Reklama na e-Konkursy.info

Smolar

emanuela24

#7253641 Napisano: 13.04.2025 01:09:58
snowflake napisał(a):

Konkursowiczom nie dogodzi 😣 Gdy w konkursie 3/4 laureatów to mieszkańcy jednej miejscowości lub gdy na wymaganą pisemną odpowiedź na pytanie, ktoś przesyła makietę - to źle, oszuści, kombinatorzy itp. A gdy jakaś agencja chce ukrócic takie praktyki i wymaga ( olaboga!), żeby każdy grał na swoje prawdziwe dane - to również źle emotka

Jeśli grałam ją i mąż to co mi do tego że ktoś inny z mojej miejscowości gra? Co ja mam zrobić? Wybić pozostałe 2 rodziny konkursowiczy żeby smolar był zadowolony? emotka
0 0

visserarthur

#7253642 Napisano: 13.04.2025 01:13:17
emanuela24 napisał(a):

snowflake napisał(a):

Konkursowiczom nie dogodzi 😣 Gdy w konkursie 3/4 laureatów to mieszkańcy jednej miejscowości lub gdy na wymaganą pisemną odpowiedź na pytanie, ktoś przesyła makietę - to źle, oszuści, kombinatorzy itp. A gdy jakaś agencja chce ukrócic takie praktyki i wymaga ( olaboga!), żeby każdy grał na swoje prawdziwe dane - to również źle emotka

Jeśli grałam ją i mąż to co mi do tego że ktoś inny z mojej miejscowości gra? Co ja mam zrobić? Wybić pozostałe 2 rodziny konkursowiczy żeby smolar był zadowolony? emotka

Jak mogłaś wyhodować sobie taką konkurencję emotka
0 0

snowflake

#7253643 Napisano: 13.04.2025 01:21:11
emanuela24 napisał(a):

snowflake napisał(a):

A gdzie ja coś takiego napisałam? Bo pisząc o "3/4 laureatów konkursu z jednej miejscowości" miałam na myśli niekoniecznie Smolarowe loterie, w których całkowicie przypadkowo dość często się powtarzają te same miejscowości. Zresztą jesteś tu nie od roku czy dwóch i dobrze wiesz, jak niektóre konkursy wyglądały/wyglądają.
0 0

emanuela24

#7253644 Napisano: 13.04.2025 01:21:33
visserarthur napisał(a):

emanuela24 napisał(a):

snowflake napisał(a):

Sama nie wiem jak do tego doszło. Malo tego mam łowczynie promocji cenowych która prowadzi swój profil na tikToku i instagramie. Ale chodzi o takie mega promki- jak np wyprzedaże w rossmanie za 1zl itd Patrze na TikToku laska pokazuje co nakupowala właśnie w rossmanie po złotówce. Mówię do męża ej jedziemy zobaczyć. Wszystkie 3 rossmany z promek wymiecione. Nastepny raz to samo i kolejny. Aż raz patrze ona pokazuje jakie fajne produkty kupiła w sklepie świat udanych zakupów emotka  To sklep do którego mam jakieś 400 metrów. Nagrywała z mojego ulubionego sklepu. No i przejrzałam resztę filmików i się wyjaśniło dlaczego te wszystkie super promki u mnie w mieście wymiecione emotka

visserarthur

#7253645 Napisano: 13.04.2025 01:32:08
emanuela24 napisał(a):

visserarthur napisał(a):

emanuela24 napisał(a):

snowflake napisał(a):

Sama nie wiem jak do tego doszło. Malo tego mam łowczynie promocji cenowych która prowadzi swój profil na tikToku i instagramie. Ale chodzi o takie mega promki- jak np wyprzedaże w rossmanie za 1zl itd Patrze na TikToku laska pokazuje co nakupowala właśnie w rossmanie po złotówce. Mówię do męża ej jedziemy zobaczyć. Wszystkie 3 rossmany z promek wymiecione. Nastepny raz to samo i kolejny. Aż raz patrze ona pokazuje jakie fajne produkty kupiła w sklepie świat udanych zakupów emotka  To sklep do którego mam jakieś 400 metrów. Nagrywała z mojego ulubionego sklepu. No i przejrzałam resztę filmików i się wyjaśniło dlaczego te wszystkie super promki u mnie w mieście wymiecione emotka

