Reklama na e-Konkursy.info

Konkurs Kup, schrup i leć. Lorenz Aldi

Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika benasia

benasia

#4913726 Napisano: 21.12.2011 12:47:27 w Konkursowiczki w ciąży
0 0

benasia

#4913712 Napisano: 21.12.2011 12:44:00 w Konkursowiczki w ciąży
monika1985monik napisał(a):

fryteczka napisał(a):

benasia napisał(a):

mamuśki mam pytanie czy któraś z was miała/bądź ktoś z znajomych miał lub rodziny takie nosidełko dla maluszka które zakłada na siebie rodzic?
zastanawiam się nad zakupem bo wydają sie fajne, zwłaszcza że można wszystko wtedy robić a dziecko ma się przy sobie.

tez sie nad nim zastanawialam...wiesz moze do ilu miesiecy mozna je uzywac ?

O jakie konkretnie nosidełko Wam chodzi ? ja często jak robiłam coś w kuchni a mały nie chciał być sam emotka to miałam nosidło od 5,5 kg do 18 kg i mały był ze mną emotka a teraz zastanawiam się nad zakupem ale chusty

a jakie miałaś to nosidełko? możesz nam coś doradzic? i czy wygodne one są -tzn czy kręgosłup nie boli mocno od noszenia? Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4913702 Napisano: 21.12.2011 12:42:46 w Konkursowiczki w ciąży
u nas też w tej chwili używany jest leżaczek-bujaczek - właśnie Mikuś w nim śpi emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4913695 Napisano: 21.12.2011 12:41:25 w Konkursowiczki w ciąży
katrin22 napisał(a):

fryteczka napisał(a):

benasia napisał(a):

mamuśki mam pytanie czy któraś z was miała/bądź ktoś z znajomych miał lub rodziny takie nosidełko dla maluszka które zakłada na siebie rodzic?
zastanawiam się nad zakupem bo wydają sie fajne, zwłaszcza że można wszystko wtedy robić a dziecko ma się przy sobie.

tez sie nad nim zastanawialam...wiesz moze do ilu miesiecy mozna je uzywac ?

hehe, też się nad tym zastanawiałam, bo chust się boję. Chyba po 3 miesiącu można, ja też chcę kupić leżaczek-bujaczek

my leżaczek-bujaczek mamy taki z wibracjami z Fisher Price - dobra rzecz, mały w nim usypia przy wibracjach, a gdy nie śpi można pobujać, ma zmienianą pozycje tak by leżał, albo jako bujaczek, no i oparcie regulowane. A gdy dziecko urosnie to może być fotelikiem.

A te nosidełka to sa od 5kg (niby 3 miesiące) - mój Mikołaj ma ponad 6 kg, a głowę trzyma tak mocno jakby był starszy niż 8 tyg aż wszyscy się dziwią emotka
Tylko chciałam poznać opinie czy to wygodne są takie nosidełka i czym kierować się w wyborze? Bo sa takie za 40zł i za 100zł u nas w sklepie. Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4913674 Napisano: 21.12.2011 12:30:21 w Konkursowiczki w ciąży
zastanawiam się nad zakupem bo wydają sie fajne, zwłaszcza że można wszystko wtedy robić a dziecko ma się przy sobie. Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4907313 Napisano: 17.12.2011 01:59:44 w Konkursowiczki w ciąży
sprawdzałam skład kremu z balneum bo mam próbkę i tam też jest alkohol czy parafina... emotka
Aqua, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Glyceryl Stearate SE, Lanolin, Citric Acid, Cetearyl Alkohol, Sodium Hydroxide, Sodium Cetearyl Sulfate, Carbomer, Methylparaben, Propylparaben
czyli tak naprawdę w każdym chyba kremie coś jest i nie jest się w stanie uniknąć tego w dzisiejszych czasach...
A poza tym zastanawia mnie czy gdyby faktycznie wyeliminować calkowicie wszystko co szkodliwe to czy wtedy dziecko nie byłoby zbyt wrażliwe i skłonne do alergi. Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4907296 Napisano: 17.12.2011 01:49:28 w Konkursowiczki w ciąży
Mikołaj nie ma alergi ale wolę używać czegoś co jest dobre i nie zepsuje mu skóry. Tak jak pisalam po kąpaniu w Balneum nie ma potrzeby niczym małego smarować -jedynie pudruję wtedy pupkę pudrem nivea baby -naprawdę super puderek, a tak to smarowałam jeszcze buźkę tym oilatum soft - więcej kosmetyków nie używaliśmy bo nie ma takiej potrzeby i skórka piękna i zdrowa na całym ciałku emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4907254 Napisano: 17.12.2011 01:09:12 w Konkursowiczki w ciąży
dianek napisał(a):

