Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

awi

#6404382 Napisano: 17.09.2017 17:53:24
mama2006 napisał(a):

Babka (placek) z owocami - przepis ze starego zeszytu2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka pr do pieczenia
4 jajka
250 g margaryny ( ja dałam Smakowitą)
3 gruszki , w oryginale były dowolne owoce ( ja piekłam zawsze z gruszkami,nadają się również te z np. kompotu)

Rozpuścić margarynę i lekko ostudzić
Ubić pianę na sztywno z cukrem, dodać żółtka.Następnie delikatnie wmieszać mąkę, już łyżką + proszek do pieczenia,na koniec powoli wlewać margarynę i delikatnie mieszać.Ja dałam jeszcze aromat cytrynowy.Do foremki na babkę wlać część ciasta, powkładać gruszki pokrojone na ćwiartki ( 3 sztuki).Zalać resztą ciasta.Piec w średnio nagrzanym piekarniku 45 st. Ja piekłam w 190 st.prawie godzinę, ale to zależy od piekarnika.Posypałam cukrem pudrem

Chyba się skuszę... ale... naprawdę zaczyna się od zrobienia piany?emotka
0 0

ziolko

#6404397 Napisano: 17.09.2017 19:12:16
awi - ubija się jajka emotka  możesz od razu ubijać całe jaja z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta, czyli nawet kilkanaście minut 
1 awi 0

mama2006

#6404398 Napisano: 17.09.2017 19:19:25
ziolko napisał(a):

awi - ubija się jajka emotka  możesz od razu ubijać całe jaja z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta, czyli nawet kilkanaście minut 

ziolko, masz rację.
Ale jeśli robi się robotem, to co to za różnica? a same białka ubijają się szybciej. Żółtka wystarczy lekko wmieszać.
A swoją drogą, myślę że to ciasto zawsze się udaje, choćby nawet nie przestrzegać kolejności wykonywania czynności.
1 awi 0

jokan

#6404400 Napisano: 17.09.2017 19:43:01
jest sezon na sliwki:) - dzisiaj robilam przepis z tego linka, wyszlo przepyszne, polecam:)

https://aniagotuj...o-kruche-ze-sliwkami

Agnes

#6418573 Napisano: 20.10.2017 10:20:43
awi napisał(a):

mama2006 napisał(a):

Babka (placek) z owocami - przepis ze starego zeszytu2 szkl. mąki1 szkl. cukru
1 łyżeczka pr do pieczenia
4 jajka
250 g margaryny ( ja dałam Smakowitą)
3 gruszki , w oryginale były dowolne owoce ( ja piekłam zawsze z gruszkami,nadają się również te z np. kompotu)

Rozpuścić margarynę i lekko ostudzić
Ubić pianę na sztywno z cukrem, dodać żółtka.Następnie delikatnie wmieszać mąkę, już łyżką + proszek do pieczenia,na koniec powoli wlewać margarynę i delikatnie mieszać.Ja dałam jeszcze aromat cytrynowy.Do foremki na babkę wlać część ciasta, powkładać gruszki pokrojone na ćwiartki ( 3 sztuki).Zalać resztą ciasta.Piec w średnio nagrzanym piekarniku 45 st. Ja piekłam w 190 st.prawie godzinę, ale to zależy od piekarnika.Posypałam cukrem pudrem

Chyba się skuszę... ale... naprawdę zaczyna się od zrobienia piany? emotka

robię takie od lat i mam zapisane jako ciasto całoroczne
przetestowałam juz ze wszystkimi mozliwymi chyba owocami
latem robię z truskawkami, jagodami a tak to sliwki, jabłka, gruszki nawet raz z bananem robiłam
mrożone owoce też mogą być
0 0

Niebieska_Laguna

#6419909 Napisano: 24.10.2017 13:42:35
Na te chłodne dni polecam Wam wegańskie curry z przepisu Jadłonomi. Świetnie smakuje, syci i rozgrzewa. Szybko się je robi i jest idealne na obiad. U mnie nawet mięsożercy się zajadają i są usatysfakcjonowani emotka Składniki są bardzo ciekawe: bataty, szpinak, ciecierzyca, mleczko kokosowe. W oryginale jest też dużo przypraw: imbir, kardamon, cynamon, kurkuma - ale jak nie lubicie takich (tak jak ja emotka ), to możecie je spokojnie pominąć. Ja doprawiam po swojemu, bardziej swojsko i też wychodzi pysznie emotka

