Reklama na e-Konkursy.info

Allegro.pl - bez linków

Gość: goralecka

#5484184 Napisano: 01.12.2012 01:57:13
mówimy tylko o sprzedawaniu po niższej cenie - wiadomo jak to z nagrodami emotka próbowałam znaleźć coś sensownego w internecie ale się przeliczyłam emotka

Kwota wolna od podatku - niby to jest w miarę zrozumiałe ale i tak trzeba chyba taką sprzedaż zgłosić emotka

Gdyby ktoś się jeszcze chciał wypowiedzieć to chętnie poczytam emotka Sama myślałam o upłynnieniu kilku nagród ale lubię mieć wszystko jasne i wyprostowane a te sprawy podatkowe mnie hamują emotka
0 0

Gość: dianek

#5484198 Napisano: 01.12.2012 02:02:11
jeśli sprzedajesz po znacznie niższej cenie niż wartość rynkowa to luz

ale jak są to kwoty pow. 1500zł miesięcznie to się US czepnie

polecam telefon do urzędu skarbowego, poinformują dokładnie co i jak, jeśli coś trzeba będzie zgłaszać to od razu podadzą jakie druki oraz w jakich terminach je trzeba złożyć emotka
0 0

Gość: goralecka

#5484222 Napisano: 01.12.2012 02:11:01
nie mam niestety aż tak cennych nagród do sprzedania emotka Myślę, że nawet do 500 zł miesięcznie bym nie dotarła.

o kontakcie z US myslałam ale chciałam najpierw sobie to jakos w glowie poukladac. Trzeba tez wiedziec o co pytac, itd. Stad tez ta rodzinna dyskusja się wywiązała emotka

Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że trafię na jakąś miłą i cierpliwą urzędniczkę emotka
0 0

Gość: brodziatko

#5484225 Napisano: 01.12.2012 02:11:25
sprawa jest duzo bardziej skomplikowana niz sie wydaje i nie da sie tego opisac w paru zdaniach. W tym co piszecie kazdy ma troche racji, ale nie do konca. Obecne tendencje interpretacji nie daja wolnej reki do sprzedazy nawet po 6 miesiacach, jesli produkt sprzedawany jest ewidentnie nowy.

W US w roznych miejsach Polski jest cyrk i kazdy ma swoje podejscie do sprawy. Duzo zalezy tez od tego, czy od wygranej zostal odprowadzony zryczaltowany podatk przez organizatora. Jest mnostwo artykulow na ten temat w necie, wystarczy troszke poszperac.
0 0

mariolakal

#5484811 Napisano: 01.12.2012 07:14:52
Mam pytanko odnośnie kodów payback na allegro: skąd je wziąć ? Kiedyś widziałam u koleżnki, że tam jej cósik takiego przysłali pocztą, ale nie wiem, czy to o to chodzi... Nadmieniam, że do allegro należę od kilkunastu lat i nigdy mi nic nie przysyłali... emotka
0 0

pawel1615

#5484825 Napisano: 01.12.2012 07:21:38
mariolakal napisał(a):

Mam pytanko odnośnie kodów payback na allegro: skąd je wziąć ? Kiedyś widziałam u koleżnki, że tam jej cósik takiego przysłali pocztą, ale nie wiem, czy to o to chodzi... Nadmieniam, że do allegro należę od kilkunastu lat i nigdy mi nic nie przysyłali... emotka

bo to nie wysyła allegro tylko payback emotka
0 0

budryska

#5515223 Napisano: 15.12.2012 10:24:30
Czy ktoś może mnie poratować linkiem do strony z kodami payback?