ja też się średnio znam, ale siostra mi tu podpowiada by zdecydowanie unikać produktów ropopochodnych (czyli właśnie wszystkie oleje parafinowe - Paraffinum Liquidum itp.), absolutnie nie używać niczego z alkoholami (obojętne czy to alkohole tłuszczowe, które są zagęszczaczami, jak np. alkohol cetearylowy czy rozpuszczalnikami jak alkoholol benzylowy), bo sobie wyhodujemy alergika

Siostra mówi, że ten krem którego skład podałaś to jakaś paranoja, zawiera Sorbinian potasu (Potassium Sorbate) to jest konserwant, który dodaje się między innymi do papierosów, jest silnym alergenem, podrażnia skórę oraz drogi oddechowe jeśli znajdzie się w ich pobliżu. Bardzo ją zaskoczyło, że jest w jakimkolwiek produkcie dla dzieci, bo jest potwierdzone i dużo się mówi o tym, że może wywoływać ataki astmy (lub przyczynić się do rozwoju tej choroby), a u dzieci może wywoływać problemu behawioralne i emocjonalne, lekarze pracujący z dziećmi niepełnosprawnymi oraz z ADHD czy autyzmem informują rodziców między innymi o tej substancji jako niebezpieczna (rodzice dostają listę rzeczy których mają unikać i tam jest między innymi sorbinian potasu, czy benzoesan sodu)

ja zgłupiałam - wydawało mi się że Oilatum Soft jest całkiem dobrym krem, szczególnie że tani nie jest...

no właśnie a przecież to jest jeden z polecanych emolientów... emotka
Ja go używam od urodzenia Mikusia do kremowania buźki... I bez sensu że pozwalają aby maluszki używały takich rzeczy i to od urodzenia skoro są szkodliwe a jestem pewna że większość rodziców jest zielona czytając skład tak jak ja i skoro coś polecają wszyscy to i rodzice kupują... Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4907154 Napisano: 17.12.2011 11:40:08 w Konkursowiczki w ciąży
dianek napisał(a):

Balneum to olej sojowy, efekt będzie taki sam jak przy oliwie z oliwek, tylko ta druga znacznie tańsza emotka

natomiast skład Oilatum Soft przeraża...
Paraffinum Liquidum, Isopropyl palmitate, PEG-8 Dilaurate, Cetyl Acetate, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Stearyl Acetate, Oleyl Acetate, Acetylated lanolin Alcohol emotka
jak oni w ogóle mogą pisać że to coś jest hipoalergiczne emotka

my mamy teraz do kąpieli Balneum bo jest najlepszy, ale do kremowania buźki używam jeszcze kremu Oilatum Soft - Aqua, Petrolatum, Cetearyl Alkohol, Paraffinum Liquidum, Glycerin, PEG-20 Stearate, PVP, Benzyl Alkohol, Potassium Sorbate, Citric Acid - nie znam się za bardzo ale wiem że ma parafinę która najlepsza też nie jest no i ten alkohol - czy cały ten skład jest bardzo nie zdrowy dla maluszków? przecież polecają by stosować to dla maluszków... emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4907135 Napisano: 17.12.2011 11:24:38 w Konkursowiczki w ciąży
katrin22 napisał(a):