Link do przepisu KLIK

aneczka155-93

#6429803 Napisano: 17.11.2017 18:38:03
Szukam przepisu na pyszne pierniczki dojrzewające emotka  Może ma ktoś sprawdzony przepis i się podzieli ?
0 0

mama2006

#6429814 Napisano: 17.11.2017 18:48:34
aneczka155-93 napisał(a):

Szukam przepisu na pyszne pierniczki dojrzewające emotka  Może ma ktoś sprawdzony przepis i się podzieli ?

może to Cię zainteresuje https://prl-kuchn...teczny-czesc-i.html.
Wprawdzie jest to przepis na piernik ale pierniczki też można piec.Ciasto jest wspaniałe, mięciutkie, najlepszy piernik na świecie.
A tu jak go piec: https://prl-kuchn...eczny-czesc-ii.html.
Polecam, od kilku lat innego piernika już nie piekę.
0 0

aneczka155-93

#6429964 Napisano: 18.11.2017 12:23:10
mama2006 napisał(a):

aneczka155-93 napisał(a):

Szukam przepisu na pyszne pierniczki dojrzewające emotka  Może ma ktoś sprawdzony przepis i się podzieli ?

może to Cię zainteresuje https://prl-kuchn...teczny-czesc-i.html.
Wprawdzie jest to przepis na piernik ale pierniczki też można piec.Ciasto jest wspaniałe, mięciutkie, najlepszy piernik na świecie.
A tu jak go piec: https://prl-kuchn...eczny-czesc-ii.html.
Polecam, od kilku lat innego piernika już nie piekę.

Niestety na obu stronach pokazuje się " Niestety strona szukana przez Ciebie w tym blogu nie istnieje." emotka  
0 0

Astronautka

#6429965 Napisano: 18.11.2017 12:29:24
Macie jakis najprostszy przepis na ciemny sos do klusek slaskich, ale taki na mięsie? I na jakim najlepiej.
0 0

sabinka71

#6429966 Napisano: 18.11.2017 12:40:41
aneczka155-93 napisał(a):

Szukam przepisu na pyszne pierniczki dojrzewające emotka  Może ma ktoś sprawdzony przepis i się podzieli ?

Mam sprawdzony przepis na pierniki dojrzewające .W wolnej chwili napiszę.
0 0

amif

#6429985 Napisano: 18.11.2017 14:46:30
aneczka155-93 napisał(a):

Szukam przepisu na pyszne pierniczki dojrzewające emotka  Może ma ktoś sprawdzony przepis i się podzieli ?

tu przepis na piernik staropolski, może być pieczony zarówno w postaci piernika jak i pierniczków, wychodzi przepyszny
http://www.mojewy.../piernik-staropolski

tu pierniczki
ciasto leżakuje ok. 24 godziny, potem się piecze, od lat robią furorę wśród znajomych
http://www.mojewy...niczki-jak-alpejskie

2 madllen, joka 0

mama2006

#6429990 Napisano: 18.11.2017 15:19:00
aneczka155-93 napisał(a):

mama2006 napisał(a):

aneczka155-93 napisał(a):

Szukam przepisu na pyszne pierniczki dojrzewające emotka  Może ma ktoś sprawdzony przepis i się podzieli ?

może to Cię zainteresuje https://prl-kuchn...teczny-czesc-i.html.
Wprawdzie jest to przepis na piernik ale pierniczki też można piec.Ciasto jest wspaniałe, mięciutkie, najlepszy piernik na świecie.
A tu jak go piec: https://prl-kuchn...eczny-czesc-ii.html.
Polecam, od kilku lat innego piernika już nie piekę.

