Reklama na e-Konkursy.info

Allegro.pl - bez linków

Gość: jaspeer

#4007895 Napisano: 31.12.2010 10:55:44
iaziaz napisał(a):

szukam odpowiedzi czy da sie zablokowac klienta na allegro zeby nie mogl u mnie kupowac?

da się emotka dodaj go do 'czarnej listy' emotka moja sprzedaż->ustawienia sprzedaży->ograniczenia dla kupujących->czarna lista
:)
0 0

iaziaz

#4007906 Napisano: 31.12.2010 10:59:08
jaspeer napisał(a):

iaziaz napisał(a):

szukam odpowiedzi czy da sie zablokowac klienta na allegro zeby nie mogl u mnie kupowac?

da się emotka dodaj go do 'czarnej listy' emotka moja sprzedaż->ustawienia sprzedaży->ograniczenia dla kupujących->czarna lista
:)

dzieki emotka
0 0

Gość: pinki

#4014310 Napisano: 03.01.2011 04:38:50
czy moze ktos powiedziec gdzie mam szukac info na allegro odnosnie tego czy kupujacy moze wzrocic towar,i na jakich zasadach,prosze o pomoc
0 0

kalisto1986

#4020030 Napisano: 05.01.2011 12:27:30
masza napisał(a):

delfinka101 napisał(a):

pawel1615 napisał(a):

loczeq napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

ziolko napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

ziolko napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

no i ujmę to, bo dziwne że gdy zadawałam to pytanie odpisał zaraz po tym jak zakończyła się aukcja, poprosiłam grzecznie o wysłanie poleconym kurierem plus doliczenie koperty , na co odpisał że cena pokrywa również prace emotka niech mu będzie wpłace ale jeszcze nie mogę się powstrzymać żeby coś mu napisać emotka

a ja stane za sprzedajacym

kazdy umie liczyc, a koszty wysylki sa znane

ja wole zaplacic za przedmiot 10 zl i za wysylke 50 niz u innego 80 zl za przedmiot i darmowa wysylke emotka

jaki polecony kurier??
emotka

jeśli widze w aukcji, że coś co normalnie kosztuje ok 40-50 zł, u kogoś jest za kilka-kilkanaście zł za to przesyłka jest kosmiczna, to nie kupuję...
ale mogłaś skontantowac się z nim najlepiej telefonicznie, zanim aukcja się skończyła.
Nie wiem co teraz. Facet nie musi się zgodzić na to, żebyś sama wybierała kuriera, biorąc udział w aukcji czy KT wyrażałaś zgodę na jej warunki.

A koszty pakowania, pracy itp owszem, doliczają, ale w ten sposób na lewo zarabiają na tym, bo nie płacą od tego kosztów wystawienia aukcji emotka

to była aukcja z licytacją, pytanie zadałam zanim aukcja się skończyła, chciałam czekać z przebijaniem, dopiero na koniec licytowałam, odp dostałam odrazu po zakończeniu aukcji. To było tylko pytanie emotka
oczywiście zapłacę, poprosiłam tylko o fakture z wyszczególnieniem kosztów emotka
Jego wybór nie pisnęłabym słowem gdyby potrafił choć troszke zachować kultury

taa... facet odpisał od razu PO zakończeniu aukcji emotka
hehe

ciekawe ile faktycznie kurier będzie kosztował

wiesz co mnie wkurzyło ?
Głupie odpowiedzi typu, pytam się jaki koszt wynosi kuriera i koperty a jaki pracy, płace więc chciałabym wiedziec, a baran odpisuje że nie mój interes przesyłka może kosztować 1 zł a reszta 49 i to jego sprawa
emotka wystarczyłoby grzecznie odpisać że dolicza do tego paliwo na dojazd na pocztę itp
wkurzają mnie takie buraki emotka

tyle, że niektórzy jak coś jest warte np 100zł to wolą wystawić je za 30 zł i przesyłka 70zł, bo wtedy allegro nie zabiera im tyle prowizji

W ragulaminie allegro jest punkt ze nie mozna zarabiac na kosztach wysyłki

no i mozna wystwić tez odpowiednią notę sprzedającemu, od tego jest teraz punktacja

i tak zrobiłam, dostał najniższe pkt za wysyłkę

Dodam, że nie był to tani przedmiot typu 10, 50 czy 100 zł, do tego nie było to w formie że on wystawia taniej za to przesyłką sobie odbija, ale dałam sobie spokój.
Najlepsze jest to że pakowanie przesyłki było okropnie czasochłonne - wrzucona do worka, zaklejona taśmą i zero zabezpieczenia przez zniszczeniem emotka ale już się nie czepiam emotka
0 0

