Reklama na e-Konkursy.info

Wkurza mnie...

efelinkaaa

#5731863 Napisano: 06.09.2013 10:25:49
Odkąd mam firmę (krótko!) dzwonią do mnie przeróżne organizacje, ludzie, żeby wesprzeć jakiś cel, kupić zabawki, podręczniki dzieciom. Zazwyczaj odmawiam, nie zarabiam kokosów, jak to się innym zdaje, a pomagam na swój sposób w miarę swoich możliwości (niekoniecznie wpłacając pieniądze czy kupując podręczniki).

I dzisiaj delikatnie odmawiając usłyszałam: wie pani, jedni chcą pomagać, inni nie....

Przykro mi się zrobiło ;/
0 0

joan

#5731865 Napisano: 06.09.2013 10:29:15
efelinkaaa - no coś Ty, telemarketerami się przejmujesz? emotka Jak do mnie dzwonią z pierdołami / ofertami / prośbami, to mówię, że jestem w pracy i nie mogę rozmawiać (choćby nawet była siódma wieczór w niedzielę). I odkładam słuchawkę. Pomagać warto, ale z głową, a nie spontanicznie, więc możesz z czystym sumieniem odmawiać, jeśli tylko masz na to ochotę.
0 0

efelinkaaa

#5731869 Napisano: 06.09.2013 10:32:24
Jak słyszę: dla biednych dzieci, dla rodzin, które nie mają na życie to sumienie mnie rusza czasami...
No, ale mnie nie stać, żeby kupować innym podręczniki do szkoły, bez przesady emotka Swojemu dziecku też muszę kupić książki i wyprawkę i mnie się nikt nie pyta czy mam za co emotka
0 0

joan

#5731872 Napisano: 06.09.2013 10:37:00
efelinkaaa - tak naprawdę, to najbiedniejsi są zawsze "średniacy". Zamożni mają kasę, ubodzy dostają kasę, a Ty się średniaku martw o kasę emotka Mogłabym mnożyć przykłady z przeszłości, ale po co. Powiem tylko, że bez sensu się przejmować nagabywaczami, nikt nas z pomagania nie rozlicza i możemy to robić w takiej formie, w jakiej mamy ochotę.
0 0

staszek

#5731873 Napisano: 06.09.2013 10:38:11
efelinkaaa napisał(a):

Jak słyszę: dla biednych dzieci, dla rodzin, które nie mają na życie to sumienie mnie rusza czasami...
No, ale mnie nie stać, żeby kupować innym podręczniki do szkoły, bez przesady emotka Swojemu dziecku też muszę kupić książki i wyprawkę i mnie się nikt nie pyta czy mam za co emotka

jak będziesz miała ochotę, za co, to pomożesz, a nie na siłę, bo ktoś sobie tak życzy.
Mnie zawsze wkurzają różne komentarze do osób, które zarabiają grubą kasę (np. artyści czy biznesmeni). Że skoro ma, to niech się podzieli. Jak będzie chciał to się podzieli, to jego kasa i on nią dysponuje.
0 0

efelinkaaa

#5731875 Napisano: 06.09.2013 10:39:45
Dzięki kochani, trochę mi się lepiej zrobiło emotka

Niektórym wydaje się, że własna firma to milionowe zyski... a są takie miesiące, że z męża wypłaty płacę zus emotka Ale będzie dobrze, to dopiero początki emotka
0 0

joan

#5731878 Napisano: 06.09.2013 10:44:03
efelinkaaa napisał(a):

Niektórym wydaje się, że własna firma to milionowe zyski... a są takie miesiące, że z męża wypłaty płacę zus emotka Ale będzie dobrze, to dopiero początki emotka