W takim razie ta oliwka mogła zatkać pory mojemu maluszkowi, który eweidentnie ma wrażliwą skórę.
A my czekamy na becikowe hihi, i kupujemy te otulaczki emotka

Katrin a nie lepiej kąpać maluszka w jakiś emolientach? My kąpiemy Mikusia w Balneum -trochę drogi ale na allegro można taniej kupić. Nie ma potrzeby wtedy smarowac maluszka bo skóra jest nawilżona i nie niszczą się naturalne lipidy. Dobry jest też Oilatum Soft -tez używalismy na samym początku.
Oliwki ogólnie sie nie poleca, a pamiętaj im mniej nakładasz na wrażliwą skórkę tym lepiej. Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4907123 Napisano: 17.12.2011 11:14:18 w Konkursowiczki w ciąży
dianek napisał(a):

masza napisał(a):

dianek napisał(a):

agasiam na rotawirusy szczepi się dzieciaki, które wybierają się do żłobka/przedszkola
i raczej jest to szczepionka po 2 roku życia z tego co czytałam

a mi mówili w przychodni, że tylko dzieci do 7 m-ca życia się szczepi na rotawirusy, bo starszy sobie z nim poradzą

hm... mogłam pomylić z pneumokokami emotka

tak jak pisałam wcześniej doktor nie kazał szczepić na rotawirusy bo to bez sensu gdy dzidzia nie jest narażona a szczepionka działa tylko pół roku a koszt jej nie mały...

na pneumokoki szczepi się dzieci albo od pierwszej ich szczepionki i wtedy muszą przyjąć przez cały okres szczepień 4 dawki - ale są już zabezpieczone od małego, albo jak ktoś woli to po 2 roku życia szczepi i wtedy tylko 1 dawka ale przez te 2 lata nie wiadomo czy dziecko nie zachoruje
emotka
My szczepiliśmy zwykłym Infanrixem Mikusia. Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4906054 Napisano: 16.12.2011 04:28:59 w Konkursowiczki w ciąży
agasiam napisał(a):

Dziewczyny jak o jest z tymi szczepieniami? Rozumiem szczepionki skojarzone- mniej wkłuć, ale koszt. A co z rotawirusem czy pneumokokami, czy trzeba szczepić dziecko zaraz po urodzeniu, czy można odwlec to w czasie? Chciałam najpierw zaszczepić skojarzoną 5w1 a jak dobrze to zniesie to spróbować na rotawirusa i pneumokoki, ale nie wiem czy tak się da. Czy wszystkie w jednym czasie?

My dziś byliśmy na pierwszym szczepieniu - Mikołaj zdrowo rośnie i waży 6kg emotka
Co do szczepień to szczepienie na pneumokoki robi się zazwyczaj po jakimś czasie od pierwszego - my idziemy za 2 tyg.
Dodatkowo dzieci które się urodzą o wadze mniej niż 2,5kg lub jako wcześniaki, lub są chore (co nie życzę nikomu) mają tą szczepionkę za darmo.
My będziemy za darmo mieć pneumokoki bo Mikołaj był wcześniakiem.
Na rotawirusy nie szczepimy bo rozmawiałam z lekarzem i kilkoma róznymi osobami znającymi się i nie ma potrzeby - rotawirusy to głównie biegunka, ale jeśli dziecko nie chodzi gdzieś gdzie dużo dzieciaczków, przestrzega się higieny to nie ma potrzeby. Zwłaszcza że koszt ok 300zł a szczepionka działa tylko pół roku.
A co do skojarzonych -też miałam szczepić taką (pielęgniarka w przychodni nakłaniała mnie na konkretną jaką oni polecają) -skonsultowałam się z innymi osobami które szczepiły teraz maluszki a także z inna przychodnią i znajomą która tam pracuje -lepiej zaszczepić dzieciątko inną tańszą bo maluch lepiej znosi a najważniejsze w tym szczepieniu jest to by szczepionka na krzuśca była na tego bezkomurkowego.
Mam nadzieję że dosyć jasno to opisałam - siedziałam i dowiadywałam się wszystkiego gdzie mogłam zanim małego szczepiliśmy żeby jak najlepiej dla niego wybrać bo wiadomo to lokata na jego zdrowie. Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4904149 Napisano: 15.12.2011 07:10:14 w Konkursowiczki w ciąży
Mikuś ważył też coś powyżej 2kg nie pamiętam chyba ile dokłądnie czy 2200 czy nawet 2500 - na końcu dziecko najwięcej rośnie -mój mały co wizytę co 2 tyg przybierał ok 600g Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4904089 Napisano: 15.12.2011 06:48:31 w Konkursowiczki w ciąży
agusia147 napisał(a):

