Reklama na e-Konkursy.info

Loteria Candy Crush Saga - KitKat & Lion

Allegro.pl - bez linków

efelinkaaa

#4798612 Napisano: 31.10.2011 02:55:17
aerdna napisał(a):

monia24 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

hej,
wystawiłam aukcję i przedmiot kupił ktoś zza granicy... niestety nie zaznaczałam opcji zgadzam się na wysłanie przedmiotu zza granicę, nie wiem jakim cudem ktoś mógł wygrac aukcję, ale ok.
Powiedzcie, jest jeszcze taka opcja? Czy teraz na moich aukcjach może licytowac każdy z całego świata?

zaczekaj co napisze. U nas raz kupiła osoba z adresem zagranicznym pomimo że nie miałam takiej opcji, a ta osoba podała adres do wysyłki w Polsce, więc różnie może być.

Miałam taką samą sytuację. Ktoś kupił na prezent i podał adres w Polsce i prośbę by nie wysyłaś faktury itp z ceną emotka

juz napisała (z translatora), żeby podac te wszystkie dane banku swojego (chce przelać kasę na normalne konto), ale adres jest belgijski... niestety koszt wysyłki za granicę jest ciut większy emotka
0 0

efelinkaaa

#4798615 Napisano: 31.10.2011 02:57:50
przepraszam, z Holandii jest emotka prosi, żeby wysłać w kopercie (tu nie ma sprawy, bo i tak mała rzecz) od razu po zaksięgowaniu pieniędzy...

już teraz nie ma takiej opcji, że licytowac mogą tylko z pl?
0 0

cayenne

#4800957 Napisano: 01.11.2011 07:11:42
efelinkaaa napisał(a):

przepraszam, z Holandii jest emotka prosi, żeby wysłać w kopercie (tu nie ma sprawy, bo i tak mała rzecz) od razu po zaksięgowaniu pieniędzy...

już teraz nie ma takiej opcji, że licytowac mogą tylko z pl?

Napisz normalnie koszt przesyłki tej osobie. Koszt przesyłki sprawdź na : http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
po prawej stronie masz cennik usług zagranicznych.
Bez problemu ktoś kto kupił z zagranicy będzie wiedział że przesyłka będzie droższa. Jeżeli chce kuriera to polecam w internecie poszukanie pośrednika który oferuje usługi DPD ok 70 zł do 30 kg.
Nie należy bać się wysyłek zagranicznych, ja sam mam wystawione aukcje na ebay.de i zachodni klienci są jak najbardziej OK .
Powodzenia
0 0

laluniam

#4816458 Napisano: 07.11.2011 10:43:31
sprzedałam na allegro uzywane spodnie firmy only. już przed wysłaniem wiedziałam, że mogą być kłopoty z kupującą (kilka negatywów, prawie wszystkie dotyczą zakupu spodni). klientka napisała dzisiaj, że sprzedałam jej podróbę i ona zgłosi to do allegro i nie tylko. w pierwszej chwili zaproponowałam zwrot spodni na mój koszt pomimo, że spodnie są na pewno tej marki. w domu odnalazłam paragon oraz metkę od tych spodni (z obydwu wynika, ze to spodnie only). poinformowałam o tym panią, ale cisza... domyślam się, że pani nie podobają się spodnie i agresją chce załatwić sobie ich reklamację. wiem, że allegro ma wiele sporów w nosie i nie miesza się do tego. co radzicie? czy zna ktoś może numet telefonu do administratora allegro?
0 0

mariolakal

#4817733 Napisano: 08.11.2011 02:08:50
Wczoraj sprzedałam kosmetyki i kupujący dokonał wpłaty poprzez Płacę z allegro... Nie mogę wypłacić kasy, gdyż nie ma takiej opcji... Jest komunikat, że w przypadku zmiany numeru konta wypłata może być wstrzymana do 3 dni... Tylko, że ja numeru konta nigdy nie zmieniałam... emotka
0 0

