Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
nikawera
Postów 41
Data rejestracji 19.11.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane
zrobie tak jak mi radzicie... nie mam zbyt duzego wyboru... olac go nie oleje bo tez zalezy mi na dobrej opinii... gosciu raczej nie sciemnia bo juz dostalam maila od Allegro ze zglosil on ze sprzedalam towar niezgodny z opisem... odpisalam im jak sprawa wyglada i moze mi jeszcze odpisza co powinnam zrobic w takiej sytuacji... bo moim zdaniem towar byl zgodny z opisem... skoro nieuzywany to chyba jasne ze nie wiedzialam o tej wadzie
Gość: xagadee
z tego co wyczytałam w KC gość nie ma prawa żądać zwrotu kasy - to od sprzedającego zależy w jaki sposób naprawi szkodę kupującego
jeśli nie wiesz, jak stwierdzić czy wina leży po stronie kupującego czy jest to wada fabryczna sprzętu - oddaj ekspres do rzeczoznawcy
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
zaczynam tego nie rozumiec
piszesz ze towar jest nie uzywany przez kupujacego , wnioskuje ze zostal tylko sprawdzony wiec jesli rzeczywiscie odesle ci go to bedzie widac czy pekniecie jest w wyniku np uzycia sily czy celowe badz czy takei bylo - chyba przed wysylka chociaz ogladnelas ten ekspress
To na tobie ciazy odpowiedzialnosc i to ty musisz wiedziec w jakim stanie wyslalas. Jesli towar zostal uszkodzony w trakcie transportu to ty za to odpowiadasz . A wogule jak wyslalas zabezpieczony ekspres ? byla mozliwosc uszkodzenia w trakcie transportu ? ja osobiscie zawsze staram sie zabezpieczyc towar na maksa zeby chociaz za to nie odpowiadac
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
nikawera
Postów 41
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja staram sie rozwaznie kupowac... przedmioty wartosciowe jak kupuje to zawsze sama pisze i pytam o szczegoly i jestem ostrozna... a sama wartosciowe towary jak wystawialam to tylko z przesylka przez kuriera i ubezpieczona... nie znam jeszcze wielu zasad obowiązujących na Allegro (od niedawna tam dzialam i mam w sumie ok 20 komentarzy)i pewnie nigdy wszystkich nie poznam stąd moja prośba do Was o pomoc i rady... za wszystkie bardzo dziękuję! postaram się jakoś z tego wybrnąć żeby wszyscy byli zadowoleni
to ja wiem, ale jeśli ona nie wie jak stwierdzić czy uszkodzenie powstało z winy kupującego czy nie, to niech stwierdzi to rzeczoznawca
ja bym sprzętu do rzeczoznawcy nie oddawała, a wątpliwości rozstrzygała na korzyść kupującego, ale nie wszyscy postąpili by tak samo
nikawera
Postów 41
Punkty karne 0
Konkursy dodane
to ze towar jest nieuzywany napisal mi kupujacy... ale zeby go sprawdzic musial go przeciez uzyc...
mąż mi podpowiada, że ekspres może być źle skręcony...
ja się tam nie znam, bo kawy nie piję, a mąż pije tylko rozpuszczalną
tak czy inaczej nie może żądać zwrotu kasy, możesz naprawić na swój koszt lub odesłać mu nowy, możesz też oczywiście oddać pieniądze (jeśli chcesz)
cytuję Kodeks Cywilny:
Art. 560. § 1. (211) Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. (212) Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
§ 4. (213) Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja np wysylajac perfumy wolna przestrzen w pudelku wypychalam gazetami bo latajac mogl sie uszkodzic a czajnik nadal mogl byc caly, szczerze to kupujacy nawet mogl uzyc towar a nie ma tutaj to nic do rzeczy
napisała wcześniej, że można kupić takie same na Allegro z gwarancją i nawet taniej
a generalnie chodzi o to, aby gościa postraszyć, bo może ściemnia i prezent się nie spodobał więc chce zwrócić
ja też bym raczej oddała, ale napisać maila o tym, że w przypadku pozytywnego rozpatrzenia reklamacji naprawi sprzęt lub wyśle nowy może - jak gość ściemnia, to zmięknie od razu i przestanie
a później zawsze może oddać kasę, bo naprawa nieopłacalna a wymiana niemożliwa
mnie też sprawdzał jeden czy nie ściemniam, jak kupił plecak z routów (ostatni, jaki miałam) i przy pakowaniu stwierdziłam, że jest uszkodzony - kazał sobie zdjęcia uszkodzeń wysłać i wziął z tymi uszkodzeniami, nawet pozytywa wystawił
nie napisał tego wprost, ale czułam, że podejrzewał mnie o to, że chcę się wycofać ze sprzedaży, bo mam np. lepszą ofertę (a tak nie było)
nikawera
Postów 41
Punkty karne 0
Konkursy dodane
nie napisalam ze takie same tylko rozne inne na allegro sa w podobnych cenach i z gwarancjami... a wybral akurat taki bez gwarancji i teraz robi problemy...