To może być takie internetowe kłamstwo. Znalazła jedną sztukę, ale mówi, że są, a była tylko jedna (a może w ogóle nie było takiej promki emotka ). Akurat jeśli chodzi o Rossmann, sam to "sprawdzałem". Jak była niedawno loteria Nivea Men, w jednym Rossmannie jeden rodzaj "kulki" był za 4,99, w innym 8,29, 9,49, a w pozostałych w normalnej (promocyjnej- gazetkowej) cenie 10,99. Pytam kierowniczki, a ona, że czasem tak jest, że w poszczególnych sklepach jest dodatkowa obniżka. Wczoraj kupiłem w Rossmann za 3 zł czekoladę tą studencką, jedna sztuka była, bo data 04/2025- też mogłem nakręcić filmik, że w Rossmann czekolada za 3 zł, ale g... prawda- po prostu jednej się termin kończył emotka .
1 nanajka81 0

Luiza37

#7253647 Napisano: 13.04.2025 07:33:03
A co jeżeli ktoś ma telefon służbowy na codzień, jego też nie mogę podać do zgłoszenia? 
U mnie sytuacja jest taka, że mam 1 telefon na siebie na firmę, a drugi wzięłam dla mamy, bo były lepsze warunki. Za telefon płacę ja, ale to jest telefon od początku mojej mamy, która nawet ze mną nie mieszka. Wysyła także czasami zgłoszenia na konkursy. Rozumiem, że jakby wygrała, Smolar będzie chciał od niej potwierdzenie umowy telefonu, to nagrody nie dostanie?
0 0

Majkii

#7253665 Napisano: 13.04.2025 10:26:23
Luiza37 napisał(a):

A co jeżeli ktoś ma telefon służbowy na codzień, jego też nie mogę podać do zgłoszenia? 
U mnie sytuacja jest taka, że mam 1 telefon na siebie na firmę, a drugi wzięłam dla mamy, bo były lepsze warunki. Za telefon płacę ja, ale to jest telefon od początku mojej mamy, która nawet ze mną nie mieszka. Wysyła także czasami zgłoszenia na konkursy. Rozumiem, że jakby wygrała, Smolar będzie chciał od niej potwierdzenie umowy telefonu, to nagrody nie dostanie?

Tak, nie dostaniesz i wtedy też usuwają wszystkie zgłoszenia do losowania nagrody głównej.
0 0

Maczupikczu

#7253667 Napisano: 13.04.2025 10:33:41
Luiza37 napisał(a):

Z księgowego pkt widzenia jeżeli masz telefon zarejestrowany na firmę, który rozliczasz na fv to wcale nie powinnaś wysyłać z niego smsów na konkursy, jeżeli twoja działalność nie jest związana z konkursami. To jest abstrakcyjna sytuacja ale jeśli ktoś by cię zgłosił do US to masz poważny problem.
0 0

Luiza37

#7253675 Napisano: 13.04.2025 11:17:39
Maczupikczu napisał(a):

Luiza37 napisał(a):

Z księgowego pkt widzenia jeżeli masz telefon zarejestrowany na firmę, który rozliczasz na fv to wcale nie powinnaś wysyłać z niego smsów na konkursy, jeżeli twoja działalność nie jest związana z konkursami. To jest abstrakcyjna sytuacja ale jeśli ktoś by cię zgłosił do US to masz poważny problem.

Nie chodzi mi o wysyłanie płatnych smsów na konkursy, bo raczej w takich nie biorę udziału. Telefon mam jeden, który używam na moją działalność jednoosobową zarówno prywatnie jak i służbowo. Jeżeli podaję nr tel. w formularzu konkursowym i to agencja jedynie kontaktuje się ze mną na ten nr tel wysyłając SMS o wygranej czy dzwoniąc. To w jaki sposób US mógłby się tutaj przyczepić?
0 0

Luiza37

#7253678 Napisano: 13.04.2025 11:32:25
Odpowiedź z chata:
Tak, możesz korzystać z telefonu wziętego na abonament w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej również do celów prywatnych — ale są pewne rzeczy, o których warto wiedzieć:Jeśli korzystasz z telefonu częściowo prywatnie, musisz ustalić proporcję użytkowania (np. 50% służbowo, 50% prywatnie) i tylko tę część możesz wliczyć w koszty działalności (tak samo z VAT-em — odliczysz tylko odpowiedni procent).

