Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
visserarthur
Postów 4004
Data rejestracji 09.10.2006
Punkty karne 3
Konkursy dodane
isiulka
Postów 3439
Data rejestracji 28.05.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane 3
Nie, żebym komuś zarzucała kłamstwo bo absolutnie jestem od tego daleka ale serio trudno mi w to uwierzyć i być może jest jakaś gwiazdka, o której nie wspominacie.
Osobiscie Smolara nie lubię bo weryfikuje nie to co trzeba i nie tych co trzeba.
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
niewyspanamama
Postów 405
Data rejestracji 06.05.2017
Punkty karne 2
Konkursy dodane
niewyspanamama
Postów 405
Data rejestracji 06.05.2017
Punkty karne 2
Konkursy dodane
Jeszcze chwila I będzie ze z własnego laptopa nie może mąż korzystać bo musi kupić swojego by wysłać zgłoszenie
emanuela24
Postów 60
Data rejestracji 06.10.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nawet nie wiem jak tu się wkleja, więc wyślę Ci całego @
rufus
Postów 4176
Data rejestracji 13.04.2017
Punkty karne 2
Konkursy dodane
emanuela24
Postów 60
Punkty karne 0
Konkursy dodane
byekitty
Postów 773
Data rejestracji 08.07.2020
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Kto pamięta agencję, która dzwoniła i pierwszą rzeczą o którą pytali było: "na jaki numer telefonu się dodzwoniłam?” (ci od cyklicznego konkursu w Kauflandzie, ze stówkami na sklep) Agencji już dawno nie ma, nie pamiętam jak się nazywała nawet… Smolarki też nie powinni gryźć ręki, która ich karmi
edit: to była TQ Group - pamięta ich ktoś jeszcze?
kot na konkursy
Wypowiedź była edytowana 4 razy.
atlantydek
Postów 1960
Data rejestracji 08.04.2020
Punkty karne 0
Konkursy dodane
emanuela24
Postów 60
Punkty karne 0
Konkursy dodane
rufus
Postów 4176
Data rejestracji 13.04.2017
Punkty karne 2
Konkursy dodane
visserarthur
Postów 4004
Punkty karne 3
Konkursy dodane
notta
Postów 8507
Data rejestracji 20.02.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane 10
Analiza konkretnego zapisu z ChataGPT z pierwszej loterii smolarowej z brzegu ( a miałam pisać zgłoszenia na Milkę w DC):
1. Czy zapis może mieć znamiona klauzuli abuzywnej?Klauzula abuzywna (czyli niedozwolone postanowienie umowne) to taka, która:
- nie była indywidualnie uzgodniona,
- kształtuje prawa i obowiązki konsumenta w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami,
- rażąco narusza interesy konsumenta (art. 385¹ k.c.).
Ten zapis może wzbudzać wątpliwości co do:- nadmiernej uznaniowości organizatora, np. w zakresie "podejrzenia" naruszenia regulaminu bez precyzyjnych kryteriów,
- asymetrii informacyjnej – uczestnik musi sam „polować” na maila w spamie, a konsekwencją braku reakcji jest usunięcie jego zgłoszenia,
- potencjalnej uciążliwości wymagań formalnych, np. żądania potwierdzenia, że numer telefonu rzeczywiście należy do uczestnika, mimo że często takie dane są już podawane przy zgłoszeniu.
💡 Czy to wystarcza, by uznać zapis za abuzywny? Może tak – ale musiałby to stwierdzić sąd. W praktyce UOKiK oraz SOKiK badają, czy konkretne postanowienia wywołują realnie negatywne skutki dla konsumentów i czy można uznać je za nieproporcjonalne względem celu (np. zapobiegania oszustwom).2. Czy zapis narusza RODO?Tutaj gra toczy się o przejrzystość, minimalizację danych i celowość przetwarzania.
🔍 Potencjalne zgrzyty z RODO:
- Organizator żąda dokumentów zawierających dane osobowe (np. dowody zakupu, numery telefonów, dane z umowy z operatorem).
- Nie jest jasne, na jakiej podstawie prawnej (art. 6 RODO) żąda tych danych – czy chodzi o wykonanie umowy (udział w loterii), wypełnienie obowiązku prawnego, czy może o uzasadniony interes.
- Zakres danych – wrażliwy punkt. Organizator dopuszcza np. przesyłanie dokumentów z częściowo zasłoniętymi danymi – ale czy wszyscy uczestnicy będą wiedzieli, jak prawidłowo to zrobić? Tu ryzyko błędnego przetwarzania danych istnieje.
💡 Jeśli regulamin nie zawiera odpowiedniej klauzuli informacyjnej RODO (art. 13 lub 14 RODO), albo nie przewiduje możliwości realizacji praw uczestnika (dostęp, sprzeciw, usunięcie danych itd.), to może być naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych.3. Co mówi logika i praktyka?Z punktu widzenia organizatora, takie zapisy mają chronić loterię przed nadużyciami (boty, fałszywe dane, wielokrotne zgłoszenia z różnych adresów e-mail itp.). Jednak… to nie usprawiedliwia wszystkiego.
📌 Złoty środek? Zapis powinien być:
- konkretny, proporcjonalny i przejrzysty,
- oparty na konkretnej podstawie prawnej przetwarzania danych,
- sformułowany w sposób, który nie daje organizatorowi zbyt szerokiej dowolności.
Podsumowanie:🔴 Wątpliwe elementy w zapisie:- zbyt szerokie uprawnienia organizatora,
- ryzyko naruszenia zasady przejrzystości (RODO),
- potencjalne trudności dowodowe po stronie uczestnika.
