Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

Gość: emilka1705

#5320954 Napisano: 09.08.2012 01:08:17
a ja szukam przepisu na mega puszysty sernik:)
0 0

arta

#5320958 Napisano: 09.08.2012 01:10:40
lizkacz napisał(a):

ja uwielbiam sałatki,proste,szybkie,tanie-ma ktoś jakieś przepisy?

ekspresowa sałatka lunchowa emotka

baza: sałata lub kapusta pekińska (nie za dużo)
kiełki - garść - mi smakują słonecznikowe
kilka kulek winogrona (kroimy na pół)
ser camembert pokrojony
skrapiamy sokiem z cytryny.

PYCHA! (można dodać np. nasiona dyni)
0 0

edytka301

#5323714 Napisano: 11.08.2012 07:03:31
klaudiag19 napisał(a):

a może macie jakieś fajne rpzepisy na ogórki emotka

w tamtym roku robiłąm w curry i z ketchupem, a teraz chciałabym coś innego....może ktoś ma jakiś fajny przepis



Polecam te (właśnie się u mnie robią emotka )
Przepis na 5 litrowych słoików.

2kg dużych, ale nie przerośniętych ogórków, 2-3 czerwone papryki, czosnek, zwykły koperek, szkl. soli.
zalewa:
3 szkl wody, 2,5 szkl octu, 3 szkl cukru, łyżeczka ziela, 2 łyż. gorczycy, 2 liście, szczypta pieprzu, 2 duże cebule, 1/2 opak.kurkumy - ja daję całe.

Ogórki bez obierania pokroić w słupki, zalać 9 szkl. wody ze szklanką soli i zostawić na 3 godz.

Zagotować składniki zalewy i zostawić na 10 minut na ogniu, na takim pyk-pyk

Do słoika wkładać po ząbku czosnku, po 1-2 łyżeczki posiekanego koperku, ogórki, paprykę i pasteryzować 5 minut.
Polecam zostawić miejsce w słoiku na cebulę z zalewy, bo też jest super.
Ogórki wychodzą słodko-kwaśne, chrupiące i jak na razie każdemu smakują emotka

0 0

anta

#5325766 Napisano: 13.08.2012 03:28:13
a może... ?????

NALEWKA MALINOWA

0,5 litra malin
0,4 kg cukru
750 ml spirytusu / lub 300 ml spirytusu i 500 ml zwykłej czystej wódki/

Maliny zasypać cukrem na tydzień, często potrząsać słojem. Syrop odsączyć, maliny użyć do przetworów. Do syropu dodać spirytus lub spirytus + wódka. Zamknąć na trzy tygodnie, przefiltrować, przelać do butelek, odstawić na trzy miesiące.
Można spróbowac od razu ale nie za wiele.... emotka
0 0

anta

#5325774 Napisano: 13.08.2012 03:31:58
BABKA GOTOWANA

1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka maki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kakao
bakalie
zapach

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem . Dodajemy mąkę i żółtka, aromat i proszek do pieczenia. Ucieramy Na koniec do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Wkładamy do specjalnej foremki i zamykamy. Można zostawić odrobinę ciasta (ok. 4-5 łyżek) i dodać do tego kakao, a później przełożyć tak jak wcześniej do formy, w ten sposób nasza babka będzie dwukolorowa.
Wstawić do garnka z zimną wodą i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu około 1 godz. 30 minut.
0 0

edi999a

#5327894 Napisano: 14.08.2012 08:41:17
szukam przepisu na makowiec - w miarę prosty i szybki(brak czasu), ale jakiś oryginalny
0 0

denira

#5328116 Napisano: 15.08.2012 06:54:20
Ja polecam fajny przepis, stworzony przeze mnie, lubię gotować i eksperymentować, pyszny sos do makaronu (nie nitki) ser żółty i ser pleśniowy gotujemy na małym ogniu ze śmietaną kilka minut i dodajemy do gotowania czosnek, osobno gotujemy brokuł. Do makaronu dodajemy brokuł, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Naprawdę smakowita i szybka potrawa.
0 0

Gość: basia75

#5328153 Napisano: 15.08.2012 07:46:41
Ja polecam struclę makową, która mi zawsze wychodzi, chociaż mój piekarnik piecze jak chce.

