Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

kundzia87

#5328887 Napisano: 15.08.2012 06:27:08
klaudiag19 napisał(a):

a może macie jakieś fajne rpzepisy na ogórki emotka

w tamtym roku robiłąm w curry i z ketchupem, a teraz chciałabym coś innego....może ktoś ma jakiś fajny przepis



Jeżeli ogórki są duże, to od dłuższego czasu korzystam z tego przepisu:
http://www.mojego...babcigramolki_wg_ani

wychodza super, zupka jest w sam raz kwaśna emotka
0 0

gracet

#5328896 Napisano: 15.08.2012 06:30:20
kundzia87 napisał(a):

klaudiag19 napisał(a):

a może macie jakieś fajne rpzepisy na ogórki emotka

w tamtym roku robiłąm w curry i z ketchupem, a teraz chciałabym coś innego....może ktoś ma jakiś fajny przepis



Jeżeli ogórki są duże, to od dłuższego czasu korzystam z tego przepisu:
http://www.mojego...babcigramolki_wg_ani

wychodza super, zupka jest w sam raz kwaśna emotka


ja polecam ogórki z chilli, jak nie znajdziesz przepisu to ci podam, rewelka, ossstre
0 0

klaudaa

#5328906 Napisano: 15.08.2012 06:35:14
mam przepis na ciasto ktore sie zawsze udaje i mozna dodawac duzo owocow! dzisaj wersja ze sliwkami (poszla cala blacha) ale jest dobre tez z jablkami.
Jajka( 4) cale utrzec z cukrem(szklanka).Dodac szklanke maki przesianej i gorace maslo rozpuszczone(moze byc to tansze maslo 200g),ucierac i dodac kolejna szklanke maki.Caly czas ucierajac (w sumie 10min)dodac 2lyzeczki proszku do pieczenia i zapach waniliowy do sliwek a do jablek arakowy.Najlepsze sliwki wegierki.Blache wykladac papierem pergaminowym(super sprawa czemu ja tyle lat meczylam sie ttluszczem i bulka tarta???).Piekarnik 5min nagrzac .Lejemy 1/3 ciasta jak wypelni cale dno gesto sliwki ulozyc.Potem reszta ciasta i znowu warstwa sliwek.Pieczemy ok 45min na zloty kolor.Wystudzic(ja wylaczam i jeszcze 5min trzymam w piekarniku potem na kolejne 5min otwieram drzwiczki i dopiero wyciagam-nie opada ciasto.Maka krupczatka.Posypac cieple cukrem pudrem .Smacznego:)
0 0

denira

#5329629 Napisano: 16.08.2012 10:04:33
szukam przepisu na super ostre, wręcz wypalające usta ogórki;-)
0 0

maribog

#5329635 Napisano: 16.08.2012 10:12:22
Może ktoś ma jakiś swój mega pyszny autorski przepis na nadziewaną cukinię? Główny składnik mięso mielone emotka bo te w sieci to takie jakieś słabe i oklepane
0 0

beniaminowa

#5329654 Napisano: 16.08.2012 10:24:18
denira napisał(a):

szukam przepisu na super ostre, wręcz wypalające usta ogórki;-)


Polecam ogórki z chili emotka
5 kg ogórków
3-6 łyżeczek chili
6 łyżek soli
2 szklanki octu
2-3 szklanki cukru
4-5 główek czosnku
15 łyżek oleju (ja daję mniej)

Ogórki kroję w słupki. Zasypuję to wszystko przyprawami (można dać więcej chili, ale pali jak diabli emotka ) i czekam ok 3-4 godziny. Później wkładam do słoików i pasteryzuję 15 minut. SMACZNEGO emotka
0 0

beniaminowa

#5329659 Napisano: 16.08.2012 10:26:09
gracet napisał(a):

kundzia87 napisał(a):

klaudiag19 napisał(a):

a może macie jakieś fajne rpzepisy na ogórki emotka

w tamtym roku robiłąm w curry i z ketchupem, a teraz chciałabym coś innego....może ktoś ma jakiś fajny przepis



Jeżeli ogórki są duże, to od dłuższego czasu korzystam z tego przepisu:
http://www.mojego...babcigramolki_wg_ani

wychodza super, zupka jest w sam raz kwaśna emotka


ja polecam ogórki z chilli, jak nie znajdziesz przepisu to ci podam, rewelka, ossstre


Ja robiłam jeszcze z musztardą, kurkumą, pieprzem, gyrosem i z chilli emotka
0 0

denira

#5329693 Napisano: 16.08.2012 10:48:12


Ja robiłam jeszcze z musztardą, kurkumą, pieprzem, gyrosem i z chilli emotka

to poproszę jeszcze na te ogórki przepis
0 0

denira

#5329703 Napisano: 16.08.2012 10:54:14
a świeża chili mogłaby być?
0 0

beniaminowa

#5329715 Napisano: 16.08.2012 10:58:42
denira napisał(a):

a świeża chili mogłaby być?


