Reklama na e-Konkursy.info

PLAGIATY

Gość: tusienka

#6294829 Napisano: 02.12.2016 11:05:49
dorkos napisał(a):

pang napisał(a):

tusienka napisał(a):

A to??:karta 500
,,Zalotnie,pewna siebie i zadbana,dzieki Elseve zmieniam sienie do poznania.Moje kazde pasmo wlosow radosnie
fruwa,idealna gladkosc i blask wzrok przykuwa"
 Zegarek:
,, pewna siebie i zadbana- zmienilam sie nie dopoznania!Dzieki Elseve kazde moje pasmo wlosow radosnie
fruwa, blask i piekna fryzura wzrok innych przykuwa " 

najprostsze są przypadki  gdy jest przepisane słowo w słowo wtedy nie ma dyskusji plagiat i koniec, takich jak ten podany wyżej przykład jest więcej gdzie jest zmieniony szyk w zdaniu lub dodane są nowe słowa, i jak tu udowodnić że to jest plagiat , w podanych hasłach są takiej które są wałkowane od lat i dodawane są tylko inne produkty

Pamiętam, że na studiach jak pisałam pracę mgr to jako plagiat liczyło się 5 takich samych słów pod rząd (oczywiście oprócz nazw np. aktów prawnych czy instytucji) - ciekawe, czy ogólnie takie same zasady obowiązują. 

u mnie było przeliczenie w procentach emotka  
0 0

asantesana

#6294832 Napisano: 02.12.2016 11:07:13
giulietta napisał(a):

luckymen napisał(a):

Po otrzymaniu paragonów powinni poprawić liste i dopisać imię i nazwisko zwycięzcy do każdego hasła, to w przypadku plagiatów każdy by wiedział od kogo ma dochodzić swoich praw emotka

tylko, że teraz nie odeślą danych... dużo tych plagiatów, bo hasła miały być nie publikowane, a tu niespodzianka  emotka   

Jedni nie odeślą danych, innym (mam nadzieję) organizator odbierze nagrodę, na oko 20% haseł odpadnie, a rezerwy nie ma. I to mnie wkurza niemożebnie. 
2 mia, ultrixx 0

Gość: giuliettaX

#6294838 Napisano: 02.12.2016 11:17:25
onlyrybka napisał(a):

Jeżeli całe hasło jest słowo w słowo takie same jak wasze to wtedy można mówić o plagiacie.
 Ale opisywanie słowami włosów jako pięknych, lśniących, zachwycających itd. może się powtarzać w tym i innych konkursach.  W pojedynczych wyrazach a nawet zwrotach plagiatu bym się nie doszukiwała.

bzdury, plagiat to właśnie nawet fragment emotka
1 ziolko 0

#6294844 Napisano: 02.12.2016 11:20:00
asantesana napisał(a):

giulietta napisał(a):

luckymen napisał(a):

Po otrzymaniu paragonów powinni poprawić liste i dopisać imię i nazwisko zwycięzcy do każdego hasła, to w przypadku plagiatów każdy by wiedział od kogo ma dochodzić swoich praw emotka

tylko, że teraz nie odeślą danych... dużo tych plagiatów, bo hasła miały być nie publikowane, a tu niespodzianka  emotka   

Jedni nie odeślą danych, innym (mam nadzieję) organizator odbierze nagrodę, na oko 20% haseł odpadnie, a rezerwy nie ma. I to mnie wkurza niemożebnie. 

ale po interwencji może się okazać, że rezerwa będzie emotka  publikacji haseł też nie było w reg.
0 0

asantesana

#6294849 Napisano: 02.12.2016 11:24:05
giulietta napisał(a):

asantesana napisał(a):

giulietta napisał(a):

luckymen napisał(a):

ale po interwencji może się okazać, że rezerwa będzie  emotka  publikacji haseł też nie było w reg.

Ja tylko apeluje do tych, którzy znaleźli swoje hasła o pisanie w tej sprawie do organizatora, bo to się w pale nie mieści co pseudokonkursowicze wyprawiają. 
0 0

assal

#6294852 Napisano: 02.12.2016 11:25:31
Gilulietta: Nie każdy fragment  emotka
Tekst musi mieć znamiona tekstu autorskiego, a to często mocno skomplikowane.
Jeśli jest określenie potoczne, często występujące w języku, to tutaj by tekst był plagiatem musi być powielony cały tekst (co najwyżej z minimalnymi przeróbkami). Jeśli 1 podobne zdanie gdzieś było, drugie już nie, to takiego tekstu prawnicy jako plagiat nie odrzucą.
Chyba że jest nietypowy splot słów  emotka  
Jestem jak "Wenus co się z piany wynurza" to banał, który często można znaleźć w zeszycie piątoklasisty emotka