🟡 Do rozważenia przez prawnika lub UOKiK – czy ten zapis w konkretnej sytuacji nie narusza interesu konsumenta i prawa ochrony danych osobowych.Jeśli chcesz, mogę Ci pomóc przygotować formalną prośbę o wyjaśnienie do organizatora lub przeanalizować całość regulaminu – mogę też podać przykłady podobnych klauzul uznanych za niedozwolone przez UOKiK. Chcesz pociągnąć temat dalej?
Szczęśliwych paragonów życzę
|
Polecanki: https://goodie.pl/kody/IVANOTTA | https://letyshops...l/winwin?ww=26416744 | https://www.mbank...ml?numer=ivanotta123
notta
Postów 8507
Data rejestracji 20.02.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane 10
📌 Przykłady klauzul niedozwolonych (na podstawie Rejestru Klauzul Niedozwolonych UOKiK)
1. Brak reakcji = automatyczna przegrana„Organizator nie ponosi odpowiedzialności za brak możliwości skontaktowania się z uczestnikiem. Brak kontaktu w ciągu 24 godzin powoduje utratę prawa do nagrody.”
📛 Numer w rejestrze: 3832
🧠 Problem: Zbyt krótki czas na reakcję, brak proporcji, brak realnej szansy dla konsumenta, żeby zareagować np. w weekend lub gdy wiadomość trafi do spamu.
2. Zbyt szeroka dowolność organizatora„Organizator zastrzega sobie prawo do odrzucenia zgłoszenia bez podania przyczyny.”
📛 Numer w rejestrze: 4303
🧠 Problem: Brak przejrzystości, arbitralność decyzji – konsument nie ma jak się odwołać ani nawet wiedzieć, co zrobił źle.
3. Obowiązek nadmiernego dokumentowania zakupu„Uczestnik zobowiązany jest do przesłania oryginałów wszystkich dowodów zakupu pod rygorem utraty prawa do nagrody.”
📛 Numer w rejestrze: 3603
🧠 Problem: Brak możliwości zachowania dowodów zakupu z różnych przyczyn (np. zgubienie paragonu, blaknięcie) nie może automatycznie dyskwalifikować uczestnika – szczególnie gdy paragon już wcześniej został zgłoszony.
4. Odpowiedzialność uczestnika za błędy systemu„Organizator nie odpowiada za błędne działanie formularza zgłoszeniowego lub systemu rejestracji.”
📛 Numer w rejestrze: 4093
🧠 Problem: To organizator odpowiada za sprawność swojego systemu – przerzucanie winy na uczestnika jest sprzeczne z zasadą uczciwości.
5. Zbyt surowa kara za naruszenie regulaminu„W przypadku naruszenia przez uczestnika któregokolwiek punktu regulaminu, wszystkie jego zgłoszenia zostają anulowane, a nagrody przepadają.”
📛 Numer w rejestrze: 4457
🧠 Problem: Brak gradacji sankcji. Kara powinna być proporcjonalna – jedno nieistotne przewinienie (np. literówka) nie powinno skutkować „karą śmierci” dla wszystkich zgłoszeń.
⚖️ Co z tego wynika?Twój cytowany zapis łączy w sobie cechy przynajmniej trzech powyższych przykładów:
- nadmierna sankcja za brak kontaktu,
- szerokie prawo do weryfikacji bez precyzyjnych granic,
- brak konkretnych zabezpieczeń dla danych osobowych.
Jeśli chcesz, mogę przygotować:- projekt pisma do organizatora z pytaniem o podstawy przetwarzania danych i konkretne warunki weryfikacji,
- albo nawet zgłoszenie do UOKiK lub UODO, jeśli podejrzewasz, że granice zostały przekroczone.
Chcesz iść w tę stronę? 😊edit: dodam tylko że nie weryfikowałam zgodności danych z informacjami w UOKiK. Podaje to co w kilka minut wypluwa pierwsza lepsza AI.
adamo86
Postów 3338
Data rejestracji 05.09.2021
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Także podchodziłbym do jego wypowiedzi z dużą rezerwą. Zwłaszcza, ze często pisze to co użytkownik akurat chce przeczytać
Kiedyś chciałem zostać łowcą burz i tornad... dzisiaj poluję na nagrody - podobne emocje!
visserarthur
Postów 4004
Punkty karne 3
Konkursy dodane
Jestemnowa
Postów 340
Data rejestracji 25.11.2023
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ostatnio np takie albedo wysłało mi SMS w piątek późnym popołudniem ,że mam im dosłać skany wszystkich zgłoszonych paragonów i mam na to czas do niedzieli to dopiero jest super sprawa zwłaszcza ,że jedna nogą byłam już na wyjeździe ale co miałam zrobić jak taki zapis był w regulaminie, wysłałam bez gadania i już . Znaczy paragony wysłałam ,nagrodę dostałam ,trochę im nawciskałam i już nic u nich nie wygrałam 😅
snowflake
Postów 850
Data rejestracji 24.06.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane 4
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o
loteryjny
Postów 1338
Data rejestracji 09.09.2015
Punkty karne 0
Konkursy dodane
visserarthur
Postów 4004
Punkty karne 3
Konkursy dodane
Wysłanie wszystkich paragonów to jest jednak coś innego, niż próba ingerencji w prywatne sprawy ludzi (np. czy ktoś komuś udostępnia numer telefonu).
Ps: Taki absurd: Jak kiedyś ktoś nie miał ani stacjonarnego, ani komorki, dzwonił do radiowego konkursu z automatu na żeton, albo na kartę, to miał prawo wygrać nagrodę, czy nie, bo dzwonił z aparatu Telekomunikacji Polskiej...???