Reklama na e-Konkursy.info

Allegro.pl - bez linków

plocia

#3090219 Napisano: 07.02.2010 05:26:59
tarka napisał(a):

asiam napisał(a):

tarka napisał(a):

Hejka mam pytanie do sprzedajacych na allegro. czy odprowadzacie w jakis sposób podatek od sprzedanych rzeczy do skarbówki? Czy jak przekroczy jakąs kwotę, czy w ogóle?

Nie

i to tak prawnie jest?

skarbówka chce kontrolwać tych co często sprzedają - bo jeśli dużo sprzedajesz to powinieneś odporowadzać podatki od sprzedaży, no albo mieć działalność gospodarczą
0 0

zaczytana-pola

#3090265 Napisano: 07.02.2010 05:57:45
plocia napisał(a):

tarka napisał(a):

asiam napisał(a):

tarka napisał(a):

Hejka mam pytanie do sprzedajacych na allegro. czy odprowadzacie w jakis sposób podatek od sprzedanych rzeczy do skarbówki? Czy jak przekroczy jakąs kwotę, czy w ogóle?

Nie

i to tak prawnie jest?

skarbówka chce kontrolwać tych co często sprzedają - bo jeśli dużo sprzedajesz to powinieneś odporowadzać podatki od sprzedaży, no albo mieć działalność gospodarczą

A jak z tym jest w rzeczywistości?
0 0

asiam

#3090359 Napisano: 07.02.2010 07:02:17
ilonar2301 napisał(a):

plocia napisał(a):

tarka napisał(a):

asiam napisał(a):

tarka napisał(a):

Nie

i to tak prawnie jest?

Nie słyszałam by ktoś płacił.Chyba tylko Ci ,którzy mają np. sklep i swój towar sprzedają również na Allegro i wystawiają faktury.No to siłą rzeczy płacą podatki.
Na Allegro jest forum .Myślę ,że tam można uzyskać odpowiedź.
0 0

cytrynkowa

#3090397 Napisano: 07.02.2010 07:27:49

farmerka

#3090400 Napisano: 07.02.2010 07:29:49
asiam napisał(a):

ilonar2301 napisał(a):

plocia napisał(a):

tarka napisał(a):

asiam napisał(a):

tarka napisał(a):

Nie

i to tak prawnie jest?

Nie słyszałam by ktoś płacił.Chyba tylko Ci ,którzy mają np. sklep i swój towar sprzedają również na Allegro i wystawiają faktury.No to siłą rzeczy płacą podatki.
Na Allegro jest forum .Myślę ,że tam można uzyskać odpowiedź.

Wig naszego prawa podatkowego powinno się płacić i miejmy nadzieję ,że US nie weżmie się za tzw płotki emotka
Czy muszę odprowadzać do Urzędu Skarbowego podatek od sprzedaży na Allegro?

Każda firma (przedsiębiorca), jak i osoba fizyczna, ma obowiązek rozliczać się z Urzędem Skarbowym ze wszystkich dochodów, bez względu na ich źródło pochodzenia. Dotyczy to także sprzedaży poprzez Allegro.
Jeżeli sprzedajesz rzeczy ruchome po upływie pół roku licząc od końca miesiąca, w którym je nabyłeś, wówczas taka sprzedaż nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Nie masz obowiązku ujawniania jej w zeznaniach podatkowych, nie masz obowiązku opłacenia podatku dochodowego.

Jeżeli sprzedajesz rzeczy ruchome wcześniej, wówczas obowiązany jesteś rozliczyć uzyskany w ten sposób dochód (albo stratę) w zeznaniu rocznym.
0 0

beata28

#3091769 Napisano: 08.02.2010 12:22:39
szukam kogos , kto mi tak na szybko powie , co dla mnie oznacza jak kupujacy prosi o udostepnienie - płace z Allegro emotka
0 0

beata28

#3091929 Napisano: 08.02.2010 01:11:32
beata28 napisał(a):

szukam kogos , kto mi tak na szybko powie , co dla mnie oznacza jak kupujacy prosi o udostepnienie - płace z Allegro emotka

dziękuje masza emotka
0 0

Gość: kasiawr

#3123275 Napisano: 18.02.2010 11:12:11
Szukam odpowiedzi na pytania albo info, gdzie mogę je znaleźć:

Jak mam wstawić zdjęcie z fotosik.pl do aukcji, czy wystarczy, że podam sam link bez żadnych BBCode?

Jak zmieniać rozmiar i kolor czcionki?

