Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
efelinkaaa
Postów 3061
Data rejestracji 27.10.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Konkurs jest prowadzony za zgodą Carrefour Polska Sp. z o. o. w sklepach Carrefour na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, oferujących produkty Hochland, zwanych dalej Sklepami Wyświetl w wątku >>
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a jeszcze mam takie pytanie i bardzo proszę o pomoc!
Czy mogę wystawić fakturę VAT marża zaliczkową? Jeśli tak, to kiedy powstaje obowiązek podatkowy? Nie wiem jak to rozliczyć, klient wpłacił zaliczkę w czerwcu, reszta przyszła (za pobraniem) w lipcu, a ja jestem w kropce... Niby od faktury zaliczkowej nie naliczę marży, bo jej wartość jest 3x niższa niż kwota zakupu przedmiotu... Marżę zawsze liczę od całości faktury.. Nie wiem co zrobić kurde ;/ HELP! HELP!
Wyświetl w wątku >>
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
sorrki, czytałam rozmowę, żeby zaczęła wystawiać z prywatnego konta i zrozumiałam, że aktualnie robi to z firmowego..
Ja mam konto firmowe i wszystkie przedmioty wystawione na licytacji. W takiej sytuacji i tak nie muszę przyjmować zwrotów bez podania przyczyny Wyświetl w wątku >>
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a) jeśli jesteś firmą i sprzedajesz:
- przez KUP TERAZ - klient może zwrócić towar w ciągu 10dni bez podania przyczyny,
- przez LICYTACJĘ - klient nie może zwrócić towaru, no chyba, że przedsiębiorca wyrazi dobrą wolę i się zgodzi(Art.16.1.pkt.10 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny)
To informacje o zwrotach, jeśli klient kupuje poza lokalem.
Oczywiście jeśli towar jest niezgodny z umową, ma wady to ZAWSZE przysługuje prawo do reklamacji.
b) jeśli jesteś osobą prywatną
- klient nie ma prawa do zwrotu w ciągu 10 dni (chyba, że sprzedający wyrazi zgodę np. umieszczając takie zdanie w opisie aukcji)
ale jest coś takiego jak RĘKOJMIA
art. 556 § 1 kc sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym. Jest to tzw. odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady fizyczne sprzedanej rzeczy.
art. 560 § 1 kc w przypadku stwierdzenia wadliwości zakupionego towaru kupujący może odstąpić od umowy sprzedaży albo żądać obniżenia ceny. Sprzedawca może uwolnić się od takiego skutku wadliwości towaru, jeżeli niezwłocznie wymieni towar lub usunie istniejące w nim wady. W ten sposób uchylić się od skutków odstąpienia od umowy może on jednak tylko jeden raz, tzn. przy drugiej reklamacji, przy założeniu że wada towaru jest istotna, ma obowiązek zgodzić się na rozwiązanie umowy i zwrócić kupującemu kwotę zapłaconą za towar.
Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy przez rok, licząc od dnia wydania towaru. Kupujący musi pamiętać o obowiązku zawiadomienia sprzedawcy o wadzie w terminie miesiąca od jej wykrycia
Źródło: http://www.eporad...ykuly,4,47,1111.html
ps. osobiście uważam, że lepiej sprzedawać z firmowego - jeśli taką firmę posiadasz... Klient w złości może różne rzeczy zrobić... Rozumiem, że agusi chodziło o to, żeby firma sprzedawała jako firma, ale z konta prywatnego. Zastanawiam się tylko jak to jest w przypadku kosztów wystawienia aukcji, przecież os. prywatna faktur od Allegro nie dostaje? Czy się mylę?
ps. 2. jeśli przedmiot zniszczyła firma kurierska - trzeba sporządzić protokół przy odbiorze, innej rady nie ma Wyświetl w wątku >>
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
uuups, to miało iść do zapowiedzi, przepraszam za pomyłkę i proszę o niedawanie mi karniaka Wyświetl w wątku >>
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Do wygrania atrakcyjne nagrody - ale nie napisali jakie
Przepraszam za to, że nie umieszczam konkursu w bazie, ale na stronie media-contact nie ma jeszcze regulaminu Wyświetl w wątku >>
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Tak, to mnie wkurza. Wyświetl w wątku >>
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A kiedyś było tu tak miło... Czasy Pocahontas i Johna Smitha Wyświetl w wątku >>
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
może w historii przeglądarki będzie? Wyświetl w wątku >>
efelinkaaa
Postów 3061
Punkty karne 0
Konkursy dodane
efelinkaaa