Reklama na e-Konkursy.info

Dyskusje o innych konkursach (bez klików)

Malena_

#7109756 Napisano: 18.07.2023 13:18:37
Toxic_Avenger napisał(a):

banka-manka napisał(a):

byekitty napisał(a):

różnie jest z agencjami - smolar przy nagrodzie za 20k nie bierze peselu, a jakaś agencja kiedyś chcieała ode mnie pesel za jakiś ologowany kocyk - nie zgodziłam się i nagroda przepadła emotka

Przy ostatnim konkursie Majonezu Kieleckiego znalazłam korespondencje z 2016 z ich konkursu.
Gdzie chcieli zgodnie z regulaminem kserokopie dowodu osobistego wraz z numerem telefonu wysłanym na adres siedziby Organizatora emotka  
Gdzie nagrodą był zestaw produktów i jakieś gadżety emotka

no teraz już by to na pewno nie przeszło, o pesel proszą bo to nie są dane wrażliwe i numer nie podlega pod RODO.

W takim razie co jest wrażliwymi danymi? 
Zawsze myślałam właśnie że to pesel..
0 0

Malena_

#7109757 Napisano: 18.07.2023 13:18:40

banka-manka napisał(a):

byekitty napisał(a):

różnie jest z agencjami - smolar przy nagrodzie za 20k nie bierze peselu, a jakaś agencja kiedyś chcieała ode mnie pesel za jakiś ologowany kocyk - nie zgodziłam się i nagroda przepadła emotka

Przy ostatnim konkursie Majonezu Kieleckiego znalazłam korespondencje z 2016 z ich konkursu.
Gdzie chcieli zgodnie z regulaminem kserokopie dowodu osobistego wraz z numerem telefonu wysłanym na adres siedziby Organizatora emotka  

no teraz już by to na pewno nie przeszło, o pesel proszą bo to nie są dane wrażliwe i numer nie podlega pod RODO.

0 0

zielonaszpilka

#7109759 Napisano: 18.07.2023 13:20:16
Credo89 napisał(a):

Smolar też już chce pesel niestety, z tym rozliczaniem podatku to dziwna sprawa bo przecież nie rozliczają go "osobowo".
Mi się wydaje że to wyłudzanie danych, mnóstwo jest firm które tymi danymi handluje.
Później dzwonią do nas firmy, wiedzą jak się nazywamy...i proponują różne "dziwne" usługi.
Powiedzcie mi proszę dlaczego wszędzie tak głośno o tym aby nie udostępniać swoich danych wrażliwych?

Pesel to nie dane wrażliwe. Ja się nie boje poddawać peselu. W aptece przecież często dyktuję go na głos, jak wielu innych emotka  Sam pesel na niewiele się przyda. Przy czym nie podam peselu na jakąś badziewną nagrodę, bo aż tak szastać danymi nie zamierzam. Można wtedy dyskutować z organizatorem o zasadności zbierania takich danych, nie podać go w formularzu i liczyć, że to przejdzie albo podać błędny pesel - ale to są opcje przy nagrodach, których nam nie żal.

zielonaszpilka

#7109760 Napisano: 18.07.2023 13:21:37
MagdalenaMal napisał(a):

banka-manka napisał(a):

byekitty napisał(a):

dane wrażliwe to np. orientacja seksualna, choroby,  dane biometryczne. Pesel to dane osobowe, ale nie wrażliwe,

Toxic_Avenger

#7109762 Napisano: 18.07.2023 13:26:03
Dokładnie, według prawnej definicji, pesel nie stanowi danych wrażliwych. Nie zmienia to jednak faktu, że tak jak i inne dane osobowe, podlega ochronie, a przy jego przetwarzaniu, administratorów wciąż obowiązuje tzw. zasada minimalizacji danych tj. zgodnie z art. 5 ust. 1 lit. c RODO dane osobowe muszą być adekwatne, stosowne oraz ograniczone do tego, co niezbędne do celów, w których są przetwarzane. Urząd Ochrony Danych Osobowych wielokrotnie jednak zwracał uwagę, iż w ostatnim czasie administratorzy danych, często nieuzasadnienie proszą o podanie numeru PESEL, łamiąc tym samym ww. zasadę minimalizacji.

Toxic_Avenger

#7109763 Napisano: 18.07.2023 13:32:52
W przypadku konkursów proszenie o PESEL nie będzie traktowane jako nieuzasadnione według UOD. Ponieważ jest potrzebny organizatorowi w przypadku kontroli skarbowej. Dzięki pozyskanym numerom jest w stanie wykazać,  że faktycznie te nagrody zostały wydane zwycięzcom, a nie np. znajomym organizatora. Pozyskany od zwycięzcy PESEL umożliwi jego identyfikację, i udowadnia że nagroda została faktycznie wydana i że podatki zostały właściwie rozliczone.

