Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
ewachem
Postów 1404
Data rejestracji 13.02.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
to juz wiem kto przede mna wrzucał garsc kuponow do urny konkursowej w salonie Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja niestety tez...chociaz ostatnio sie troche poprawilam Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
mnie tez wrrrrr Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
to konkurs z przełomu 2009/2010 roku
Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dziekuje Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Dla świezo upieczonych mam: (cytowne z dr Zawitkowskiego)
Pieluchowanie - ten mit pokutuje od dawna, głównie na skutek powszechnego przekonania, że wkładanie kilku sztywnych warstw pieluch między nóżki niemowlęcia nie przeszkadza mu w żaden sposób, a będzie korzystnie wpływać na rozwój stawów biodrowych. To nieprawda. Aparat ruchu rozwija się w ruchu, a każde jego ograniczenie, nie mówiąc już o unieruchomieniu, w ogromnym stopniu obniża sprawność, zmienia sposób i charakter ruchu (przekonał się o tym każdy, kto choć raz miał gips na nodze i ręku).
Niemowlęta z reguły dobrze sobie z tym radzą, ale niestety nie wszystkie. Może nie u każdego dziecka szerokie pieluchowanie przyniesie niepożądane skutki, ale wystarczy się przyjrzeć, jak ruszają się niemowlęta ograniczone kilkoma warstwami pieluch, a jak te, które mogą swobodnie wierzgać nóżkami. Różnicę widać już na pierwszy rzut oka - ruchy dziecka (nie tylko jego nóżek, ale całego ciała) w kilku pieluchach są ograniczone, niezgrabne, monotonne. Maluch nie może swobodnie kopać, często wciska pięty w materacyk i pcha, unosi pupę, próbuje się wykręcić. Jeżeli już unosi nóżki, to asymetrycznie i bardziej na boki, niż do góry. Tymczasem najważniejszym czynnikiem chroniącym stawy biodrowe i kształtującym je we właściwy sposób jest ruch. I to w pełnym zakresie, w górę, do środka, w dół, w bok. Prostowanie i zginanie. Tylko wtedy stawy biodrowe dojrzewają prawidłowo i rozwijają się mięśnie, które teraz i w przyszłości będą je stabilizowały i chroniły.
Ograniczenie naturalnych ruchów nóżek osłabia sprawność mięśni brzucha, które są potrzebne nie tylko do zapewnienia odpowiedniej pozycji tułowia, kiedy maluch już wstaje, ale też do raczkowania, siadania, obrotów...
Po kilku tygodniach utrzymywania nóżek w rozkroku dziecko nie będzie nawet myślało o raczkowaniu czy turlaniu się. To zdecydowanie opóźnia tempo i jakość zdobywania kolejnych umiejętności.
Poza tym grubsza warstwa pieluch znajduje się nie tylko między nogami, ale też pod pupą, co zmienia ułożenie całego ciała. Maluch jest jakby wciskany w podłoże na wysokości barków i główki, przez co częściej i silniej wciska rączki w materacyk, z trudem natomiast unosi je w górę i wyciąga do przodu. Do tego chętniej układa główkę i cały tułów asymetrycznie, co może prowadzić do asymetrii postawy i ruchów.
Absolutnie nie należy też kłaść dziecka na brzuchu i przy odwiedzionych i zgiętych nóżkach, dociskać pupę do materacyka. Można mu w ten sposób zrobić krzywdę. Pamiętajcie, że szerokie ustawienie nóżek w stawach biodrowych (odwiedzenie, zgięcie w kolanach i zwrócenie na zewnątrz) to pozycja, w jakiej układa się nóżki dziecka w trakcie leczenia stawów biodrowych, kiedy są skrajnie niedojrzałe lub chore.
Jeżeli stawy biodrowe są w normie, nie wolno ograniczać ich ruchu. Tylko ruch, przy odpowiedniej pielęgnacji i opiece, pomoże im się w pełni rozwijać, a przy okazji uniknąć pozostałych konsekwencji ograniczania swobody dziecka.
W temacie: wkurzaja mnie ceny szczepionek!!!! Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
niestety to jest nieprawda...uwierz jestem bardzo w temacie Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Moj maly 2,5 letni erudyta mowi wczoraj: Mamo co to za nowy konkurs czytasz? heheheh
a przedwczoraj chcial sie pobawic ze mna i mowi: przestan wysylac te smsy! (glupio mi sie zrobilo i pobawilismy sie z stary niedziwedz mocno spi) Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja tez chodzilam do chirurga (bo mam nadgorliwego pediatre) to mnie wygonil i powiedzial: czego ja chcce od jader mojego synka
moj ba bilansie tez nie gadal...a pozniej jak zaczal to jak katarynka teraz nagada.
A w ogole beda w temacie poszlam kilka dni temu do doktora na bioderka i powiedzial, ze generalnie wszystko jets ok ale pieluchowac nie zaszkodzi...to sie zdenerwowalam i mu powiedzialam ze pieluchowanie nie ma absolutnie zadnego wplywu na biodra! I ze nie ma zadnych naukowych publikacji na ten temat a wresz sa doniesienia, ze pieluchowani szkodzi zdrowiu. Wrrrr powiedzial mi ze kiedys uwazano, ze pieluchowanie pomaga. Nie rozumiem, jak lekarz moze cale zycie twierdzic jedno. Powazam lekrzy, ktorzy sie ksztalca cale zycie a nie poprzestaja na tym co sie kiedys za starych czasow nauczyli.
Precz z pieluchowaniem Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
gorzałka do wygrania?? Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja za 60m place 328zl w tym sa wszystkie fundusze remonotowe, woda, smieci, ogrzewanie (wspolnota) Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dziekuje bardzo Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a doladowania sa drukowane w kasie? Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
oki to czekamy
a chcialabym sie na marginesie spytac czy w hipermarketach tesco mozna za bony kupic doladowania? Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
narazie nie, moze zadzwonic do nich Wyświetl w wątku >>
ewachem
Postów 1404
Punkty karne 0
Konkursy dodane
22.02.11 - druga najwieksza wygrana