Hehe, niektórym się wydaje, że jak się mieszka w "domku jednorodzinnym", to człowiek śpi na pieniądzach i codziennie na deser je lody z płatkami złota. Nie wytłumaczysz, że my tam tylko mieszkanie wynajmujemy, do ludzi nie dociera emotka Trzeba się przyzwyczaić, olać wszystko, nie przejmować się i robić swoje.
0 0

zaczytana-pola

#5731912 Napisano: 06.09.2013 11:11:09
efelinkaaa , w mojej miejscowości są tacy "biedni" korzystający z pomocy społecznej, darmowych obiadów w szkołach, darmowych kolonii, czy kanapek w szkołach, którzy mają swoje firmy budowlane, chodzą wymalowani, wyfiokowani, ubrani w najlepszych sklepach. Nauczyłam się już dawno, że "biedne rodziny" wcale nie oznaczają... biednych rodzin.
0 0

cudaczek121

#5731962 Napisano: 06.09.2013 11:53:46
zaczytana-pola napisał(a):

efelinkaaa , w mojej miejscowości są tacy "biedni" korzystający z pomocy społecznej, darmowych obiadów w szkołach, darmowych kolonii, czy kanapek w szkołach, którzy mają swoje firmy budowlane, chodzą wymalowani, wyfiokowani, ubrani w najlepszych sklepach. Nauczyłam się już dawno, że "biedne rodziny" wcale nie oznaczają... biednych rodzin.

Ilonka, bo prawda jest taka,że ludzie autentyczne biedni nie proszą zazwyczaj o pomoc.
0 0

barszcz

#5731968 Napisano: 06.09.2013 11:58:53
Ja tam nie mam wyrzutow sumienia jak odmawiam niesprawdzonym potrzebującym.Mam na osiedlu dziewczynę,która całe życie dostaje po d...Jest samotną Matka i choć tyra od rana do nocy,to ledwo wiąże koniec z końcem.Pomagam jej ,bo wiem,ze każdą pomoc wykorzysta uczciwie i każda pomoc jest jej potrzebna.Taka sprawdzona pomoc jest lepsza od przypadkowej,deklarowane przez telefon. emotka
0 0

notta

#5732011 Napisano: 06.09.2013 12:50:04
wkurza mnie moja dzisiejsza porażka na teście kwalifikacyjnym do pracy w służbie cywilnej.. skupiłam się głównie na pytaniach o służbie cywilnej a zaskoczyły mnie pytania ogólne emotka . W sumie brakowały mi tylko 3 punkty ale i tak pracę dostała policjantka (nikt z zewnątrz) emotka

ostatnio mam wrażenie że nic nie wychodzi mi tak jak bym sobie tego życzyła- w konkursach tak samo.
0 0

ziolko

#5732056 Napisano: 06.09.2013 13:34:46
efelinkaaa napisał(a):

Nie przejmuj się.. u nas tak samo. Mąż ma firmę jednoosobową to też czasami ludzie dzwonią, żeby wspomóc - a to pomoc szkole, przedszkolu, na książki itp.
Ale ostatnio wkurzył się, jak przysłali mu wodę bez uprzedzenia, za którą trzeba było zapłacić ok 500 zł przy odbiorze. Odmówił przyjęcia a jak babka zadzwoniła, to jej powiedział co o tym myśli. Że mieli dzwonić i dowiedzieć się, czy mogą przesłać (ogólnie miała to być pomoc szkole, a woda jako produkt za pomoc) i kiedy. Bo wiadomo, z finansami różnie bywa, a wtedy akurat mieliśmy dołek finansowy.

Innym razem dzwoni jakaś firma, która daje certyfikat uczciwości firmy, mąż od razu sprawdza w necie, kto już taki certyfikat ma, okazuje się, że strona pusta emotka emotka bo "certyfikat jest za darmo, ale płaci się za hologram" - 300 zł

Innym razem dzwonią z ofertą programów, za jedyne 350 zł. A one są ZA DARMO!! np. pakiet OpenOffice (chyba o to chodziło).

Efelinka, bądź twarda i odmawiaj!! w sensie różnym naciągaczom, a jeśli będziesz chciała komuś pomóc, to pomożesz na miarę swoich możliwości osobom, które na pewno tej pomocy potrzebują
0 0

teodozja

#5732061 Napisano: 06.09.2013 13:37:38
ivanotta napisał(a):

wkurza mnie moja dzisiejsza porażka na teście kwalifikacyjnym do pracy w służbie cywilnej.. skupiłam się głównie na pytaniach o służbie cywilnej a zaskoczyły mnie pytania ogólne emotka . W sumie brakowały mi tylko 3 punkty ale i tak pracę dostała policjantka (nikt z zewnątrz) emotka

ostatnio mam wrażenie że nic nie wychodzi mi tak jak bym sobie tego życzyła- w konkursach tak samo.