Miałam gdzieś zapisane, bo było parę razy tu podawane, ale zgubiłam... emotka
0 0

aneti

#5526399 Napisano: 21.12.2012 07:46:57
Mam zapłatę poprzez Płacę kartą płatniczą on-line, nie wiecie gdzie szukać tej wpłaty? W PayU nic nie widać emotka
0 0

#5526403 Napisano: 21.12.2012 07:50:33
aneti, przy sprzedanym przedmiocie kliknij opcje -> karta płatności

tam jest napisane czy wpłata została tylko rozpoczęta, czy zakończona

jak rozpoczęta to pieniążki jeszcze do ciebie nie dotarły (prawdopodobnie nikt ich nie wpłacił)

jak zakończona to powinnaś mieć pieniądze na koncie allegro, sprawdź czy automatycznie nie przelały się do ciebie
0 0

aneti

#5526406 Napisano: 21.12.2012 07:54:25
dianek napisał(a):

aneti, przy sprzedanym przedmiocie kliknij opcje -> karta płatności

tam jest napisane czy wpłata została tylko rozpoczęta, czy zakończona

jak rozpoczęta to pieniążki jeszcze do ciebie nie dotarły (prawdopodobnie nikt ich nie wpłacił)

jak zakończona to powinnaś mieć pieniądze na koncie allegro, sprawdź czy automatycznie nie przelały się do ciebie

mam komunikat:     
Kupujący nie wybrał jeszcze sposobu dostawy i zapłaty
a ja mam już maila `Kupujący xxx wybrał sposób zapłaty i dostawy dla zakupów w Twojej ofercie.`
0 0

#5526409 Napisano: 21.12.2012 07:57:11
no to trzeba poczekać bo coś wisi

czekaj aż dostaniesz maila o tytule Nowa wpłata od kupującego xxx

wtedy sprawdź czy możesz wypłacić kase
0 0

aneti

#5526412 Napisano: 21.12.2012 07:59:04
dzięki, no to czekam :*
0 0

Gość: spin

#5551326 Napisano: 14.01.2013 07:41:02
Pytanie dot. Poczty, czy ktoś z Was wysyłał coś poleconym w nowym roku (coś większego) i też ma takie przeboje...

...dla przykładu jeżeli chcę wysłać książkę przesyłką listową poleconą to w okienku zaczynają się problemy najpierw niechętnie taka przesyłka jest przyjmowana potem jestem informowany, że od 1 stycznia takich przesyłek nie można wysyłać listem poleconym (a jedynie przesyłki listowe), jeżeli już Pani się nagada to informuje mnie że w przypadku uszkodzenia lub zagubienia przesyłki nie będę mógł zwrócić się o reklamację i na koniec jeszcze na odwrocie potwierdzenia nadania muszę pisać na żądanie nadawcy z podpisem, czyli wysyłka jest na moją odpowiedzialność. W takim razie czemu ma służyć gabaryt B skoro przesyłki polecone mogą być nadawane tylko jako listy? Może Panie z poczty nie do końca są poinformowane? Jak to faktycznie jest z wysyłką przesyłek poleconych od 1 stycznia?
0 0

zdolnabestia

#5551331 Napisano: 14.01.2013 07:49:26
Spin, to bardziej chodzi o wysyłkę listów. Nie można od nowego roku wysyłać jako list niczego, co nie jest papierami, dokumentami lub gazetą. Ale też w okienku nie mają prawa nie przyjąć listu, ani też nie mogą pytać o zawartość, więc jeżeli wysyłasz ciucha, pani wymaca, że to ciuch, a Ty jej powiesz, że to dokumenty, to ma się zamknąć i wysłać.
Moim zdaniem książka powinna przejść jako list, w końcu to papier, możesz powiedzieć, ze to duży plik papierów i już.