kumarek

#6294862 Napisano: 02.12.2016 11:32:08
Tak czytam co piszecie i w głowie mi się to nie mieści. Od pół roku wygrałam nagród tyle, ze mogłabym je policzyć na palcach jednej ręki. A gram często. Z elseve wysłałam 4 hasła wymyślone przed konkursem i nie wygrałam nic. I tak w każdym konkursie co się pojawi wymyślam coś nowego i nic, nic, nic. Ostatnio stwierdziałm że kończę z tym bo szkoda nerwów i moich pieniędzy.
A teraz widzę jaka ja jestem naiwna... Staram się coś zrobić nowego może nie najlepszych polotów ale nowa wypowiedź, moja i po co jak i tak nikt tego nie czyta i nie docenia? Mogłabym rżnąć z konkursu na konkurs wypowiedzi i cieszyć się z wygranych bo chyba na tym to polega w przypadku wielu osób. Ukraść byle mieć! Skręca mnie na samą myśl!

kalka

#6294863 Napisano: 02.12.2016 11:32:36
dorkos napisał(a):

pang napisał(a):

tusienka napisał(a):

A to??:karta 500
,,Zalotnie,pewna siebie i zadbana,dzieki Elseve zmieniam sienie do poznania.Moje kazde pasmo wlosow radosnie
fruwa,idealna gladkosc i blask wzrok przykuwa"
 Zegarek:
,, pewna siebie i zadbana- zmienilam sie nie dopoznania!Dzieki Elseve kazde moje pasmo wlosow radosnie
fruwa, blask i piekna fryzura wzrok innych przykuwa " 

najprostsze są przypadki  gdy jest przepisane słowo w słowo wtedy nie ma dyskusji plagiat i koniec, takich jak ten podany wyżej przykład jest więcej gdzie jest zmieniony szyk w zdaniu lub dodane są nowe słowa, i jak tu udowodnić że to jest plagiat , w podanych hasłach są takiej które są wałkowane od lat i dodawane są tylko inne produkty

Pamiętam, że na studiach jak pisałam pracę mgr to jako plagiat liczyło się 5 takich samych słów pod rząd (oczywiście oprócz nazw np. aktów prawnych czy instytucji) - ciekawe, czy ogólnie takie same zasady obowiązują. 

I dlatego jestem przeciwna publikowaniu nagradzanych i zgłaszanych na konkurs haseł  emotka   Cwaniak, który zna definicję plagiatu przerobi tekst dostawiając 2 lub 3 wyrazy do czyjegoś tekstu i bezkarnie może wysyła taki tekst na konkurs jako swój własnyemotka
1 nelunia 0

moskala22

#6294865 Napisano: 02.12.2016 11:33:06
asantesana napisał(a):

giulietta napisał(a):

asantesana napisał(a):

giulietta napisał(a):

luckymen napisał(a):

ale po interwencji może się okazać, że rezerwa będzie  emotka  publikacji haseł też nie było w reg.

Ja tylko apeluje do tych, którzy znaleźli swoje hasła o pisanie w tej sprawie do organizatora, bo to się w pale nie mieści co pseudokonkursowicze wyprawiają. 

Ja właśnie tworzę "pięknego" maila odnośnie plagiatu mojego hasła bo jestem mega wkur****

#6294868 Napisano: 02.12.2016 11:34:48
assal napisał(a):

Jeśli jest określenie potoczne, często występujące w języku, to tutaj by tekst był plagiatem musi być powielony cały tekst (co najwyżej z minimalnymi przeróbkami). Jeśli 1 podobne zdanie gdzieś było, drugie już nie, to takiego tekstu prawnicy jako plagiat nie odrzucą.
Jestem jak "Wenus co się z piany wynurza" to banał, który często można znaleźć w zeszycie piątoklasisty emotka

przecież nie piszemy na forum o banałach, bo to oczywiste, tylko o kradzieży naszych (autorskich) haseł wcześniej publikowanych emotka
0 0

assal

#6294872 Napisano: 02.12.2016 11:38:52
Wiele haseł jest jakąś przeróbką, nie plagiatem.
Wiele jest splotem myśli powielonych, ale nie plagiatem.
Niektóre za to są wyraźną kradzieżą cudzej własności intelektualnej  emotka
0 0

ultrixx

#6294873 Napisano: 02.12.2016 11:39:21
Widzę, że jest sporo postów z propozycją zakupu nagród z Elseve. Powodzenia! Może się okazać, że w pakiecie się dostanie splagiatowane hasełko i wszystkie konsekwencje z tym związane.

mia

#6294875 Napisano: 02.12.2016 11:41:56
ultrixx napisał(a):

Widzę, że jest sporo postów z propozycją zakupu nagród z Elseve. Powodzenia! Może się okazać, że w pakiecie się dostanie splagiatowane hasełko i wszystkie konsekwencje z tym związane.