zdolnabestia

#4817764 Napisano: 08.11.2011 02:20:52
laluniam napisał(a):

sprzedałam na allegro uzywane spodnie firmy only. już przed wysłaniem wiedziałam, że mogą być kłopoty z kupującą (kilka negatywów, prawie wszystkie dotyczą zakupu spodni). klientka napisała dzisiaj, że sprzedałam jej podróbę i ona zgłosi to do allegro i nie tylko. w pierwszej chwili zaproponowałam zwrot spodni na mój koszt pomimo, że spodnie są na pewno tej marki. w domu odnalazłam paragon oraz metkę od tych spodni (z obydwu wynika, ze to spodnie only). poinformowałam o tym panią, ale cisza... domyślam się, że pani nie podobają się spodnie i agresją chce załatwić sobie ich reklamację. wiem, że allegro ma wiele sporów w nosie i nie miesza się do tego. co radzicie? czy zna ktoś może numet telefonu do administratora allegro?

Ja bym na Twoim miejscu dosłała jej ten paragon i metkę i miała resztę w nosie. Jeżeli wystawi negatywa - możesz w nim dopisać własną notkę o tym jak to było.
0 0

laluniam

#4818552 Napisano: 08.11.2011 08:33:15
zdolnabestia napisał(a):

laluniam napisał(a):

Ja bym na Twoim miejscu dosłała jej ten paragon i metkę i miała resztę w nosie. Jeżeli wystawi negatywa - możesz w nim dopisać własną notkę o tym jak to było.

tak właśnie zrobiłam. dziewczyna się nie odzywa, więc nie wiem co zamierza. może już odesłała spodnie? najbardziej wkurza ewentualnie wystawiony negatywny komentarz. zupełnie niezasłużenie emotka
0 0

mariolakal

#4819976 Napisano: 09.11.2011 03:02:36
Kto mi podpowie, jak można zrezygnować z opcji Płacę z allegro ? Bardzo pilne ! emotka
0 0

Gość: dianek

#4819981 Napisano: 09.11.2011 03:03:47
Nie da się. Najlepiej sobie ją tak ustawić, by była wygodna...
0 0

mariolakal

#4820036 Napisano: 09.11.2011 03:21:47
dianek napisał(a):

Nie da się. Najlepiej sobie ją tak ustawić, by była wygodna...

emotka emotka emotka
0 0

mariolakal

#4843644 Napisano: 21.11.2011 03:56:52
Kurde, wczoraj babka kupiła ode mnie kosmetyki, a dzisiaj mi napisała, że kliknęła przez pomyłkę... i mam wycofać sprzedaż... Nie zapłaciła jeszcze... Czy mogę coś zrobić żeby nie płacić prowizji od sprzedaży ??? emotka
0 0

ziolko

#4843661 Napisano: 21.11.2011 04:03:45
Mariola

napisz jej, że nie ma czegoś takiego jak przez pomyłkę
jeśli jednak nadal nie będzie chciała zapłacić za nie, zgłoś sprawę do Allegro, wystąp o zwrot prowizji - napisz jej o tym.

Allegro da jej upomnienie, 3 upomnienia = zawieszenie konta

będziesz miała zwrot prowizji na konto allegro - np zmniejszy Ci się rachunek za wszelkie opłaty
0 0

#4843666 Napisano: 21.11.2011 04:05:05
mariolakal napisał(a):

Kurde, wczoraj babka kupiła ode mnie kosmetyki, a dzisiaj mi napisała, że kliknęła przez pomyłkę... i mam wycofać sprzedaż... Nie zapłaciła jeszcze... Czy mogę coś zrobić żeby nie płacić prowizji od sprzedaży ??? emotka

Jeśli nie jesteś sklepem to nie masz czegoś takiego jak wycofanie sprzedaży. Przedmiot został sprzedany i już.

