Reklama na e-Konkursy.info

Dyskusje o innych konkursach (bez klików)

atyde25

#7108331 Napisano: 13.07.2023 12:32:30
Możemy prosić o podsumowanie tego konfliktu bo nie rozumiem od końca.
Ktoś zgłosił plagiat,komuś usunęli zdjęcie z galerii i zabrano mu nagrodę za plagat?
A ktoś się tłumaczy,że takich plagiatów są 100000.OMG.
1 TurboMike 0

KrisK

#7108332 Napisano: 13.07.2023 12:33:12
@gnieszk@ napisał(a):

8igora9 napisał(a):

Według mnie ciężko udowodnić, że ktoś miał przed oczami inną pracę, rysując swoją...  ludzkość z pewnością już stworzyła miliony rysunków dziewczynek patrzących przez okno na księżyc.
Dlaczego dwie osoby nie mogły mieć takiej samej wizji artystycznej?
A może obie inspirowały się podobnym, trzecim rysunkiem, ale z kotem zamiast dziewczynki?
A może ktoś oglądał ten rysunek rok temu, teraz namalował swój i nawet nie wie, że jego mózg zainspirował się tamtą pracą?
Wszystkie detale obu rysunków różnią się od siebie, więc według mnie to ciężki temat do obiektywnej oceny. Ale jestem ciekawa co powiedziałby ktoś, kto się zawodowo zajmuje prawami autorskimi.

A piwonie też mega podobne, więc jak tak ludzie będą pisać masowe donosy, to zaraz naprawdę się okaże, że głosowanie nie będzie potrzebne do rozdania głównych nagród. 🤣

No nie... Serio? Może i są miliony obrazków dziewczynek patrzących na księżyc przez okno, ale to akurat jest zwykła kalka. Owszem pozmieniano parę (nie za wiele) detali i kolorów. Nie zmienia to faktu, że to zwykła kopia.

Idąc tym tropem reszta prac to też kalki i kopie 👍😎
1 atyde25 0

bethan

#7108335 Napisano: 13.07.2023 12:36:04
KrisK napisał(a):

[quote=

bethan napisał(a):

Alicja7 napisał(a):

Alicja7]

Hehe dobre 😂👍
I to słowo było po polsku ,jak tak można -cymes 👌

Dobre, dobre, bo nikt tak nie pisze. Plus robisz takie same błędy, identyczne - pisząc pod tymi dwoma nickami. Na sto procent jest Was dwie emotka

majonez1992

#7108336 Napisano: 13.07.2023 12:37:00
trzeba zalozyc jakis oddzielny wątek dramy emotka

atyde25

#7108338 Napisano: 13.07.2023 12:39:33
A warto się bić jaka to nagroda była gadżety reklamowe czy coś z lepszego rozdania.
0 0

Ostin789

#7108339 Napisano: 13.07.2023 12:40:39
atyde25 napisał(a):

A warto się bić jaka to nagroda była gadżety reklamowe czy coś z lepszego rozdania.

IPADY emotka
0 0

anialistopad

#7108340 Napisano: 13.07.2023 12:41:11
Czeka,ktoś jeszcze na przelew z kaktusa Biedronka? Wygrana z 13 czerwca ,bank Santander podawałam i cisza
0 0

TurboMike

#7108342 Napisano: 13.07.2023 12:48:00
majonez1992 napisał(a):

Majonez... "jak Wy żeście mnie teraz zaimponowali" !!! Tarzałem się z beki, a jak już się otrzepałem z liści... to stwierdziłem że to... genialny pomysł! Wątek "dramy" lub  "Tematy na sezon ogórkowy" bo w konkursach aż tak dużo się nie dzieje!

KrisK

#7108343 Napisano: 13.07.2023 12:51:00
bethan napisał(a):

KrisK napisał(a):

[quote=

bethan napisał(a):

Alicja7 napisał(a):

Alicja7]

Hehe dobre 😂👍
I to słowo było po polsku ,jak tak można -cymes 👌

Dobre, dobre, bo nikt tak nie pisze. Plus robisz takie same błędy, identyczne - pisząc pod tymi dwoma nickami. Na sto procent jest Was dwie emotka

Hehe zrobiłaś mi  dzień 👌😂😂😂
Zabawa jak w piaskownicy tylko łopatek brak 👍
0 0

8igora9

#7108344 Napisano: 13.07.2023 12:53:06
@gnieszk@ napisał(a):

8igora9 napisał(a):

Według mnie ciężko udowodnić, że ktoś miał przed oczami inną pracę, rysując swoją...  ludzkość z pewnością już stworzyła miliony rysunków dziewczynek patrzących przez okno na księżyc.
A może obie inspirowały się podobnym, trzecim rysunkiem, ale z kotem zamiast dziewczynki?
A może ktoś oglądał ten rysunek rok temu, teraz namalował swój i nawet nie wie, że jego mózg zainspirował się tamtą pracą?
Wszystkie detale obu rysunków różnią się od siebie, więc według mnie to ciężki temat do obiektywnej oceny. Ale jestem ciekawa co powiedziałby ktoś, kto się zawodowo zajmuje prawami autorskimi.