Bardzo proszę o pomoc.
0 0

zaczytana-pola

#3124220 Napisano: 18.02.2010 03:02:37
Mam pytanie dot. Allegro. Chciałabym wystawić aukcję z dużą liczbą zdjęć korzystając z darmowego hostingu zdjęć, np. fotosik. Czy muszę na fotosiku wykupić abonament aukcyjny? Jak mam później umieścić zdjęcie w aukcji, tzn. czy wystarczy sam link, czy muszę użyć jakiejś konstrukcji? emotka
0 0

kasia19

#3139082 Napisano: 23.02.2010 11:00:13

Gość: anya26

#3154332 Napisano: 27.02.2010 01:14:03

Gość: tarka

#3156978 Napisano: 28.02.2010 04:09:33
witajcie mam pytanie. Wyslalam plytkę, zabezpieczoną folia babelkowa. Mimo to poczta uszkodzila pudelko. Adresat teraz domaga sie wysyłki pudelka lub całego nowego kompletu plyty. Czy ja odpowiadam za uszkodzenia poczty? grozi mi negatywem
0 0

Gość: mamcia82

#3156999 Napisano: 28.02.2010 04:18:52
Zapraszam emotka
0 0

yuliya25

#3164226 Napisano: 02.03.2010 10:54:16

asiam

#3164237 Napisano: 02.03.2010 11:02:15
tarka napisał(a):

witajcie mam pytanie. Wyslalam plytkę, zabezpieczoną folia babelkowa. Mimo to poczta uszkodzila pudelko. Adresat teraz domaga sie wysyłki pudelka lub całego nowego kompletu plyty. Czy ja odpowiadam za uszkodzenia poczty? grozi mi negatywem

Odpowiedz mu,że nie odbiera się przesyłki poleconej,która jest uszkodzona lub przypuszcza,że zawartość jest uszkodzona. a na przyszłość polecaj kupującym płatną opcję sprawdzania przesyłki przy listonoszu.Ludzie rezygnują bo to kosztuje 5,00 zł ale potem nie mogą mieć pretensji.
Napisz facetowi,że nie odpowiadasz za niesolidność poczty,że Ty zabezpieczyłaś odpowiednio przesyłkę a jeżeli wystawi Ci negatywa to postrasz go tym samym.
Pamiętaj,że jak by Ci nawet dał negatywa to jest opcja komentarza i wtedy możesz wytłumaczyć przyszłym klientom to co chcesz w zależności od potrzeby.
0 0

smsowicz

#3164252 Napisano: 02.03.2010 11:12:03
tarka napisał(a):

folia babelkowa to żadne zabezpieczenie przed zgnieceniem...
0 0

Gość: damianwro

#3164298 Napisano: 03.03.2010 12:26:44
smsowicz napisał(a):

przed trzęsieniem ziemi, gwałtem i upadkiem z roweru również, ale nie zmienia to faktu, że zgniecenie w ofercie poczty nie widnieje. Płacąc za nadanie logicznym jest, że oczekujesz dostarczenia przesyłki przez pośrednika w formie takiej, jaką mu powierzysz. O ile przesyłka nie zostanie wrzucona pod ciężkie paczki albo torba listonosza nie posłuży mu za stołek, o zgniecenie raczej ciężko. Wina po stronie poczty, a grożącego negatywem adresata polecam olać. Ewidentnie szuka zaczepki - cywilizowani ludzie nie zaczynają od gróźb.
0 0

Gość: mamcia82

#3164850 Napisano: 03.03.2010 10:07:18
zapraszam emotka
0 0

ziolko

#3164989 Napisano: 03.03.2010 10:51:55
damianwro napisał(a):

smsowicz napisał(a):

przed trzęsieniem ziemi, gwałtem i upadkiem z roweru również, ale nie zmienia to faktu, że zgniecenie w ofercie poczty nie widnieje. Płacąc za nadanie logicznym jest, że oczekujesz dostarczenia przesyłki przez pośrednika w formie takiej, jaką mu powierzysz. O ile przesyłka nie zostanie wrzucona pod ciężkie paczki albo torba listonosza nie posłuży mu za stołek, o zgniecenie raczej ciężko. Wina po stronie poczty, a grożącego negatywem adresata polecam olać. Ewidentnie szuka zaczepki - cywilizowani ludzie nie zaczynają od gróźb.

zgadzam się. Ty wysyłałaś odpowiednio zabezpieczone. Jeśli klient chce mieć całe pudełko, niech sobie kupi w jakimś sklepie i przełoży okładkę. Wielki problem emotka
0 0