Reklama na e-Konkursy.info

SMACZNEGO - sprawdzony przepis

ziolko

#5405387 Napisano: 16.10.2012 07:12:18
okrysia - przepis ciekawy emotka dzięki
0 0

ziolko

#5405394 Napisano: 16.10.2012 07:18:32
ogólnie polecam leczo z cukinii, z papryką i pieczarkami
0 0

joan

#5405398 Napisano: 16.10.2012 07:20:29
ziolko napisał(a):

dajcie znać, jeśli wypróbujecie moje przepisy emotka i co wam wyszło


Wypróbuję żurek przy pierwszej lepszej okazji, ale nie wiem, kiedy to nastąpi emotka
0 0

ziolko

#5405412 Napisano: 16.10.2012 07:28:23
joan napisał(a):

ziolko napisał(a):

dajcie znać, jeśli wypróbujecie moje przepisy emotka i co wam wyszło


Wypróbuję żurek przy pierwszej lepszej okazji, ale nie wiem, kiedy to nastąpi emotka


ok emotka
wersję miksowaną czy nie? emotka
jak będziesz kupowała żur, to popytaj w piekarni, czy mają na sprzedaż
u mnie butla 1,5 litra kosztuje ok 5 zł

i kup dobrą kiełbasę, może być biała, bo od kiełbasy zalezy ostateczny smak żurku
0 0

ziolko

#5405426 Napisano: 16.10.2012 07:35:31
wera - polecam też kapuśniaczki z pieczarkami, ewentualnie z grzybami suszonymi

jak znajdę przepis to podam, tylko daj znać, czy jesteś zainteresowana

robiłam ostatnio, to mąż zachwycony emotka ja zresztą też
0 0

chochliczka

#5423383 Napisano: 28.10.2012 02:07:02
dziewczyny, niedługo robie przyjęcie urodzinowe taty, macie jakis pomysl na fajne salatki?
0 0

Gość: bc14

#5425759 Napisano: 29.10.2012 09:08:14
ja ostatnio zajadałam sie u ciotki sałatka z rukolą+pomidory koktajlowe+ prażony slonecznik ale diabeł tkwił w sosie którego nie rozgryzłam:P po week moge postarać sie o przepis emotka
0 0

Gość: merkana

#5426787 Napisano: 30.10.2012 02:55:05
Dziewczyny, poszukuję sprawdzonego przepisu na ciasto Pycha z krakersami i masą budyniową. W necie krąży mnóstwo różnych, ale mi potrzebny jest taki naprawdę meeega sprawdzony, żeby rodzince szczęki poopadały! emotka emotka
0 0

chochliczka

#5427380 Napisano: 30.10.2012 07:32:16
bc14 napisał(a):

ja ostatnio zajadałam sie u ciotki sałatka z rukolą+pomidory koktajlowe+ prażony slonecznik ale diabeł tkwił w sosie którego nie rozgryzłam:P po week moge postarać sie o przepis emotka


dzieki emotka
0 0

kasjopejka89

#5439982 Napisano: 08.11.2012 11:52:54
Jesienią często robię taka pyszną zapiekankę z kolorową papryką emotka
polecam, pycha, syta i duża, starczy dla całej rodziny emotka

Ciasto:

400 g mąki
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
250 g masła
2 jajka
4 łyżki mleka
½ łyżeczki soli

Nadzienie:

5 łyżek ketchupu
2 serki topione po 100 g każdy
250 g żółtego sera
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej
200 g szynki konserwowej
masło do wysmarowania blachy

Na początek przygotowuję sobie blachę z kuchenki, którą smaruję cienko masłem. Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 200 g masła, jaja, mleko i sól. Całość najpierw miksuję, a następnie zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto rozkładam równomiernie na blasze, starając się by wszędzie było jednakowej grubości. Czas na nadzienie. Wierzch ciasta smaruję ketchupem. Żółty ser ścieram na tarce z dużymi oczkami. W miseczce miksuję serki topione z pozostałym masłem i 150g startego żółtego sera oraz doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę z serków i przypraw rozkładam małymi porcjami na cieście. Papryki i szynkę kroję w cienkie paski i układam równomiernie na cieście. Tak przygotowany farsz posypuję pozostałą częścią startego żółtego sera. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 185 stopni.

przepis jest z bloga pani Tereski
http://www.panite...apiekanka-krolewska/
0 0

buka

#5444255 Napisano: 10.11.2012 05:17:30
zgłupiałam do reszty, kupiłam tortelini ze szpinakiem ...

proszę pomóżcie, teraz do tego wypadało by dobrać resztę składników do sałatki

ma ktoś dobry przepis , by była smaczna, nie chcę zamordować teściowej, nawet fajna jest..
0 0

radosna

#5444302 Napisano: 10.11.2012 05:41:21
ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:
Duża dynia - ok. 4 kg
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
3-4 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
przecier pomidorowy 200-250 ml
jogurt naturalny (do kleksa na każdej porcji zupy)

Cebulę dusimy z czosnkiem, do tego dodajemy część pokrojonej w kostkę dyni - dusimy i przekładamy do dużego garnka, dodajemy resztę dyni oraz sól, pieprz i imbir do smaku. Dusimy do miękkości, następnie wszystko miksujemy i dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy gałką muszkatołową. Zupa krem ma być gęsta. Każdą porcję dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego, a z wierzchu posypujemy przepołowionymi wyłuskanymi pestkami z dyni.
0 0

bridget

#5444306 Napisano: 10.11.2012 05:42:48
buka napisał(a):

zgłupiałam do reszty, kupiłam tortelini ze szpinakiem ...

proszę pomóżcie, teraz do tego wypadało by dobrać resztę składników do sałatki

ma ktoś dobry przepis , by była smaczna, nie chcę zamordować teściowej, nawet fajna jest..


