Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

madzia34

#5795721 Napisano: 20.12.2013 13:58:54
bridget napisał(a):

szukam sprawdzonego prostego przepisu na jakies dobre ciasto z makiem, mam mak a nigdy nic nie robiłam z nim, ktos podrzuci pomysł?


rolada biszkoptowa lub drozdzowa z makiem
0 0

mariwanna

#5795725 Napisano: 20.12.2013 14:02:39

Gość: mightyb

#5795726 Napisano: 20.12.2013 14:04:25
bridget napisał(a):

szukam sprawdzonego prostego przepisu na jakies dobre ciasto z makiem, mam mak a nigdy nic nie robiłam z nim, ktos podrzuci pomysł?



Sernik makowy , gdy zechcesz przepis napisze,łatwy w zrobieniu i jeśli lubisz połączenie maku i sera .
0 0

bridget

#5795731 Napisano: 20.12.2013 14:12:03
mariwanna napisał(a):

polecam taki - przepyszny! http://obiadgotow...013/12/makowiec.html


własnie czytam i mam wszytskie produkty, ile wczesniej takie ciasto mozna upiec? by nie obeschło i nadal było swieze? mysle ze powinien fajnie wyjsc do drozdzowych nie mam reki
0 0

asantesana

#5795733 Napisano: 20.12.2013 14:12:18
katrin22 napisał(a):

gracet napisał(a):

madzia34 napisał(a):

sabinka71 napisał(a):

Ciasto z kremem- to moze upiecz mleczną kanapkę.


poprosze przepis:)


ja tez


Polecam moje (wytestowane i pyszne)
http://kacikkasi....czna-kanapka-18.html


Kusi, oj kusi...
0 0

bridget

#5795734 Napisano: 20.12.2013 14:12:54
mightyb napisał(a):

bridget napisał(a):

szukam sprawdzonego prostego przepisu na jakies dobre ciasto z makiem, mam mak a nigdy nic nie robiłam z nim, ktos podrzuci pomysł?



Sernik makowy , gdy zechcesz przepis napisze,łatwy w zrobieniu i jeśli lubisz połączenie maku i sera .


poprosze i tez to samo pytanie ile wczesniej mozna upiec? długo sie namacza mak i pozniej mieli? kurcze zielona jestem bo nie miałam z tym produktem nic do czynienia
0 0

mariwanna

#5795740 Napisano: 20.12.2013 14:18:00
bridget napisał(a):

mariwanna napisał(a):

polecam taki - przepyszny! http://obiadgotow...013/12/makowiec.html


własnie czytam i mam wszytskie produkty, ile wczesniej takie ciasto mozna upiec? by nie obeschło i nadal było swieze? mysle ze powinien fajnie wyjsc do drozdzowych nie mam reki


można ze dwa dni wcześniej, trzymać przykrytym w chłodnym miejscu
0 0

bridget

#5795743 Napisano: 20.12.2013 14:19:38
mariwanna napisał(a):

bridget napisał(a):

mariwanna napisał(a):

polecam taki - przepyszny! http://obiadgotow...013/12/makowiec.html


własnie czytam i mam wszytskie produkty, ile wczesniej takie ciasto mozna upiec? by nie obeschło i nadal było swieze? mysle ze powinien fajnie wyjsc do drozdzowych nie mam reki


można ze dwa dni wcześniej, trzymać przykrytym w chłodnym miejscu


dziekuje na pewno wypróbuje, a czemu mak wczesniej sie prazy?
0 0

mariwanna

#5795750 Napisano: 20.12.2013 14:25:42
jeśli robisz z maku z puszki, to nie trzeba wcześniej moczyć ani mielić - jest gotowy. wtedy do ciasta zmniejsz ilość cukru do 0,5 szklanki.
a jeśli używasz maku niemielonego, to należy go wcześniej zaparzyć, a następnie zmielić.
maku mielonego suchego nie używałam jeszcze

ups... przeczytałam parzy:)

a prażę, żeby był fajny zapach.
śliwki można pominąć.
olej można zastąpić masłem
0 0

Gość: mightyb

#5795753 Napisano: 20.12.2013 14:28:58
Sernik makowy


masa makowa
25 dkg maku (sparzyć i 2 x zmielić)
5 jaj ( białka ubić i dodać na końcu )
1 szkl.oleju
1/2 szkla.cukru
1/2 szkla, maki tortowej
olejek migdałowy

Olej utrzeć z cukrem dodawać po 1 żółtku. dodawać stopniowo mąkę i mak na przemian z białkami na końcu olejek .



masa twarogowa


1 kg. twarogu
1 szkl. oleju
5.jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru

utrzeć cukier z olejem .dodawać po 1 żółtku , następnie mąkę ziemniaczaną i dodawać po łyżce twarogu na końcu ubite białka.

