Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

radosna

#5900552 Napisano: 09.08.2014 17:53:54
Obiad, którym zawstydzisz teściową emotka
http://ugotuj.to/..._tesciowa.html#TRCuk
0 0

toka

#5901066 Napisano: 11.08.2014 13:55:05
anta napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Szukam sprawdzonych przepisów na przetwory z pomidorów. Tzn na tą chwile chodzi mi o jakieś pomysły na zalewę do pomidorków koktajlowych, bo na razie te dopiero zaczeły mi dojrzewać.

Inne pomysły na przetwory np z ogórków, cukini i innych warzyw (nie sałatki) też chętnie zerknę.

Ja jeśli ktoś by chciał mogę dać przepis tradycyjnie (jak co roku emotka ) na ogórki diabelskie, pikle w musztardzie, pikle (grube plastry) takie jak z lidla, i nasz tegoroczny hit ketchup z cukini emotka



chętnie zerknę na te przepisy. ketchup z cukinii również
:)

w imieniu mojej obficie owocującej cukini proszę o przepis na ketchup emotka
0 0

radosna

#5922481 Napisano: 25.09.2014 15:06:32
0 0

kachna1111

#5930317 Napisano: 13.10.2014 20:22:24
szukam przepisów na sprawdzone sałatki z rukoli lub roszpunki
0 0

Gość: Mikaa27

#5930500 Napisano: 14.10.2014 11:41:33
Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):

•    150 g mąki
•    2 jajka
•    250 ml mleka
•    szczypta soli
•    woda mineralna lub zwykła woda

•    masło lub olej roślinny do smażenia


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Więcej opcji...
Można też olej lub roztopione masło (3 łyżki) dodać bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej, wówczas nie trzeba już smarować dna patelni tłuszczem.
Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, od razu dodając wodę, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
Do ciasta naleśnikowego na naleśniki ze słodkim nadzieniem możemy dodać około 3 łyżek cukru lub cukru wanilinowego.
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.

Nadzienie z sera białego do naleśników: 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.


Podawanie:
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
0 0

renatak0

#5930525 Napisano: 14.10.2014 12:03:23
Czy zna ktoś jakiś fajny przepis na dynię makaronową? Zapiekanka, placki itp.?
0 0

ludzka_istota

#5938851 Napisano: 03.11.2014 16:29:56
Kochane forumowiczki (a nawet forumowicze). Mam od kilku dni szybkowar (z rmf-ki emotka ) i chcę go wypróbować. dajcie jakiś przepis i instrukcję obsługi tego gara emotka
0 0

mama2006

#5938859 Napisano: 03.11.2014 16:49:44
renatak0 napisał(a):

Czy zna ktoś jakiś fajny przepis na dynię makaronową? Zapiekanka, placki itp.?


podbijam emotka
0 0

Gość: Miilena22

#5939699 Napisano: 05.11.2014 13:21:52
Zapiekanka z dyni makaronowej

składniki:

dojrzała dynia makaronowa
2-3 strąki papryki w różnych kolorach
spory mięsisty pomidor
po 10 dag pikantnej kiełbasy (np. chorizo) i ostrego żółtego sera
po łyżce oleju słonecznikowego i masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz i sól

sposób przygotowania: Dynię umyć, włożyć do dużego garnka, całkowicie zalać gorącą wodą i gotować 15 min (ma być lekko twarda). Wystudzoną przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych, widelcem wyciągnąć ze środka włókna miąższu przypominające makaron. Sparzony i obrany ze skórki pomidor, paprykę oraz wędlinę pokrojoną w słupki podsmażyć na oleju. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa i wędlinę oraz połowę sera wymieszać z makaronikami, włożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch potrawy posypać resztą sera. Wsunąć naczynie do gorącego (180°C) piekarnika i zapiekać ok. 40 min. Podawać na gorąco.
0 0

kachna1111

#5952254 Napisano: 06.12.2014 14:42:39
szukam przepisu na pierniczki
ale żeby nie były takie twarde....
0 0

calliope

#5952256 Napisano: 06.12.2014 14:50:46
kachna1111 napisał(a):

szukam przepisu na pierniczki
ale żeby nie były takie twarde....