napisałaś dokładnie tak:
jolcia12 ekspres drogi nie byl bo przelewowy... wiec ok 50zł. w tej samej cenie a nawet tansze sa dostepne na allegro z gwarancja... wiec mial w czym wybierac a wybral bez gwarancji, nie sprawdzony, wystawil komentarz ze w porzadku i nagle cos mu sie odmienilo i robi problemy... i nie wiem co mam robic bo widze ze uparty gosc (i ja tez uparta...)
dlatego zakodowałam sobie, że takie same
przyjmij sprzęt do reklamacji, sprawdź, oddaj kasę jeśli nie jest sprawny i tyle
a, i nie zapomnij wystąpić do Allegro o zwrot prowizji z powodu kupujący odesłał przedmiot w ramach reklamacji czy jakoś tak...
nikawera
Postów 41
Punkty karne 0
Konkursy dodane
wiem ze kupujacy maja wiele praw o ktorych nawet nie wiedza i zazwyczaj udaje im sie wywalczyc swoje poprzez Rzecznika Praw Konsumenta... ja raz probowalam ale sie nie udalo...
ktos wczesniej napisal zebym sprobowala postawic sie na miejscu kupujacego... niestety bylam kiedys w podobnej sytuacji tylko ze dotyczylo to telefonu komorkowego za 800zl (nowy z gwarancja na 6 miesiecy) ktory kupilam i okazalo sie ze bateria trzyma 1 dzien... ledwo wywalczylam wymiane baterii i okazalo sie ze wymieniona rowniez trzyma tylko 1 dzien... a dany model powinien trzymac przynajmniej 5 dni.
wiec wiem jak sie moze czuc osoba faktycznie poszkodowana...
teraz, gdy sadzilam ze komentarz, ktory zostal wystawiony po otrzymaniu przez tego pana paczki jest potwierdzeniem na to, ze towar byl OK okazuje sie ze nie do konca tak jest i raczej to on wyjdzie z tego zwyciezko...
faktycznie na moim miejscu ZNOWU lepiej odpuscic i ZNOWU dać sie wykorzystac byc moze nieuczciwemu człowiekowi (ja juz w to nie wnikam bo za duzo by mnie kosztowalo udowadnianie ze to np nie moja wina) i ZNOWU ja na tym strace...
Jeszcze raz dziekuje wszystkim za rady i wszelka pomoc... naprawde milo ze ktokolwiek w tych czasach sluzy pomoca...
pozdrawiam i zycze wszystkim milej nocki i Szczesliwego Nowego Zblizajacego sie Roku oraz wieeelu wygranych!
Gość: krzyszu
kundzia87
Postów 296
Data rejestracji 27.10.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
nie nic nie pobierają, jak wystawiasz aukcje WOŚP.. dodajesz sobie zdjęcia itd. za free i jak jest koniec aukcji to też nic..
Gość: krzyszu
Dzieki
dysia
Postów 1868
Data rejestracji 06.08.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nutritic 2,5% do suchej skóry
były do wygrania w ELLE prosze o PW
lub wymienie na coś innego
masza
Postów 7518
Data rejestracji 11.11.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Obcując z kotem, człowiek ryzykuje jedynie to, że stanie się wewnętrznie bogatszy.
Colette