Reklama na e-Konkursy.info

Wkurza mnie...

monisss

#6851653 Napisano: 28.03.2022 10:38:51
domika napisał(a):

anialistopad napisał(a):

cb656 napisał(a):

atyde25 napisał(a):

Strasznie jestem zła,że dopiero w liceum dowiedziałam się,że naród rosyjski nas nie wyzwolił a te wszystkie filmy co się oglądało za dzieciaka były bajkami.

Tak, dalej wierz w to, co chcesz emotka Choćby w to, że tylko jeden front (zachodni) rozwiązał sytuację wojenną zupełnie bez absolutnie żadnego wkładu ze strony Armii Czerwonej.

Cb656 tu muszę się z Tobą zgodzić . Dziadkowie mi opowiadali jak było. Faktem jest ,że rosyjskie wojska też byli tymi złymi ,ale nie wszyscy. Babcia mówiła ,że doznała wiele krzywd od Niemców ,a Rosjanie bardzo im pomagali. Był głóg,bieda ,a oni dzieli się chlebem z Polakami. Wiem jaka jest oficjalna wersja historii po zmianach,ale jednak wierzę w taka ,która opowiadali dziadkowie. Oni to przeżyli i widzieli jak było naprawdę. Babcia (ponad 80 lat już ma) zawsze powtarza,że wojna wyzwala w ludziach bestie i tylko nieliczni potrafią nad. nimi zapanować.

Moja prababcia z koli mówiła ze Rosjanie to było największe zło jakie chodziło po ziemi. Gwałcili, kradli, mordowali z zimną krwią nawet małe dzieci.

ja też słyszałam taką wersję.. a tak serio.. ludzie są różni.. przecież i wszystkich Polaków nie możemy wrzucić do jednego worka.. 
0 0

anialistopad

#6851658 Napisano: 28.03.2022 11:00:35
Dlatego moja babcia mówiła ,że nie każdy Rosjanin był dobry. Byli też i Ci źli,ale babcia i jej rodzina trafili akurat na normalnych i ludzkich,którzy naprawdę pomagali i nie krzywdzili. Ale to w każdym narodzie są i Ci dobrzy i Ci źli 
1 mia 0

ziolko

#6851719 Napisano: 28.03.2022 15:31:56
anialistopad napisał(a):

Dlatego moja babcia mówiła ,że nie każdy Rosjanin był dobry. Byli też i Ci źli,ale babcia i jej rodzina trafili akurat na normalnych i ludzkich,którzy naprawdę pomagali i nie krzywdzili. Ale to w każdym narodzie są i Ci dobrzy i Ci źli 

Moja babcia opowiadała, że jak była nastolatką to Rosjanie wpadli do ich domu. Było wiadomo, że będą kraść i gwałcić. Babcia w ostatniej chwili uciekła przez okno. Jeden z nich ją zauważył i strzelił w jej kierunku. Kula przeszła jej po czubku głowy. 
Do końca życia odczuwała ból w tym miejscu, szczególnie na zmianę pogody. 

ola120

#6851764 Napisano: 28.03.2022 20:33:15
A mnie wkurzają Grześki. Tyle już zgłoszeń wysłałam i marnej 20 nie mogę trafić. emotka
2 mia, DAIKOKU 0

peppa7

#6851765 Napisano: 28.03.2022 20:36:36
ziolko napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Moja babcia opowiadała, że jak była nastolatką to Rosjanie wpadli do ich domu. Było wiadomo, że będą kraść i gwałcić. Babcia w ostatniej chwili uciekła przez okno. Jeden z nich ją zauważył i strzelił w jej kierunku. Kula przeszła jej po czubku głowy. Do końca życia odczuwała ból w tym miejscu, szczególnie na zmianę pogody. 

Kilkanaście lat temu z mężem byliśmy na farmie w Anglii i mieszkaliśmy z Rosjanami (ojciec z córką i dwoma synami). Okropni byli emotka Zaczepni, startujący do bójki no i kąpali się raz na dwa tygodnie emotka
0 0

cb656

#6851769 Napisano: 28.03.2022 21:11:54
domika napisał(a):

Moja prababcia z koli mówiła ze Rosjanie to było największe zło jakie chodziło po ziemi. Gwałcili, kradli, mordowali z zimną krwią nawet małe dzieci.

