Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
chochliczka
Postów 3703
Data rejestracji 02.10.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
mam problem z kupujacym , 8 dni temu panienka kupila ode mnie ksiazke,do tej pory nie dostalam kasy,wczoraj jej napisalam ze czekam na wysylke pieniedzy,a ona ze musi to sprawdzic brak slow. Ale chodzi mi o to ,czy moge ja ponaglic bo kiedys bylo opcja przypomnij kupujacemu..a teraz jej nie widze..
Myle ze poczekam jeszcze 2 dni,zeby bylo 10 a pozniej co zglosic allegro?
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Po tym jak utrzymałam, że nie wróce pieniędzy do czasu aż otrzymam zegarek, pan odesłał mi go, ale ....
No właśnie, wiem już dlaczego chciał wcześniej pieniądze.
Zegarek został przez niego uruchomiony tzn wyjęta została blokada, która jest w zegarkach nowych, w tej chwili zegarek chodzi, więc nie wiem czy wyjął ją z czystej ciekawości czy co, ale nie sprzedam zegarka jako nowy. Do tego pominę, że wysłał chyba celowo zegarek najdroższym kurierem z ubezpieczeniem i żąda 2 razy tyle za wysyłkę co ja płaciłam, śląc do niego.
Czy ja mam obowiązek uznać mu teraz jego roszczenia jeśli zegarek jest naruszony ?
Tak jak napisałam popełniłam nieświadomie, ale jednak błąd w modelu, dostał zegarek w innym kolorze niż chciał, ale w takim razie po co go ruszał i wyjmował blokadę Nie wiem co teraz zrobić, bo nie sprzedam go już jako nowy
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
haz0r
Postów 634
Data rejestracji 15.02.2007
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Olej go! i nic nie rób!
Dzień w którym wygram samochód, będzie jednocześnie dniem mojego przejścia na konkursową emeryturę!
Gość: wsciekly
a jesteś w 100 % pewna, że to Twój zegarek
kiedyś gość chciał mnie wykolegować na ekspresie do kawy - też twierdził, że nie ten kolor, a ja nie miałem dowodu (np. w postaci foty)
sprawa się wyjaśniła przez przypadek - firma rok wcześniej zakończyła produkcję feralnego koloru i przekręt się nie udał (info znalazłem w archiwum na stronce)
jak sądzę, sprzęt musiał być nie teges i gość chciał wymienić go podstępnie na lepszy model
dobre zegarki też mają gwarancje i karty z numerami (musi być zgodna z wygrawerowaną na obudowie) - sprawdź to sobie
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
właśnie nie moge go olać, musze albo oddać kasę za zegarek i wysyłki, albo odrzucić reklamacje, tylko jaką jak nawet jej nie dołączył
wsciekly to jest ten zegarek, sprawdziłam wszystko.
Chodzi o to, że ja chciałam oddać mu kasę, sprzedałam go taniej więc podniosłabym cenę tak, że zwróciłoby mi się za wysyłkę, ale nie sprzedam go już jako nowego.
Z tego co orientuje się w przypadku niezgodności towaru z opisem musze przyjąć zwrot ( zresztą tak chciałam zrobić) ale co w przypadku jak towar jest naruszony ?
Nie mogę znaleźć konkretnego przepisu, bo chciałabym na czymś oprzeć odmowę.
Pisałam do federacji konsumentów ale cisza z ich strony, napisałam do allegro ale już poprzednio napisali mi że nie ingerują
A jakby nie było nie chcę później być ciągana po policji o głupi zegarek, ale też nie chce zostać sama wykiwana.
Bo jednak skoro otworzył kopertę i zobaczył że to nie ten co zamówił, to po cholerę ruszał go i zdejmował blokady ? mogę tylko przypuszczać że miał nadzieje że nie działa i że będzie miał dodatkowy atut
wrr wściekła jestem, bo tak bym zrobiła przelew i bym miała faceta z głowy, a teraz będę się użerać
Gość: wsciekly
gdyby chodziło o źle działający produkt i wada wyszła na jaw po uruchomieniu, byłaby inna sytuacja
ale skoro gość reklamuje jedynie ze względu na kolor, co jest cechą drugorzędną, ty masz prawo odmówić przyjęcia reklamacji i zwrotu pieniędzy, bo towar został uruchomiony
niech gość ma nauczkę, że jak coś się nie podoba, to nie należy tego rozpakowywać do końca - a tym bardziej uruchamiać
przecież kolor widział po wyjęciu z pudełka a nie dopiero po zdjęciu blokady
idź do swojego rzecznika praw konsumenta przy starostwie powiatowym, żeby podał Ci odpowiednie paragrafy chroniące sprzedawcę przed nadużywaniem prawa przez kupującego
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
chyba będę musiała się przejść, ewentualnie napisze do babki jutro meila, choć cały czas mam nadzieje że federacja konsumenta się odezwie.