Jeśli kupujący odmówił zakupu to po kilku dniach pojawi Ci się możliwość wysłania formularza zwrotu prowizji (Moja sprzedaż -> po lewej na dole Centrum sporów -> Zwroty prowizji)
Wysyłasz do allegro formularz zwrotu prowizji wybierając z listy Kupujący zrezygnował z zakupu. Allegro zwróci Ci prowizję po ok 5-7 dniach za sprzedaż, ale z tego co pamiętam nie zwraca za wystawienie przedmiotu więc i tak jesteś w plecy.

Kupujący dostanie ostrzeżenie od allegro (3 ostrzeżenia = ban), no a od Ciebie oczywiście powinien negatywa.

Na allegro nie da się kliknąć przez pomyłkę, każde kup teraz czy licytacja wymaga potwierdzenia.
0 0

ziolko

#4843676 Napisano: 21.11.2011 04:08:48
Dianek masz rację

przez pomyłkę mogła mówić, jak nie trzeba było potwerdzić, a teraz trzeba, więc niech nie kręci

Mariola - jakie ona ma komentarze? ma jakieś negatywy za podobne akcje?
0 0

mariolakal

#4843823 Napisano: 21.11.2011 05:08:09
ziolko, dianek...Ja chciałabym to załatwić polubownie... Panienka tak ładnie przepraszała... emotka Nie chcę Jej robić kopru...
0 0

#4843843 Napisano: 21.11.2011 05:14:31
polubownie może Ci przysłać na konto wysokość prowizji lub Ty ją możesz zapłacić z własnej kieszeni emotka

albo allegro odda Ci prowizję, ale ona dostanie ostrzeżenie

innej drogi dla zwykłych użytkowników nie ma
0 0

mariolakal

#4847217 Napisano: 22.11.2011 10:10:55
Hej, kto wie, jaka jest prowizja od sprzedaży kosmetyków za 19,99 zł. + 8 zł. przesyłki ??? nie wiem, czy warto się sądzić, a ja nie za zbytnio kumam allegro... emotka
0 0

annna84

#4847233 Napisano: 22.11.2011 10:18:48
mariolakal napisał(a):

Hej, kto wie, jaka jest prowizja od sprzedaży kosmetyków za 19,99 zł. + 8 zł. przesyłki ??? nie wiem, czy warto się sądzić, a ja nie za zbytnio kumam allegro... emotka

Chyba 1 zł, ale możesz sobie sprawdzić w historii rachunku ile płacisz za daną aukcję.
0 0

monia24

#4847240 Napisano: 22.11.2011 10:22:10
annna84 napisał(a):

mariolakal napisał(a):

Chyba 1 zł, ale możesz sobie sprawdzić w historii rachunku ile płacisz za daną aukcję.

dolicz babie drugą złotówkę za wystawienie emotka
0 0

#4847371 Napisano: 23.11.2011 06:36:32
mariolakal napisał(a):

Mariola, wszystkie naliczone prowizje możesz sprawdzić w zakładce Moje Allegro -> Moje konto -> Rachunki -> Historia

tam są numerki aukcji za które nalicza daną opłatę - poklikaj sobie i znajdziesz ile dokładnie zjadło Ci za te kosmetyki

powinno być 4% od ceny sprzedaży, czyli 4% z 19,99zł (koszt przesyłki nie wlicza się do prowizji), czyli wychodzi jakieś 80 gr
Natomiast za wystawienie nie wiem ile Ci pożarło bo to zależy od opcji które wybrałaś.

Na Twoim miejscu bym się z babką nie kłóciła, wystąpiłabym do allegro o zwrot tej prowizji (Moja sprzedaż -> Centrum sporów -> zwroty prowizji) gdy się pojawi taka możliwość i tyle. Jak babka ładnie przeprosiła to negatywa bym nie wystawiała.

Jak coś jeszcze pomóc to pisz emotka
0 0