Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
kalka
Postów 2608
Data rejestracji 08.10.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A co do dzieci, to na u nas na mszach płaczą, biegają (najczęściej rodzic, który nie może uspokoić malucha usuwa się z nim do przedsionka, ale też nie zawsze) i nigdy nie słyszałam złego słowa z ust księdza. W moim mieście społeczeństwo jest bardzo asertywne, w podobnej sytuacji jak ta, którą opisujesz ziolko zjadło by tego proboszcza na drugie śniadanie, a gazety jeszcze długo pisałyby o chciwości księdza i jego prywatnym folwarku.
p.s. Otóż to alusia29 i edzia21
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
barszcz
Postów 2199
Data rejestracji 22.03.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: rpk
melissa
Postów 1055
Data rejestracji 22.07.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
U nas w ubiegłym roku składka, tzw. "dar oltarza" to 100zł (kwota sugerowana, dobrowolna). Jeśli kogoś nie było stać, nie musiał płacić. W innych parafiach składki podobne lub niższe.
barszcz
Postów 2199
Data rejestracji 22.03.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalka
Postów 2608
Data rejestracji 08.10.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
erychta00
Postów 441
Data rejestracji 11.12.2014
Punkty karne 0
Konkursy dodane
erychta00
Postów 441
Punkty karne 0
Konkursy dodane
erychta00
Postów 441
Punkty karne 0
Konkursy dodane
erychta00
Postów 441
Punkty karne 0
Konkursy dodane
zdolnabestia
Postów 5166
Data rejestracji 12.12.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 4
Prośbę ponawiam.
Spam jest usuwany, a zostają ślady w cytatach z linkami, w które ktoś może niechcący kliknąć.
cudaczek121
Postów 6522
Data rejestracji 28.02.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
https://poznaj.to/rejestracja?r=qYGwG
http://greenpanth...pl/?rf=fe7923290ef74
http://rejestracj...apros.htm?u=76199977
https://panel.dem...2421eee602a151c9a17/
kasia8768
Postów 5
Data rejestracji 13.05.2014
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
awi
Postów 2829
Data rejestracji 24.11.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10263
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Co innego 500 zł za CAŁOŚĆ. Ale nie.. po co, skoro można wydoić rodziców??
To tez moja parafia, ale ja nie mam problemów z komunią dziecka bo go po prostu nie mam
ondine
Postów 1601
Data rejestracji 09.02.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10263
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Jeszcze raz dopytałam męża, jak to było i mała poprawka - nie PO 500, a NAWET 500, lub więcej, "bo są rodzice, których na takie kwoty stać."
Wiem, że to jest różnica, ale w pewnym momencie były używane oba określenia i napisałam o jednym.
Też się dziwię, że rodzice godzą się na takie haracze, ale może oni są zdania, że jesli ich dziecko/dzieci nie zostaną dopuszczone do komunii w parafii, to gdzie indziej będzie problem, bo ksiądz zna się z innymi i może komuś powiedzieć, że jak przyjdą ci XX, to ma ich odesłać.
Więc może prywatnie gadają, ile wlezie, ale faktycznie każdy ogląda się na innych, żeby inni poszli gdzieś, czy to zgłosili. I tak ostatecznie nic się nie dzieje. Bo pewno gdyby ktoś poszedł do prasy to byłoby głośno o tym.
Chora sytuacja...
Pewno wcześniej bym o tym wiedziała (jeśli ksiądz to ogłaszał publicznie), albo i nie, jeśli to było tylko do wiadomości rodziców dzieci komunijnych.
W każdym razie opłaty powinny być dobrowolne i w dowolnej wysokości.
Jeśli kogoś stać i chce może dać nawet i tysiąc złotych, a jeśli nie to nie.
Kilka tygodni temu w lokalnej prasie był artykuł o stawkach w kościołach za poszczególne sakramenty.
Okazało się, że w niektórych kościołach za chrzest wołali nawet 500 zł (znowu ta kwota ). Gdzie indziej 50-100.
Jedni znajomi potrzebowali jakiegoś zaświadczenia do pogrzebu z parafii, żeby pochować dziadka na innym cmentarzu, tam gdzie mają większość rodziny. Ksiądz zawołał taką opłatę za ten papierek, jak za normalny pogrzeb
Wypowiedź była edytowana 2 razy.
kreatia
Postów 1754
Data rejestracji 04.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
"proszę księdza, jeszcze paragon. biorę udział w loterii paragonowej"
trzeba się w bagnie niepowodzeń wytarzać, by potem wejść pod prysznic nagród.
Wypowiedź była edytowana 2 razy.
ziolko
Postów 10263
Punkty karne 0
Konkursy dodane