Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

79magda

#5785386 Napisano: 03.12.2013 23:07:33
Bez panierki = mniej kalorii emotka
0 0

asantesana

#5785387 Napisano: 03.12.2013 23:09:35
Magda, już dawno przestałam liczyć kalorie emotka
Ziółko, a mogłabyś napisać tutaj przepis, jeśli wychodzi dobra?
0 0

zaczytana-pola

#5785389 Napisano: 03.12.2013 23:11:45
Rybę panieruję i smażę. 15 dag pietruszki, 30 dag marchewki, troszkę selera( na oko) ścieram na grubej jarzynówce i duszę z odrobiną wody( tylko tyle, żeby się nie przypaliła), do tego sól, pieprz, koncentrat pomidorowy. I gorące warzywa wykładam na rybę. Przyklepuję i odstawiam do wystygnięcia.
0 0

asantesana

#5785390 Napisano: 03.12.2013 23:15:33
zaczytana-pola napisał(a):

Rybę panieruję i smażę. 15 dag pietruszki, 30 dag marchewki, troszkę selera( na oko) ścieram na grubej jarzynówce i duszę z odrobiną wody( tylko tyle, żeby się nie przypaliła), do tego sól, pieprz, koncentrat pomidorowy. I gorące warzywa wykładam na rybę. Przyklepuję i odstawiam do wystygnięcia.


Dzięki emotka Czyli to w sumie nie jest trudne - a dajesz trochę oleju do warzyw? To znaczy podsmażasz je a potem trochę wody?
A.. czy ryba ma znaczenie - jaka jest najlepsza, ja lubię dorsza, może być?
0 0

zaczytana-pola

#5785393 Napisano: 03.12.2013 23:18:56
Ja też robię z dorszem. Warzyw nie podsmażam, tylko od razu dodaję do nich( w garnku) troszkę wody i duszę pod przykryciem. Rybę smażę na oleju, gorącą przekładam na półmisek, a później na rybę gorące warzywa.
0 0

ziolko

#5785394 Napisano: 03.12.2013 23:19:51
Asante, Ilona dała podobny przepis, jak moja mama ma.
Trochę oleju przyda się, bo warzywa z witaminami A, D, E, K lubią tłuszcz (marchew - prowitamina wit. A)

Najwięcej marchewki, może być 50%, pietruszka i seler po 25%

Dorsz jest bardzo dobry, mintaj też, sola..

Jak dorsz to polecam duże filety (do kupienia w sklepach rybnych), bo są mniej suche po usmażeniu, niż te małe
0 0

zaczytana-pola

#5785396 Napisano: 03.12.2013 23:22:02
W sumie selera można sobie darować, jeśli ktoś nie lubi emotka
0 0

asantesana

#5785401 Napisano: 03.12.2013 23:24:27
Dzięki dziewczyny emotka
Właśnie pytałam o olej ze wzgledu na witaminy, zawsze daję chociaż odrobinę. Dorsz i sola są pyszne. W takim razie trzeba poszukać dobrego sklepu rybnego i do dzieła!
0 0

ziolko

#5785420 Napisano: 04.12.2013 00:01:30
proszę emotka zawsze lepsze z niewielkim dodatkiem tłuszczu emotka masło, olej, oliwa - wsio... ryba emotka
0 0

gracet

#5787844 Napisano: 07.12.2013 21:49:12
klisza napisał(a):

szukam sprawdzonego przepisu na sałatkę z wędzonym kurczakiem i winogronem,poratuje ktoś?


przepis sprawdzony i rozchwytywany przez znajomych którzy u mnie jedli:
udkoz kurczaka wędzone pokroić w kosteczkę
winogrona pokroić na 3, wyjąć pestki
sałata lodowa - drobno potargana
1-2 łyżki majonezu (jogomajo też może być)
pieprz, troochę soli
0 0

gracet

#5787848 Napisano: 07.12.2013 21:56:47
katrin22 napisał(a):

bubulina napisał(a):

Sałatka z selerem
6 jajek
puszka kukurydzy
ananas w puszce
majonez
seler w słoiku
40dkg szynki konserwowej



