Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: emilka1705
arta
Postów 2423
Data rejestracji 09.12.2007
Punkty karne 0
Konkursy dodane
baza: sałata lub kapusta pekińska (nie za dużo)
kiełki - garść - mi smakują słonecznikowe
kilka kulek winogrona (kroimy na pół)
ser camembert pokrojony
skrapiamy sokiem z cytryny.
PYCHA! (można dodać np. nasiona dyni)
https://www.youtu.../watch?v=7LKHpM1UeDA
edytka301
Postów 449
Data rejestracji 10.10.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Polecam te (właśnie się u mnie robią )
Przepis na 5 litrowych słoików.
2kg dużych, ale nie przerośniętych ogórków, 2-3 czerwone papryki, czosnek, zwykły koperek, szkl. soli.
zalewa:
3 szkl wody, 2,5 szkl octu, 3 szkl cukru, łyżeczka ziela, 2 łyż. gorczycy, 2 liście, szczypta pieprzu, 2 duże cebule, 1/2 opak.kurkumy - ja daję całe.
Ogórki bez obierania pokroić w słupki, zalać 9 szkl. wody ze szklanką soli i zostawić na 3 godz.
Zagotować składniki zalewy i zostawić na 10 minut na ogniu, na takim pyk-pyk
Do słoika wkładać po ząbku czosnku, po 1-2 łyżeczki posiekanego koperku, ogórki, paprykę i pasteryzować 5 minut.
Polecam zostawić miejsce w słoiku na cebulę z zalewy, bo też jest super.
Ogórki wychodzą słodko-kwaśne, chrupiące i jak na razie każdemu smakują
\"Cofanie się, kiedy można iść do przodu, to absurd!...\"
anta
Postów 271
Data rejestracji 03.03.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
NALEWKA MALINOWA
0,5 litra malin
0,4 kg cukru
750 ml spirytusu / lub 300 ml spirytusu i 500 ml zwykłej czystej wódki/
Maliny zasypać cukrem na tydzień, często potrząsać słojem. Syrop odsączyć, maliny użyć do przetworów. Do syropu dodać spirytus lub spirytus + wódka. Zamknąć na trzy tygodnie, przefiltrować, przelać do butelek, odstawić na trzy miesiące.
Można spróbowac od razu ale nie za wiele....
anta
Postów 271
Data rejestracji 03.03.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka maki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kakao
bakalie
zapach
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem . Dodajemy mąkę i żółtka, aromat i proszek do pieczenia. Ucieramy Na koniec do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Wkładamy do specjalnej foremki i zamykamy. Można zostawić odrobinę ciasta (ok. 4-5 łyżek) i dodać do tego kakao, a później przełożyć tak jak wcześniej do formy, w ten sposób nasza babka będzie dwukolorowa.
Wstawić do garnka z zimną wodą i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu około 1 godz. 30 minut.
edi999a
Postów 1385
Data rejestracji 08.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane 7
denira
Postów 203
Data rejestracji 30.07.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Zakupy w: ITM, Biedronka, Netto, Lidl, Tesco, ABC, Delikatesy Centrum.
Gość: basia75
Składniki:
0,5 kg mąki (często tej mąki wychodzi znacznie więcej, bo jak już zaczynam wyrabiać ciasto to dosypuje i dosypuje)
15 dag cukru
pół kostki masła
2 jaja
szczypta soli
cukier waniliowy
2 paczki drożdży instant
szklanka mleka
Mleko, masło i cukier podgrzać razem (rozpuścić składniki) i odstawić do wystygnięcia.
Mąkę, drożdże, cukier wan. i jajka wrzucić do miski razem z ostudzonym mlekiem z dodatkami.
Wyrobić, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty. Ułożyć masę makową (ja daję taką gotową z puszki) i zwinąć w rulony.
Ja te dwie rolady układam na jednej blaszce (tej największej prostokątnej).
Po wyrośnięciu włożyć do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec aż zrobi się lekko brązowy.
annb
Postów 4821
Data rejestracji 25.06.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 7
Ukraina
Codzienny klik
Zwierzęca Arkadia
Mysikrólik
moniab
Postów 350
Data rejestracji 11.08.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a grillowałaś cukinię?
pokrojoną w plastry 0,5cm skropić oliwą z oliwek (może być też olejem), posypać ziołami a lepiej przyprawą ziołową do grilla, delikatnie przemieszać i pozostawić na kilka minut - i na grilla ją (przy dzisiejszej pogodzie to na elektrycznego)
smacznego
dochaaa
Postów 1146
Data rejestracji 16.12.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze cukinie,
1 jajo,
3-4 łyżki mąki pszennej - do uzyskania odpowiedniej konsystencji,
1/3 opakowania fety,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
posolić i pozostawić przez kilka minut na sitku,
w celu pozbycia się nadmiaru wody.
Odciśniętą cukinię wymieszać z jajkiem i mąką.
Dodać rozdrobnioną fetę i pieprz.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki na złoty kolor.
