Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

ktosiu

#5551092 Napisano: 14.01.2013 04:25:30
ilonar2301 napisał(a):

chochliczka napisał(a):

mógłby ktos podac jakis sprawdzony przepis na ciasto do pizzy?
emotka chcialabym zrobic taka prosta bez udziwnien, ser ,pieczatki ,pomidor i wsio emotka


Ja robię na cienkim cieście:
http://www.doradc...ienka-kielbaska.html


Właśnie robię pizze w/g tego przepisu. Ciasto wyrobiłam, zostawiłam do wyrośnięcia, tylko mam pytanie: to moje ciasto wyszło mi bardzo mokre, klei się do rąk. Czy powinnam dosypać mąki do niego, czy zostawić takie jak jest? Nie wiem czy da się je rozwałkować potem. Pytam, bo nie mam doświadczenia w wypiekach na bazie drożdży. Jak ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi zanim ono urośnie i wstawię je do piekarnika emotka będę bardzo wdzięczna emotka
0 0

ziolko

#5551142 Napisano: 14.01.2013 04:59:48
jak będziesz rozwałkowywać/rozciągać ciasto, to lekko podsyp mąką, żeby się nie kleiło

równie dobrze możesz wysmarować formę olejem, wyłożyć tam ciasto, leciutko posypać mąką i dopiero rozciągać już w formie

później posmaruj ketchupem lub innym sosem pomidorowym, połóż resztę składników i... do pieca emotka
0 0

ktosiu

#5551328 Napisano: 14.01.2013 07:42:43
ziolko napisał(a):

jak będziesz rozwałkowywać/rozciągać ciasto, to lekko podsyp mąką, żeby się nie kleiło

równie dobrze możesz wysmarować formę olejem, wyłożyć tam ciasto, leciutko posypać mąką i dopiero rozciągać już w formie

później posmaruj ketchupem lub innym sosem pomidorowym, połóż resztę składników i... do pieca emotka


Dzięki emotka Trochę jednak mąki dodałam wcześniej, ale nic nie zepsułam. Jedynie mało soli jak dla mnie, ale i tak wyszła dobra emotka Świetny (jak się okazało) jest sos Salsa Winiary. W każdym razie ciasto fajne emotka
0 0

katrin22

#5551554 Napisano: 14.01.2013 11:19:40
goralecka napisał(a):

szukam przepisu na jakieś dobre faworki, najlepiej maślane. I przepisu na ravioli na słodko.W sieci jak zwykle mnóstwo ale ktory wybrac emotka


JA korzystam z tego przepisu emotka i zawsze są wielkie i chrupiące.
http://kacikkasi....i-wysmienite_06.html

A ciasto do pizzy to :

2 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 1/4 kostki drożdży, łyżeczka soli, łyżeczka cukru. Mikser mi ugniata emotka a ciasto ma smak jak bułeczka emotka
0 0

zaczytana-pola

#5551557 Napisano: 14.01.2013 11:29:27
goralecka napisał(a):

szukam przepisu na jakieś dobre faworki, najlepiej maślane. I przepisu na ravioli na słodko.W sieci jak zwykle mnóstwo ale ktory wybrac emotka


To są moje:
http://www.doradc...-zwane-chrustem.html

Zawsze robię wg tego przepisu.
0 0

Gość: goralecka

#5552029 Napisano: 15.01.2013 01:41:47
Dzięki dziewczyny. Teraz tylko trzeba się wziąć do pracy i je zrobić emotka
0 0

sanitas

#5552037 Napisano: 15.01.2013 01:48:43
Dziewczyny, a ja mam pytanie kulinarne: Czym zastąpić ciasto phyllo, żeby baklava mi wyszła? W moim mieście w żadnym sklepie nie ma:( Ktoś może robił i mi pomoże.
0 0

ktosiu

#5555418 Napisano: 18.01.2013 01:01:25
sanitas napisał(a):

Dziewczyny, a ja mam pytanie kulinarne: Czym zastąpić ciasto phyllo, żeby baklava mi wyszła? W moim mieście w żadnym sklepie nie ma:( Ktoś może robił i mi pomoże.