Gość: ciepalka

#4023157 Napisano: 06.01.2011 12:25:23
a ja mam taki problem... Dostałam negatywa od pewnej osoby. Uważam, że był on niedorzeczny. I teraz tak, gdzie mogę się zwrócić do Allegro,żeby usunęli ten komentarz?
Czy wystarczy opcja prośba o unieważnienie komentarza? Choć tam chyba nie ma gdzie wpisać uzasadnienia emotka

Jeśli ktoś był w podobnej sytuacji to proszę o pomoc emotka emotka
0 0

Gość: ola2493

#4023204 Napisano: 06.01.2011 12:38:05
ciepalka napisał(a):

a ja mam taki problem... Dostałam negatywa od pewnej osoby. Uważam, że był on niedorzeczny. I teraz tak, gdzie mogę się zwrócić do Allegro,żeby usunęli ten komentarz?
Czy wystarczy opcja prośba o unieważnienie komentarza? Choć tam chyba nie ma gdzie wpisać uzasadnienia emotka

Oni nie ingerują w komentarze i raczej nie usuną emotka
0 0

zdolnabestia

#4023226 Napisano: 06.01.2011 12:44:04
ola2493 napisał(a):

ciepalka napisał(a):

Oni nie ingerują w komentarze i raczej nie usuną emotka

Chyba jedynie pozostaje dodania swojego komentarza przy tym negatywie i wyjaśnienie w paru słowach, dlaczego ten komentarz jest niesłuszny.
0 0

Gość: ciepalka

#4023237 Napisano: 06.01.2011 12:49:10
ojjjj to bardzo źle emotka
chyba będę musiała zrobić tak jak pisze zdolnabestiaOk, dziękuję za pomoc emotka
0 0

zdolnabestia

#4023383 Napisano: 06.01.2011 01:36:54
Dodam jeszcze, że jak sprawdzam komentarze kogoś, od kogo zamierzam coś kupić, to oczywiście pozytywów - jak chyba nikt - nie czytam, tylko przechodzę od razu do negatywów emotka i jak widzę, że się ktoś mądrze wytłumaczył ze swojego negatywa to traktuję, jakby go nie było.
0 0

monia24

#4023398 Napisano: 06.01.2011 01:40:47
masza napisał(a):

delfinka101 napisał(a):

pawel1615 napisał(a):

loczeq napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

ziolko napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

ziolko napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

no i ujmę to, bo dziwne że gdy zadawałam to pytanie odpisał zaraz po tym jak zakończyła się aukcja, poprosiłam grzecznie o wysłanie poleconym kurierem plus doliczenie koperty , na co odpisał że cena pokrywa również prace emotka niech mu będzie wpłace ale jeszcze nie mogę się powstrzymać żeby coś mu napisać emotka

a ja stane za sprzedajacym

kazdy umie liczyc, a koszty wysylki sa znane

ja wole zaplacic za przedmiot 10 zl i za wysylke 50 niz u innego 80 zl za przedmiot i darmowa wysylke emotka

jaki polecony kurier??
emotka

jeśli widze w aukcji, że coś co normalnie kosztuje ok 40-50 zł, u kogoś jest za kilka-kilkanaście zł za to przesyłka jest kosmiczna, to nie kupuję...
ale mogłaś skontantowac się z nim najlepiej telefonicznie, zanim aukcja się skończyła.
Nie wiem co teraz. Facet nie musi się zgodzić na to, żebyś sama wybierała kuriera, biorąc udział w aukcji czy KT wyrażałaś zgodę na jej warunki.

A koszty pakowania, pracy itp owszem, doliczają, ale w ten sposób na lewo zarabiają na tym, bo nie płacą od tego kosztów wystawienia aukcji emotka

to była aukcja z licytacją, pytanie zadałam zanim aukcja się skończyła, chciałam czekać z przebijaniem, dopiero na koniec licytowałam, odp dostałam odrazu po zakończeniu aukcji. To było tylko pytanie emotka
oczywiście zapłacę, poprosiłam tylko o fakture z wyszczególnieniem kosztów emotka
Jego wybór nie pisnęłabym słowem gdyby potrafił choć troszke zachować kultury

taa... facet odpisał od razu PO zakończeniu aukcji emotka
hehe

ciekawe ile faktycznie kurier będzie kosztował

wiesz co mnie wkurzyło ?
Głupie odpowiedzi typu, pytam się jaki koszt wynosi kuriera i koperty a jaki pracy, płace więc chciałabym wiedziec, a baran odpisuje że nie mój interes przesyłka może kosztować 1 zł a reszta 49 i to jego sprawa
emotka wystarczyłoby grzecznie odpisać że dolicza do tego paliwo na dojazd na pocztę itp
wkurzają mnie takie buraki emotka

tyle, że niektórzy jak coś jest warte np 100zł to wolą wystawić je za 30 zł i przesyłka 70zł, bo wtedy allegro nie zabiera im tyle prowizji