Podawać z sosem tzatziki lub z kleksem kwaśnej śmietany.
JADŁAM NIEDAWNO NIEBO W GEBIE!
Małżeństwo w tym jest podobne do życia, że to pole walki, a nie grządka róż.
Gość: aneczka155
http://torebunia....10_kg_batonik_Bounty
A może ma ktoś inny, ale sprawdzony?
ludzka_istota
Postów 4065
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 18
http://www.wielkiezarcie.com/recipe34563.html
wypróbowany wielokrotnie- ogórki są boskie i szybko znikają
Składniki
• ogórki ilość dowolna
Zalewa
• 1 szklanka octu 10%
• 5 szklanek wody
• 1 płaska łyżka soli
• 5 czubatych łyżek cukru (można dodać więcej cukru, wg uznania)
Dodatki
• gorczyca
• ziele angielskie
• kwiat kopru z nasionami
• pieprz w ziarnach
• korzeń chrzanu
• czosnek
• liście laurowe
ja dodaję czasem słupki marchewki, a czasem paprykę kolorową
Ogórki zalać bardzo zimną wodą, pozostawić na 30 min. Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić do góry dnem. Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kawałek oskrobanego korzenia chrzanu, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy, po 2 pokrojone ząbki czosnku. Umyte osączone ogórki ułożyć w słoiku, zalać letnią zalewą. Pasteryzować 4 min od zagotowania, wyjąć gorące, ustawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, odstawić do wystygnięcia.
So I\'m never gonna dance again
The way I danced with you
ziolko
Postów 10261
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: aneczka155
Gość: justyna93
kundzia87
Postów 296
Data rejestracji 27.10.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
3 BIT:
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki zemniaczanej
1 puszka kajmaku
1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia (lub masło)
3 p. Petiberów (z Biedronki najlepsze)
1,5 paczki krakersów (z Biedronki najlepsze)
0,5l śmietany kremówki 30%
2 opakowania Smietanfixu
ewentualnie gorzka czekolada
W 1 szklance mleka rozpuścić mąkę. W drugiej szklance zagotować cukier. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką (powstanie masa budyniowa)- przestudzić.
Utrzeć margarynę, dodać masę budyniową- razem wymyrdać. Puszkę w kajmakiem otworzyć i zrobic jej kąpiel wodną (żeby kajmak zrobił się luźniejszy. Śmietanę ubić, dodając śmietanfix.
Układać na blaszcze (prostokątna): petibery, masa budyniowa, krakersy, masa kajmakowa, krakersy, ubita kremowka. Na wierzch można zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki.
Przepis własny, sprawdzony. Najlepiej smakuje następnego dnia, jak ciastka namokną
kundzia87
Postów 296
Data rejestracji 27.10.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
RAFAELLO:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
2 paczki śnieżki
2 białe czekolady
2 paczki wiórków kokosowych (100 gramowe)
0,5 litra mleka.
Kremówki ubić ze śnieżkami. Czekoladę rozpuścić w cieplym mleku (mniej niż 0,5 szklanki) Wszystkie skladniki wymieszać, dodać 1,5 paczki wiórek.
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku
Ubijam białka z odrobiną soli i cukru, dodaję żółtka i pomału mieszam łychą drewnianą z mąką i proszkiem.
I na gotowy, wystudzony biszkopt wykladamy masę rafaellową. Można posypac z wierzchu wiórkami albo zetrzeć czekoladę.
Tak jak wyżej przepis własny, sprawdzony, podobnie jak 3bit mega sycące, pyszne i na jednym kawałku sie nie kończy.
kundzia87
Postów 296
Data rejestracji 27.10.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Przepis mojej Cioci, sernik wychodzi wieelki
1,5 kg sera w wiaderku (najlepszy Jana albo
Pilos z Lidla)
3 łyżki budyniu śmietankowego
3 jaja
1,5 szkl cukru
0,5 szkl cukru pudru
0,5 litra śmietany kremówki 30%
cukier waniliowy
biszkopty na spód blachy
mogą być również rodzynki (wcześniej namoczone)
¬ółtka utrzeć z cukrem, białka ubić z cukrem pudrem. Do utartych źóltek dodawać ser, budyń i ubitą kremówkę. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
Na blaszcze układamy biszkopty i wylewamy masę.
Piec godzinę w 180st. (wiadomo, najlepiej na oko)
kundzia87
Postów 296
Data rejestracji 27.10.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Sałatka Chińska:
2 paczki chińskiich zupek
1 op przypraw z tych paczek
15dkg szynki (konserwowa, albo np. wedzona pierś)
puszka kukurydzy
15dkg sera żółtego
trochę majonezu
Szynka i ser w kostkę, do nich kukurydza (można również dodać groszku), dodać pokruszony makaron i paczuszke tych przypraw. Wymieszać z majonezem (ilośc według uznania- ja daję mało). Następnego dnia (jak makaron dojdzie) gotowa do jedzenia