Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
radosna
Postów 2428
Data rejestracji 20.02.2007
Punkty karne 1
Konkursy dodane
http://ugotuj.to/..._tesciowa.html#TRCuk
Jestem radosna jak wiosna!
toka
Postów 3079
Data rejestracji 09.02.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
radosna
Postów 2428
Data rejestracji 20.02.2007
Punkty karne 1
Konkursy dodane
http://www.fakt.p...,galeria,491136.html
kachna1111
Postów 987
Data rejestracji 23.09.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 13
Gość: Mikaa27
• 150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
• masło lub olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Więcej opcji...
Można też olej lub roztopione masło (3 łyżki) dodać bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej, wówczas nie trzeba już smarować dna patelni tłuszczem.
Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, od razu dodając wodę, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
Do ciasta naleśnikowego na naleśniki ze słodkim nadzieniem możemy dodać około 3 łyżek cukru lub cukru wanilinowego.
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
Nadzienie z sera białego do naleśników: 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.
Podawanie:
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
renatak0
Postów 3106
Data rejestracji 09.09.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
ludzka_istota
Postów 4065
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 18
So I\'m never gonna dance again
The way I danced with you
mama2006
Postów 3428
Data rejestracji 10.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
podbijam
Gość: Miilena22
składniki:
dojrzała dynia makaronowa
2-3 strąki papryki w różnych kolorach
spory mięsisty pomidor
po 10 dag pikantnej kiełbasy (np. chorizo) i ostrego żółtego sera
po łyżce oleju słonecznikowego i masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz i sól
sposób przygotowania: Dynię umyć, włożyć do dużego garnka, całkowicie zalać gorącą wodą i gotować 15 min (ma być lekko twarda). Wystudzoną przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych, widelcem wyciągnąć ze środka włókna miąższu przypominające makaron. Sparzony i obrany ze skórki pomidor, paprykę oraz wędlinę pokrojoną w słupki podsmażyć na oleju. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa i wędlinę oraz połowę sera wymieszać z makaronikami, włożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch potrawy posypać resztą sera. Wsunąć naczynie do gorącego (180°C) piekarnika i zapiekać ok. 40 min. Podawać na gorąco.
kachna1111
Postów 987
Data rejestracji 23.09.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 13
ale żeby nie były takie twarde....
calliope
Postów 1899
Data rejestracji 03.08.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
moja koleżanka robiła w zeszłym roku z tego przepisu http://www.mojewy...s/szybkie-pierniczki wyszły bardzo dobre i można je na ostatnią chwilę zrobić
chochliczka
Postów 3703
Data rejestracji 02.10.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
sylwika76
Postów 3492
Data rejestracji 13.06.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ugotowane czy surowe
nie głosuję na facebooku
amif
Postów 2167
Data rejestracji 09.02.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja zamrażam surowe.
memos
Postów 587
Data rejestracji 15.01.2014
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja też, ale moja teściowa ugotowane - i też są smaczne
koper
Postów 2236
Data rejestracji 20.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Po ugotowaniu i ostudzeniu układam jedną warstwę na desce (takiej plastikowej do krojenia) i wkładam do zamrażalnika.
Jak zamarzną i będą całkiem twarde, to przekładam do pojemnika, mrożę kolejną porcję na desce i znowu przekładam ją do pojemnika itd, dzięki temu nic mi się nie poskleja podczas mrożenia.
W wigilię uszka wrzucam do wrzącej wody (ale partiami, żeby woda nie przestała się gotować) i gotuję dosłownie kilka chwil.
Z częścią pierogów robię tak samo, a część odmrażam i odmrożone odsmażam na patelni bez powtórnego gotowania.
sylwika76
Postów 3492
Data rejestracji 13.06.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10261
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Na temat kiełbasy nie pomogę, bo ja robię w domu tylko parzoną, w osłonce poliamidowej.
asantesana
Postów 6351
Data rejestracji 14.01.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane 7
Głównie chodzi mi o to ile platków zelatyny musze dać na 1 litr śmietany + mleka. Ale jeśli ma ktoś swój sprawdzony to poproszę cały przepis