Na przemian wykładać na blaszce masę twarogową z masą makową ( wyjdzie piękna zebra )Piec w piekarniku 180 st. około 60 minut . Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku na pół godzinki .

Na końcu polać polewą czekoladową .

Pyszne jest emotka



0 0

bridget

#5795784 Napisano: 20.12.2013 15:21:09
dziekuje raz jeszcze emotka
0 0

benasia

#5795786 Napisano: 20.12.2013 15:30:10
szukam przepisu na pierniczki takie które z synkiem mogę zrobić emotka
0 0

kalisto1986

#5795813 Napisano: 20.12.2013 16:18:51
benasia napisał(a):

szukam przepisu na pierniczki takie które z synkiem mogę zrobić emotka

w tym roku niestety już za późno, ale na przyszły ogromnie polecam ten przepis http://www.mojewy.../piernik-staropolski
pierniczki też można z niego robić i wychodzą genialne - śmiało mogę powiedzieć,że to najlepsze pierniczki w mojej historii. Na tej stronie znajdziesz też pierniczki na teraz emotka

0 0

olunka

#5795819 Napisano: 20.12.2013 16:28:35
benasia napisał(a):

szukam przepisu na pierniczki takie które z synkiem mogę zrobić emotka


pw
0 0

ela

#5795908 Napisano: 20.12.2013 18:59:01
szukam dobrego znaczy mokrego sernika z brzoskwiniami najlepiej bez spodu
0 0

elhad

#5795924 Napisano: 20.12.2013 19:39:40
ela napisał(a):

szukam dobrego znaczy mokrego sernika z brzoskwiniami najlepiej bez spodu


Ja robię tzw. "złotą rosę" i zawsze bez spodu.
0 0

Gość: goralecka

#5796303 Napisano: 22.12.2013 11:21:35
Poratujcie jakims przepisem na ciasteczka maslane. mam takie wspomnienie z dziecinstwa - najzwyklejsze ciasteczka pachnac maslem, smietana..bez zadnych dodatkow, czekolady, itd. Za duzo przepisow w internecie jest i jakos ciezko sie zdecydowac emotka a musza wyjsc emotka
0 0

Gość: magdaa

#5796386 Napisano: 22.12.2013 17:45:26
goralecka napisał(a):

Poratujcie jakims przepisem na ciasteczka maslane. mam takie wspomnienie z dziecinstwa - najzwyklejsze ciasteczka pachnac maslem, smietana..bez zadnych dodatkow, czekolady, itd. Za duzo przepisow w internecie jest i jakos ciezko sie zdecydowac emotka a musza wyjsc emotka



Masz na myśli kruche?
Ja robię 0,5 kg mąki + 200g masła + 80/100 g cukru pudru + 2 żółtka + porządna łycha śmietany kremówki. Ugniatam, wsadzam do lodówki na 1-1,5h a potem wyciągam,rozwałkowuję, wycinam kształty i piekę 15 mim w 180 stopniach.
0 0

olunka

#5796419 Napisano: 22.12.2013 19:39:01
goralecka napisał(a):

Poratujcie jakims przepisem na ciasteczka maslane. mam takie wspomnienie z dziecinstwa - najzwyklejsze ciasteczka pachnac maslem, smietana..bez zadnych dodatkow, czekolady, itd. Za duzo przepisow w internecie jest i jakos ciezko sie zdecydowac emotka a musza wyjsc emotka



1 kg maki pszennej
1,5 kostki masła
40 dag cukru
4 jajka
cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia

wszystko zagnieść, wałkować i wykrawać.
Jest ich dużo, można zmniejszyc porcję, ale nie radzę:)
0 0

ziolko

#5796474 Napisano: 22.12.2013 23:29:37
Olunka, kostka masła 200 g czy 250?
0 0