A więc przy prawidłowym rozliczaniu jak najbardziej mogę korzystać z tego telefonu także prywatnie na konkursy.

snowflake

#7253685 Napisano: 13.04.2025 12:09:42
Luiza37 napisał(a):

Odpowiedź z chata:
Tak, możesz korzystać z telefonu wziętego na abonament w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej również do celów prywatnych — ale są pewne rzeczy, o których warto wiedzieć:Jeśli korzystasz z telefonu częściowo prywatnie, musisz ustalić proporcję użytkowania (np. 50% służbowo, 50% prywatnie) i tylko tę część możesz wliczyć w koszty działalności (tak samo z VAT-em — odliczysz tylko odpowiedni procent).

A więc przy prawidłowym rozliczaniu jak najbardziej mogę korzystać z tego telefonu także prywatnie na konkursy.

Pytanie czy każdy prawidłowo rozlicza takie KUP.

Zresztą nie jestem pewna czy w przypadku konkursów to by Ci pomogło. Skoro Smolar tak pilnuje, żeby w konkursach brały udział osoby "rzeczywiste" ( na swoje dane), i zastrzega, że paragony muszą być wystawione bez NIP ( czyli nawet jakbyś danego produktu konkursowego nie ujęła w kosztach firmy, to i tak paragon z NIP odpada ), to wątpię, żeby przeszedł firmowy telefon używany również prywatnie. Jedynie mogłaby tu pomóc indywidualna interpretacja US ale wg mnie tylko do tego, żeby Ci nie zaliczyli nagród jako przychody z działalności.
0 0

Luiza37

#7253686 Napisano: 13.04.2025 12:15:22
snowflake napisał(a):

Luiza37 napisał(a):

Odpowiedź z chata:

Zresztą nie jestem pewna czy w przypadku konkursów to by Ci pomogło. Skoro Smolar tak pilnuje, żeby w konkursach brały udział osoby "rzeczywiste" ( na swoje dane), i zastrzega, że paragony muszą być wystawione bez NIP ( czyli nawet jakbyś danego produktu konkursowego nie ujęła w kosztach firmy, to i tak paragon z NIP odpada ), to wątpię, żeby przeszedł firmowy telefon używany również prywatnie. Jedynie mogłaby tu pomóc indywidualna interpretacja US ale wg mnie tylko do tego, żeby Ci nie zaliczyli nagród jako przychody z działalności.

Jestem rzeczywistą osobą 😉, działalność gospodarcza też ma w nazwie moje imię i nazwisko. Produkt konkursowy jest kupowany prywatnie, paragony bez NIP. Zresztą nie gram hurtowo, bo mnie na to nie stać. Wysyłam zazwyczaj max. 1-3 zgłoszenia na konkursy kreatywne, na loterie też pojedyncze sztuki.

masza

#7253693 Napisano: 13.04.2025 12:55:32
Czy ktoś czeka na weryfikację z Kubusia z poczatku konkursu? Pożniejsza wygrana już ebon  na @...
0 0

zezowaty_kot

#7253722 Napisano: 13.04.2025 17:40:00
snowflake napisał(a):

Luiza37 napisał(a):

Odpowiedź z chata:

Co Wy wymyślacie za fantastyczne opowieści, to sam Hans Christian Andersen i Edgar Allan Poe nie ogarną 🙉
Co prawda scenariusz jest kuszący.
"Wiesiek, robimy Kowalskiej kontrolę skarbową na 5 lat do tyłu, bo kupiła Milkę w Żabce i zgłosiła się do konkursu z telefonu, którego używa RÓWNIEŻ w celach firmowych. A i sprawdź czy z tego telefonu nie puszcza dzieciom bajek, ale ją dojedziemy, cofniemy jej te 15 zł wrzucone w koszta w lutym 2021 roku hahahaha <w tle tu du du dum, tu du du dum>

snowflake

#7253728 Napisano: 13.04.2025 18:22:33
zezowaty_kot napisał(a):

snowflake napisał(a):

