Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

ludzka_istota

#6296648 Napisano: 06.12.2016 11:15:38
koper napisał(a):

ludzka_istota napisał(a):

Pierniczki z okienkiem- czy landrynki muszą być mocno roztłuczone?

Wcale nie muszą być potłuczone, ja zawsze wkładam całą landrynkę i ładnie się roztapia i "wypełnia" pierniczkowe okienko.

O, dzieki bardzo:) Dla pewności- pieczesz na papierze?
0 0

koper

#6296653 Napisano: 06.12.2016 11:19:53
Tak, piekę na papierze, kiedyś spróbowałam na podkładce silikonowej i wszystko mi się pokleiło  emotka
Najważniejsze jest, żeby ciasteczka z blaszki zdejmować jak już całkiem ostygną a okienko landrynkowe będzie twarde i nieklejące emotka
No i trzeba pamiętać, że landrynki, jak to landrynki, od ciepła lub wilgoci się trochę roztapiają- tak samo będzie w tych ciasteczkach potem...
0 0

zaczytana-pola

#6303151 Napisano: 20.12.2016 15:49:03
Czy macie jakieś przepisy na sprawdzone świąteczne sałatki( bez śledzia)?
0 0

malmoki

#6303263 Napisano: 20.12.2016 19:38:33
zaczytana-pola napisał(a):

Czy macie jakieś przepisy na sprawdzone świąteczne sałatki( bez śledzia)?

polecam  sałatkę  'leśna polana' - na Wigilię robię bez kurczaka - schodzi błyskawicznie !

katrin1

#6304656 Napisano: 25.12.2016 20:45:43
Polecam pyszny przepis na paszteciki do barszczu czerwonego na swięta już trochę za późno,ale idealne na Sylwestra i Nowy Rok
40 dkg mąki
1 margaryna np Kasia
2 żółtka
3 łyżki śmietany
3-4 dkg drożdży
pół łyżeczki soli
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać drożdze rozmieszane z śmietaną, sól i żółtka. Zagnieść ciasto, nie wyrabiać, tylko żeby składniki się połączyły, dać do lodówki na 1-2 godziny. Można robić paszteciki, pierożki do barszczu z kapustą i grzybami, z kapustą i mięsem lub z czym kto tam lubi. Albo dać mniej soli i z marmoladą. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem, serem żółtym lub na słodko cukrem lub sezamem. Proste ale wyjątkowo pyszne:)

zaczytana-pola

#6305785 Napisano: 29.12.2016 23:05:53
malmoki, dziękuję emotka Zrobiłam, przepis się sprawdził emotka

A co dobrego robicie na sylwestra? emotka
0 0

donia7

#6305792 Napisano: 29.12.2016 23:38:59
zaczytana-pola napisał(a):

malmoki, dziękuję emotka Zrobiłam, przepis się sprawdził emotka

A co dobrego robicie na sylwestra? emotka

no właśnie ja "leśną polanę", bo mnie zaintrygowała malmoki tą nazwą ostatnio emotka  jestem na nią już napalona emotka
0 0

barszcz

#6305794 Napisano: 29.12.2016 23:41:49
Zrobiłam leśną polanę w święta-efektowna i pyszna!Dziękuję za inspirację:-))
1 mksmichal 0

defed

#6308226 Napisano: 05.01.2017 18:33:47
Bigos bez mięsa - ma ktoś sprawdzony przepis? W necie tego tak dużo!
0 0

Niebieska_Laguna

#6308230 Napisano: 05.01.2017 18:51:45
defed napisał(a):

Bigos bez mięsa - ma ktoś sprawdzony przepis? W necie tego tak dużo!