Ja dawałam sproszkowane ale myślę że jakby było świeże to jeszcze bardziej by paliło emotka A i świeże chilli można też dodać do kiszenia ogórków emotka
0 0

beniaminowa

#5329740 Napisano: 16.08.2012 11:12:57
OGÓRKI Z MUSZTARD¡

Ogórki - dowolna ilość

Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
25 dkg cukru
2 łyżki soli

To wszystko trzeba zagotować i ostudzić. Do ostudzonego dodajemy 5 łyżek musztardy sarepskiej i roztrzepujemy.

Do słoików wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, koper, czosnek i gorczycę. Na to ogórki (ja większe kroję w słupki a małe wkładam w całości) i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 8 minut.

OGÓRKI Z KETCHUPEM

Analogicznie do przepisu wyżej tylko zamiast musztardy daję 16 łyżek ostrego ketchupu. I do słoika wrzucam dodatkowo ziarenko czarnego pieprzu. A i dłużej się pasteryzuje 10-15 minut.

OGÓRKI Z PIEPRZEM

4kg ogórków
1 kg cebuli
duża garść soli
2 szklanki cukru
2 szklanki octu
pół szklanki oleju (ja daję mniej)
2 torebki pieprzu (ja mieszam ziołowy i czarny)

Ogórki pokroić w słupki, cebulę w pióra. Zasypać przyprawami i odstawić na 4 h. Do słoików i pasteryzować 12 minut.

OGÓRKI Z GYROS

3 kg ogórków
3 sztuki cebuli
5 łyżek przyprawy gyros
2 szklanki octu
2 i pół szklanki wody
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki soli
2 łyżki gorczycy
pół pęczka świeżego koperku

Ogórki, cebulę i koperek pokroić. Zasypać przyprawami i odstawić na parę godzin. Do słoików i pasteryzować 15 minut.
0 0

denira

#5329743 Napisano: 16.08.2012 11:15:32
beniaminowa dzięki wielkie
0 0

Gość: goralecka

#5330379 Napisano: 16.08.2012 06:35:17
Ma ktoś może sprawdzony przepis na śmietanowca?Takiego z galaretką w środku?

Mam potworną ochotę na to emotka
0 0

Gość: aneczka155

#5331561 Napisano: 17.08.2012 03:52:28
aneczka155 napisał(a):

Czy któraś z Was robiła bounty z tego przepisu ? emotka
http://torebunia....10_kg_batonik_Bounty



Zrobiłam bounty z tego przepisu(z 1/4 składników) i wyszedł prawie taki jak ten prawdziwy baton emotka
Także przepis jest ok.Następnym razem jednak zrobię chyba z 1/5 albo 1/6 składników, bo wyszedł średniej wielkosći, ale można się zapchać jednym kawałkiem emotka
Przynajmniej ja nie dałam rady drugiego kawałka od razu zjeść, bo za słodko już mi było. emotka
0 0

kachna1111

#5331575 Napisano: 17.08.2012 04:06:50
szukam przepisu na szarlotkę i coś z bakłażanów
0 0

anta

#5332804 Napisano: 19.08.2012 08:04:05
szukam sprawdzonego przepisu - przetwory, nalewki - z rajskich jabłuszek
0 0

Gość: lucja

#5332830 Napisano: 19.08.2012 08:50:04
A ja szukam przepisu na dobre ciasto pod pizze emotka
0 0

gracet

#5332831 Napisano: 19.08.2012 08:54:25
kachna1111 napisał(a):

szukam przepisu na szarlotkę i coś z bakłażanów



przepisy na bakłażany znalazłam na videokuchnia.pl

0 0

ivaaaaaaa

#5332832 Napisano: 19.08.2012 08:56:29
beniaminowa napisał(a):

denira napisał(a):

a świeża chili mogłaby być?


Ja dawałam sproszkowane ale myślę że jakby było świeże to jeszcze bardziej by paliło emotka A i świeże chilli można też dodać do kiszenia ogórków emotka


Robiłaś kiedyś kiszone ze swiezym chilli? Bo ja się własnie zastanawiam nad tym...
0 0

Gość: emilka1705

#5332834 Napisano: 19.08.2012 08:59:05
kundzia87 napisał(a):

emilka1705 napisał(a):

a ja szukam przepisu na mega puszysty sernik:)


Przepis mojej Cioci, sernik wychodzi wieelki emotka

1,5 kg sera w wiaderku (najlepszy Jana albo
Pilos z Lidla)
3 łyżki budyniu śmietankowego
3 jaja
1,5 szkl cukru
0,5 szkl cukru pudru
0,5 litra śmietany kremówki 30%
cukier waniliowy
biszkopty na spód blachy
mogą być również rodzynki (wcześniej namoczone)

¬ółtka utrzeć z cukrem, białka ubić z cukrem pudrem. Do utartych źóltek dodawać ser, budyń i ubitą kremówkę. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
Na blaszcze układamy biszkopty i wylewamy masę.
Piec godzinę w 180st. (wiadomo, najlepiej na oko)


emotka
0 0