Składniki:
0,5 kg mąki (często tej mąki wychodzi znacznie więcej, bo jak już zaczynam wyrabiać ciasto to dosypuje i dosypuje)
15 dag cukru
pół kostki masła
2 jaja
szczypta soli
cukier waniliowy
2 paczki drożdży instant
szklanka mleka


Mleko, masło i cukier podgrzać razem (rozpuścić składniki) i odstawić do wystygnięcia.
Mąkę, drożdże, cukier wan. i jajka wrzucić do miski razem z ostudzonym mlekiem z dodatkami.
Wyrobić, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty. Ułożyć masę makową (ja daję taką gotową z puszki) i zwinąć w rulony.
Ja te dwie rolady układam na jednej blaszce (tej największej prostokątnej).
Po wyrośnięciu włożyć do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec aż zrobi się lekko brązowy.
0 0

annb

#5328644 Napisano: 15.08.2012 02:49:05
szukam jakiegoś przepisu z cukinią w roli głównej, placki, omlet, z bułką tartą, leczo, rybę z cukinią już znam emotka Chodzi mi o coś lekkiego i najlepiej gotowanego emotka
0 0

moniab

#5328706 Napisano: 15.08.2012 03:45:27
annb napisał(a):

szukam jakiegoś przepisu z cukinią w roli głównej, placki, omlet, z bułką tartą, leczo, rybę z cukinią już znam emotka Chodzi mi o coś lekkiego i najlepiej gotowanego emotka



a grillowałaś cukinię?
pokrojoną w plastry 0,5cm skropić oliwą z oliwek (może być też olejem), posypać ziołami a lepiej przyprawą ziołową do grilla, delikatnie przemieszać i pozostawić na kilka minut - i na grilla ją (przy dzisiejszej pogodzie to na elektrycznego)
smacznego
0 0

dochaaa

#5328729 Napisano: 15.08.2012 04:04:26
annb napisał(a):

szukam jakiegoś przepisu z cukinią w roli głównej, placki, omlet, z bułką tartą, leczo, rybę z cukinią już znam emotka Chodzi mi o coś lekkiego i najlepiej gotowanego emotka


Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze cukinie,
1 jajo,
3-4 łyżki mąki pszennej - do uzyskania odpowiedniej konsystencji,
1/3 opakowania fety,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
posolić i pozostawić przez kilka minut na sitku,
w celu pozbycia się nadmiaru wody.
Odciśniętą cukinię wymieszać z jajkiem i mąką.
Dodać rozdrobnioną fetę i pieprz.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki na złoty kolor.
Podawać z sosem tzatziki lub z kleksem kwaśnej śmietany.

JADŁAM NIEDAWNO NIEBO W GEBIE!
0 0

Gość: aneczka155

#5328761 Napisano: 15.08.2012 04:31:01
Czy któraś z Was robiła bounty z tego przepisu ? emotka
http://torebunia....10_kg_batonik_Bounty

A może ma ktoś inny, ale sprawdzony? emotka
0 0

ludzka_istota

#5328772 Napisano: 15.08.2012 04:43:40
Przepis na ogórki konserwowe- wzięty stąd:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe34563.html

wypróbowany wielokrotnie- ogórki są boskie i szybko znikają emotka

Składniki
• ogórki ilość dowolna

Zalewa
• 1 szklanka octu 10%
• 5 szklanek wody
• 1 płaska łyżka soli
• 5 czubatych łyżek cukru (można dodać więcej cukru, wg uznania)

Dodatki
• gorczyca
• ziele angielskie
• kwiat kopru z nasionami
• pieprz w ziarnach
• korzeń chrzanu
• czosnek
• liście laurowe
ja dodaję czasem słupki marchewki, a czasem paprykę kolorową

Ogórki zalać bardzo zimną wodą, pozostawić na 30 min. Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić do góry dnem. Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kawałek oskrobanego korzenia chrzanu, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy, po 2 pokrojone ząbki czosnku. Umyte osączone ogórki ułożyć w słoiku, zalać letnią zalewą. Pasteryzować 4 min od zagotowania, wyjąć gorące, ustawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, odstawić do wystygnięcia.
0 0

ziolko

#5328776 Napisano: 15.08.2012 04:45:32
Aneczka spróbuj zrobić, ale z mniejszej ilości składników emotka
0 0

Gość: aneczka155

#5328782 Napisano: 15.08.2012 04:52:04
Ziółko właśnie mam zamiar zrobić jutro z 1/4 składników. Zobaczymy co mi wyjdzie emotka
0 0

Gość: justyna93

#5328820 Napisano: 15.08.2012 05:37:40
A ja od dłuższego czasu szukam przepisu na 3bita lub rafaello emotka Oczywiście sprawdzonego, tym w necie za bardzo nie wierzę.
0 0

kundzia87

#5328855 Napisano: 15.08.2012 06:07:07
justyna93 napisał(a):

A ja od dłuższego czasu szukam przepisu na 3bita lub rafaello emotka Oczywiście sprawdzonego, tym w necie za bardzo nie wierzę.