Ojej. To straszne. emotka Hutsi i Tutu pewnie przewracają się w grobach na myśl o tym.
2 mia, maria1980 0

FBsebastian3

#6851773 Napisano: 28.03.2022 21:25:51
domika napisał(a):

anialistopad napisał(a):

cb656 napisał(a):

atyde25 napisał(a):

Strasznie jestem zła,że dopiero w liceum dowiedziałam się,że naród rosyjski nas nie wyzwolił a te wszystkie filmy co się oglądało za dzieciaka były bajkami.

Tak, dalej wierz w to, co chcesz emotka Choćby w to, że tylko jeden front (zachodni) rozwiązał sytuację wojenną zupełnie bez absolutnie żadnego wkładu ze strony Armii Czerwonej.

Cb656 tu muszę się z Tobą zgodzić . Dziadkowie mi opowiadali jak było. Faktem jest ,że rosyjskie wojska też byli tymi złymi ,ale nie wszyscy. Babcia mówiła ,że doznała wiele krzywd od Niemców ,a Rosjanie bardzo im pomagali. Był głóg,bieda ,a oni dzieli się chlebem z Polakami. Wiem jaka jest oficjalna wersja historii po zmianach,ale jednak wierzę w taka ,która opowiadali dziadkowie. Oni to przeżyli i widzieli jak było naprawdę. Babcia (ponad 80 lat już ma) zawsze powtarza,że wojna wyzwala w ludziach bestie i tylko nieliczni potrafią nad. nimi zapanować.

Mój tato, rocznik 1917 został jako najstarszy opiekunem rodziny bo dziadek dostał zawał jak Niemcy ich wysiedlil. Przyszli Rosjanie to ratował siostry częstując  winem i prezentami, a sąsiadka mówi, że dziewczyny że wsi siedziały na górnych belkach od stodoły. Chroniły się przed przemocą jak mężczyźni szli w pole 
0 0

cb656

#6851780 Napisano: 28.03.2022 21:55:02
FBsebastian3 napisał(a):

Przyszli Rosjanie to ratował siostry częstując  winem i prezentami (...)
dziewczyny że wsi siedziały na górnych belkach od stodoły. Chroniły się przed przemocą jak mężczyźni szli w pole

Nooo... Straszne to jest. Nieporównywalne z niczym. Ne, ne, ne... emotka
Zbrodnia w Gorajcu – zbrodnia dokonana przez POLSKI 2 Samodzielny Batalion Operacyjny Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego 6 kwietnia 1945 na ukraińskich mieszkańcach wsi Gorajec
Zbrodnia w Lachawie
– zbrodnia dokonana przez jednostkę ludowego Wojska Polskiego (oddział manewrowy 28 pułku piechoty) 1 stycznia 1946 na ukraińskich mieszkańcach wsi Lachawa.
Uroczysko „Baran” w Kąkolewnicy koło Radzynia Podlaskiego zwane przez okoliczną ludność Małym Katyniem. Nie jest znana liczba osób, na których wykonano egzekucje. Najostrożniejsi mówią o kilkuset ofiarach, ale inni podają 1300 do 1800 zabitych. Zamordowano tam też 30 młodych mężczyzn aresztowanych w kościele w Trzebieszowie, oraz żołnierzy z oddziałów zza Bugu, w tym z 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty.
Zbrodnie w Zawadce Morochowskiej – zbrodnie dokonane 25 stycznia, 28 marca i 13 kwietnia 1946 we wsi Zawadka Morochowska przez oddziały ludowego Wojska Polskiego na ukraińskiej ludności cywilnej.

...i tak dalej. Mnożyć można w nieskończoność.
Zrozumcie wreszcie podstawową prawdę: LUDZIE SĄ ŹLI W SWOJEJ NATURZE BEZ WZGLĘDU NA NARODOWOŚĆ!!!!!
Trzeba tępić ZŁO, a nie narodowość.   emotka

sks900

#6851785 Napisano: 28.03.2022 22:34:11
cb656 napisał(a):

Zrozumcie wreszcie podstawową prawdę: LUDZIE SĄ ŹLI W SWOJEJ NATURZE BEZ WZGLĘDU NA NARODOWOŚĆ!!!!!

