Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

katrin22

#5527615 Napisano: 22.12.2012 01:04:17
Kasiu daj groszek z puszki emotka )pasuje do śledzia
0 0

bridget

#5527655 Napisano: 22.12.2012 02:13:26
został mi farsz od krokietów czy jakos moge go napchac w ciasto francuskie czy nei teges?
0 0

nariam

#5527656 Napisano: 22.12.2012 02:14:20
keiti78zg napisał(a):

został mi farsz od krokietów czy jakos moge go napchac w ciasto francuskie czy nei teges?



możesz

0 0

bridget

#5527666 Napisano: 22.12.2012 02:32:38
a jak to zawijac macie jakis przykład? czy jak dzis pozawijam i upieke to za wczesnie nie na wigilie? lepiej farsz odłozyc i w niedziele?
0 0

mariwanna

#5527678 Napisano: 22.12.2012 02:50:58
keiti78zg napisał(a):

a jak to zawijac macie jakis przykład? czy jak dzis pozawijam i upieke to za wczesnie nie na wigilie? lepiej farsz odłozyc i w niedziele?


lepiej w niedzielę (a nawet w poniedziałek), bo ciasto zmięknie.
ciasto pokrój na kwadraty/prostokąty, nakładaj farsz, brzegi posmaruj białkiem i dociskaj widelcem.
robiłam coś w tym stylu kiedyś z łososiem http://www.polska...s/losos-w-kopercie-3
0 0

bridget

#5527890 Napisano: 22.12.2012 08:41:27
mariwanna napisał(a):

keiti78zg napisał(a):

a jak to zawijac macie jakis przykład? czy jak dzis pozawijam i upieke to za wczesnie nie na wigilie? lepiej farsz odłozyc i w niedziele?


lepiej w niedzielę (a nawet w poniedziałek), bo ciasto zmięknie.
ciasto pokrój na kwadraty/prostokąty, nakładaj farsz, brzegi posmaruj białkiem i dociskaj widelcem.
robiłam coś w tym stylu kiedyś z łososiem http://www.polska...s/losos-w-kopercie-3


emotka a macie sprawdzony przepis na kaczke wczoraj kupiłam swieza i nie wiem co z nia zrobic, zazwyczaj kaczke w restauracji jadłam gotowa:)
0 0

Gość: eveliina

#5527901 Napisano: 22.12.2012 08:55:16
kalisto1986 napisał(a):

eveliina właśnie nie chce takiej typowej warstwowej, bo pewnie ktoś na wigilie taką zrobi tzn mama lub siostra.
Myślałam żeby pokroić śledzie i ziemniaki w drobną kostke, do tego cebula, jajko, ale co jeszcze można wrzucić ? ogórek kiszony, to chyba za dużo słonego będzie ?


do takiej polecam gotowaną marchewkę w kosteczkę wtedy ogórek jak najbardziej plus te składniki, które podałaś -też tak robiłam, w innej wersji zamiast marchewki czerwona fasolka z puszki
0 0

malenka89

#5527917 Napisano: 22.12.2012 09:21:32
ja zawsze robię z burakiem (gotowanym, nie ze słoika) bo mężuś uwielbia, wcześniej też nie mogłam sobie tego jakoś wyobrazić, a teraz sama wcinam emotka emotka
0 0

malenka89

#5527919 Napisano: 22.12.2012 09:24:02
a ja mam pytanie, czy ktoś u kogo robi się makówki robi je w taki sposób, że zalewa wszystko wrzącym mlekiem?

teściowa tak robi, w tamtym roku wyszły mi trochę za słodkie i szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu emotka

teściową już mi głupio pytać, bo tyle razy już mi mówiła emotka mniej więcej wiem co i jak, ale wolałabym się upewnić emotka
0 0

katrin22

#5527938 Napisano: 22.12.2012 09:45:31
malenka89 napisał(a):

ja zawsze robię z burakiem (gotowanym, nie ze słoika) bo mężuś uwielbia, wcześniej też nie mogłam sobie tego jakoś wyobrazić, a teraz sama wcinam emotka emotka


Ja też z burakiem emotka i mi smakuje taka najlepiej emotka w tym roku też będzie warstwowa emotka
0 0

vingag

#5527962 Napisano: 22.12.2012 10:26:33
Ja ze swojej strony polecam to, co wczoraj mieliśmy na kolację - pierś z kurczaka w sezamie. Dla mnie to po prostu smakowa rewelacja, naprawdę, dawno nic nie smakowało mi bardziej. A wystarczy pierś z kurczaka pokroić na w miarę cienkie paski, posypać tymiankiem i przyprawą do kurczaka. Potem panierujemy te paski w :
1)mąka
2)jajko roztrzepane z mlekiem i solą
3)mąka+papryka słodka+ziarna sezamu
Smaży się na tłuszczu, najlepiej głębokim.
Jest straszliwie smaczne i ma jedną wadę - znika z talerza w mgnieniu oka:)
0 0