W ragulaminie allegro jest punkt ze nie mozna zarabiac na kosztach wysyłki

no i mozna wystwić tez odpowiednią notę sprzedającemu, od tego jest teraz punktacja

te pkt dla mnie tez sa niedorzeczne. Ja dostalam taka note - koszt przesylki znacznie wyzszy niz w cenniku, moj koszt wysylki 10 zł, a cena na kopercie 7,50 , ale przeciez koperta jeszcze 2,15 - o tym juz zapomnieli sobie kupujacy, patrza tylko na stepel
0 0

radosna

#4052609 Napisano: 16.01.2011 09:08:54
Czy sprzedalibyście coś osobie, która ma konto na Allegro, ale nie ma żadnych transakcji? Chodzi o odbiór osobisty na mieście.
0 0

ziolko

#4052612 Napisano: 16.01.2011 09:11:10
radosna napisał(a):

Czy sprzedalibyście coś osobie, która ma konto na Allegro, ale nie ma żadnych transakcji? Chodzi o odbiór osobisty na mieście.

czemu nie, każdy kiedyś zaczynał

ale musisz być ostrożna
0 0

ziolko

#4052617 Napisano: 16.01.2011 09:14:49
monia24 - to dopisz w aukcji, że masz koszty przesyłki zgodne z cennikiem poczty plus koszt opakowania, np. koperty bąbelkowe.
0 0

zdolnabestia

#4052770 Napisano: 16.01.2011 10:42:27
radosna napisał(a):

Tak, tym bardziej, że to odbiór osobisty, czyli nie zrobi Cię w bambuko, bo pieniążki do ręki. Jak pisze ziolko - każdy kiedyś zaczynał.
0 0

kajeczka

#4052817 Napisano: 16.01.2011 11:07:08
ziolko napisał(a):

monia24 - to dopisz w aukcji, że masz koszty przesyłki zgodne z cennikiem poczty plus koszt opakowania, np. koperty bąbelkowe.

ludzie myślą,że zapłacą za przesyłkę,a koperta może gratis ? emotka choćby największa na poczcie emotka ja mam niewielkie koszty wysyłki,a i tak coniektórym źle emotka i obniżają mi punktację właśnie za to emotka
Wolą kupić koszulkę japan style za dychę i dać za wysyłkę 30zeta-wtedy jest ok emotka
0 0

kalisto1986

#4056858 Napisano: 17.01.2011 06:58:21
Czy ktoś mi doradzi na jakiej zasadzie robi się reklamacje przedmiotu nie zgodnego z opisem ?
Dodam, że to ja jestem sprzedającą, sprzedałam już kilka tych przedmiotów i nie było uwag, do teraz. Facet zadzwonił, że model który dostał różni się jedną cyferką od tego opisanego w aukcji, czyli kolorem.
Nie neguje tego że mogłam się pomylić, zresztą napisałam tak kupującemu, jeśli to zrobiłam to całkowicie nie umyślnie.
Poprosiłam żeby napisał reklamacje i odesłał przedmiot a ja zrobie zwrot pieniędzy.
No i zaczeło się ...
Gościu żąda zwrotu pieniędzy dopiero wyśle zakupiony przedmiot.
Po tym jak odpisałam mu że zwrot pieniędzy zrobię po otrzymaniu pisemnej reklamacji wraz z zegarkiem, facet zaczął spór transakcyjny na allegro.
I tutaj moje pytanie bo już się pogubiłam, czy ja mam obowiązek zrobić zwrot przed otrzymaniem przedmiotu ?
Facet może wysłac mi zdjęcie przedmiotu ale dla mnie to żaden dowód, wystarczy, że wyjął zawleczke zabezpieczająca a przedmiot jest już uzywany i nie sprzedam go dalej

