Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
marcepan1983
Postów 219
Data rejestracji 24.08.2007
Punkty karne 0
Konkursy dodane
natomiast wydawało mi się i mormafii, że cały czas upierasz się przy tym, że od sprzedaży (w tym nagród) nie trzeba płacić podatku
Pozdrawiam Wyświetl w wątku >>
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
przedmioty, które posiadamy krócej niż 6 miesięcy podatek dochodowy 19, 30 lub 40% płaci - sprzedający
przedmiot droższy niż 1000 zł
podatek PCC 2% płaci - kupujący
łączna sprzedaż za ponad 10 tys. euro*
VAT 22% płaci - sprzedający
Nie płacisz, Twoja sprawa...Dłużej nie che mi się dyskutować bo w zasadzie to nawet nie wiem z czym się spierasz; z podatkami? z tym, że trzeba płacić? z kwotą?
Pozdrawiam Wyświetl w wątku >>
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tylko problem polega na tym, że nie rozmawiamy o pracodawcach, a o sprzedaży
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Taki podatek musi zapłacić kupując i jest to podatek nie dochodowy, a PCC
W kwestii dochodowego pokazałem Ci odpowiedni artykuł i faktycznie przypomina to rozmowe głuchego z niewidomym
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Podatek należy zapłacić od każdego sprzedanego przedmiotu, który był w posiadaniu sprzedającego krócej niż 6 miesięcy. Dochód uzyskany z takiej sprzedaży należy wpisać do formularza PIT w rubryce inne dochody i zapłacić podatek. Dla osoby, której roczne dochody nie przekraczają pierwszego progu będzie to 19%. Podatnicy, którzy progi podatkowe przekroczyli, zapłacą również większy podatek za aukcje - odpowiednio 30 lub 40 procent.
To chyba rozwiewa wszystkie wątpliwości Wyświetl w wątku >>
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tylko faktycznie musi to być rzecz nowsza niż 6 m-cy; kwota musi być wyższa od 1000zł (nie jest to ta sama kwota, którą płaci się do wygranych 750zł) Wyświetl w wątku >>
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
normafia pisała o wliczaniu nagród do dochodu (czyli o wpisywaniu tego do zeznania), nie widzę tu żadnej różnicy... W picie rozliczasz się z dochodów czyż nie Panie nie-księgowy? Wyświetl w wątku >>
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie masz racji z tym normafia. Wygranych bez względu na ich wartość nie musisz wpisywać do PITa. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja jeśli wygrasz coś w konkursie zagranicznym; wtedy owszem trzeba uwzględnić to w zeznaniu Wyświetl w wątku >>
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja jeszcze słyszałem o Panu Rafale Blechaczu, który wygrywa międzynarodowe konkursy pianistyczne im. F Chopina Wyświetl w wątku >>
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
To co z tą kawą Panie...Gapa?
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kawka i bułeczki z dżemem
jak się nazywał piesek jestem w stanie wywróżyć w ciągu doby
hehe... to nic nie znaczy - nawet bym gorzej napisał, ale mi ó przestało akurat działać
Powodzenia z takim otwarciem na ludzi! Nie przechwalaj się tym kim jesteś, tylko lepiej opowiedz co zrobiłeś. W której redakcji chcieli Cię zatrudnić z takim wykształceniem?
Martwi mnie fakt, iż jako dziennikarz nie czyta Pan uważnie wypowiedzi innych; aż się boję jak mało uważnie czytał Pan wiadomości nadesłane do Pana na PW
Po 1 primo gdzie się przechwalałem? Po 2 primo, moja wypowiedź tyczyła się tego, że ktoś napisał czy wszystkich traktuje z góry ze względu na to czym się zajmują; więc odpowiedziałem, że nikogo nie traktuje z góry ze względu na to jaki ma zawód, tym bardziej, że sam z wykształcenia jestem dziennikarzem...
Nie lubię o sobie opowiadać co już zapewne wywnioskował Pan już wcześniej, ale skoro już Pan tak namiętnie pyta w jakiej redakcji chcieli mnie zatrudnić zatem odpowiem. Pracowałem dla Axel Springer, Przegląd Sportowy i Fakt. Przestałem pracować odkąd zaczęli płacić za artykuł(ryczałt).
To, że mam 3 artykuły na koncie we wprost nie znaczy że jestem początkujący...
To, że jestem studentem - też nie... Wiadomo, mam nadzieję, że jeszcze wiele przede mną.
Właśnie praktyka - a nie teoretyczne wykształcenie - czyni mistrza. A niech mi ktoś z Państwa powie, czy miałem okazję współpracować tylko z wprot?
I znów Pan niedokładnie czyta, analizuje,a ja znów się boję o artykuł
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
hehe, niestety pudło
skoro już wiecie co będzie w artykule, to może teraz odgadniecie moje myśli, bo widzę, że jesteście w tym naprawdę dobrzy...
jakbyś sobie zadała trochę trudu i poczytała pytania Pana redaktora to też byś wiedziała o czym będzie artykuł i w jakim tonie
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Pytam się, jeśli Pan redaktorek ma dobre intencje to czemu pyta o to czy znamy kogoś kto wygrał 28 z 30 telewizorów, czemu pyta o to czy ktoś miał problemy z prawem?
A dlaczego Pan redaktorek nie pyta o nasze pasje i czas, który się poświęca? Dlaczego nie pyta o firmy, które nas robią w konia i robą lewe konkursy gdzie zbierają dane osobowe, a nagrody są fikcją? Np. firma Yeppas, która nagrody w konkursach rozdaje znajomym, a na moje maile z oburzeniem tym co się wyprawia odpisują, że moge podać ich do sądu tylko żebym pamiętał, iż nie podlegają polskiemu prawu bo są firmą zarejestrowaną w UK.
Tym bardziej, że Pan Bartosz jest początkującym dziennikarzem i do tej pory nawet jeszcze sam nie napisał własnego artykułu, a był jedynie dziennikarzem współpracującym. Teraz Pan Bartosz ma okazje zabłysnąć pisząc o fenomenie konkursowiczów posługując się tanią sensacją, a nie rzetelnością dziennikarską.
Ale powiem Panu jedno na zakończenie. Na okładkę i tak Pan nie ma szans
marcepan1983
Postów 219
Punkty karne 0
Konkursy dodane