Nie wiem czy to Cie pocieszy ale pewno ilość punktów na teście nie miały związku z twoim przyjęciem do pracy. Ja swego czasu pracowałam w Wojskowej Komendzie Uzupełnień jako członek korpusu służby cywilnej i miałam za zadanie przyjmować stażystów. Dostawałam od komendanta polecenie kogo mam przyjąć, już nie wspomnę o pracownikach. Mama kierowniczka kanclelarii tajnej, córka po studiach, bez żadnego doświadczenia zostaje specjalistą komendy na etacie. Mamusia odchodzi na emeryturę córka obejmuje jej etat. Nikogo innego niespokrewnionego nie było w tej pracy. Ja przyszłam tylko na zastępstwo z takiego konkursu, moje miejsce zajęła córka znajomego majora z sąsiedniego WKU. Życie poprostu...
0 0

kachakacha

#5732068 Napisano: 06.09.2013 13:52:30
zaczytana-pola napisał(a):

Moja koleżanka w zeszłym roku dostawała stypendium socjalne, bo dochód na osobę w rodzinie wynosił 112zł. Dziwnym trafem stać ją było na wynajmowanie kawalerki za 1500zł i jazdę BMW z 1 serii. Po prostu są ludzie, którzy potrafią sobie radzić lepiej niż inni...(albo ciągle im mało)...
0 0

notta

#5732072 Napisano: 06.09.2013 13:55:37
teodozja napisał(a):

ivanotta napisał(a):

Nie wiem czy to Cie pocieszy ale pewno ilość punktów na teście nie miały związku z twoim przyjęciem do pracy. Ja swego czasu pracowałam w Wojskowej Komendzie Uzupełnień jako członek korpusu służby cywilnej i miałam za zadanie przyjmować stażystów. Dostawałam od komendanta polecenie kogo mam przyjąć, już nie wspomnę o pracownikach. Mama kierowniczka kanclelarii tajnej, córka po studiach, bez żadnego doświadczenia zostaje specjalistą komendy na etacie. Mamusia odchodzi na emeryturę córka obejmuje jej etat. Nikogo innego niespokrewnionego nie było w tej pracy. Ja przyszłam tylko na zastępstwo z takiego konkursu, moje miejsce zajęła córka znajomego majora z sąsiedniego WKU. Życie poprostu...

wszędzie się to słyszy a co najgorsze nie zapowiada się by miało się coś na lepsze zmienić..
0 0

arabela79

#5732088 Napisano: 06.09.2013 14:08:58
Wkurza mnie, ze byłam juz w kilku sklepach Abc i żadne nie ma pojęcia o konku Loteria po sąsiedzku. Sama im urny powstawiam emotka
0 0

kalisto1986

#5732190 Napisano: 06.09.2013 16:01:50
Ja się zastrzele nie dość,że mam skopany net od dłuugiego czasu, to jeszcze zwiesił mi się komputer, musiałam go zresetować, a po tym utraciłam wszystkie pliki z hasłami które wysyłałam przez ostatnie 3 dni emotka Nie ma haseł, nr paragonów jakie podawała, na jakie nr grałam i nie chce się odzyskać, mimo,że próbowałam kilka sposobów emotka ] emotka
0 0

karkocka

#5732321 Napisano: 06.09.2013 20:17:32
Wkurza mnie , że mój komputer dopadł wirus POLICJA emotka masakra była go odblokować
0 0

aka

#5732329 Napisano: 06.09.2013 20:29:37
Lista wydatków po zebraniu w przedszkolu emotka
0 0

barszcz

#5732334 Napisano: 06.09.2013 20:45:00
aka napisał(a):

Lista wydatków po zebraniu w przedszkolu emotka

Poczekaj jak pójdzie do szkoły emotka ceny podręczników zwalają z nóg emotka
0 0