A piwonie też mega podobne, więc jak tak ludzie będą pisać masowe donosy, to zaraz naprawdę się okaże, że głosowanie nie będzie potrzebne do rozdania głównych nagród. 🤣

No nie... Serio? Może i są miliony obrazków dziewczynek patrzących na księżyc przez okno, ale to akurat jest zwykła kalka. Owszem pozmieniano parę (nie za wiele) detali i kolorów. Nie zmienia to faktu, że to zwykła kopia.

Ja jak patrzę na te rysunki, to widzę taki sam pomysł i jak to nazwać... perspektywę? Natomiast wszystkie elementy tych obrazków różnią się od siebie. Nawet jeśli autorka inspirowała się inną pracą, to nie wiem czy można  nazwać to kopią i stawiać w jednym rzędzie z ludźmi, którzy robią kopiuj-wklej... 
Wy nie szukacie inspiracji do konkursów na insta czy innym Pintereście? Ja ciągle to robię. 
Nie uważam się za osobę kompetentną, żeby mówić, czy ten rysunek naruszył prawa autorskie, bo się na tym nie znam. Ale zaintrygowaliście mnie i zastanawiam się gdzie leży granica? 
Jak znajdę pomysł na ciekawą wizualnie potrawę, a potem ją ugotuję i zrobię własne zdjęcie to jest to plagiat?  Jak ludzie piszą prace konkursowe w formie wywiadu czy też innego DO RE MI FA SO LA to jest plagiat? I kto kogo plagiatuje, skoro zdjęć i tekstów na bazie podobnego pomysłu jest mnóstwo. 🤔

A tak btw skoro forum tak zawrzało to przy okazji wpadajcie do tematu "kliknijcie" głosować na forumowiczów, którzy jeszcze zostali w grze. 👌

Emememe

#7108348 Napisano: 13.07.2023 13:07:17
Jakiś czas temu była ogromna drama w internecie z logo pewnej influencerki. Zachęcam do obejrzenia materiału, jest bardzo pomocny w zrozumieniu, czym jest inspiracja, a czym jest plagiat emotka  
https://youtu.be/SPozCKl8Ipo

Dekasia

#7108349 Napisano: 13.07.2023 13:11:12
anialistopad napisał(a):

Czeka,ktoś jeszcze na przelew z kaktusa Biedronka? Wygrana z 13 czerwca ,bank Santander podawałam i cisza

Ja nadal czekam. Ta sama data, bank Pekao.
0 0

Malena_

#7108355 Napisano: 13.07.2023 13:32:13
Opis pokazujący różnice między plagiatem inspiracją, ze strony prawniczej 
„Jakie są elementy plagiatu? Plagiat jest w pełni świadomym przejęciem oryginalnego utworu (jego całości lub części). Poza tym, część lub całość przejęta musi być rozpoznawalna i charakterystyczna dla pierwotnego utworu. Kolejnym elementem jest ustalenie, czy dany utwór jest odwzorowaniem i wykorzystuje oryginalność cudzego utworu. Jeśli nowo powstały utwór posiada cechy oryginalne, a także nie zawiera elementów pierwotnego utworu – jest to inspiracja.„
źródło 

https://lawyerline.pl/plagiat-inspiracja-opracowanie-roznice-i-podobienstwa/
1 Emememe 0

asantesana

#7108357 Napisano: 13.07.2023 13:34:10
TurboMike napisał(a):

majonez1992 napisał(a):

Majonez... "jak Wy żeście mnie teraz zaimponowali" !!! Tarzałem się z beki, a jak już się otrzepałem z liści... to stwierdziłem że to... genialny pomysł! Wątek "dramy" lub  "Tematy na sezon ogórkowy" bo w konkursach aż tak dużo się nie dzieje!

Myślę, że wątek "Dramy i inne G-burze" zdecydowanie powinien powstać. Próbuję przebić się przez dyskusje, żeby sprawdzić, czy nie pojawiło się coś ważnego i ni hu hu, wszędzie Rafaello, które mnie mało interesuje...

faworek

#7108363 Napisano: 13.07.2023 13:43:17
asantesana napisał(a):

TurboMike napisał(a):

majonez1992 napisał(a):

Myślę, że wątek "Dramy i inne G-burze" zdecydowanie powinien powstać. Próbuję przebić się przez dyskusje, żeby sprawdzić, czy nie pojawiło się coś ważnego i ni hu hu, wszędzie Rafaello, które mnie mało interesuje...

