Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
Składniki:
250g migdałów
250g cukru pudru
30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
½ łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać.)
Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. (Nie powinny być jednak bardzo sypkie).
Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.
Masę można przechowywać, szczelnie zawiniętą, przez kilka tygodni w lodówce.
Wyświetl w wątku >>
So I\'m never gonna dance again
The way I danced with you
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
0,5 kg miodu
2 szkl. cukru (ja wsypałam 1)
250g masła
1kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. mleka
0,5 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika (80-120g)
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. (ciasto jest dość płynne, przez ten okres 6- 6 tygodni twardnieje i można mieć problem z podzieleniem go na części i rozwałkowaniem)
Piec 19/20 grudnia.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w dużej blasze, w temperaturze 160-180 C przez około 15-20 minut. Schłodzić i przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi albo masą marcepanową. Przykryć z wierzchu arkuszem papieru i równomiernie obciążyć (ja używam do tego encyklopedii, albo grubaśnych słowników). Odstawić do skruszenia na 3-4 dni. Przed podaniem polać czekoladą bądź lukrem.
Z tego, co zauważyłam ten przepis często pojawia się na różnych forach i blogach- a to najlepszy dowód na to, że jest wart naszej uwagi . Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
a nie rodzinny portfel? Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
Współczuję. Znam to z autopsji. Trzymaj się dzielnie. Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
I do mnie dotarł Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
żartujecie... nie wysyłają żadnego @? Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
Gratulacje dla zwycięzców składam
i antybiedronkowy komitet strajkowy zakładam. Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
I ja takoż... nawet 10zł nie dali...
Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
i wyleciało mi z głowy, żeby polecić:
beata21 i kalka. Uczciwe, rzetelne, przemiłe forumowiczki Wyświetl w wątku >>
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21
ludzka_istota
Postów 4067
Data rejestracji 08.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 21