Wrr zna ktoś jakiś przepis odnośnie zwrotu pieniędzy za przedmiot nie zgodny z opisem ?
Dodam że pisałam do all przed rozpoczęciem sporu, z prośbą o wyjaśnienei jak to jest to odp mi że nie ingerują w to
0 0

Gość: wsciekly

#4056904 Napisano: 17.01.2011 07:09:26
kalisto1986 napisał(a):

Czy ktoś mi doradzi na jakiej zasadzie robi się reklamacje przedmiotu nie zgodnego z opisem ?
Dodam, że to ja jestem sprzedającą, sprzedałam już kilka tych przedmiotów i nie było uwag, do teraz. Facet zadzwonił, że model który dostał różni się jedną cyferką od tego opisanego w aukcji, czyli kolorem.
Nie neguje tego że mogłam się pomylić, zresztą napisałam tak kupującemu, jeśli to zrobiłam to całkowicie nie umyślnie.
Poprosiłam żeby napisał reklamacje i odesłał przedmiot a ja zrobie zwrot pieniędzy.
No i zaczeło się ...
Po tym jak odpisałam mu że zwrot pieniędzy zrobię po otrzymaniu pisemnej reklamacji wraz z zegarkiem, facet zaczął spór transakcyjny na allegro.
I tutaj moje pytanie bo już się pogubiłam, czy ja mam obowiązek zrobić zwrot przed otrzymaniem przedmiotu ?
Facet może wysłac mi zdjęcie przedmiotu ale dla mnie to żaden dowód, wystarczy, że wyjął zawleczke zabezpieczająca a przedmiot jest już uzywany i nie sprzedam go dalej

Wrr zna ktoś jakiś przepis odnośnie zwrotu pieniędzy za przedmiot nie zgodny z opisem ?
Dodam że pisałam do all przed rozpoczęciem sporu, z prośbą o wyjaśnienei jak to jest to odp mi że nie ingerują w to

nie zwracaj pieniędzy wcześniej, bo facet może Cie wykiwać i przedmiotu nie odeśle

a może ma swój, starszy model i chce dokonać podmianki ?
to też możliwe

na takich portalach obowiązuje nie tylko prawo, ale i zasady współżycia społecznego

napisz gościowi, że obydwie strony obowiązuje wzajemne zaufanie i transakcje przeprowadzane są w dobrej wierze

zwrot towaru dopiero upoważnia sprzedającego do zwrotu pieniędzy
0 0

kalisto1986

#4056936 Napisano: 17.01.2011 07:16:21
wsciekly napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

No i zaczeło się ...

nie zwracaj pieniędzy wcześniej, bo facet może Cie wykiwać i przedmiotu nie odeśle

to też możliwe

na takich portalach obowiązuje nie tylko prawo, ale i zasady współżycia społecznego

napisz gościowi, że obydwie strony obowiązuje wzajemne zaufanie i transakcje przeprowadzane są w dobrej wierze

ja już mu pisałam to , w tym problem.
Nie chce podmienić przedmiotu, bo to był CHYBA mój błąd, ale chodzi mi o to że jeśli tylko uruchomił go to już ja go nie sprzedam jako nowy, ja nie widze problemu w zwrocie pieniędzy tylko chcem najpierw dostać na papierze dlaczego wraz z zegarkiem, ale nie mam ochoty chodzić na policje jak mnie poda dlatego pytam się jak do tego ma się prawo
0 0

magdus8

#4057004 Napisano: 17.01.2011 07:36:54
radosna napisał(a):

sprzedać bym sprzedała, ale nie kupiła
0 0

fryz

#4062251 Napisano: 19.01.2011 08:25:22
kalisto1986 napisał(a):

wsciekly napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

No i zaczeło się ...

to też możliwe

ja już mu pisałam to , w tym problem.
Nie chce podmienić przedmiotu, bo to był CHYBA mój błąd, ale chodzi mi o to że jeśli tylko uruchomił go to już ja go nie sprzedam jako nowy, ja nie widze problemu w zwrocie pieniędzy tylko chcem najpierw dostać na papierze dlaczego wraz z zegarkiem, ale nie mam ochoty chodzić na policje jak mnie poda dlatego pytam się jak do tego ma się prawo

Najpierw ty rozpatrujesz pisemna reklamacje dopiero pozniej zwracasz pieniazki. Jak mozna zwrocic kase nie widzac z powrotem przedmiotu? Zasada ograniczonego zaufania w takim przypadku dziala chyba w obie strony.Wyglada na to, ze jakis kretacz emotka
0 0