Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
kadett33
Postów 1892
Data rejestracji 15.08.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
aby otrzymać kupon 50zł trzeba było wcześniej zakupić w odpowiednim dziale. Ale ten kupon był do wczoraj.
A tu jest regulamin do tego kuponu.
https://kupony.al...atki_18-22.09.14.pdf
Gość: Fresz1234
+ tylko mobilnie
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
mariolakal
Postów 20646
Data rejestracji 24.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ZAKUPY na wymianę paragonową:Biedronka,Bricomarche,Dino,Kaufland,Lewiatan, Lidl,Netto,Orlen,POLOmarket,Rossmann,Żabka
dorothy
Postów 2542
Data rejestracji 06.07.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tak wystaw, jest coś takiego jak ZWROTY PROWIZJI, znajdź tą aukcję i wyślij do Allegro wniosek o zwrot
po 14 dniach bodajże otrzymasz zwrot
bartex89
Postów 120
Data rejestracji 20.06.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10261
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
co sprzedałaś i dlaczego zrezygnował?
Musisz umieszczać w aukcjach informację, że nie odwołujesz ofert i każda złożona oferta jest ważna.
dorothy
Postów 2542
Data rejestracji 06.07.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: zdzichoo
3 lata temu sprzedałem tak opisany towar na allegro i teraz kupujący o takie rzeczy mnie pyta, bo robi remanent sprzedaży i zakupów z tamtych lat. Jak tłumaczy w kolejnym mailu - zapytanie jest o tą aukcję z US, gdyż od sprzedaży towarów nowych trzeba płacić podatki, a od używanych (sprawdzonych, uruchomionych) już nie...
Kiedyś myślałem, że zapis o nietrafionym prezencie załatwia sprawę, a teraz wynikałoby, że musi być przynajmniej uruchomiony, żeby nie było problemów z US?
Nie wiem co gościowi odpowiedzieć, żeby nie narobić sobie kłopotów, gdyż mimo że sprzedawałem sporadycznie, to trochę tego by się uzbierało.
Czy ktoś kompetentny jest w stanie mi to wyjaśnić?
koper
Postów 2236
Data rejestracji 20.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A jeżeli sprzedajesz coś wcześniej to trzeba to zgłosić do US. Jeżeli chodzi o nagrody, to koszt uzyskania przychodu, to wartość regulaminowa nagrody. Podatek trzeba zapłacić od różnicy między ceną regulaminową, a ceną za jaką to sprzedasz. Zazwyczaj sprzedaje się poniżej ceny regulaminowej, więc i tak podatku płacić nie trzeba...
Najlepiej zapytać dokładnie w swoim Urzędzie Skarbowym, to nie boli
A swoją drogą dziwny kupujący, który po 3 latach zadaje takie pytania.
Gość: mikki85
ja bym nawet nie odpowiadała
po 3-ch latach masz prawo nie pamiętać szczegółów
tez się gość zbudził i coś pewnie kombinuje
negatywa Ci przecież nie wystawi
Gość: loczeq
coś czuje że kupił coś powyżej 1000 zł albo łącznie od tej osoby na taką kwotę i zapomniało mu się 2% odprowadzić do US ;] i wyszło to przy jakiejś innej kontroli
albo też odsprzedał to dalej i dowalili mu podatek od całej kwoty a nie od różnicy w cenie i teraz szuka jakiegoś potwierdzenia za ile to szybciej kupił
Gość: loczeq
teoretycznie tak ale znając ludzi to jest tysiące możliwość: np aukcja za 1 zł a przelew na 1000 , niby coś kupił a tak naprawdę była to zamiana poza tym szaraki potrafią przez lata narąbać tysiące transakcji i później trudno jest dojść co do czego jest ;]
Gość: giuliettaX
nie dziwny, bo zobowiązanie podatkowe przedawnia się po 5 latach, termin ten liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku czyli może wyjść nawet 6, pewnie ma kontrol i wszystko sprawdzają, a zdzichoo pamiętać też nie musi, ale powinien mieć dokumenty z tego okresu, jakies dowody, potwierdzenia, protokoły odbioru nagrody i w nich sprawdzić
Gość: giuliettaX
Gość: zdzichoo
Może podam więcej szczegółów - sprzedałem wtedy jakiś nie za drogi (jakieś 500 zł) model smartfonu.
Faktycznie, nie był to jakiś topowy najnowszy model, który dopiero co wszedł na rynek, zapewne pół roku po premierze go sprzedałem. Czyli z tego wychodzi, że mógłbym mu odpisać, że dostałem w prezencie ponad pół roku wcześniej, przeleżał w szufladzie nieotwierany, aż w końcu postanowiłem go sprzedać?
Coś w tym może być, bo nick wskazywałby jakby jakiś sklep/komis gsm. Czyli powyższa opcja (sprzęt ponad półroczny) wchodzi w grę?
A co do papierów/protokołów odbioru nagrody - niestety nie wszyscy organizatorzy je przysyłają i najprawdopodobniej tak było w tym przypadku.
Jeśli ktoś ma pomysł jak z tego wyjść "suchą stopą" (niby pytanie US "nie boli", ale uważam, że lepiej nie zaczynać, bo nie wiadomo jak się może skończyć) to proszę o poradę/-y. I dzięki raz jeszcze!
constanza
Postów 406
Data rejestracji 23.07.2014
Punkty karne 0
Konkursy dodane
I zastanawiam się jak to jest ze zwrotem. Czy kupujący ma prawo zwrotu takiej rzeczy jeśli coś nie będzie działać?
czy na jego pytanie o gwarancję powinnam mu dać kilka dni by sprawdził i ewentualnie odesłał mi z powrotem ta rzecz gdyby coś było nie tak?
Boję się trochę, że ktoś może mi np podmienić którąś część tej rzeczy (np. kabel) na swoją co nie działała i mi wmówić, że sprzęt się nie nadaje do niczego. Wiem, wiem przewrażliwiona jestem ale zastanawiam się na jakiej zasadzie działają zwroty między osobami prywatnymi.
7 dni darmowego wystawiania na allegro
http://wystawna.a...darmowe-wystawianie/
nanajka81
Postów 4474
Data rejestracji 15.06.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 9