Gość: dymek1303

#5527982 Napisano: 22.12.2012 11:12:14
Polecam smaczną, szybką i tanią sałatkę:)
ugotowac w osolonej wodzie ryż, obgotowane pieczarki pokroic w kostkę, przepuscic przez praskę czosnek, pokroić koperek, dodać majonez i wszystko wymieszac:)
0 0

bartula

#5529374 Napisano: 26.12.2012 04:51:28
Jakiś przepis na barszczyk czerwony, niby zwykły, czysty, do paluszków, ale taki trochę inny emotka Macie swoje sprawdzone dodatki, tajemnice, coś dzięki czemu zawsze wyjdzie super? emotka
Niby mi wychodzi bardzo dobry, ale chciałabym żeby wyszedł doskonały emotka
0 0

klaudaa

#5529451 Napisano: 26.12.2012 06:47:34
do sledzi fajne sa kapary(od biedy ogorek kisony)por drobno pokrojony,starty ser zolty i zalac sosem smeitanowo majonezowym.przyprawic pieprzem.
0 0

bridget

#5529458 Napisano: 26.12.2012 06:55:37
bartula napisał(a):

Jakiś przepis na barszczyk czerwony, niby zwykły, czysty, do paluszków, ale taki trochę inny emotka Macie swoje sprawdzone dodatki, tajemnice, coś dzięki czemu zawsze wyjdzie super? emotka
Niby mi wychodzi bardzo dobry, ale chciałabym żeby wyszedł doskonały emotka


moja sasiadka dodaje wode z kisoznych ogórkow;]
0 0

kundzia87

#5529470 Napisano: 26.12.2012 07:13:38
keiti78zg napisał(a):

bartula napisał(a):

Jakiś przepis na barszczyk czerwony, niby zwykły, czysty, do paluszków, ale taki trochę inny emotka Macie swoje sprawdzone dodatki, tajemnice, coś dzięki czemu zawsze wyjdzie super? emotka
Niby mi wychodzi bardzo dobry, ale chciałabym żeby wyszedł doskonały emotka


moja sasiadka dodaje wode z kisoznych ogórkow;]


hmmm.. nie wiem, jaki masz przepis na czysty barszcz, ale my robiąc go zawsze dodajemy boczku wędzonego oraz suszonych grzybków emotka
0 0

kundzia87

#5529478 Napisano: 26.12.2012 07:18:56
Monika11 napisał(a):

http://www.bistro...ronem-ryzowym-i.html
robił ktoś podobną sałatkę- z makaronem ryżowym ?


dosyć często robimy z tego makaroniku.. tyle, że u nas jest to warstwa makaronu, potem upieczona wątróbka z cebulką (mogą byc teź dodatkowo podmsażone pieczerki), znowu makaronik i polane białym sosem (dostaliśmy taki typowo niemiecki w proszku, który używa się do szparag- sos maślany). Podajemy to na cieplo emotka
0 0

kachna1111

#5529484 Napisano: 26.12.2012 07:25:54
mam gości w sylwestra

może rzucicie jakieś fajne przepisiki

0 0

bartula

#5529927 Napisano: 27.12.2012 12:38:21
Dziękuję za ten barszczyk, faktycznie woda z ogórków może nadać wyrazistego smaku emotka Grzybki i wędzonka to podstawa, tak jak kawałek jabłka (najlepiej polska szara reneta)
0 0

gracet

#5529931 Napisano: 27.12.2012 12:45:18
kachna1111 napisał(a):

mam gości w sylwestra

może rzucicie jakieś fajne przepisiki


a spróbuj taki półmisek:

kilkanaście plasterków szynki konserwowej
ser feta zmiksowany z łyżką śmietany i ostrą papryką lub czosnkiem
pokrojone w paski: papryka, ogórek konserwowy, kiszony, kabanos...
galaretka z przyprawami z winiar

zawijam w szynkę łyżeczkę lub dwie sera, wkładając do środka paseczki różności
układam na półmisku
zalewam galaretką, odstawiam na balkon:)
można udekorować pokrojonym jajkiem, kukurydzą, groszkiem, oliwkami...

fajnie wygląda, dobrze smakuje, zawsze wychodzi!
0 0