Jemu chodzi o kolor ale to jest równoznaczne z innym modelem ( dokładnei różni się jedną cyferką)
dzięki wielkie
Gość: xagadee
a ile kosztuje ten właściwy model?
albo inaczej... czy jest droższy od tego, który wysłałaś i ewentualnie o ile?
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tyle samo ( info wg nokauta) nie ma żadnej cenowej różnicy
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
350,10–404,10zł a ten co był opisany tyle samo czyli 350,10–404,10zł
wg ceneo ten co mu wysłałam 350,10 zł do 404,10 zł. a ten co on zamówił 311,00 do 404,10 zł
ale oczywiście on kupił go taniej
to ja bym zrobiła tak:
- napisała maila, żeby dosłał pismo reklamacyjne (z uwzględnionym powodem złożenia reklamacji i roszczeniami) - pamiętaj, że nie może wymagać wyłącznie zwrotu gotówki (zwrot gotówki jest ostatecznością, jeśli nie można doprowadzić przedmiotu do stanu używalności)
- po otrzymaniu pisma, kupiłabym mu ten właściwy zegarek i wysłała,
- ten Twój sprzedałabym na Allegro.
Mogę się założyć, że się rozmyślił i szukał dziury w całym... Dosłanie właściwego zegarka zamknęłoby mu buzię.
Ewentualnie rozważyłabym jeszcze zwrot części ceny (rabat), ale ja tak robiłam wyłącznie wtedy, gdy Kupujący mimo wszystko chciał zachować przedmiot po rabacie (nie było odsyłania). Ten Twój raczej nie chce...
Zaraz pójdę w KC, bo dopiero usiadłam...
dlatego pytałam w znaczeniu za ile jesteś w stanie go kupić?
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ale teraz widze że na allegro ten co ja mu sprzedałam jest tańszy niż ten co on kupił.
Ale on kupił wtedy jak go sprzedawałam dużo taniej w porównaniu do innych aukcji w tym czasie.
Wiesz ja tak myślałam żeby zrobić jak mnie wkurzał, ale w przypadku gdyby odesłał zegarek nieużywany, ale on wysłał już ze zdjętą blokadą więc nie sprzedam go jako nowy żeby zwróciły mi się pieniądze
pw
zaczytana-pola
Postów 11325
Data rejestracji 24.03.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
- towar ma być nieużywany, nie może nosić żadnych śladów użytkowania,
- jeśli towar ma jakieś folie itp. i zostały one usunięte, to sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia takiego towaru.
Dodatkowo z przypadku zakupu towaru od osoby fizycznej nie mają zastosowania przepisy o umowie zawartej na odległość( tak przynajmniej było), no, chyba że Regulamin allegro mówi inaczej.
masza
Postów 7460
Data rejestracji 11.11.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Obcując z kotem, człowiek ryzykuje jedynie to, że stanie się wewnętrznie bogatszy.
Colette
Gość: kaoa
czekam od wczoraj od 12.38 i nic
a nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym
monia24
Postów 4198
Data rejestracji 10.05.2007
Punkty karne 0
Konkursy dodane 11
ja sobie ustawiłam, że mi sam przelewa codziennie, maila z allegro jak ktos wplaci dzisiaj to dostaje po polnocy jutro ze przelane, ale jesli to sobota to pieniazki mam w poniedzialek
\"Gdy kochasz i podążasz właściwą drogą, to wiatr wieje we właściwą stronę i zawsze jest z górki. A nawet jeśli jest pod górkę, to jak kochasz, ktoś cię za sobą w górę pociągnie\" - M.Witkiewicz