OGORKA ZETRZEC NA DUZYCH OCZKACH, pomidory w duza kostke pokroic dodac suszonego koperku i zrobic dip czosnkowy doprawic do smaku schlodzic w lodówce
0 0

radosna

#5444322 Napisano: 10.11.2012 05:51:03
CHLEB NA ZAKWASIE - porcja na dwie podłużne foremki

2 1/2 szklanki mąki żytniej
3 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka pestek dyni i słonecznika
4 łyżeczki soli
1 1/4 litra wody
1 szklanka zakwasu

Łączymy suche składniki, dodajemy zakwas z letnią wodą i bardzo dobrze mieszamy. Po godzinie odkładamy z tego porcję zakwasu (do następnego pieczenia). Masę pozostawiamy w foremkach na 12 godzin, aby dobrze wyrosła (stawiam je na noc na oświetlonym okapie - wtedy ma trochę ciepła). Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 1/2 godziny.
0 0

radosna

#5444327 Napisano: 10.11.2012 05:53:51
ŻURAWINA DO MIÊSA

1 kg żurawin
3/4 kg gruszek lub jabłek
40 dag cukru
3/4 szklanki wody

Gruszki lub jabłka obrać, pokroić. Zagotować wodę z cukrem. Chwilkę pogotować. Włożyć żurawinę. Razem gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Gorącą wkładać do słoików.
0 0

ludzka_istota

#5445032 Napisano: 11.11.2012 11:22:57
Idą święta. A w święta musi być piernik. Od kilku lat korzystam z przepisu na piernik staropolski, długo dojrzewający (5- 6 tygodni). Dziś będę go kręcić. Wiem, że czas jego stania w surowej formie może wydawać się długi, ale przepis jest godzien uwagi. Piernik zawsze wychodzi przepyszny.


0,5 kg miodu
2 szkl. cukru (ja wsypałam 1)
250g masła
1kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. mleka
0,5 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do piernika (80-120g)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. (ciasto jest dość płynne, przez ten okres 6- 6 tygodni twardnieje i można mieć problem z podzieleniem go na części i rozwałkowaniem)

Piec 19/20 grudnia.

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w dużej blasze, w temperaturze 160-180 C przez około 15-20 minut. Schłodzić i przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi albo masą marcepanową. Przykryć z wierzchu arkuszem papieru i równomiernie obciążyć (ja używam do tego encyklopedii, albo grubaśnych słowników). Odstawić do skruszenia na 3-4 dni. Przed podaniem polać czekoladą bądź lukrem.



Z tego, co zauważyłam ten przepis często pojawia się na różnych forach i blogach- a to najlepszy dowód na to, że jest wart naszej uwagi emotka .
0 0

ludzka_istota

#5445035 Napisano: 11.11.2012 11:24:38
Masa marcepanowa:

Składniki:

250g migdałów
250g cukru pudru
30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać.)

Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. (Nie powinny być jednak bardzo sypkie).

Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.
Masę można przechowywać, szczelnie zawiniętą, przez kilka tygodni w lodówce.
0 0

buka

#5451910 Napisano: 14.11.2012 07:31:56
keiti78zg napisał(a):

buka napisał(a):

zgłupiałam do reszty, kupiłam tortelini ze szpinakiem ...

proszę pomóżcie, teraz do tego wypadało by dobrać resztę składników do sałatki

ma ktoś dobry przepis , by była smaczna, nie chcę zamordować teściowej, nawet fajna jest..


OGORKA ZETRZEC NA DUZYCH OCZKACH, pomidory w duza kostke pokroic dodac suszonego koperku i zrobic dip czosnkowy doprawic do smaku schlodzic w lodówce



odrobinę zmodyfikowałam ze względu na zawartość lodówki , zachowałam całokształt emotka

było pyszne, dziękuję emotka
0 0

Gość: karusia

#5453397 Napisano: 15.11.2012 03:40:03
Tuńczyk zapiekany z pomidorami.
Składniki:

1kg świeżego tuńczyka (najlepsze są poprzecznie krojone steki)
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
pół średniej cebulki
odrobina parmezanu
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Tuńczyka pokroić w grubsze paski lub w plastry. Ułożyć w żaroodpornej formie, skropić porządnie sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Pomidory, czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać i posypać nimi tuńczyka. Wszystko razem skropić oliwą z oliwek, na wierzchu posypać świeżo startymi, drobniutkimi wiórkami parmezanu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekać około 15-20 minut. Należy uważać, aby nie przegapić momentu, w którym tuńczyk wciąż jest miękki i soczysty, ale mięso jest już ścięte. W przeciwnym razie ryba będzie zbita i sucha. Właściwie upieczony tuńczyk jest miękki i delikatny.

Danie możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniałym dopełnieniem są pieczone ziemniaki i sałata z mieszanki młodych liści różnych sałat. To doskonała propozycja na upalne lato. Smacznego!
0 0

radosna

#5454575 Napisano: 16.11.2012 09:35:50