Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

kajeczka

#6314564 Napisano: 25.01.2017 21:16:45
joan napisał(a):


Tak, wege emotka Myślałam, żeby do risotto dodać. Tylko nie wiem, co by z tego wyszło emotka Waham się, czy można cydru dodawać zamiast np. wina, zupełnie się na tym nie znam...

Można, można - ja - kucharz - Ci to mówię emotka  
1 maryam 0

joan

#6314567 Napisano: 25.01.2017 21:20:07
kajeczka napisał(a):

joan napisał(a):

Tak, wege emotka Myślałam, żeby do risotto dodać. Tylko nie wiem, co by z tego wyszło emotka Waham się, czy można cydru dodawać zamiast np. wina, zupełnie się na tym nie znam...


Można, można - ja - kucharz - Ci to mówię  emotka  


OK, dziękuję emotka
0 0

katrin1

#6314632 Napisano: 26.01.2017 08:57:22
bruce napisał(a):

Skoro znów pojawiły się tu nowe posty, i ja odważę się zamieścić sprawdzony przepis, znaleziony przed laty bodajże na onecie na "blok pieruńsko słodki", który jest wysoce kaloryczny, lecz równocześnie - wysoce odstresowujący emotka :
250-300 g pokruszonych niezbyt drobno herbatników, kostka masła, szklanka mleka, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru, 500 g mleka w proszku. Masło, cukier i mleko rozpuszczamy w garnku często mieszając, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mleko w proszku i ciastka, starannie mieszamy i przekładamy do keksówki lub dwóch. Po wystudzeniu schładzamy w lodówce. Kroimy jak keks. emotka

Pyszota, przysmak mojego dzieciństwa. Ja dodatkowo wykładam keksówkę waflem i do masy dodaję bakalie i twardą galaretkę pokrojoną w kawałki. Pieruńsko słodkie ale jakie uzależniająceemotka
2 kalka, brucee 0

kalka

#6314661 Napisano: 26.01.2017 10:48:26
katrin1 napisał(a):

bruce napisał(a):

Skoro znów pojawiły się tu nowe posty, i ja odważę się zamieścić sprawdzony przepis, znaleziony przed laty bodajże na onecie na "blok pieruńsko słodki", który jest wysoce kaloryczny, lecz równocześnie - wysoce odstresowujący emotka :
250-300 g pokruszonych niezbyt drobno herbatników, kostka masła, szklanka mleka, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru, 500 g mleka w proszku. Masło, cukier i mleko rozpuszczamy w garnku często mieszając, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mleko w proszku i ciastka, starannie mieszamy i przekładamy do keksówki lub dwóch. Po wystudzeniu schładzamy w lodówce. Kroimy jak keks. emotka

Pyszota, przysmak mojego dzieciństwa. Ja dodatkowo wykładam keksówkę waflem i do masy dodaję bakalie i twardą galaretkę pokrojoną w kawałki. Pieruńsko słodkie ale jakie uzależniające emotka

A wiecie co ja wymyśliłam?!emotka  W ramach eksperymentu zamiast kakao i cukru dodałam karmel ( puszkę skondensowanego mleka karmelowego)  i od tej pory robię wymiennie raz blok kakaowy, a raz karmelowy - pychota emotka  
Czasami zamiast bakalii dodaję musli bakaliowe 
1 brucee 0

magdalena-1989

#6314664 Napisano: 26.01.2017 10:52:20
Ja polecam wszystkim stronkę http://skutecznie.tv/ - multum przepisów, szybkich i smacznych! Dzięki niej pokochałam gotować emotka   
1 brucee 0

ace

#6314773 Napisano: 26.01.2017 15:41:20
joan napisał(a):

Czy ktoś ma pomysł, do jakiego dania mogłabym użyć Cydru Lubelskiego (który został mi z konkursu)?

Posiadam cydr klasyczny (jabłkowy) i miodowy, oba mają po 4,5% alkoholu.

emotka

PS: Nie, nikt z mojego najbliższego otoczenia nie pije alkoholu emotka

ja bardzo lubię łazanki jabłkowe Marty Dymek:
http://www.jadlon...sy/lazanki-jablkowe/
1 brucee 0

joan

#6314775 Napisano: 26.01.2017 15:44:48
ace napisał(a):

ja bardzo lubię łazanki jabłkowe Marty Dymek:
http://www.jadlon...sy/lazanki-jablkowe/


