynności.
jokan
Postów 8562
Data rejestracji 13.07.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane 11
https://aniagotuj...o-kruche-ze-sliwkami
Zrobię zakupy:
ITM, Dino, Żabka,Biedronka, Polomarket, Stokrotka, Delikatesy Centrum, Lotos, Orlen, Rossmann...inne - zapraszam:)
Zyskaj zwrot za zakupy online
https://www.tipli.pl/p/3798747
Agnes
Postów 2863
Data rejestracji 27.10.2004
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
przetestowałam juz ze wszystkimi mozliwymi chyba owocami
latem robię z truskawkami, jagodami a tak to sliwki, jabłka, gruszki nawet raz z bananem robiłam
mrożone owoce też mogą być
Niebieska_Laguna
Postów 2010
Data rejestracji 24.02.2016
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Link do przepisu KLIK
Panu Bogu nic się nie udało, z wyjątkiem kotów.
Wisława Szymborska
aneczka155-93
Postów 69
Data rejestracji 03.09.2017
Punkty karne 0
Konkursy dodane
mama2006
Postów 3428
Data rejestracji 10.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wprawdzie jest to przepis na piernik ale pierniczki też można piec.Ciasto jest wspaniałe, mięciutkie, najlepszy piernik na świecie.
A tu jak go piec: https://prl-kuchn...eczny-czesc-ii.html.
Polecam, od kilku lat innego piernika już nie piekę.
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
aneczka155-93
Postów 69
Data rejestracji 03.09.2017
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Astronautka
Postów 370
Data rejestracji 07.06.2017
Punkty karne 0
Konkursy dodane
sabinka71
Postów 624
Data rejestracji 14.07.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
amif
Postów 2167
Data rejestracji 09.02.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
http://www.mojewy.../piernik-staropolski
tu pierniczki
ciasto leżakuje ok. 24 godziny, potem się piecze, od lat robią furorę wśród znajomych
http://www.mojewy...niczki-jak-alpejskie
mama2006
Postów 3428
Data rejestracji 10.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
trzeba poszukać z lewej strony :ciasta, potem ciasta z kremami, piernikowe, kakaowe itp, potem Staropolski piernik świąteczny cz.I a potem cz.II
sabinka71
Postów 624
Data rejestracji 14.07.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
60 dkg. mąki ( 3 szklanki), 13 dkg margaryny, 25 dkg cukru (1 szklanka) ,8 dkg cukru na karmel( 4 łyżki), pół szklanki mleka,2 jajka
25 dkg miodu naturalnego lub sztucznego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawa do piernika.
Wykonanie
Cukier zrumienić na karmel.Dodać miód, cukier oraz margarynę i stale mieszając rozpuścić.Po ostygnięciu stopniowo dodawac przesianą mąkę, jajka, i przyprawy.Wlać mleko z rozpuszczoną sodą.Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do kamiennego garnka.Przykryć pergaminem obciążyć i wstawić do lodówki na 2 tygodnie.Po upływie 2 tygodni ciasto rozwałkować ,wykrawać pierniczki i upiec.
zaczytana-pola
Postów 11323
Data rejestracji 24.03.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
annb
Postów 4821
Data rejestracji 25.06.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 7
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej, typ 650,
- 40 dkg miodu sztucznego,
- 30-40 dkg cukru,
- 2 jajka,
- 2 paczki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki oleju- 20 dkg masła,
- przeszło 1/2 łyżki sody oczyszczonej,
- przyprawy: kawa mielona (łyżeczka), kakao (2 łyżki), cynamon (łyżeczka), goździki (łyżeczka).
Sposób przygotowania: rozgrzać tłuszcz, miód, cukier, dodać wszystkie przyprawy i trochę ostudzić. Ciepłe wlać do mąki, dodać jaja, olej, sodę i dobrze wyrobić. Pozostawić ciasto na 24 godziny. Rozwałkować na 3-4 mm i wycinać ciasteczka. Piec ok. 10 minut w temp. 150°C (z termoobiegiem; bez niego piec 7 minut w temp. 170°C ) - ale trzeba sprawdzać, bo szybko mogą się zrobić się twarde i przypalić się. Pierniki piec na papierze, wtedy łatwiej odejdą.
Lukier:
Składniki: 1 białko, 10 dkg cukru pudru.
Sposób przygotowania: ucierać przez min. 15 minut. Pierniki lukrować, gdy całkowicie wystygną, udekorować orzechami, rodzynkami, posypką kolorową, brązową (np. Dr Oetker), żurawiną, migdałami czy czym tam chcecie
Przepis sprawdzony, od kilkunastu lat tylko takie pierniki pieczemy
Ukraina
Codzienny klik
Zwierzęca Arkadia
Mysikrólik
Wypowiedź była edytowana 2 razy.
Niebieska_Laguna
Postów 2010
Data rejestracji 24.02.2016
Punkty karne 0
Konkursy dodane
madzia34
Postów 1722
Data rejestracji 23.11.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 18
cherry_coke
Postów 1908
Data rejestracji 16.04.2015
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Everything will be okay in the end. If it\'s not okay, it\'s not the end.
defed
Postów 4825
Data rejestracji 14.01.2015
Punkty karne 0
Konkursy dodane