Niestety na obu stronach pokazuje się " Niestety strona szukana przez Ciebie w tym blogu nie istnieje." emotka  

https://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/
trzeba poszukać  z lewej strony :ciasta, potem ciasta z kremami, piernikowe, kakaowe itp, potem Staropolski piernik świąteczny cz.I  a potem cz.II
1 joka 0

sabinka71

#6431938 Napisano: 22.11.2017 22:01:39
Piernik dojrzewający 2 tygodnie

60 dkg. mąki ( 3 szklanki), 13 dkg margaryny, 25 dkg cukru (1 szklanka) ,8 dkg cukru na karmel( 4 łyżki), pół szklanki mleka,2 jajka
25 dkg miodu naturalnego lub sztucznego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawa do piernika.
Wykonanie
Cukier zrumienić na karmel.Dodać miód, cukier oraz margarynę i stale mieszając rozpuścić.Po ostygnięciu stopniowo dodawac przesianą mąkę, jajka, i przyprawy.Wlać mleko z rozpuszczoną sodą.Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do kamiennego garnka.Przykryć pergaminem obciążyć i wstawić do lodówki na 2 tygodnie.Po upływie 2 tygodni ciasto rozwałkować ,wykrawać pierniczki i upiec.
0 0

zaczytana-pola

#6441089 Napisano: 12.12.2017 21:06:28
Jakie robicie i polecacie sałatki i ciasta na święta? emotka emotka
0 0

annb

#6443658 Napisano: 18.12.2017 20:24:03
Pierniki:

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej, typ 650,
- 40 dkg miodu sztucznego,
- 30-40 dkg cukru,
- 2 jajka,
- 2 paczki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki oleju- 20 dkg masła,
- przeszło 1/2 łyżki sody oczyszczonej,
- przyprawy: kawa mielona (łyżeczka), kakao (2 łyżki), cynamon (łyżeczka), goździki (łyżeczka).

Sposób przygotowania: rozgrzać tłuszcz, miód, cukier, dodać wszystkie przyprawy i trochę ostudzić. Ciepłe wlać do mąki, dodać jaja, olej, sodę i dobrze wyrobić. Pozostawić ciasto na 24 godziny. Rozwałkować na 3-4 mm i wycinać ciasteczka. Piec ok. 10 minut w temp. 150°C (z termoobiegiem; bez niego piec 7 minut w temp. 170°C ) - ale trzeba sprawdzać, bo szybko mogą się zrobić się twarde i przypalić się. Pierniki piec na papierze, wtedy łatwiej odejdą.

Lukier:

Składniki: 1 białko, 10 dkg cukru pudru.

Sposób przygotowania: ucierać przez min. 15 minut. Pierniki lukrować, gdy całkowicie wystygną, udekorować orzechami, rodzynkami, posypką kolorową, brązową (np. Dr Oetker), żurawiną, migdałami czy czym tam chcecie emotka

Przepis sprawdzony, od kilkunastu lat tylko takie pierniki pieczemy emotka
1 sonata 0

Niebieska_Laguna

#6451638 Napisano: 11.01.2018 18:21:32
Szukam przepisu na lekki i zdrowy obiad lub jakieś sycące danie emotka  Wszystkie blogi kulinarne, które obserwuję już mi się opatrzyły,a  google mi ciągle to samo wyszukuje emotka
0 0

madzia34

#6451640 Napisano: 11.01.2018 18:29:07
Niebieska_Laguna napisał(a):

Szukam przepisu na lekki i zdrowy obiad lub jakieś sycące danie emotka  Wszystkie blogi kulinarne, które obserwuję już mi się opatrzyły,a  google mi ciągle to samo wyszukuje  emotka

piers z brokułami w ciescie fracuskim

cherry_coke

#6505165 Napisano: 03.07.2018 10:48:26
Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak robicie sos do spaghetti z tego sosu Winiary żeby było jadalne emotka  Dodajcie dodatkowo jakieś pomidory z puszki czy może zupełnie nic? emotka
0 0

defed

#6505180 Napisano: 03.07.2018 11:21:35
cherry_coke napisał(a):

Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak robicie sos do spaghetti z tego sosu Winiary żeby było jadalne emotka  Dodajcie dodatkowo jakieś pomidory z puszki czy może zupełnie nic? emotka

Winiary dla mnie jako jedyny z gotowców jest jadalny w ogóle - wystarczy podgrzać  emotka  I nie chodzi mi tylko o skład, a przede wszystkim o dobry smak. Mój ulubiony to ten z bazylią i czosnkiem
0 0