Jak wiadomo - w praktyce to Gienia z okienka ma władzę ustawodawczą i wykonawczą, więc ile urzędów pocztowych (razy ilość okienek), tyle opinii na temat przesyłek listowych...
0 0

klaudaa

#5551362 Napisano: 14.01.2013 08:06:44
u mnie be problemu poszla paczka jako list a kilka ksiazek juz nie bo powyzej 2kg.Czyli do 2kg mozna jako list.
0 0

becia1973

#5553603 Napisano: 16.01.2013 04:39:18
coś się zmieniło jeżeli chodzi o płatności na allegro?????

mam coś takiego:
Sposób dostawy: Przesyłka elektroniczna (e-mail)         0,00 zł
Do zapłaty: 29,00 zł
Metoda płatności     Płacę z iPKO
Identyfikator     brak
Status     
Rozpoczęta     
Zdefiniowałeś płatność, czekamy na informację z banku o zleceniu wpłaty.
Utworzenie     2013-01-16 16:15:15
Sposób i koszt dostawy     Przesyłka elektroniczna (e-mail) 0,00 zł

kompletnie nie wiem co to oznacza????? czy bank sam przekaże pieniądze???? do tej pory przekierowywało mnie na stronę banku , a teraz mam coś takiego- ratunku!!!!
0 0

Gość: anja3107

#5556832 Napisano: 20.01.2013 08:38:29
rozliczał się ktoś już z Urzędem Skarbowym z allegro?
mam problem bo chcę się rozliczyć ale od różnych osób (znajomi, księgowi itp.) mam inne informacje.
Otóż nie wiem z jakiej kwoty się rozliczyć.
Jedni mówią że:
- kwota po zsumowaniu wszystkich sprzedanych rzeczy
- kwota po zsumowaniu wszystkich sprzedanych rzeczy, powiększona o koszty przesyłki ustalone w transakcji, pomniejszona o zapłacony na poczcie rachunek za wysyłkę i pomniejszona o płacone prowizje na allegro
- kwota po zsumowaniu wszystkich sprzedanych rzeczy, pomniejszona o płacone prowizje na allegro

jaką opcję wybrać?
prosze o pomoc
sprzedałam za ponad 10 000 zł różnych rzeczy (stare sprzed 20 lat jak i nowe) i nie wiem jak się rozliczyć, proszę o pomoc emotka
0 0

Gość: iggi0212

#5571752 Napisano: 01.02.2013 11:57:06
anja3107 napisał(a):

rozliczał się ktoś już z Urzędem Skarbowym z allegro?
mam problem bo chcę się rozliczyć ale od różnych osób (znajomi, księgowi itp.) mam inne informacje.
Otóż nie wiem z jakiej kwoty się rozliczyć.
Jedni mówią że:
- kwota po zsumowaniu wszystkich sprzedanych rzeczy
- kwota po zsumowaniu wszystkich sprzedanych rzeczy, powiększona o koszty przesyłki ustalone w transakcji, pomniejszona o zapłacony na poczcie rachunek za wysyłkę i pomniejszona o płacone prowizje na allegro
- kwota po zsumowaniu wszystkich sprzedanych rzeczy, pomniejszona o płacone prowizje na allegro

jaką opcję wybrać?
prosze o pomoc
sprzedałam za ponad 10 000 zł różnych rzeczy (stare sprzed 20 lat jak i nowe) i nie wiem jak się rozliczyć, proszę o pomoc emotka

Dużo zależy czy masz rachunki za zakup - czyli czy miałaś zysk czy sprzedałaś po kosztach i druga sprawa - czy jesteś w stanie w razie czego jak długo byłaś w posiadaniu danego przedmiotu.
Najlepiej będzie jeśli rozliczy Cię księgowa albo póki nie ma kolejek z PIT-ami poproś o pomoc w skarbówce. Bo przy takiej kwocie nie ma już z nimi żartów - mogą zechcieć zaległego podatku w wysokości do 75% wartości sprzedaży.
0 0

slavek

#5586874 Napisano: 16.02.2013 20:55:29
Czy Wam też sie wydaje, ze nowe allegro to porażka?
0 0

apoccalipsa

#5586875 Napisano: 16.02.2013 20:56:56
jakąś godzinę straciłam, żeby dojść jak się teraz wystawia przedmioty emotka Nie widzi mi się... emotka
0 0