Dziękuję, na pewno zrobię - mam wszystkie składniki, poczekam tylko, aż w Lidlu pojawi się kapusta kiszona charsznicka emotka
2 brucee, ace 0

banka-manka

#6315256 Napisano: 27.01.2017 21:24:56
Szukam sprawdzonego przepisu na domowe krakersy.
Jest mnóstwo różnych wersji a to woda, albo mleko, masło płynne lub zimne, a może oliwa? Nie wiem co najsmaczniejsze.
Zależy mi żeby smakowały jak najbardziej prawdziwie, a nie jak zwykłe ciasto z mąki i wody. 
Ktoś działał w tej kwestii? emotka
0 0

kajeczka

#6323107 Napisano: 17.02.2017 15:23:11
Szukam sprawdzonego przepisu na ciasto do gofrów emotka  
(w dobrym wątku ? ufff...emotka )
0 0

kajeczka

#6323114 Napisano: 17.02.2017 15:37:25
kerocna dzięki, sprawdzę emotka emotka  
1 kerocna 0

asantesana

#6332204 Napisano: 13.03.2017 11:45:20
Czy ktoś mi powie tak szybciutko jakie suszone grzyby najlepiej smakują w bigosie? Idę do sklepu i nie wiem co wybrać emotka
0 0

mariwanna

#6332244 Napisano: 13.03.2017 12:23:51
asantesana napisał(a):

Czy ktoś mi powie tak szybciutko jakie suszone grzyby najlepiej smakują w bigosie? Idę do sklepu i nie wiem co wybrać emotka

podgrzybki, ale z prawdziwkami też będzie dobry:)
ja daję różne, które akurat mam uzbierane i ususzone - ośniaki, podgrzybki, borowiki, kominki.
0 0

asantesana

#6332309 Napisano: 13.03.2017 13:47:38
mariwanna napisał(a):

asantesana napisał(a):

Czy ktoś mi powie tak szybciutko jakie suszone grzyby najlepiej smakują w bigosie? Idę do sklepu i nie wiem co wybrać emotka

podgrzybki, ale z prawdziwkami też będzie dobry:)
ja daję różne, które akurat mam uzbierane i ususzone - ośniaki, podgrzybki, borowiki, kominki.

Właśnie kupiłam borowiki, dzięki emotka
0 0

dorothy

#6332317 Napisano: 13.03.2017 13:55:57
a ja szukam przepisu na kurczaczka łudząco podobnego do tego serwowanego w KFC, raczej  chodzi o tą magiczną panierkę emotka
0 0

mama2006

#6332330 Napisano: 13.03.2017 14:10:52
asantesana napisał(a):

mariwanna napisał(a):

asantesana napisał(a):

Czy ktoś mi powie tak szybciutko jakie suszone grzyby najlepiej smakują w bigosie? Idę do sklepu i nie wiem co wybrać emotka

podgrzybki, ale z prawdziwkami też będzie dobry:)
ja daję różne, które akurat mam uzbierane i ususzone - ośniaki, podgrzybki, borowiki, kominki.

Właśnie kupiłam borowiki, dzięki emotka

ośniaki. kominki? co to za diabeł?
0 0

mariwanna

#6332357 Napisano: 13.03.2017 15:15:45
mama2006 napisał(a):

bzowapani napisał(a):

 

ośniaki. kominki? co to za diabeł?

hehe, pewnie w Twoim regionie są inaczej nazywane;)
1 mama2006 0

asantesana

#6343625 Napisano: 07.04.2017 15:59:59
Mam ochotę zrobić na Święta jakieś super pyszne nowe ciasto, możecie mi coś polecić? Może być z netu, byle ktoś już przepis przetestował, bo nie mogę dać plamy emotka
0 0

anus

#6343643 Napisano: 07.04.2017 16:24:55
asantesana napisał(a):

Mam ochotę zrobić na Święta jakieś super pyszne nowe ciasto, możecie mi coś polecić? Może być z netu, byle ktoś już przepis przetestował, bo nie mogę dać plamy emotka

z serników na zimno polecam taki przepis:
http://kuchennewz...la-i-sucharkami.html
u mnie ostatnimi czasy robi furorę, tyle, że w wersji truskawkowej

asantesana

#6345669 Napisano: 12.04.2017 17:45:10
Czy robił ktoś z Was sałatkę z pieczonych buraków i fety? Jak smakuje, jakie dodatki oprócz sałaty dodawaliście?
A może ma ktoś jakąś inną sprawdzoną pyszną sałatkę?
0 0

mia

#6345719 Napisano: 12.04.2017 19:26:22
asantesana napisał(a):

Czy robił ktoś z Was sałatkę z pieczonych buraków i fety? Jak smakuje, jakie dodatki oprócz sałaty dodawaliście?
A może ma ktoś jakąś inną sprawdzoną pyszną sałatkę?

Jak dla mnie nadspodziewanie dobrze. Oprócz wymienionych składników: oliwa i prażone pestki słonecznika. Z tym, że ja to nazywałam i podawałam w formie "carpaccio", nie sałatka. Tzn. buraki pokrojone w plasterki, na to pokruszona feta, słonecznik i wszystko skropione oliwą z oregano.
P.S.
Jak chodzi o takie mniej popularne sałatki, to ja uwielbiam sałatkę z porów, ananasów, ogórków konserwowych i kukurydzy, plus oczywiście majonez i przyprawy.
Wersja "wege", bez żadnej pieczonej kuricy - bo taka mi najbardziej odpowiada. emotka