Edit: Zaznaczę tylko, że żaden ze mnie prawnik i to moja interpretacja przepisów. Po prostu sam starałem się dojść do tego po co to komu i w jakim celu.

monikar

#7109813 Napisano: 18.07.2023 15:49:43
https://odkrywajpolske.moyastacja.pl/

Może ktoś chciałby dodać konkurs bo mnie się nie otwiera regulamin

zezowaty_kot

#7109818 Napisano: 18.07.2023 16:04:50
monikar napisał(a):

Tam się nic nie otwiera, jak klikam w cokolwiek to "error" 😆
0 0

monikar

#7109820 Napisano: 18.07.2023 16:05:57
zezowaty_kot napisał(a):

monikar napisał(a):

No właśnie, u mnie to samo 😜

olunka

#7109821 Napisano: 18.07.2023 16:06:53
monikar napisał(a):

zezowaty_kot napisał(a):

monikar napisał(a):

No właśnie, u mnie to samo 😜

u mnie normalnie sie reg otwiera

ladyinred

#7109832 Napisano: 18.07.2023 16:52:58
Chciałam odesłać dane z konkursu Elmex na 4321 i SMS nie chce przejść. Czy mozliwe, ze przyczyna jest ze jestem obecnie zagranica? 
Inne SMS normalnie śmigają, mozliwe, ze specjalne sa zablokowane?
0 0

magie1982

#7109834 Napisano: 18.07.2023 16:56:14
ladyinred napisał(a):

Chciałam odesłać dane z konkursu Elmex na 4321 i SMS nie chce przejść. Czy mozliwe, ze przyczyna jest ze jestem obecnie zagranica? 
Inne SMS normalnie śmigają, mozliwe, ze specjalne sa zablokowane?

Mi z zagranicy normalnie przeszedł, co prawda nie elmex ale też 4321 do losa
0 0

Monika11

#7109851 Napisano: 18.07.2023 17:58:24
Dostałam z Burna podwójny bilet w dwóch załącznikach na  jedne dane - czyli co .....sama mam jechać ? Nie kumam -może ktoś mi wytłumaczyć ?
0 0

zielonaszpilka

#7109853 Napisano: 18.07.2023 18:07:11
Monika11 napisał(a):

Dostałam z Burna podwójny bilet w dwóch załącznikach na  jedne dane - czyli co .....sama mam jechać ? Nie kumam -może ktoś mi wytłumaczyć ?

Nie, często tak jest, że jedna osoba kupuje kilka biletów na swoje dane, ale na bramkach osoby, które z nią wchodzą muszą wejść z nią.

delfinka101

#7109860 Napisano: 18.07.2023 18:32:21
Czy opakowania od serenady i balcerzaka można już wywalić? Czy jeszcze jakieś rezerwy mogą być?

nanajka81

#7109884 Napisano: 18.07.2023 20:07:41
o co chodzi temu co handluje kapselkami? Bo widzę wiele jego wpisów o "wygranej" ale te wpisy są tak bezczelne i jakieś takie nieprawdopodobne że aż chce się dawać tylko łapki w dół... Po co ten koleś siedzi na tym forum? Żeby obrażać innych?
0 0

monikar

#7109888 Napisano: 18.07.2023 20:17:35
nanajka81 napisał(a):

o co chodzi temu co handluje kapselkami? Bo widzę wiele jego wpisów o "wygranej" ale te wpisy są tak bezczelne i jakieś takie nieprawdopodobne że aż chce się dawać tylko łapki w dół... Po co ten koleś siedzi na tym forum? Żeby obrażać innych?

Nie wiem ale mam typa serdecznie dość i nic mnie nie obchodzi ile wygrał i czego. Byleby już zniknął.

pikawka

#7109897 Napisano: 18.07.2023 20:43:36
nanajka81 napisał(a):

Czubek, ma jakiś problem ze sobą

Gość: koszalek

#7109899 Napisano: 18.07.2023 20:48:23
Mam niechęć do konkursów kapslowych, kiedyś popularny jutuber robił testy ile można wygrać w konkursie typu "kup piwo wygraj piwo" i za każdym razem miał tych piw ze sto i nic nie wygrał, ani razu. Do tego nie lubię piwa. Mnie nie zachęcił emotka  emotka
0 0

KateJot88

#7109917 Napisano: 18.07.2023 21:44:34
Co myślicie o loterii Blue Dolphin? Do wygrania samochód i codziennie 200 zł. Warto się w to bawić czy pachnie podobną sytuacją jak w konkursie z kawą?
1 Belluczi 0