moja koleżanka robiła w zeszłym roku z tego przepisu http://www.mojewy...s/szybkie-pierniczki wyszły bardzo dobre i można je na ostatnią chwilę zrobić emotka
0 0

chochliczka

#5955713 Napisano: 15.12.2014 11:02:29
a ja bym prosila o jakies w miare proste przepisy na Wigilie, poratuje ktos? Wiem, w internecie mnostwo przepisow,ale czy to smaczne wyjdzie.. kto wie.Wole sprawdzone emotka
0 0

sylwika76

#5955737 Napisano: 15.12.2014 11:34:01
może mi Ktoś podpowie - jeśli uszka zrobię wcześniej to jak je lepiej zamrozić by w Wigilię były smaczniejsze
ugotowane czy surowe
0 0

amif

#5955747 Napisano: 15.12.2014 11:53:45
sylwika76 napisał(a):

może mi Ktoś podpowie - jeśli uszka zrobię wcześniej to jak je lepiej zamrozić by w Wigilię były smaczniejsze
ugotowane czy surowe



Ja zamrażam surowe.
0 0

memos

#5955753 Napisano: 15.12.2014 11:56:20
amif napisał(a):

sylwika76 napisał(a):

może mi Ktoś podpowie - jeśli uszka zrobię wcześniej to jak je lepiej zamrozić by w Wigilię były smaczniejsze
ugotowane czy surowe



Ja zamrażam surowe.


Ja też, ale moja teściowa ugotowane - i też są smaczne emotka
0 0

koper

#5955847 Napisano: 15.12.2014 15:04:56
Ja zamrażam ugotowane uszka i pierogi.
Po ugotowaniu i ostudzeniu układam jedną warstwę na desce (takiej plastikowej do krojenia) i wkładam do zamrażalnika.
Jak zamarzną i będą całkiem twarde, to przekładam do pojemnika, mrożę kolejną porcję na desce i znowu przekładam ją do pojemnika itd, dzięki temu nic mi się nie poskleja podczas mrożenia.
W wigilię uszka wrzucam do wrzącej wody (ale partiami, żeby woda nie przestała się gotować) i gotuję dosłownie kilka chwil.
Z częścią pierogów robię tak samo, a część odmrażam i odmrożone odsmażam na patelni bez powtórnego gotowania.
0 0

sylwika76

#5955866 Napisano: 15.12.2014 15:24:20
amif, memos,koper - bardzo Wam dziękuję emotka
0 0

kalisto1986

#5956795 Napisano: 17.12.2014 00:31:32
Szukam sprawdzonego przepisu na kiełbasę wędzoną - taką nie tłustą, najlepiej bez parzenia, oraz na inne wędliny wędzone - tutaj głównie chodzi mi o proporcję soli emotka
0 0

ziolko

#5956845 Napisano: 17.12.2014 10:09:34
Kalisto, pytałam taty, domorosłego wędzarniczego emotka on jak wędzi większe kawałki, typu szynka, czy pierś z indyka, to robi roztwór nasycony soli i w tym moczy mięso przez co najmniej 1 dobę. Później wyjmuje, wyciera i do wędzenia.

Na temat kiełbasy nie pomogę, bo ja robię w domu tylko parzoną, w osłonce poliamidowej.
0 0

asantesana

#5956860 Napisano: 17.12.2014 10:24:00
Czy ma ktoś sprawdzony przepis na panne cotte? Miałam taki swój idealny i gdzieś zaginął, a nie pamiętam proporcji emotka
Głównie chodzi mi o to ile platków zelatyny musze dać na 1 litr śmietany + mleka. Ale jeśli ma ktoś swój sprawdzony to poproszę cały przepis emotka
0 0