Siłami natury?
emotka
Kurcze mój waży już 2kg a ja przerażona, bo w sumie ja się urodziłam w 38tyg i ważyłam 2950...

mój Mikołaj urodził się w 37 tyg i ważył 3570 emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4895471 Napisano: 12.12.2011 01:12:58 w Konkursowiczki w ciąży
nie martw się agusia - będzie ok, mnie w ostatnich tyg też swędziało i chciałam jakąs maść czy coś od gina ale mówił że to normalne - wargi sromowe są napuchnięte przed porodem i się podrażniają, zresztą z wymazu żadnych bakteri nie miałam.
Jeśli miałaś robiony już wymaz z pochwy to też będzie wiadomo czy masz paciorkowce itp. Napewno będzie ok emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4895435 Napisano: 12.12.2011 01:01:49 w Konkursowiczki w ciąży
agusia147 napisał(a):

Miała któraś z was w ciąży grzybicę pochwy? Jakie są objawy?
Mnie od dwóch dni strasznie szczypie i piecze w okolicach intymnych. Biorę antybiotyk, czy to może być tego wina?

na koniec ciązy pochwa jest bardzo pulchna i może że tak powiem być podrażniona - doktor mi mówił że to normalne bo tez sie martwiłam ale żadnych bakteri ani nic nie miałam.

a pochwalę się wam że wczoraj ważyliśmy Mikusia - ma 6 i pół tyg - i waży już 5,700kg emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4887824 Napisano: 08.12.2011 07:09:09 w Konkursowiczki w ciąży
ja w ciązy przytyłam 13 kg i na razie jestem na zero - a nie ukrywam że chciałabym być na minusie emotka
ale taki lekko wystający brzuszek na samym dole pozostał emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4880092 Napisano: 06.12.2011 11:42:51 w Konkursowiczki w ciąży
katrin22 napisał(a):

dianek napisał(a):

a tak w ogóle - bo mi się przypomniało - wiecie co mi na zgagę pomogło? pomarańcza... emotka

wiem, kompletnie to zaprzecza zasadom tej dolegliwości... ale zjadłam i przeszło...

bidulko, współczuję zgagi. ja nie mogłam pod koniec ciąży na prawym boku leżeć, bo od razu zgaga.
Mi pomagało mleko i jakieś pastylki od gina,zapomniałam nazwy

ja ani razu zgagi nie miałam w ciązy emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4877805 Napisano: 05.12.2011 03:53:28 w Konkursowiczki w ciąży
quaqua napisał(a):

benasia napisał(a):

dlatego kupiłam żywca i chce dawac mu z mlekiem i herbatka - bo mam twarda wode...

My na primaverze lecimy emotka Tańsza od Żywca spooooro emotka

nie wiem ile kosztuje primavera ale dziś kupiłam 5l żywca za 5zł.
Wolę dać dziecku źródlaną wodę niż taką domową...
Tylko że jak woda potrzebna na gwałtu rety to nie moge gotować -a poza tym by potrzeba nowy czajnik bo przecież gotować tam gdzie normalną kranówę nie można bo tam już jest pewnie część kamienia... Wyświetl w wątku >>
0 0

benasia

#4877454 Napisano: 05.12.2011 02:06:19 w Konkursowiczki w ciąży
więc moge nie gotowac? Wyświetl w wątku >>
0 0