Obecnie największe zło to rosjanie putina. putin to nowy hitler, a jego podwładni, zbrodniarze będą się kiedyś tłumaczyć jak hitlerowcy, że oni tylko rozkazy wykonywali.

sks900

#6851788 Napisano: 28.03.2022 22:37:55
cb656 napisał(a):

sks900 napisał(a):

Obecnie największe zło to rosjanie putina.

Ale oczywiście posiadłeś umiejętność czytania ze zrozumieniem, prawda? emotka

Wiesz, że putin ma ogromne poparcie w rosji, rosjanie zawsze będą za tę wojnę odpowiedzialni.
0 1 cb656

sks900

#6851790 Napisano: 28.03.2022 22:44:50
cb656 napisał(a):

sks900 napisał(a):

Obecnie największe zło to rosjanie putina.

Ale oczywiście posiadłeś umiejętność czytania ze zrozumieniem, prawda? emotka

Napisz wprost, chcesz, żeby Ukraina wygrała wojnę i zadała ruskim jak największe straty?
0 1 cb656

mia

#6851795 Napisano: 28.03.2022 23:03:52
cb656 napisał(a):

sks900 napisał(a):

Napisz wprost, chcesz, żeby Ukraina wygrała wojnę i zadała ruskim jak największe straty?

Napisz wprost: jestem głupi, niczego nie kumam. Tak będzie uczciwiej po prostu. emotka

emotka Trafiony, zatopiony.
1 cb656 0

FBsebastian3

#6851802 Napisano: 29.03.2022 00:11:03
cb656 napisał(a):

FBsebastian3 napisał(a):

Przyszli Rosjanie to ratował siostry częstując  winem i prezentami (...)dziewczyny że wsi siedziały na górnych belkach od stodoły. Chroniły się przed przemocą jak mężczyźni szli w pole

Nooo... Straszne to jest. Nieporównywalne z niczym. Ne, ne, ne... emotka
Zbrodnia w Gorajcu – zbrodnia dokonana przez POLSKI 2 Samodzielny Batalion Operacyjny Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego 6 kwietnia 1945 na ukraińskich mieszkańcach wsi Gorajec
Zbrodnia w Lachawie
– zbrodnia dokonana przez jednostkę ludowego Wojska Polskiego (oddział manewrowy 28 pułku piechoty) 1 stycznia 1946 na ukraińskich mieszkańcach wsi Lachawa.
Uroczysko „Baran” w Kąkolewnicy koło Radzynia Podlaskiego zwane przez okoliczną ludność Małym Katyniem. Nie jest znana liczba osób, na których wykonano egzekucje. Najostrożniejsi mówią o kilkuset ofiarach, ale inni podają 1300 do 1800 zabitych. Zamordowano tam też 30 młodych mężczyzn aresztowanych w kościele w Trzebieszowie, oraz żołnierzy z oddziałów zza Bugu, w tym z 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty.
Zbrodnie w Zawadce Morochowskiej – zbrodnie dokonane 25 stycznia, 28 marca i 13 kwietnia 1946 we wsi Zawadka Morochowska przez oddziały ludowego Wojska Polskiego na ukraińskiej ludności cywilnej.

Jakoś blado to wygląda przy prawie 100000 Polaków zabijanych na 365 sposobów przez Ukraińców - Wołyń.. Nie szukaj na siłę wojennych przypadków bo są nieuniknione. Szczególnie gdy idzie się pod zabór i na potrzeby zmienia się historie. Mówimy tutaj o okrucieństwie "wyzwolicieli" i "przyjaciół 
0 1 cb656

Claudia77

#6851806 Napisano: 29.03.2022 06:22:11
FBsebastian3 napisał(a):

cb656 napisał(a):

FBsebastian3 napisał(a):

Przyszli Rosjanie to ratował siostry częstując  winem i prezentami (...)dziewczyny że wsi siedziały na górnych belkach od stodoły. Chroniły się przed przemocą jak mężczyźni szli w pole

Nooo... Straszne to jest. Nieporównywalne z niczym. Ne, ne, ne... emotka Zbrodnia w Gorajcu – zbrodnia dokonana przez POLSKI 2 Samodzielny Batalion Operacyjny Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego 6 kwietnia 1945 na ukraińskich mieszkańcach wsi Gorajec
Zbrodnia w Lachawie