Często robię baklavę i zawsze robię ją zawsze na cieście francuskim. Wychodzi bardzo smaczna.
0 0

ksantypa

#5555452 Napisano: 18.01.2013 01:28:56
kundzia87 napisał(a):

justyna93 napisał(a):

A ja od dłuższego czasu szukam przepisu na 3bita lub rafaello emotka Oczywiście sprawdzonego, tym w necie za bardzo nie wierzę.


3 BIT:
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki zemniaczanej
1 puszka kajmaku
1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia (lub masło)
3 p. Petiberów (z Biedronki najlepsze)
1,5 paczki krakersów (z Biedronki najlepsze)
0,5l śmietany kremówki 30%
2 opakowania Smietanfixu
ewentualnie gorzka czekolada

W 1 szklance mleka rozpuścić mąkę. W drugiej szklance zagotować cukier. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką (powstanie masa budyniowa)- przestudzić.
Utrzeć margarynę, dodać masę budyniową- razem wymyrdać. Puszkę w kajmakiem otworzyć i zrobic jej kąpiel wodną (żeby kajmak zrobił się luźniejszy. Śmietanę ubić, dodając śmietanfix.
Układać na blaszcze (prostokątna): petibery, masa budyniowa, krakersy, masa kajmakowa, krakersy, ubita kremowka. Na wierzch można zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki.

Przepis własny, sprawdzony. Najlepiej smakuje następnego dnia, jak ciastka namokną


na jak duza blache jest to ciasto?
0 0

kundzia87

#5555463 Napisano: 18.01.2013 01:39:22
na taką standardową prostokątną
0 0

Gość: bubulina

#5562994 Napisano: 25.01.2013 12:12:06
Szukam przepisu na dobrą zupe cebulową.Może ktoś podzieli sie sprawdzonym przepisem?
0 0

Monika11

#5562996 Napisano: 25.01.2013 12:15:00
bubulina napisał(a):

Szukam przepisu na dobrą zupe cebulową.Może ktoś podzieli sie sprawdzonym przepisem?


podpinam się -wczoraj mąż mi mówi-zrób cebulową -wstyd się przyznać nigdy nie robiłam emotka
0 0

olunka

#5563027 Napisano: 25.01.2013 12:43:55
Monika11 napisał(a):

bubulina napisał(a):

Szukam przepisu na dobrą zupe cebulową.Może ktoś podzieli sie sprawdzonym przepisem?


podpinam się -wczoraj mąż mi mówi-zrób cebulową -wstyd się przyznać nigdy nie robiłam emotka



ja tez nie emotka
0 0

Monika11

#5563033 Napisano: 25.01.2013 12:46:20
olunka napisał(a):

Monika11 napisał(a):

bubulina napisał(a):

Szukam przepisu na dobrą zupe cebulową.Może ktoś podzieli sie sprawdzonym przepisem?


podpinam się -wczoraj mąż mi mówi-zrób cebulową -wstyd się przyznać nigdy nie robiłam emotka



ja tez nie emotka


a to przez reklamy -kuszą i tyle non stop leci cebulowa w reklamie
0 0

asantesana

#5563095 Napisano: 25.01.2013 01:52:35
olunka napisał(a):

Monika11 napisał(a):

bubulina napisał(a):

Szukam przepisu na dobrą zupe cebulową.Może ktoś podzieli sie sprawdzonym przepisem?


