Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
silvia8
Postów 1186
Data rejestracji 16.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
fineessa
Postów 1248
Data rejestracji 11.10.2014
Punkty karne 0
Konkursy dodane
mietowa
Postów 1756
Data rejestracji 27.09.2017
Punkty karne 0
Konkursy dodane 6
lasiglasty
Postów 299
Data rejestracji 29.01.2022
Punkty karne 0
Konkursy dodane
mandarynka16
Postów 835
Data rejestracji 20.12.2018
Punkty karne 0
Konkursy dodane 5
fineessa
Postów 1248
Data rejestracji 11.10.2014
Punkty karne 0
Konkursy dodane
sledzik860
Postów 450
Data rejestracji 29.12.2021
Punkty karne 1
Konkursy dodane
A czy nie uważasz, że ci ludzie nie mieli dotychczas żadnych majątków ? No bez przesady. Ukraina jest uboższym krajem to prawda, ale tam też ludzie jakoś funkcjonowali przez lata,pracowali na swoje emerytury, oszczędzali, tam też jest cywilizacja, są banki, w większości myślę, że tożsame z naszymi bankami. To tylko przykład. Natomiast ja odnoszę wrażenie, że media szczególnie nadto głaszczą tych ludzi i tworzą narrację typu "nic nie musicie robić, macie traumę, my to rozumiemy i wam wszystko damy". Wielu uchodźców mam wrażenie to łapie. Niestety, ale ci ludzie powinni wziąć się do pracy. A każda pomoc winna być poprzedzona wnikliwą analizą finansową tych ludzi, by móc rozróżnić potrzebujących od "cwaniaków". Ja tu tego nie widzę.
mietowa
Postów 1756
Punkty karne 0
Konkursy dodane 6
"media szczególnie nadto głaszczą tych ludzi i tworzą narrację typu "nic nie musicie robić, macie traumę, my to rozumiemy i wam wszystko damy". Wielu uchodźców mam wrażenie to łapie. Niestety, ale ci ludzie powinni wziąć się do pracy."
Większość jest w Polsce od 2-3 tygodni. Kiedy mieli "wziąć się do pracy"? W sumie nawet nie wiem, jak to skomentować, zwłaszcza to wspomnienie traumy w umniejszający jej znaczenie sposób. Twoje słowa wskazują tylko, że nie masz pojęcia, z czym zmagają się ci ludzie. Uwierz, bo nie życzę przekonania się na własnej skórze, że większość natychmiast wróciłaby do swojego dotychczasowego życia, bez tych naszych darmowych tramwajów i wejść do zoo. Ech, ludzie, ludzie...
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
caramela
Postów 450
Data rejestracji 17.10.2018
Punkty karne 0
Konkursy dodane
caramela
Postów 450
Data rejestracji 17.10.2018
Punkty karne 0
Konkursy dodane
sledzik860
Postów 450
Data rejestracji 29.12.2021
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Ceny rosnące z weekendu na weekend. Dawanie każdemu jak leci po 500 + i być może innych socjali z automatu to pomysł, który wyczerpie ekonomicznie nasz kraj przy przyroście ludności w granicach 8-9 %. Nie kupuję tłumaczenia, że tylko biedni uciekli. Uciekli ludzie, którzy po prostu bali się o swoje życie, niezależnie od stanu posiadania. Uciekli ludzie, którzy mieli blisko granicę UE. Dlatego ocena finansowa tych ludzi byłaby jak najbardziej zasadna, ale tego nie ma. Nie żyjemy w średniowieczu, by nie dało się tego uczynić. Rozumiem, że musi minąć ten pierwszy szok, ale ci ludzie muszą się ogarnąć z sytuacją i po jakimś czasie podjąć pracę i wspierać polską gospodarkę. Inaczej utoniemy w cenach, gdzie chleb będzie kosztował 10 zł, a masło 20. Co do umniejszania traumy to się znacznie mylisz. Ja jej w żaden sposób nie umniejszam. Mają traumę i mają prawo ją mieć, po tym co ich spotkało. Uciekli i zachowali życie i bardzo się z tego cieszę. Jednak po pewnym okresie powinna przyjść refleksja u tych ludzi, że trzeba podjąć pracę, bo nasza kulejąca gospodarka tego nie udźwignie. Chyba, że jesteś w ch. bogata/y i jest Ci wszystko jedno. Mi nie jest.
domenicasun
Postów 67
Data rejestracji 09.12.2021
Punkty karne 0
Konkursy dodane 1
mietowa
Postów 1756
Punkty karne 0
Konkursy dodane 6
mietowa
Postów 1756
Punkty karne 0
Konkursy dodane 6
nelunia
Postów 1939
Data rejestracji 12.02.2015
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ukraińcy ponoszą ogromną cenę, uciekają przed bombami, jako wolontariusz "obtarłam się" o ogromną tragedię tych ludzi. Ale to jedna strona całości, dla mnie ta straszniejsza.
Druga to dodatki, dotacje, benefity, które otrzymują na rozpoczęcie życia w obcym kraju. Podam jeden przykład z mojego miasta, taka cenzurarela, ale od kilku tygodni wprowadza niesmak wśród mieszkańców. Zaparkowanie samochodu w Centrum zawsze nie było łatwe i tanie. Mieszkańcy wykupują za ponad 200 zł.abonamenty, a w ramach wyjścia z pomocą dla uchodźców, goście mają pozwolenie na parkowanie za darmo. No tak, w sumie co w tym dziwnego? A już piszę. Jest problem z zaparkowaniem dla mieszkańców dojeżdżających do pracy, zaparkowane są "na dłużej" tj. nie odjeżdżające przez kilka dni samochody i nie są to zaporożce. Ponadto stać ich na wynajmowanie pokoju w 4* hotelu
Jestem za pomocą, ale dlaczego ludzie mogący zapłacić za parkowanie też są z tego zwolnieni?
Takich przykładów mam sporo, ale nie chcę o tym pisać, bo nie chcę być na ich miejscu. Jednak rozsądek powinien być we wszystkim, takie mam zdanie.
Nie cel jest ważny, ale droga do celu.
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
sambolera
Postów 3656
Data rejestracji 07.05.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ludziom umierają teraz członkowie rodziny, mają traumy, potrzebują pomocy psychologa ale mają isć do pracy. Owszem wielu już pracuje, ale nie każdy może/jest w stanie. To jest naprawdę niesamowicie wygodne pisać sobie z ciepłego pokoju co ktoś może/co powinien. Mamy teraz mnóstwo specjalistów. My Polacy oczywiście w podobnej sytuacji to w nowym kraju na uchodzstwie pozakładamy biznesy, wynajmiemy apartamenty, damy prace bezrobotnym tego kraju, sprawimy, że obywatelom będzie żyło się jeszcze lepiej. Ale póki nie musimy to możemy się pomądralować w internecie.
ziolko
Postów 10261
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A w innym miejscu czytałam, że to robota ruskich trolli.
Nawiasem mówiąc polecam książkę "TROLLE PUTINA"
gosiak351
Postów 335
Data rejestracji 21.03.2019
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Zrobie zakupy w Tesco/ Delikatesy Centrum/ Lewiatanie /Biedronce / Żabce /Netto
visserarthur
Postów 3917
Data rejestracji 09.10.2006
Punkty karne 3
Konkursy dodane