Uwielbiam sałatki z ananasem emotka



Katrin, spróbuj takiej:
wysmazone na sucho pokrojone filety z kurczaka z przyprawami np. gyros
ananas w kostkę
wyprażony słonecznik łuskany (na suchej patelni)
majonez do zespolenia składników
0 0

kamea

#5787862 Napisano: 07.12.2013 22:21:13
Dziś robiłam tę z selerem,pyszna.Córka zjadła i mówi,- te wstążki to makron? emotka
0 0

Gość: bruce

#5787981 Napisano: 08.12.2013 11:50:22
Odkryłam kilka miesięcy temu w necie rewelacyjny przepis, który serdecznie polecam, zwłaszcza na święta, kiedy słodkości i bakalii mamy dookoła siebie naprawdę mnóstwo. ORZECHY WŁOSKIE W KARMELU.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. 200 g obranych ze skorup włoskich orzechów wysypujemy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 10 minut, wyjmujemy i wystudzamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, 2 łyżki wody i 1 szklankę cukru trzcinowego (np. z Tesco – super!), mieszamy i smażymy na średnim ogniu aż masa przybierze bursztynowy kolor. Odstawiamy z kuchenki, wsypujemy orzechy i mieszamy. Wykładamy na talerz.
Przekąska smaczna (łatwa, szybka i przyjemna też emotka ) i bardzo zdrowa, doskonała m.in. na zmęczone oczy. emotka
0 0

rafal100

#5787983 Napisano: 08.12.2013 12:01:11
Z takich bardzo podobnych do waszej sałatki, to sprawdzona i pysznaa, tylko trzeba lubić takie połączenia jak owoce i mięso, bo znam osoby dla których jest to nie do przejścia emotka :

- wędlina np. polędwica sopocka (ok. 30 dag, ja robiłam ją dość dawno jak te polędwice sopockie jeszcze były znośne, bo teraz to największe gówn..w sklepach tak nazywają)
- słoik selera
- paczka płatków migdałowych
- winogrona (30 dag, przekrojone na pół, dobrze w miarę możliwości wyjąć pestki)
- rodzynki (dużo osób nie przepada, ja w sumie nie należę również do entuzjastek tegoż suszonego owocu, ale w tej sałatce nadają one właśnie fajnego charakteru, więc warto dać chociaż kilka(naście))
- majonez, pieprz

bardzo dawno nie robiłam, dlatego nie za bardzo pamiętam proporcje, za to pamiętam że ta sałatka budziła skrajne emocje emotka od zachwytu, po delikatnie mówiąc zdziwienie emotka
0 0

asantesana

#5787994 Napisano: 08.12.2013 12:40:17
rafal100, ja uwielbiam eksperymenty kulinarne i chętnie wypróbuje taką sałatkę emotka
0 0

rafal100

#5788008 Napisano: 08.12.2013 13:15:17
asante napisał(a):

rafal100, ja uwielbiam eksperymenty kulinarne i chętnie wypróbuje taką sałatkę emotka



cieszę się mam nadzieję że będziesz zadowolona emotka z tego wszystkiego, jak sobie o nie przypomniałam to też chyba zrobię emotka
0 0

gracet

#5788066 Napisano: 08.12.2013 16:26:17
rafal100,świetne zestawienie
dajecie coś jeszcze niekonwencjonalnego na święta

ja Wam polecę to: http://www.wielki...com/recipe72210.html

moje, sprawdzone, pyszne, można zrobić wcześniej, można podać na obiad na ciepło i jako dodatek do sałatki na zimno
0 0

mariwanna

#5788081 Napisano: 08.12.2013 16:47:46
nieskromnie polecam moją wersję sałatki z winogronami http://obiadgotow...aatka-krolewska.html
0 0

gracet

#5788091 Napisano: 08.12.2013 17:07:57
mariwanna napisał(a):

nieskromnie polecam moją wersję sałatki z winogronami http://obiadgotow...aatka-krolewska.html


właśnie czegoś takiego szukam, ciekawe co by było gdybym nie dodała octu emotka
0 0

mariwanna

#5788126 Napisano: 08.12.2013 18:32:40
gracet, myślę, że byłoby równie pysznie:) ocet dodałam, żeby cebula była lekko podmarynowana.
0 0