Co Wy wymyślacie za fantastyczne opowieści, to sam Hans Christian Andersen i Edgar Allan Poe nie ogarną 🙉
Co prawda scenariusz jest kuszący.
"Wiesiek, robimy Kowalskiej kontrolę skarbową na 5 lat do tyłu, bo kupiła Milkę w Żabce i zgłosiła się do konkursu z telefonu, którego używa RÓWNIEŻ w celach firmowych. A i sprawdź czy z tego telefonu nie puszcza dzieciom bajek, ale ją dojedziemy, cofniemy jej te 15 zł wrzucone w koszta w lutym 2021 roku hahahaha

Napisałam, jak to wygląda od strony księgowej. Napisałam, że z księgowego punktu widzenia takie nagrody są przychodem z działalności. I żadne zaklinanie ani "tu du du dum" tego nie zmieni. Warto, żeby wiedziała na czym stoi. Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. I, że wątpię, że Smolar w takiej sytuacji by wydał nagrodę znając ich metody weryfikacji. A co do kontroli - wystarczy serdeczny przyjaciel i mały dosonik. A kontroli ostatnio jest więcej bo szukają kasy. Przykłady? Jedna moja klientka ma co rok wizytę miłych Pań z US - sprawdzają czy na pewno dostaną paragon. Żeby było śmieszniej - nawet vatowcem nie jest. A wydawałoby się, że na takich nie zwracają uwagi. Pewnie ktoś na nią donosi. Inny klient dostał wezwanie do korekty zeznania rocznego sprzed 4 czy 4 lat bo zapomniał o jednej wpłacie z tytułu najmu mieszkania. 
No ale niech będzie, że to bajki 😉
0 0

zezowaty_kot

#7253731 Napisano: 13.04.2025 18:30:23
Wygrana na osobę prywatną nie jest przychodem z działalności. Przerabiałam temat wielokrotnie, przy nagrodach rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych. Nagrody nie wygrała firma z tytułu prowadzenia działalności, tylko osoba prywatna. Podatek dochodowy płacisz w momencie wygrania/odbioru nagrody jako osoba prywatna.

Ps. Co do US i kontroli - coś źle rozliczysz 4 lata temu, dopatrzą się, informują, robisz korektę, świat wygląda tak samo. I tyle.

niunio

#7253733 Napisano: 13.04.2025 18:32:38
tu du du dum

snowflake

#7253736 Napisano: 13.04.2025 19:02:37
Rozumiem, że to wygrane z użyciem firmowej komórki?

Zresztą... https://www.prawo...yrok-nsa,529581.html
0 0

zezowaty_kot

#7253738 Napisano: 13.04.2025 19:14:20
snowflake napisał(a):

To z tego artykułu. No i ja to właśnie tak rozumiem, jesteś sobie dajmy na to tancerką i wygrywasz Taniec z gwiazdami - nagroda powiązana z prowadzoną działalnością, przychód. Ale jesteś tancerką i trafiłaś pudło batonów w loterii - nie jest to wynikiem tańca (prowadzonej działalności), więc płacisz standarody podatek od nagrody i tyle.
0 0

niunio

#7253739 Napisano: 13.04.2025 19:17:28
zezowaty_kot napisał(a):

snowflake napisał(a):

To z tego artykułu. No i ja to właśnie tak rozumiem, jesteś sobie dajmy na to tancerką i wygrywasz Taniec z gwiazdami - nagroda powiązana z prowadzoną działalnością, przychód. Ale jesteś tancerką i trafiłaś pudło batonów w loterii - nie jest to wynikiem tańca (prowadzonej działalności), więc płacisz standarody podatek od nagrody i tyle.

A na czyj numer wysłała zgłoszenie na te batony?
0 0