Jak dla mnie tylko Jadłonomia emotka Mam w domu książkę Marty i wszystko wychodzi pysznie, każdy przepis dopracowany w najmniejszym detalu. Dania są aromatyczne i pełne smaku.
http://www.jadlon...etarianski-doskonay/

defed

#6308234 Napisano: 05.01.2017 18:57:36
Niebieska_Laguna - dziękuję za wskazanie pewniaka emotka
0 0

banka-manka

#6308239 Napisano: 05.01.2017 19:09:18
defed napisał(a):

Niebieska_Laguna - dziękuję za wskazanie pewniaka  emotka

I ja polecam ten przepis! Wychodzi przepyszny. Świetnie dobrane przyprawy  emotka  
Tak samo warzywny pasztet albo ten z soczewicy - stale goszczą u nas na stole. Na zimę zrobiłam też keczup z cukini i to był jeden z niewielu przepisów gdzie nie było tony cukru i przecieru, a dużo cukini i znów idealnie dobrane przyprawy, które robią cała robotę. 
Mało mam takich sprawdzonych stron gdzie do przepisów nie muszę dodawać czegoś od siebie albo modyfikować, bo nie wychodzi tak jak powinno. Jadłonomia pasuje mi w 100%.
1 defed 0

asantesana

#6312630 Napisano: 19.01.2017 19:47:10
Czy macie jakieś sprawdzone przekąski, dodatki do kolacji? Robię dosyć dużą i w miarę elegancką kolację, pomysł na danie ciepłe mam, ale chce do tego jakieś dodatki, żeby stół nie stał pusty po zjedzeniu ciepłego dania. Nie chcę się bawić w sałatki i wędliny, tylko postawić półmiski z przekąskami. 
ps. Towarzystwo będzie mięsożerno-wegańskie.
1 brucee 0

asantesana

#6312636 Napisano: 19.01.2017 19:59:34
bruce napisał(a):

asantesana napisał(a):

Czy macie jakieś sprawdzone przekąski, dodatki do kolacji? Robię dosyć dużą i w miarę elegancką kolację, pomysł na danie ciepłe mam, ale chce do tego jakieś dodatki, żeby stół nie stał pusty po zjedzeniu ciepłego dania. Nie chcę się bawić w sałatki i wędliny, tylko postawić półmiski z przekąskami. 
ps. Towarzystwo będzie mięsożerno-wegańskie.

W przepisach Makłowicza i Bikonta na zimne przekąski z "Dzienniak Zachodniego" przeważają pasy jajeczne lub - w jajkach podawane. Tak na szybko to może np. z wędzonego łososia byś zrobiła? - do mięsa z ryby dodać słodką śmietanę (5 łyżek na 400 g), sok z cytryny, sól i pieprz i tym posmarować kromeczki bagietek. Udekorować koperkiem. Szybki jest też ich chrzan utarty i wymieszany z żółtkami gotowanych jaj wraz ze śmietaną, szczypiorkiem oraz przyprawami (sól, ew. pieprz). emotka

Dzięki, jajka na pewno będą, ale jeszcze nie wiem z czym, bo łosoś będzie w ptysiach, jeśli nauczę się robić ciasto parzone  emotka
1 brucee 0

joan

#6314551 Napisano: 25.01.2017 20:49:30
Czy ktoś ma pomysł, do jakiego dania mogłabym użyć Cydru Lubelskiego (który został mi z konkursu)?

Posiadam cydr klasyczny (jabłkowy) i miodowy, oba mają po 4,5% alkoholu.

emotka

PS: Nie, nikt z mojego najbliższego otoczenia nie pije alkoholu emotka
0 0

banka-manka

#6314557 Napisano: 25.01.2017 20:59:13
joan napisał(a):

Czy ktoś ma pomysł, do jakiego dania mogłabym użyć Cydru Lubelskiego (który został mi z konkursu)?