Jakoś blado to wygląda przy prawie 100000 Polaków zabijanych na 365 sposobów przez Ukraińców - Wołyń.. Nie szukaj na siłę wojennych przypadków bo są nieuniknione. Szczególnie gdy idzie się pod zabór i na potrzeby zmienia się historie. Mówimy tutaj o okrucieństwie "wyzwolicieli" i "przyjaciół 

jak świat światem ludzie zawsze zabijali i będą to robić, gdy tylko dać im  jakikolwiek powód. Nie trzeba wojen ani wyzwoleń, bo dziś brat brata, ojciec syna, matka dziecko,itd. ...świat się kończy. Nie ma drogi do pokoju, to pokój jest drogą....
1 brucee 0

icotynato

#6851826 Napisano: 29.03.2022 09:29:27

0 0

icotynato

#6851827 Napisano: 29.03.2022 09:32:28
0 0

FBsebastian3

#6851829 Napisano: 29.03.2022 09:50:42
icotynato napisał(a):

już w zeszłym roku była afera naboru bo pierwsze miejsca na uczelniach zajęli z maxymalne ilością punktów Ukaincy. Powód to tinteresowne władze uczelni, które za obcojrajowca dostają większą kasę. Ponoć przeliczają na punkty świadectwo ukończenia szkoły średniej. 

1 Ferdia 0

icotynato

#6851835 Napisano: 29.03.2022 10:18:55
A ja jestem jeszcze ciekawa czy Ci co wzieli uchodźców pod dach i Ci co im wynajmują zgłosili ich do płacenia za śmieci? Czy my w przyszłym roku dostaniemy 100% podwyżki za śmieci? 

icotynato

#6851850 Napisano: 29.03.2022 11:34:22
domenicasun napisał(a):

Wkurza mnie, że w naszym kraju wszystko bardzo szybko wymyka się spod kontroli. Sanepid, skarbówka nie działają. Można już legalnie pracować nielegalnie i zamieszczać ogłoszenia w mediach społecznościowych z cennikami za wykonanie w nie wiadomo jakich warunkach sterylności paznokci, fryzur, pielmieni i wareników z mięsem, twarogiem. To wszystko bez książeczki zdrowia, zezwolenia. Wkurza mnie, że odbywa się to kosztem osób, które płacą czynsze za wynajem lokali, odprowadzają składki do ZUS, wypłacają pensje pracownikom i jeszcze nie podniosły się po pandemii. Rozumiem jak ciężko jest uchodźcom, zwłaszcza tym, którzy uciekli do nas z rejonów objętych działaniami wojennymi. Ale... nie wszystko na raz, od razu i za darmo.

U nas na komers nie mozna przynieść własnych ciast i sałatek-bo sanepid...ale ta sama szkola codziennie robi kanapki dla uchodzców i tu już sanepid nie obowiazuje

monisss

#6851859 Napisano: 29.03.2022 12:02:19
domenicasun napisał(a):

Wkurza mnie, że w naszym kraju wszystko bardzo szybko wymyka się spod kontroli. Sanepid, skarbówka nie działają. Można już legalnie pracować nielegalnie i zamieszczać ogłoszenia w mediach społecznościowych z cennikami za wykonanie w nie wiadomo jakich warunkach sterylności paznokci, fryzur, pielmieni i wareników z mięsem, twarogiem. To wszystko bez książeczki zdrowia, zezwolenia. Wkurza mnie, że odbywa się to kosztem osób, które płacą czynsze za wynajem lokali, odprowadzają składki do ZUS, wypłacają pensje pracownikom i jeszcze nie podniosły się po pandemii. Rozumiem jak ciężko jest uchodźcom, zwłaszcza tym, którzy uciekli do nas z rejonów objętych działaniami wojennymi. Ale... nie wszystko na raz, od razu i za darmo.

tak.. ja też słyszę już zakrawające o chore sytuacje.. np. jedna ze szkół dała znać do zrozumienia rodzicom, że to oni powinni płacić za obiady nowym uczniom z Ukrainy, tak samo wyprawkę dla tych dzieci kupują rodzice.. w pracy u męża też robią zbiórki.. pracownik ma fundować środki higieny osobistej.. wiecie.. wszystko pięknie ładnie.. ale ile jesteśmy w stanie to wytrzymać? a kredyty w górę tak , ze niektórzy Polacy pewnie nie utrzymają tych kredytów.. mam tego pecha, że mam kredyt i na prawdę zaczyna być nieciekawie w dalszej perspektywie podwyżek stóp procentowych ...