śledzę ten wątek i chyba mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. Totalnie się pogubiłam. Mogę życzyć jedynie każdemu z osobna powodzenia w konkursie. Jak widzę opcję głosowania, to od razu taki konkurs odpuszczam. Taki format zawsze prowadzi do niesnasek.

@gnieszk@

#7108364 Napisano: 13.07.2023 13:44:04
8igora9 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

8igora9 napisał(a):

Ja jak patrzę na te rysunki, to widzę taki sam pomysł i jak to nazwać... perspektywę? Natomiast wszystkie elementy tych obrazków różnią się od siebie. Nawet jeśli autorka inspirowała się inną pracą, to nie wiem czy można  nazwać to kopią i stawiać w jednym rzędzie z ludźmi, którzy robią kopiuj-wklej... 
Wy nie szukacie inspiracji do konkursów na insta czy innym Pintereście? Ja ciągle to robię. 
Nie uważam się za osobę kompetentną, żeby mówić, czy ten rysunek naruszył prawa autorskie, bo się na tym nie znam. Ale zaintrygowaliście mnie i zastanawiam się gdzie leży granica? 
Jak znajdę pomysł na ciekawą wizualnie potrawę, a potem ją ugotuję i zrobię własne zdjęcie to jest to plagiat?  Jak ludzie piszą prace konkursowe w formie wywiadu czy też innego DO RE MI FA SO LA to jest plagiat? I kto kogo plagiatuje, skoro zdjęć i tekstów na bazie podobnego pomysłu jest mnóstwo. 🤔

A tak btw skoro forum tak zawrzało to przy okazji wpadajcie do tematu "kliknijcie" głosować na forumowiczów, którzy jeszcze zostali w grze. 👌

Mam kompletnie odmienne zdanie na ten temat. Tak dla mnie to kopia i kalka. Mam wrażenie, że patrzymy na zupełnie różne prace. Swoją drogą to nawet interesujące, że można tak różnie postrzegać tą samą sytuację.
0 0

margarittta

#7108365 Napisano: 13.07.2023 13:44:10
Jameson na na fb mi odpisał, że wyniki pierwszego i drugiego etapu konkursu są jeszcze przed nami...
0 0

magie1982

#7108366 Napisano: 13.07.2023 13:48:05
margarittta napisał(a):

Jameson na na fb mi odpisał, że wyniki pierwszego i drugiego etapu konkursu są jeszcze przed nami...

No to jak? Ktoś się chwalił na początku tygodnia, że wygrał ha ha
0 0

margarittta

#7108368 Napisano: 13.07.2023 13:48:57
magie1982 napisał(a):

margarittta napisał(a):

No to jak? Ktoś się chwalił na początku tygodnia, że wygrał ha ha

tak, ktoś maila już dostał... a oni piszą, że wyniki przed nami.. totalnie nie kumam
0 0

TurboMike

#7108369 Napisano: 13.07.2023 13:50:16
Oki, to ja zgodzę się z przedmówczynią... Chociaż pomijając (samo Raffaello) to temat Plagiatu, Inspiracji jest mega ciekawy i tak na dobrą sprawę rozstrzygać to powinien sąd (a właściwie pewnie jakiś biegły z tego zakresu) bo jak sami widzicie każdy może mieć zupełnie odmienny punkt widzenia na to samo... A tym bardziej że spora część z dyskutujących, jest pośrednio lub bezpośrednio zainteresowana bo sympatyzuje czyjejś pracy. 

Ja bardziej w tym konkursie doceniam gigantyczny talent ludzi i nawet jeśli dziewczynka w oknie jest jest totalnie "utworem zależnym" emotka  to mam wrażenie że jest lepsza od oryginału emotka

Dodam też od siebie... że nie mam zasadniczo też nic przeciwko temu że pisze się do organizatorów że dana praca, może naruszać postanowienia regulaminu. Przecież tu chodzi o to żeby wygrać, no nie? Niech organizator się martwi co z tym fantem zrobić. Ale jeśli już usunął jakąś pracę to mi się  w głowie nie mieści że zrobił to bez dania możliwości obrony uczestnikowi. 
I w sumie się cieszę że moja praca nie pszeszła do finału bo też była trochę inspirowana i cieszę się że nie muszę się aż tak bardzo w temat angażować emocjonalnie emotka

Nie chcę być moderatorem tego wątku (tym bardziej z moim miesięcznym stażem na forum) ale chyba już wystarczy, co ? emotka
0 0