podpinam się -wczoraj mąż mi mówi-zrób cebulową -wstyd się przyznać nigdy nie robiłam emotka



ja tez nie emotka


Zupa cebulowa to jedna z najprostszych zup i jedna z moich ulubionych. Robię tak:
- kroję cebulę w talarki (na 2 l wody ok. 6 średnich cebul), podsmażam na patelni z rozdrobnionym ząbkiem czosnku
- gotuję wywar warzywny (lub warzywno-mięsny) jak na każdą inną zupę
- dorzucam podsmażoną cebulę i gotuję jeszcze w wywarze, przyprawiam solą, pieprzem
- gdy warzywa są miękkie, miksuję blenderem na krem
I teraz dwie wersje wykończenia:
1. (moja ulubiona) przelewam zupę do takich miseczek do zapiekania, posypuję startym serem żółtym i na wierzch kładę kromkę czerstwego pieczywa. Wkładam do piekarnika, żeby się zapiekło. Pycha!
2. (wersja szybsza, lecz mniej smaczna) na talerzu posypuję zupę groszkiem ptysiowym lub grzankami z podsmażonego pieczywa
Spróbujcie, jest pyszna i tania emotka
0 0

Gość: emka86

#5563176 Napisano: 25.01.2013 02:51:16
asante napisał(a):

olunka napisał(a):

Monika11 napisał(a):

bubulina napisał(a):

Szukam przepisu na dobrą zupe cebulową.Może ktoś podzieli sie sprawdzonym przepisem?


podpinam się -wczoraj mąż mi mówi-zrób cebulową -wstyd się przyznać nigdy nie robiłam emotka



ja tez nie emotka


Zupa cebulowa to jedna z najprostszych zup i jedna z moich ulubionych. Robię tak:
- kroję cebulę w talarki (na 2 l wody ok. 6 średnich cebul), podsmażam na patelni z rozdrobnionym ząbkiem czosnku
- gotuję wywar warzywny (lub warzywno-mięsny) jak na każdą inną zupę
- dorzucam podsmażoną cebulę i gotuję jeszcze w wywarze, przyprawiam solą, pieprzem
- gdy warzywa są miękkie, miksuję blenderem na krem
I teraz dwie wersje wykończenia:
1. (moja ulubiona) przelewam zupę do takich miseczek do zapiekania, posypuję startym serem żółtym i na wierzch kładę kromkę czerstwego pieczywa. Wkładam do piekarnika, żeby się zapiekło. Pycha!
2. (wersja szybsza, lecz mniej smaczna) na talerzu posypuję zupę groszkiem ptysiowym lub grzankami z podsmażonego pieczywa
Spróbujcie, jest pyszna i tania emotka


ja dodaję do smaku 2 łyżki musztardy . Cebulę i czosnek smażę na prawdziwym maśle .
0 0

barszcz

#5563180 Napisano: 25.01.2013 02:53:17
Ja smażę cebule z cukrem trzcinowym i po podsmażeniu zalewam szklanka białego wina,które odparowuję.Dopiero wtedy dodaję bulion! emotka
0 0

gracet

#5563189 Napisano: 25.01.2013 03:02:25
macie sprawdzony przepis na pączki, muszę jutro pokazać teściowej na co mnie stać emotka
0 0

Gość: emka86

#5563198 Napisano: 25.01.2013 03:09:25
gracet napisał(a):

macie sprawdzony przepis na pączki, muszę jutro pokazać teściowej na co mnie stać emotka


jak dla mojej teściowej to kupić w najlepszej cukierni ... emotka
0 0

koper

#5563214 Napisano: 25.01.2013 03:20:57
gracet napisał(a):

macie sprawdzony przepis na pączki, muszę jutro pokazać teściowej na co mnie stać emotka



Jak to ma być popis przed teściową, to aż strach polecać przepis, bo jak nie wyjdzie to będzie na mnie emotka

A tak na serio, to ja pierwszy raz w życiu robiłam pączki z tego przepisu. Wyszły mi za pierwszym razem i powtórki też się udawały, więc przepis jest sprawdzony i wydaje mi się, że wystarczająco dokładnie opisany:
http://koper-w-ku.../2012/02/paczki.html

0 0