Posiadam cydr klasyczny (jabłkowy) i miodowy, oba mają po 4,5% alkoholu.

emotka

PS: Nie, nikt z mojego najbliższego otoczenia nie pije alkoholu emotka

Lubię kaczkę z pomarańczami i cydrem, ten miodowy dobrze by pasował.
Ale chyba dobrze kojarzę, że jesteś wegetarianką?
0 0

joan

#6314560 Napisano: 25.01.2017 21:02:39
banka-manka napisał(a):

Lubię kaczkę z pomarańczami i cydrem, ten miodowy dobrze by pasował.
Ale chyba dobrze kojarzę, że jesteś wegetarianką?


Tak, wege emotka Myślałam, żeby do risotto dodać. Tylko nie wiem, co by z tego wyszło emotka Waham się, czy można cydru dodawać zamiast np. wina, zupełnie się na tym nie znam...
0 0

banka-manka

#6314561 Napisano: 25.01.2017 21:05:24
joan napisał(a):

banka-manka napisał(a):

Lubię kaczkę z pomarańczami i cydrem, ten miodowy dobrze by pasował.
Ale chyba dobrze kojarzę, że jesteś wegetarianką?


Tak, wege emotka Myślałam, żeby do risotto dodać. Tylko nie wiem, co by z tego wyszło emotka Waham się, czy można cydru dodawać zamiast np. wina, zupełnie się na tym nie znam...

Nie próbowałam tych konkretnie przepisów, ale wydają się być ciekawe.
Sam krem z białych warzyw jest pyszny, a z cydrem może być ciekawy emotka
http://www.zchaty...warzyw-z-cydrem.html
http://www.magazy...-warzywami-i-cydrem/

Z risottem nie pomogę, ale spróbować chyba warto. Jeszcze będziesz musiała bloga założyć z innowacyjnymi przepisami emotka

EDIT Piwo czasem dodaję do ciasta do smażonej ryby, ale też do pieczonych jabłek. Więc podmienienie piwa na cydr, do jabłek wyszłoby dobrze.
Tu przykładowy przepis: http://www.magazy...ka-w-ciescie-piwnym/
0 0

koper

#6314562 Napisano: 25.01.2017 21:06:12
joan napisał(a):

Czy ktoś ma pomysł, do jakiego dania mogłabym użyć Cydru Lubelskiego (który został mi z konkursu)?

Posiadam cydr klasyczny (jabłkowy) i miodowy, oba mają po 4,5% alkoholu.

emotka

PS: Nie, nikt z mojego najbliższego otoczenia nie pije alkoholu emotka

Możesz zrobić z nich grzańce. Jak nie pijecie alkoholu, to zagotuj- cały alkohol wyparuje. Dodajesz korzenne przyprawy i gotowe emotka

Myślę, że fajne mogą wyjść naleśniki, do których zamiast wody gazowanej doda się cydr.
A jak już jesteśmy przy cieście naleśnikowym to możesz poszukać przepisu na warzywa w cieście piwnym (oczywiście piwo zamieniając na cydr). 

edit: cydr ma taki winny posmak. Risotto z cydrem zamiast wina powinien być ok emotka
1 joan 0

joan

#6314563 Napisano: 25.01.2017 21:12:16
koper napisał(a):

(...) Myślę, że fajne mogą wyjść naleśniki, do których zamiast wody gazowanej doda się cydr. (...)


To jest myśl! emotka

banka-manka napisał(a):

Nie próbowałam tych konkretnie przepisów, ale wydają się być ciekawe.
Sam krem z białych warzyw jest pyszny, a z cydrem może być ciekawy emotka
http://www.zchaty...warzyw-z-cydrem.html
http://www.magazy...-warzywami-i-cydrem/

Z risottem nie pomogę, ale spróbować chyba warto. Jeszcze będziesz musiała bloga założyć z innowacyjnymi przepisami  emotka


Pierwsza pozycja rewelacyjna! Krem z białych warzyw, o mniam. Wypróbuję jak tylko będzie okazja.
Druga musi poczekać, bo teraz świeżego bobu nie ma.

Dziękuję Wam za podpowiedzi emotka