Amen. emotka
0 1 jasta79

assal

#6294876 Napisano: 02.12.2016 11:42:29
Ultrixx: Już byli tacy, co mieli pecha przy kupnie nagrody. I potem nieprzyjemności. 
Ale są i tacy, co twierdzą, że nie ma ryzyka, nie ma zabawy emotka
0 0

zezowaty_kot

#6294881 Napisano: 02.12.2016 11:48:38
Czytam teraz hasła i widzę, że naprawdę dużo osób bazuje na legendarnych już tekstach jednej nawiedzonej konkursowiczki. Czerwony dywan i gonią marzenia - niezmiennie będzie mi się to kojarzyło z nią. Jakby nie patrzeć, ukłon dla niej za stworzenie czegoś, co się przejeść nie może, a dodatkowo wyżywi też pasożyty emotka
0 0

aga67

#6294887 Napisano: 02.12.2016 11:52:51
assal napisał(a):

Przy projektach np.ubrań  jeśli zmienimy 30 procent od  "inspiracji" to już nie jest plagiat.Stąd tyle bardzo podobnych choć modnych ciuchów w sklepach emotka .W konkursach Eden ani tego Elseve nie brałam udziału,ale z racji konkursowych zainteresowań widzę wiele haseł będących w tzw.obiegu czyli modnych.emotka Ale jeśli są takie słowo w słowo zacytowane to warto zgłosić organizatorowi.
0 0

goarik

#6294896 Napisano: 02.12.2016 12:00:13
nawet jak opublikują dane tych zwycięskich smsow to  nie koniecznie będą prawdziwe,bo nie każdy zna ,,rodzinę,, konkursowicza. Wysłałam 2 zgłoszenia  ,na każdy konkurs tworze zawsze nowe,ale nie wygrywam,choć uważam ze nie sa zly. Nie mam szczęścia,a szkoda,bo cwaniarstwo bardziej sie opłaca co niektórym.
0 0

edzia21

#6294897 Napisano: 02.12.2016 12:02:20
kumarek napisał(a):

Tak czytam co piszecie i w głowie mi się to nie mieści. Od pół roku wygrałam nagród tyle, ze mogłabym je policzyć na palcach jednej ręki. A gram często. Z elseve wysłałam 4 hasła wymyślone przed konkursem i nie wygrałam nic. I tak w każdym konkursie co się pojawi wymyślam coś nowego i nic, nic, nic. Ostatnio stwierdziałm że kończę z tym bo szkoda nerwów i moich pieniędzy.
A teraz widzę jaka ja jestem naiwna... Staram się coś zrobić nowego może nie najlepszych polotów ale nowa wypowiedź, moja i po co jak i tak nikt tego nie czyta i nie docenia? Mogłabym rżnąć z konkursu na konkurs wypowiedzi i cieszyć się z wygranych bo chyba na tym to polega w przypadku wielu osób. Ukraść byle mieć! Skręca mnie na samą myśl!

Nie wrzucaj wszystkich agencji do jednego worka emotka  - w tym przypadku akurat się mylisz. 
0 0

Niebieska_Laguna

#6294899 Napisano: 02.12.2016 12:03:14
zezowaty_kot napisał(a):

Czytam teraz hasła i widzę, że naprawdę dużo osób bazuje na legendarnych już tekstach jednej nawiedzonej konkursowiczki. Czerwony dywan i gonią marzenia - niezmiennie będzie mi się to kojarzyło z nią. Jakby nie patrzeć, ukłon dla niej za stworzenie czegoś, co się przejeść nie może, a dodatkowo wyżywi też pasożyty emotka

Motyw czerwonego dywanu jest bardzo utarty w popkulturze i raczej trudno przypisywać go jednej osobie. "Olśniewaj jak gwiazda na czerwonym dywanie" - hasła w ten deseń często przewijają się w reklamach szamponów, kremów czy farb do włosów. Odkąd gwiazdy zaczęły po nim chodzić, ludziom kojarzy się z pięknem, elegancją i przepychem. Nie trudno samemu wpaść na takie skojarzenie. Co innego skopiować całe hasło, a co innego użyć jakiegoś motywu. W potencjalnym konkursie na farby do ścian, wiele osób może zainspirować się motywem tęczy, ale to nie znaczy, że kogoś kopiują, tylko jest to bardzo powszechna symbolika.

asantesana

#6294901 Napisano: 02.12.2016 12:04:12
ultrixx napisał(a):

A najlepsze jest to, że ktoś grał plagiatem i bez paragonu, skoro odsprzedaje wygrane  emotka  Taki level hard konkursowania. 
Ciekawe, czy telefon też był cudzy, żeby nie wydawać kasy na sms emotka
2 andii, kalka 0