3 BIT:
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki zemniaczanej
1 puszka kajmaku
1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia (lub masło)
3 p. Petiberów (z Biedronki najlepsze)
1,5 paczki krakersów (z Biedronki najlepsze)
0,5l śmietany kremówki 30%
2 opakowania Smietanfixu
ewentualnie gorzka czekolada

W 1 szklance mleka rozpuścić mąkę. W drugiej szklance zagotować cukier. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką (powstanie masa budyniowa)- przestudzić.
Utrzeć margarynę, dodać masę budyniową- razem wymyrdać. Puszkę w kajmakiem otworzyć i zrobic jej kąpiel wodną (żeby kajmak zrobił się luźniejszy. Śmietanę ubić, dodając śmietanfix.
Układać na blaszcze (prostokątna): petibery, masa budyniowa, krakersy, masa kajmakowa, krakersy, ubita kremowka. Na wierzch można zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki.

Przepis własny, sprawdzony. Najlepiej smakuje następnego dnia, jak ciastka namokną
0 0

kundzia87

#5328865 Napisano: 15.08.2012 06:12:51
justyna93 napisał(a):

A ja od dłuższego czasu szukam przepisu na 3bita lub rafaello emotka Oczywiście sprawdzonego, tym w necie za bardzo nie wierzę.


RAFAELLO:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
2 paczki śnieżki
2 białe czekolady
2 paczki wiórków kokosowych (100 gramowe)
0,5 litra mleka.

Kremówki ubić ze śnieżkami. Czekoladę rozpuścić w cieplym mleku (mniej niż 0,5 szklanki) Wszystkie skladniki wymieszać, dodać 1,5 paczki wiórek.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku

Ubijam białka z odrobiną soli i cukru, dodaję żółtka i pomału mieszam łychą drewnianą z mąką i proszkiem.

I na gotowy, wystudzony biszkopt wykladamy masę rafaellową. Można posypac z wierzchu wiórkami albo zetrzeć czekoladę.

Tak jak wyżej przepis własny, sprawdzony, podobnie jak 3bit mega sycące, pyszne i na jednym kawałku sie nie kończy. emotka
0 0

kundzia87

#5328872 Napisano: 15.08.2012 06:18:40
emilka1705 napisał(a):

a ja szukam przepisu na mega puszysty sernik:)


Przepis mojej Cioci, sernik wychodzi wieelki emotka

1,5 kg sera w wiaderku (najlepszy Jana albo
Pilos z Lidla)
3 łyżki budyniu śmietankowego
3 jaja
1,5 szkl cukru
0,5 szkl cukru pudru
0,5 litra śmietany kremówki 30%
cukier waniliowy
biszkopty na spód blachy
mogą być również rodzynki (wcześniej namoczone)

¬ółtka utrzeć z cukrem, białka ubić z cukrem pudrem. Do utartych źóltek dodawać ser, budyń i ubitą kremówkę. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
Na blaszcze układamy biszkopty i wylewamy masę.
Piec godzinę w 180st. (wiadomo, najlepiej na oko)
0 0

kundzia87

#5328880 Napisano: 15.08.2012 06:24:38
lizkacz napisał(a):

ja uwielbiam sałatki,proste,szybkie,tanie-ma ktoś jakieś przepisy?


Sałatka Chińska:
2 paczki chińskiich zupek
1 op przypraw z tych paczek
15dkg szynki (konserwowa, albo np. wedzona pierś)
puszka kukurydzy
15dkg sera żółtego
trochę majonezu

Szynka i ser w kostkę, do nich kukurydza (można również dodać groszku), dodać pokruszony makaron i paczuszke tych przypraw. Wymieszać z majonezem (ilośc według uznania- ja daję mało). Następnego dnia (jak makaron dojdzie) gotowa do jedzenia emotka
0 0